włoszczyzny 3 kulki ziela ang. parę ziarenek pieprzu 60 dag pieczarek 1 cebula olej kokosowy sól i pieprz mielony do smaku natka pietruszki śmietana lub jogurt Zaczynam od ugotowania golonki, gotuję ją razem z włoszczyzną, zielem angielskim, dodaję pół łyżeczki soli i parę ziarenek pieprzu. Gotuję do miękkości mięsa, później mięso obieram od kości, dzielę na kawałeczki i podaję
Takie tam pichcenieJeśli zostanie Wam mięso z rosołu i gotowana golonka a nie wiecie ci z tym zrobić to mam dla Was propozycję. Zróbcie taki ekspresowy pasztet. Wystarczy kilka składników, blender oraz słoik i wyczarujemy szybki i smaczny pasztet. Do pieczywa jak znalazł i wtedy wiemy co jemy. Bez pasteryzacji można przechowywać go przez 3 dni w lodówce. Rozwiń i czytaj
Ewa w kuchnimałe marchewki 1 mała pietruszka Kawałek korzenia selera 1 cebula nieobrana z wbitym goździkiem Liść laurowy Ziele angielskie Kilka ziarenek pieprzu Sól 1 butelka piwa 1 łyżka smalcu Wykonanie: Golonki gotujemy w porządnie osolonej wodzie z warzywami, cebulą z wbitym goździkiem, liściem laurowym, zielem i pieprzem. Gotujemy około od 1 godziny do 1 ½ . Blaszkę do pieczenia smarujemy łyżką smalcu. Wykładamy
Smaki Ewydomowe pierogi. Dziś z kiszoną kapustą, suszonymi grzybami i golonką. Miałam spore golonki, gotowałam je po prostu w wodzie. Trochę jej zostało, więc wylądowało z niej mięso do farszu. Wszyscy wiemy, że domowe pierogi z każdym farszem smakują super. A tym bardziej, jak nie za często się je robi.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnimarchewki puszka groszku 2-3 jaja 3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 2 cytryny natka pietruszki 1 białko sól Nóżki i golonkę gotować ok. 2 i 1/2 godziny razem z przyprawami, marchewką i cebulą. Marchewkę wyjąć wcześniej jak zrobi się miękka, ostudzić i pokroić. Jaja gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy. Groszek odcedzamy
Apetyczna babeczkagodz. Patelnię rozgrzewamy dodajemy masło i oliwę, golonki obtaczamy w mące, obsmażamy z każdej strony, przekładamy do rondla zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy listki laurowe, ziarnka ziela gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę obieramy, kroimy w pół księżyce, dusimy na tłuszczu po podsmażanej golące, dodajemy do gotujących się golonek. Na koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy
kgwjanczewoodsłona golonki w moim wykonaniu , tym razem golonka jest gotowana z bardzo dużą ilością warzyw , cebuli i różnych przypraw , nawet ja co nie lubię golonki , skusiłam się troszkę spróbować jaki ma smak , i powiem że smak mnie pozytywnie zaskoczył , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 1 golonka 3 średnie cebule 3 marchewki 3 pietruszki(...)Wykonanie Mięso wkładam do średniego garnka , następnie obieram wszystkie warzywa i dodaję do naszej golonki , kiedy warzywa mamy obrane , dodaję wszystkie przyprawy i wstawiam golonkę na 24 godziny do lodówki pod przykryciem . Następnego dnia wyciągam golonkę i zalewam wodą , gotuję na bardzo małym ogniu około 5 godzin , aż nasza golonka będzie bardzo mięciutka . Golonkę podaję
Mój Smakmęski przysmak, ale wśród kobiet również nie brakuje wielbicielek smacznego mięsa w tłustej osłonce i ja do takich kobiet należę Tutaj prezentuję Wam przepis na klasyczną, tradycyjną golonkę pieczoną bez wcześniejszego gotowania, a więc wersja szybsza i wygodniejsza. Tak przygotowana golonka wychodzi bardzo smaczna. Skórka jest chrupiąca, a mięso mięciutkie, rozpływające się w ustach. Przypominam, że golonka
Ola la LCHFzupie. Pamiętam jak moja babcia i tato gotowali tę boską zupę. W moim rodzinnym domu podawano ją z gotowanymi ziemniakami. Bardzo lubiłam tą zupę i postanowiłam ją zrobić. Muszę powiedzieć, że wyszła świetnie- warto było. SKŁADNIKI: 3 małe peklowane golonki 2 szczypty majeranku, 3 łyżki octu, cukier, pieprz czarny rozgnieciony w moździerzu(...)liście laurowe ,3 ziarenka ziela angielskiego, pół szklanki mleka lub słodkiej śmietanki 18%, łyżka mąki krupczatki 2 marchewki, kawałek selera, pora, 2 ząbki czosnku WYKONANIE: Z warzyw, golonek przypraw gotujemy wywar, do miękkości golonek, następnie skręcamy gaz, dodajemy ocet i cukier do smaku
Kuchnia Beatyugotować wywar z około 300 g mięsa (np. golonka, karkówka, żeberka, wędzonka czy boczek wędzony)- wodę z mięsem zagotować, odszumować i dalej już postępować wg przepisu. Ja gotowałam na golonce.** przez pierwsze 10 minut gotowania nie wolno przykrywać garnka
Kraina Miodem Płynącałyżki przyprawy do mięs 2 łyżki szałwii Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Golonki myjemy, gotujemy w bulionie warzywnym (na małym ogniu) przez 90 min z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego (długość gotowania zależy od wielkości golonek- u nas 600 g od sztuki). Następnie wyjmujemy z wywaru. Syrop, miód, piwo, przyprawę i szałwię mieszamy
R'n'G Kitchenłyżek oleju Wykonanie: Przyprawy wymieszać z olejem, natrzeć golonkę i odstawić na godzinę. W między czasie kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować z ziemniakami. Następnie dodać przygotowaną golonkę i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania doprawić w razie potrzeby do smaku
Tradycyjna KuchniaSkładniki: 2 golonki 2 cebule 2 jabłka 5 ząbków czosnku Pęczek włoszczyzny ½ kg kapusta kiszona 1 szklanka łuskanego grochu Pieprz ziarnisty Liście laurowe Przyprawa typu Vegeta Sól do smaku Wykonanie: Obgotować namoczony wcześniej groch i odstawić. Golonkę wypłukać, natrzeć roztartym czosnkiem i odstawić na 2 godziny. Następnie golonkę zalać gorącą wodą z dodatkiem soli, przyprawić i gotować na wolnym ogniu(...)około 2 godzin. Przygotować włoszczyznę, cebulę, dodać razem z przyprawami do golonki i gotować do miękkości. Ugotowany groch połączyć z kiszoną kapustą z pokrojoną cebulą, jabłkami i obłożyć gotową golonkę na półmisku
Tradycyjna Kuchniawiększym garnku gotujemy bulion z dodatkiem marchwi, pietruszki , selera, liścia laurowego i ziela angielskiego. Dodajemy do niego golonki, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 2 – 2,5 godzin, aż golonki będą miękkie. Jak już golonka się ugotuje odstawiamy ją do wystudzenia. Następnie nacinamy skórę na golonkach, tak aby powstała kratka. W oddzielnej miseczce mieszamy sól, pieprz, paprykę słodką(...)ostrą oraz majeranek. Golonki nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem a następnie wymieszanymi przyprawami. Odstawiamy je na godzinę lub dwie, aby przeszły przyprawami. Kapustę kiszoną gotujemy. Jeżeli jest bardzo kwaśna to płukamy. Następnie przekładamy golonki do rękawa do pieczenia i obkładamy kiszoną kapustą. Pieczemy w 180C ok. 1 godziny. Podajemy z pieczonymi ziemniakami oraz z musztardą i chrzanem
