gotowana golonka - 396 przepisów (strona:17/27)

Powrót do źródeł w kuchni 265

naturą. Prawdziwi, kulinarni artyści nie ograniczają polskiej kuchni do schabowego, golonki, czy kapusty, a dążą do poszukiwania nowych smaków, sposobów przygotowania i serwowania tradycyjnych potraw. Nowe poszukiwania I stotny wpływ na zmiany w kuchni ma sposób przygotowywania potraw. Wraz z upływem czasu zmieniają się również technologie gotowania. Coraz częściej mówi się o kuchni molekularnej, w której składniki spożywcze poddawane

Kuchcik gotuje
Pomidorówka na Indyku 162

się doczekać jak wrócę do Domu, pierwsze co zrobię tą zupę na delikatnym Indyku. Polecam. Pomidorówka na Indyku  Składniki: 1 szt-Podudzie z Indyka -można dodać Skrzydło albo Golonkę  2.5 l Wody Mały słoiczek Koncentratu Pomidorowego 1 Marchewka 1 Pietruszka 1/2 Pora 1 Rosołek Drobiowy 2 Łyżki Wegety 1 łyżeczka Pieprzu, 1 łyżeczka  Lubczyku, Kilka Ziaren Ziela(...)łyżki natki pietruszki - Warto dać świeżą 4łyżki Śmietany 12 % 250 g makaronu - Ja dałam tym razem Muszelki Sposób Przygotowania:   Do dużego Garnka nalewam wody i wkładam Indyka  Gotuję ok 1 godzinę Obieram warzywa i dodaję w całości do Rosołu. Następnie dodaję wszystkie przyprawy i zioła.   Gotuje aż wszystko będzie miękkie.  Na koniec dodaję cały koncentrat

Gotowanie Patki
Kapusta kiszona z kaszą – smaki dzieciństwa 166

gram ) 600 gram – 1 kg żeberek ( ilość dowolna )lub innego mięsa ( np. małe golonki ) 300 gram kaszy jęczmiennej wiejskiej grubej Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz Woda Ewentualnie sól Wykonanie: Kapustę umieszczamy w garnku dodajemy mięso, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Podlewamy wodą i gotujemy pod przykryciem tak długo aż mięso będzie prawie gotowe. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie

Smaki Ewy
Tradycyjny galat z nóżek 229

goląc zwykłą maszynką do golenia. Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy wyczyszczone nóżki, golonkę i ewentualnie inne mięso, marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę. Warzywa wrzucamy w całości aby łatwo było je wyjąć. Dodajemy równiez liście laurowe ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu (trzeba uważać, żeby się nie zagotowało) ok 4 h (można dłużej

Kulinarna Patilogia
Galareta wieprzowa 374

łyżeczka ziela angielskiego w kulkach -1 łyżeczka pieprzu kolorowego w kulkach WYKONANIE Golonki,nóżki i skórki opalamy nad gazem z resztek ,,włosów''dokładnie myjemy pod bierzącą wodą i wkładamy do dużego gara dodajemy warzywa i zalewamy wodą około 2 cm ponad surowiec.Dodajemy sól i gotujemy na malutkim ogniu 2 godz.Czasami delikatnkie mieszamy.Gdy warzywa będą mięciutkie wyjmujemy.Następnie dodajemy przyprawy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa grochowa 218

łyżka majeranku 3 ziela angielskie sól pieprz Do garnka wlać wodę, włożyć golonkę, żeberko i ugotować do miękkości pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do zupy, wsypać groch, ziele angielskie, liść laurowy, sól , pieprz i gotować do miękkości warzyw. Na koniec podsmażyć na łyżce masła cebulę drobno posiekaną. Wszystko przełożyć

O kuchni z uczuciem
szybkowar-galareta wieprzowa z czosnkiem niedźwiedzim... 189

pozostały wywar i włoszczyznę można wykorzystać np. do zupy fasolowej czy grochowej = z golonki opalić włosy, opłukać, łopatkę i biodrówkę z kością opłukać, włożyć do garnka, wsypać kucharka, liście laurowe, ziele angielskie, obraną włoszczyznę, cebulę w łupince wlać wodę do szybkowara, zamknąć, od chwili zasyczenia pary gotować 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie wystudzone mięso obrać z kości

W Mojej Kuchni Lubię
Galareta 180

mój mąż ..On w sumie sam ją doprawia po swojemu.. 1 golonka 2 nóżki świńskie kawałek łba świńskiego porcja rosołowa cebula czosnek pietruszka liście laurowe ziele angielskie vegeta sól, pieprz Mięso umyć i włożyć do garnka, dodać cebulę i przyprawy, zalać wodą. Zbierać szumowiny i gotować do miękkości mięsa [ kurczaka wyjąć szybciej]. Mięso wyjąć, ostudzić.Po wystygnięciu mięsa

