makaron i to wszystko. Staram się gotować na zdrowym mięsie, stąd często gości u nas rosół z królika , jeśli mam dostęp do swojskiej kury to oczywiście rosół musi być. Dzisiaj kolej na indyka. W zasadzie to bardziej wywar z mięsa z delikatną nutą warzywną, dzieciom i Tatowi bardzo posmakował. 1 golonka z indyka 1 marchewka 1 pietruszka(...)cebula 0,5 selera sól pieprz czarny szczypta lubczyku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Golonkę umyć, włożyć do zimnej wody, dodać obrane warzywa. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć powstałe "szumy", zmniejszyć ogień i gotować ok 3-4 godzin na wolnym ogniu. Dodać ziele i listek i podpieczoną cebulę. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem, lubczykiem. Gorący
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekōniec warzynia mogecie do tego wywaru wciepnōńć 23 tyż ze 2 marchewki, pietruszka i zeler. 24 Boryj 25 łostołwcie 26 sie do zupy. Joł do ni łostawiōł tyż jedne golonko, żeby bōło we środku tyż trocha miysa. 27 Niyftorzi pyjklujōm 28 te golōnki, mie sie jakosik niy chciało. Umōł żech je, wciep do garca, zaloł piwym i wodōm (muszōm(...)potrzeba 16 nieraz 17 kości 18 lekką 19 kilka 20 laurowych 21 niektórzy 22 musztardy 23 wrzucić 24 seler 25 por 26 zostawcie 27 mięsa 28 peklują 29 gotowały 30 pół 31 włoszczyzna 32 tłustą 33 jej 34 wlać 35 po wierzchu 36 przypiekają
Chop w kuchnilaurowe, zostawić na 1 godzinę włożyć do szybkowara wszystko, wsypać kucharka, wlaćwodę i zamknąć szybkowar od chwili zasyczenia pary gotować na średnim ogniu 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie z wywaru można zrobić sos zagęszczony mąką i śmietaną - golonki są miękkie, kruche, soczyste...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięlaurowe 6 ziarenek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu sól, pieprz 4 ząbki czosnku 3 łyżki żelatyny ok 2 l wody puszka groszku Przygotowanie Golonkę myjemy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu i gotujemy na małym ogniu ok 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy oczyszczone warzywa (bez czosnku)i skrzydełka. Gotujemy jeszcze godzinę, aż mięso stanie
e-PrzepisyKulinarneŚwietny dodatek do golonki. składnikiszklanka zielonego łuskanego grochu3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwekmajeraneksólpieprzprzygotowanieGroch przed gotowaniem należy wypłukać pod bieżącą wodą. .Groch namoczyć przez godzinę ( nie jest to konieczne). Wylać wodę z moczenia grochu. Następnie wrzucić do garnka, dolewając 3 razy więcej wody, zagotować, zebrać pojawiającą się pianę i gotować do miękkości
Stare Garykapusty kiszonejkminekprzygotowaniewolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. kapustę wymieszać ze sporą ilością kminku - dowolnie. Na dno misy włożyć kapustę, na niej ułożyć golonkę. Wolnowar przykryć i ustawić na program low (80 - 90 st C) i gotować ok 10 godzin. Podawać z puree z grochu. Smacznego
Stare Garyczęść)- 2 listki laurowe- ostra papryka- sól, pieprz- szczypta ksylitolu (lub cukru)- olej kokosowy bezzapachowy lub smalec do obsmażeniaUmyte golonki osuszamy, nacieramy mocno solą, posypujemy ostrą papryką i odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na całą noc.Na drugi dzień golonki wyjmujemy i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, po kilka minut z każdej strony. Posypujemy pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzewamy trochę oleju(...)Obsmażone golonki przekładamy do żaroodpornego naczynia (u mnie brytfanka) przykrywamy warzywami z liścmi laurowymi, zalewamy po 1/2 szklanki każdego piwa, przykrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200*C, po 15 minutach temperaturę zmniejszamy do 180*C i dusimy nasze golonki ok.2-2,5h (do miękkości) co jakiś czas podlewając mieszanką obydwu piw.Pod koniec można pokrywkę zdjąć i podpiec golonki
