gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:141/391)

Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 166

biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone  z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia. Tłuszcze - tylko

Codzienne Gotowanie
Zraziki wołowe z ogórkiem i suszonym pomidorem na parze 154

Ostatnio bardzo polubiłam gotowanie na parze. Kiedyś robiłam to jedynie od czasu do czasu, jednak teraz, jest ono głównym sposobem na przygotowanie obiadu. Pomijając wszystkie korzyści zdrowotne płynące z gotowania na parze, podoba mi się to, że nie muszę co chwilę sprawdzać, czy mięso się przypala, czy będzie ono przesuszone, nie muszę mieszać składników, a nawet solić warzyw. W trakcie(...)pomidory kroimy na słupki (ćwiartki), a szynkę rwiemy na mniejsze części. Przy krótszym brzegu kładziemy po kawałku szynki, słupku ogórka i pomidora. Zawijamy dokładnie w roladkę i spinamy wykałaczką, w celu uniknięcia jej rozwijaniu się. Wszystkie roladki umieszczamy na sicie/przystawki do gotowania na parze, bądź w koszyczku bambusowym i gotujemy 35-40 minut. Warto do gotującej się wody dodać liść

Be Fit Be Strong
Zupa z cukinii z fetą, szynką szwarcwaldzką i makaronem 128

ząbki * masło klarowane- 2 łyżki * sól, pieprz- do smaku Dodatki: * makaron Lubella Jajeczna 5 jaj Krajanka- 300 g * szynka szwarcwaldzka- 80 g * feta- 40 g Do garnka wlać bulion, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i zagotować. Kiedy wywar zacznie się gotować dodać pokrojoną w kostkę cukinię (skórka i miąższ- jeżeli cukinia jest duża, to należy wydrążyć gąbczasty środek(...)Kiedy warzywa będą miękkie, należy zmiksować na gładki krem. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z ugotowanym makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj, drobno pokruszoną fetą oraz drobno pokrojoną i podsmażoną szynką szwarcwaldzką. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Przepis na gnocchi z jarmużem i szynką parmeńską 201

zagotuj sos. Do gorącego sosu włóż ciepłe gnocchi. Posyp danie utartą mozzarellą i parmezanem. Gotuj na kuchni przez 1-2 minuty ( lub wstaw do nagrzanego piekarnika) aż mozzarella lekko się rozpuści. Podaj danie na gorąco. The post Przepis na gnocchi z jarmużem i szynką parmeńską appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Szynka w galarecie 126

koło 2 cm po szerszej stronie jajka. Wydmuszki należy wyparzyć wrzątkiem i wysuszyć. Marchew gotujemy na miękko ale tak by nam się nie rozpadała podczas krojenia.Po ugotowaniu marchewkę pokroić w kostkę i włożyć do wydmuszek. Kukurydze i groszek odcedzamy i wkładamy do wydmuszek. Szynkę kroimy w kosteczkę lub paseczki ,jak macie ochotę, również władamy do wydmuszek. Krok

Różowa kuchnia
Szynka domowa w przyprawach 434

octu balsamicznego kilka kropel sosu Worcestetshire 2 gałązki rozmarynu 3 posiekane ząbki czosnku Wykonanie: Szynkę dokładnie umyć, ułożyć w garnku, przykryć wodą, dodać sól, pieprz, liście laurowe, goździki zmielone, przyprawę Garam Masale, ostrą paprykę, 2 gałązki rozmarynu, posiekany czosnek. Przykryć pokrywką i na małym ogniu gotować około 30 minut.  Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego ugotowane mięso, wysmarować je przygotowaną

Wino Francja Kuchnia
Barszcz biały wg Wojtka 75

słoniny 1 duża cebula 1 duże pętko wędzonej kiełbasy 150 g wędzonej szynki 2 jajka ugotowane na twardo 3 kromki czerstwego pieczywa Sól, pieprz     Przygotowanie:     Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy liście, pieprz i ziele angielskie. Zagotowujemy, płomień zmniejszamy, gotujemy przez kwadrans. Wywar przecedzamy (mięso wykorzystujemy wg uznania), wlewamy zakwas, ponownie zagotowujemy z   dodatkiem majeranku

R'n'G Kitchen
Pasta kanapkowa z kaszą jaglaną, szparagami i orzechami 128

jajko 1 szklanka kaszy jaglanej 3-4 plastry sera żółtego 2-3 plastry szynki kilka orzechów włoskich 1 łyżeczka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Do rondelka o grubym dnie nalać 2 szklanki wody, dodać szklankę kaszy jaglanej, wcześniej przepłukanej na sicie. Lekko posolić i gotować, często mieszając, do całkowitego wchłonięcia się wody. Kaszę przestudzić. Jajko ugotować na twardo, pokroić w grubą