Moje domowe kucharzenie
Galart. Zimne nóżki 162

cebula pietrucha groszek zielony jajka  Sposób wykonania:  Najpierw nóżki i golonkę czyszczę.Wkładam do garnka, zalewam taką ilością wody, aby mięso było przykryte. Ustawiam na niewielkim gazie na ok. 3 godziny.Po tym czasie zbieram szumowinę, dodaję warzywa oraz doprawiam całość listkami laurowymi, pieprzem i solą. Gotuję aż warzywa będą miękkie.Odcedzam wszystko tak aby był sam wywar

Smaki Natalii
szybkowar-galareta z golonki i nóżek... 180

potrzeba, ocet 10% - ile porzeba, opcjonalnie maggi do smaku,/br> z golonki, nóżek usunąć włosie, opłukać i włożyć do szybkowara 9 litrów / "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" /, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary opuścić gwizdek, zmniejszyć ogień i gotować z 80 minut, szybkowar dopiero otworzyc po godzinie, mieso jeszcze skruszeje

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak pieczony z ziemniakami na sauerkraut 225

Kiszona na białym winie kapusta świetnie smakuje z wieprzowiną – np. w klasycznym wydaniu z golonką, ale po drodze jej też z ciemnym mięsem kurczaka. Połączenie kapusty, mocnych aromatycznych przypraw, brązowego cukru, smażonych w gęsim smalcu ziemniaków i miękkiego ciemnego mięsa drobiowego to syty i doskonały zimowy posiłek. Nie odchudzajcie tej potrawy przez zamianę masła i smalcu na olej – masło wspaniale(...)moździerzu kminek, lekko stłuczone ziele angielskie i jałowiec, przełamane na pół laurowe liście. Całość mieszamy, dodajemy całe opakowanie sauerkraut, razem z sokiem z opakowania. Mieszamy dokładnie wszystko razem i gotujemy na małym ogniu 6-8 minut, co jakiś czas mieszając. Lekko pieprzymy. Kapustę przekładamy do naczynia do zapiekania razem z całym płynem z patelni. Na wierzchu rozkładamy usmażone wcześniej ziemniaki

Karo in the Kitchen
Bigos z wieprzowiną 187

czarny pieprz. 10. Gotować pod przykryciem ok 2 godzin. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU: Kaloryczność przepisu wg  Kalkulatora Kalorii :  KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Kapusta biała (surowa) 240 1000 13 1 60 Kapusta kiszona 95 500 4.55 0.7 21.4 Pieczarki świeże 29 130 4.02 0.44 4.24 Cebula (świeża) 88 220 2.42 0.22 16.81 Golonka wieprzowa (bez skóry

Atlas Smaków
Takie życie tylko w Neapolu.Szczypta magii włoskiej teściowej. Ragù! 166

MAKARONY POLSKIE garść gruboziarnistej soli morskiej do gotowania makaronu szklanka świeżego tartego parmezanu świeże pieczywo Do wysokiego i szerokiego garnka wlejcie oliwę, wsypcie pokrojoną w kostkę cebulę i nie włączajcie gazu! Jeszcze nie, więc się nie wyrywajcie! Ułóżcie wszystkie kawałki mięsa na cebuli i dociśnijcie je palcami. Pręga i golonki, świnie i krowy- wszystkie razem na dnie zimnego garnka(...)ZŁY, ale też zawiesisty i gęsty. Ten sos to złośnik. Przykryjcie garnek. Po drugiej godzinie możecie wyjąć wszystkie kawałki mięsa z wyjątkiem żeberek-te zostają do końca. Gdy RAGU gotowało się w sumie 3 godziny, wyłączcie ogień. Ugotujcie duże rurki w osolonej wodzie i po odcedzeniu wrzućcie makaron do garnka z ciemnoczerwonym RAGU. Posypcie potrawę parmezanem i podawajcie ze świeżym

Z Kuchni Do Kuchni
Kiełbaski z grilla z ziołami i żółtym serem 192

książek zdarza mi się rzadko piec czy gotować. Częściej korzystam z przepisów innych blogowiczów a najczęściej sięgam do rodzinnych receptur :) 7. Wysyłasz swoje przepisy do gazet? Nie :) Ale pomyślę nad tym ;) 8. Inną dziedziną, w której odnajdujesz się równie dobrze co w kuchni jest... Rysowanie :)  9. Danie, którego nie przełkniesz... Golonko :P 10. Chciałabyś wydać własną książkę kucharską(...)coś w kuchni? 7. Masz jakieś plany na wakacje? 8. Co Cię najbardziej relaksuje? 9. Ulubione warzywo to? 10. Masz jakąś ulubioną książkę kucharską? 11. Co lubisz robić poza gotowaniem

My simple kitchen