Passion of Cookingpokrojoną w talarki cebulę. Następnie dorzucamy 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego oraz 8 ziaren pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 90 minut. Golonka się gotuje, a my sięgamy po kiszoną kapustę. Płuczemy ją i wkładamy do drugiego garnka, dolewamy około 300 ml wody oraz(...)pozostałe przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 70 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Duże żaroodporne naczynie smarujemy smalcem. Wykładamy kapustę, a na kapuście układamy golonki (wcześniej usuwamy z nich kości). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20-30 minut. Golonka zapiekana na kapuście
peggiwkuchnilistki laurowe 1 cebula , marchewka , kawałek selera Golonkę myjemy i nóżkę , czyścimy skórę z owłosienia , mają być gładkie jak pupa niemowlaka , a nie jak gęba drwala Wkładamy do garnka , zalewamy woda tak , żeby się cała wieprzowinka, zanurzyła , dodajemy obraną marchew, cebulę ,selera , ziele angielskie , liście laurowe , solimy i gotujemy . Proces trwa tak długo(...)golonka i nóżka, będzie się rozpadać i odchodzić od kości . Wyciągamy ją z garnka , studzimy , mielimy ( razem z warzywami i przyprawami ), maszynką o drobnych oczkach . Wywar z golonki zostawiamy i gotujemy w nim kaszę ( jeśli jest go dużo to używamy części , a resztę zostawiamy ) . Ugotowaną kaszę studzimy , wsypujemy do miski , dodajemy mieloną golonkę , pozostałe przyprawy , zawsze solimy ciut mocniej
Ogrodnik w podróżysmaku2 łyżki masłaWykonanie:Masło roztopić na patelni dodać mąkę i wymieszać , dolewać szybko mieszając wywar z gotującego mięsa.Dodać musztardę i wymieszać. Przyprawić do smaku , gałką , solą , pieprzem Golonkę podawać polaną sosem musztardowym na jarzynach z dodatkiem pieczywa lub ziemniaczkami Rady : Ja swoich golonek nie soliłam podczas gotowania ponieważ były już słone , jeśli wasze nie będą słone
Sama słodycz i szczypta chilisuszonej wędzonej papryki pól pęczka natki pietruszki sól morska Wykonanie: Golonkę po opłukaniu włożyłam go garnka i zalałam zimną wodą. Wstawiłam do gotowania. Kiedy woda się zagotowała, wyjęłam golonkę a wodę wylałam. Marchewkę po oczyszczeniu pokroiłam w talarki, cebulę posiekałam, a seler naciowy po oczyszczeniu pokroiłam w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzałam oliwę(...)zimnej wody i wstawiłam do gotowania. Kiedy na wierzchu pojawiła się piana, zebrałam ją a zawartość garnka przełożyłam do rondla z warzywami. Włożyłam golonkę, dodałam listek laurowy i wstawiłam do gotowania. Po zagotowaniu, zmniejszyłam gaz i zostawiłam do gotowania (bez przykrycia) na małym gazie na godzinę. Czasami zamieszałam. Po godzinie przykryłam garnek z zupą i zostawiłam na małym
Kuchnia u KrysiViolaPasssion Uwielbiam "KAPUŚNIAK" ODSŁON TEJ POWSZECHNIE ZNANEJ ZUPY W POLSCE JEST WIELE. Ja jednak lubię z kapusty kiszonej zapalaną gotowaną na golonce. Jak już wspominałam przy przepisie na "golonkę pieczoną" zostawiłam wywar. Ale również możecie ugotować taką zupę na kurczaku. Sładniki: Wywar około 3 litrów 1 kg kapusty kiszonej 2 marchwie 6 ziemniaków średniej wielkości 3 listki laurowe sól, pieprz(...)ięki tej metodzie unikniemy "klusek w garnku" I odradzam od razu zapaloną mąkę dodawać bezpośrednio z patelni do garnka. Gotujemy następne 20 minut. Mąka musi się przegryźć. Dla lepszego efektu na talerzu możemy ukroić kilka kawałków pieczonej golonki i dodać. Smacznego
Viola cooks with passion