Smaczne Zdroweprzykryciem do miękkości. W razie konieczności dolewamy soku, kiedy całkowicie się zredukuje i skarmelizuje danie jest gotowe. Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i dodajemy masło, blendujemy. Na talerz wykładamy porcję puree, na to kładziemy 2 golonki i polewamy odrobiną sosu pomarańczowego. Podajemy z ulubioną surówką i kiełkami. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolibiednych. Mój przyszły mąż był zdziwiony, kiedy powiedziałam,że lubię sos z kiełbasy. On tego nie znał, wychowany na schabowych i golonkach. Kiedyś zaprosiłam Go na obiad-był sos z kiełbasy z ziemniakami i gotowana, kiszona kapusta. Oszalał. Dziś, uwielbia tak, jak ja :) SKŁADNIK:(4 porcje) 3-4 nieduże kiełbasy (śląska lub zwyczajna) 1 cebula Tłuszcz do zeszklenia cebuli
Kopystką po garachjakieś 15- 20 cm mierząc od strony kopyt. Praktycznie nie ma w nich mięsa, ale zawierają kolagen, który w czasie gotowania zamienia się w żelatynę, dzięki czemu galareta się ścina. Poza nóżkami w wywarze powinna znaleźć się golonka, a do tego najlepiej jeszcze kawałek żeberek i szynki. Dzięki temu ilość mięsa będzie spora i będzie ono różnorodne (tzn. chude(...)mięsa. Ja jednak wolę, kiedy nie ma go w galarecie, a pozostaje jedynie cień aromatu czosnkowego w wywarze. Składniki (na 2,5 l studzianiny): 3 nóżki wieprzowe 1 golonka (najlepiej tylna) 500 g żeberek 300 g szynki 1 marchewka 1 pietruszka 5 ząbków czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu sól i pieprz mielony
Trzeci talerzdomowej przyprawy warzywnej, 2 łyżki żelatyny, 4 łyżki groszku konserwowego, 3 jajka, sól, pieprz, natka pietruszki, woda. PRZYGOTOWANIE: 1. Nóżki, udka i golonkę przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę warzywną. Mięso zalewam wodą. Gotuję około 2,5 godziny na małym ogniu. Pół godziny przed końcem gotowania dodaję obraną marchewkę i pietruszkę. 2. Ugotowane mięso
Tradycyjna kuchnia KasiWykonanie Golonkę czyścimy z resztek włosów nad gazem (opalamy).Myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Wkładamy do dużego gara zalewamy zimną wodą (golonka ma być cała przykryta)dodajemy sól ja dałem trzy łyżki na duży gar i gotujemy na razie bez przypraw do momenty gdy przestanie się pojawiać szum zbieramy go a gdy przestanie się robić dodajemy przyprawy. Czyli ziele
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.każdym razem inaczej smakuje i często nowymi smakami zaskakuje. Kiedy nie wiem co na obiad przygotować, albo nie chce mi się zbytnio gotować, to szybko ciasto wyrabiam i to co mam na nie nakładam. Dzisiaj polecam Wam golonkę peklowaną na cieście pieprzowym podaną, czyli pizzę „golonkową” smaczną, wyjątkową. Składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli
Moniki SmakołykiGolonki umyć, osuszyć i bez skóry pokroić w plastry Wkładamy do garnka i lekko podsmażamy . Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. W tym czasie obieramy warzywa i kroimy je w talarki. Warzywa układamy na sitku od garnka-na parze- i wszystko razem dusimy . Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmujemy je . Mąkę mieszamy ze śmietaną i wlewamy do sosu powstałego
w mojej kuchni