gotowana golonka - 396 przepisów (strona:13/27)

Galantyna 138

liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, szczypta soli. Przygotowanie:      Do garnka wkładamy umyte golonki oraz nogi świńskie. Mięso zalewamy zimną wodą, tak by nam wszystko zakryła. Dodajemy przyprawy i po ok. godzinie gotowania dodajemy obraną włoszczyznę. Gotujemy całość ok. 2 godzin na wolnym ogniu. Podczas gotowania nóg świńskich wywar po schłodzeniu

Aga w kuchni
Kaszanka domowa (parzona) 215

Surowiec i materiały pomocnicze -serce wiepszowe szt.1 -golonka z kością szt.1 -skórki wiepszowe 1 kg (najlepsze smalone słomą daje nam piękny zapach i lepszy smak) -wątroba 1 kg -ścinki wieprzowe 1 kg -płuca 0,5 kg -podgardle  0,5 kg -jelita wieprzowe rozmiar dowolny (u mnie gruby kaliber) -kasza gryczana prażona 400 g (4 woreczki) -przędza wędzarnicza -krew(...)przy gotowaniu mięsa Wykonanie Całe kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i następnie gotujemy do miękkości oprócz wątroby.Po ugotowaniu wszystkie mięso odstawiamy aż wystygnie,a wątrobę parzymy 5 min w tym samym wywarze.Gdy wszystko wystygnie wątrobe kroimy w kostkę 0,5-max 1 cm ,podroby,skórki i podgardle rozdrabniamy na sitku 3 mm ,a mięso z golonki i ścinki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Biała kaszanka 138

łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól i pieprz świeżo mielony Ponadto  Opakowanie jelita cienkiego Wykonanie: Głowiznę golonki oraz skórki świńskie myjemy dokładnie, wkładamy do dużego garnka zalewamy wodą wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie gotujemy około 1 godziny. Wyjmujemy z garnka tylko skórki świńskie. Pozostałe mięso gotujemy do czasu, aż będzie miękkie. Ugotowane mięso lekko studzimy, mielimy

kgwjanczewo
Rosół z indyka 171

makaron i to wszystko. Staram się gotować na zdrowym mięsie, stąd często gości u nas  rosół z królika , jeśli mam dostęp do swojskiej kury to oczywiście rosół musi być. Dzisiaj kolej na indyka. W zasadzie to bardziej wywar z mięsa z delikatną nutą warzywną, dzieciom i Tatowi bardzo posmakował. 1 golonka z indyka 1 marchewka 1 pietruszka(...)cebula 0,5 selera sól pieprz czarny szczypta lubczyku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Golonkę umyć, włożyć do zimnej wody, dodać obrane warzywa. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć powstałe "szumy", zmniejszyć ogień i gotować ok 3-4 godzin na wolnym ogniu. Dodać ziele i listek i podpieczoną cebulę. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem, lubczykiem. Gorący

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Golōnka ze piwym (Golonka piwna) 128

kōniec warzynia mogecie do tego wywaru wciepnōńć 23 tyż ze 2 marchewki, pietruszka i zeler. 24 Boryj 25 łostołwcie 26 sie do zupy. Joł do ni łostawiōł tyż jedne golonko, żeby bōło we środku tyż trocha miysa. 27 Niyftorzi pyjklujōm 28 te golōnki, mie sie jakosik niy chciało. Umōł żech je, wciep do garca, zaloł piwym i wodōm (muszōm(...)potrzeba 16 nieraz 17 kości 18 lekką 19 kilka 20 laurowych 21 niektórzy 22 musztardy 23 wrzucić 24 seler 25 por 26 zostawcie 27 mięsa 28 peklują 29 gotowały 30 pół 31 włoszczyzna 32 tłustą 33 jej 34 wlać 35 po wierzchu 36 przypiekają

Chop w kuchni
szybkowar-golonki kruche i soczyste... 140

laurowe, zostawić na 1 godzinę włożyć do szybkowara wszystko, wsypać kucharka, wlaćwodę i zamknąć szybkowar od chwili zasyczenia pary gotować na średnim ogniu 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie z wywaru można zrobić sos zagęszczony mąką i śmietaną - golonki są miękkie, kruche, soczyste...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Galareta wieprzowo-drobiowa 201

laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu sól, pieprz 4 ząbki czosnku 3 łyżki żelatyny ok 2 l wody puszka groszku Przygotowanie Golonkę myjemy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu i gotujemy na małym ogniu ok 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy oczyszczone warzywa (bez czosnku)i skrzydełka. Gotujemy jeszcze godzinę, aż mięso stanie

e-PrzepisyKulinarne
Puree z zielonego grochu 115

Świetny dodatek do golonki. składnikiszklanka zielonego  łuskanego grochu3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwekmajeraneksólpieprzprzygotowanieGroch przed gotowaniem należy wypłukać pod bieżącą wodą. .Groch namoczyć przez godzinę ( nie jest to konieczne). Wylać wodę z moczenia grochu. Następnie wrzucić do garnka, dolewając 3 razy więcej wody, zagotować, zebrać pojawiającą się pianę i gotować do miękkości

Stare Gary
Golonka duszona z kapustą - w wolnowarze 217

kapusty kiszonejkminekprzygotowaniewolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. kapustę wymieszać ze sporą ilością kminku  - dowolnie. Na dno misy włożyć kapustę, na niej ułożyć golonkę. Wolnowar przykryć i ustawić na program low (80 - 90 st C) i gotować ok 10 godzin. Podawać z puree  z grochu. Smacznego

Stare Gary
GOLONKA PO BAWARSKU, DUSZONA W PIWIE 239

część)- 2 listki laurowe- ostra papryka- sól, pieprz- szczypta ksylitolu (lub cukru)- olej kokosowy bezzapachowy lub smalec do obsmażeniaUmyte golonki osuszamy, nacieramy mocno solą, posypujemy ostrą papryką i odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na całą noc.Na drugi dzień golonki wyjmujemy i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, po kilka minut z każdej strony. Posypujemy pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzewamy trochę oleju(...)Obsmażone golonki przekładamy do żaroodpornego naczynia (u mnie brytfanka) przykrywamy warzywami z liścmi laurowymi, zalewamy po 1/2 szklanki każdego piwa, przykrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200*C, po 15 minutach temperaturę zmniejszamy do 180*C i dusimy nasze golonki ok.2-2,5h (do miękkości) co jakiś czas podlewając mieszanką obydwu piw.Pod koniec można pokrywkę zdjąć i podpiec golonki

Smaczne Zdrowe
Golonka pieczona w piwie 155

mało dietetycznie, ale każdemu panu, który lubi golonkę trzeba od czasu do czasu taką przyjemność zrobić ;) Czasami, gdy wędzimy wędliny na święta, wrzucam golonkę na kilka dni do zalewy, w której peklują się szynki, a później gotuję i piekę. Albo przygotowuję tak, jak w przepisie poniżej.Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
GOLONKI Z KURCZAKA W SOKU Z POMARAŃCZY Z PUREE Z BROKUŁA 130

przykryciem do miękkości. W razie konieczności dolewamy soku, kiedy całkowicie się zredukuje i skarmelizuje danie jest gotowe.  Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i dodajemy masło, blendujemy. Na talerz wykładamy porcję puree, na to kładziemy 2 golonki i polewamy odrobiną sosu pomarańczowego. Podajemy z ulubioną surówką i kiełkami.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Sos z kiełbasy....pyszny 252

biednych. Mój przyszły mąż był zdziwiony, kiedy powiedziałam,że lubię sos z kiełbasy. On tego nie znał, wychowany na schabowych i golonkach. Kiedyś zaprosiłam Go na obiad-był sos z kiełbasy z ziemniakami i gotowana, kiszona kapusta. Oszalał. Dziś, uwielbia tak, jak ja :) SKŁADNIK:(4 porcje) 3-4 nieduże kiełbasy (śląska lub zwyczajna) 1 cebula Tłuszcz do zeszklenia cebuli

Kopystką po garach
Studzianina, studzienina, studzielina – kuchnia podkarpacka 156

jakieś 15- 20 cm mierząc od strony kopyt. Praktycznie nie ma w nich mięsa, ale zawierają kolagen, który w czasie gotowania zamienia się w żelatynę, dzięki czemu galareta się ścina. Poza nóżkami w wywarze powinna znaleźć się golonka, a do tego najlepiej jeszcze kawałek żeberek i szynki. Dzięki temu ilość mięsa będzie spora i będzie ono różnorodne (tzn. chude(...)mięsa. Ja jednak wolę, kiedy nie ma go w galarecie, a pozostaje jedynie cień aromatu czosnkowego w wywarze. Składniki (na 2,5 l studzianiny): 3 nóżki wieprzowe 1 golonka (najlepiej tylna) 500 g żeberek 300 g szynki 1 marchewka 1 pietruszka 5 ząbków czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu sól i pieprz mielony

Trzeci talerz