Raj dla Podniebienia
Makaronowe gniazdka, czyli wysoki współczynnik, trochę Włoch i szybki obiad. 159

parmezanu (bądź innego twardego sera, np. grana padano) 4 łyżki bułki tartej 3 pomidory 200g szynki (ewentualnie kiełbasy, tak na prawdę możemy użyć wszystkiego "wędlinowego" co zalega nam w lodówce) 200g mozzarelli 4 jajka 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, zioła prowansalskie szczypiorek Gotujemy makaron al dente (z łyżką oliwy). Czekamy chwilę, aż ostygnie, wrzucamy do miski i łączymy

Brzuszki Łakomczuszki
Sałatka z jajkami 3510

dość dużą ilością jajek. Ma ktoś ochotę?;) 10 jajek 2 marchewki 200g mrożonego groszku 200 g szynki drobiowej 1 mała cebula czerwona lub 1/2 dużej 5 łyżek majonezu 1/2 czerwonej papryki pęczek szczypiorku garść kiełków fasoli – opcjonalnie sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy. Cztery z nich kroimy na plasterki, a resztę drobno siekamy lub przepuszczamy przez(...)kratkę do jarzyn. Oczyszczone marchewki gotujemy na półmiękko. W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy groszek. Po około 10 minutach, gdy groszek jest już miękki przelewamy go zimną wodą i odsączamy na sicie. Przestudzoną marchew obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki. Marchewkowe „wiórki” rozkładamy na dnie niedużej salaterki. Wokoło (opierając o ścianki naczynia) układamy

Smaki Na Talerzu
Podpieczony Schab Z Szynkowara 153

kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe 1-1,5 łyżeczki majeranku 2-3 ząbki czosnku 1. Najpierw szykujemy zalewę. Do wody wsypujemy wszystkie przyprawy oprócz soli peklowej i zagotowujemy. Gotujemy na najmniejszym ogniu około 15 min. Zalewa ma tylko pyrkać delikatnie. Po 15 minutach zestawiamy garnek z gazu i dodajemy naszą pkelową sól i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy zalewę(...)dokładnie ubijając je. 6.  Zakręcamy worek, nakładamy sprężynę która dociśnie mięso i będzie ono zwarte i spójne jak szynki ze sklepu, następnie zamykamy nasz szynkowar. 7. Wstawiamy szynkowar do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu wędliny. 8. Włączamy

Gotowanie...to proste !
Szparagi z makaronem i boczkiem wędzonym 93

Składniki na porcję dla czterech osób: 1 pęczek szparagów (500g) 3 grubsze plasterki wędzonego boczku 3 plasterki szynki parmeńskiej 400 g makaronu – u mnie spaghetti 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz czosnkowy OLMIX sól- 1 łyżka do gotowania makaronu, oraz według smaku do szparagów 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartego parmezanu Wykonanie. Makaron gotujemy w osolonym(...)minuty, stale mieszając (aż szparagi zrobią się chrupiące i miękkie). Ugotowany makaron przelewamy na sito i gorący wrzucamy na patelnię ze szparagami. Dodajemy boczek i pokrojoną na małe kawałki szynkę parmeńską. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy danie skropione oliwą i posypane tartym parmezanem. Można posypać rukolą, jej orzechowy smak świetnie się komponuje ze szparagami. Smacznego

Kasia i jej kobiecy świat
POLĘDWICZKI W SOSIE BALSAMICZNYM I PIECZONYMI, PIKANTNYMI JABŁKAMI 128

dzisiaj przygotowałam je pieczone w szynce parmeńskiej i szałwii oraz sosem balsamicznym. Mięso podałam z cykorią, chipsami z ziemniaków i pikantnymi jabłkami. SKŁADNIKI:   300 g polędwiczek wieprzowych 10 g szynki parmeńskiej w plastrach sól, pieprz, czosnek, papryka ostra do smaku  świeża szałwia  świeży tymianek  10 g masła klarowanego 100 ml bulionu 1 łyżka octu balsamicznego(...)DODATKOWO : 1 jabłko 1 łyżka cukru brązowego 10 g masła klarowanego 1 czerwona cebula 1 cykoria młody bób gotowany, do posypania 2-3 fioletowe ziemniaki ocet balsamicny sól, pieprz papryka ostra do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Karkówka Z Szynkowara 197

zwarte i spójne jak szynki ze sklepu, następnie zamykamy nasz szynkowar. Odstawiamy nasz szynkowar do lodówki na minimum 24 h, jesli mięsko by było w całości to musiało by postać w tedy 48 h. 5. Po tym czasie wyjmujemy nasz szynkowar z lodówki, wstawiamy do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania