gotowana golonka - 396 przepisów (strona:15/27)

KARTOFLE Z KAPUSTĄ w odsłonie wegańskiej 161

oleju do natłuszczenia zamiast skwarek i dodatkami, którymi nie są karminadle ani żeberka ani golonka ani inne takie ale nie o to chodzi... Sprawa jest prosta. Potrzebne są ziemniaki (troszkę ponad 1 kg) i dobra, kwaśna kapusta kiszona (1 kg). W jednym garnku gotujemy kartofle, w drugim kapustę, potem mieszamy jedno z drugim. Kapustę gotujemy tak: - poszatkowaną z lekka

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Golōnka ze piwym 2 (Golonka piwna 2) 140

Jedna kōmratka 1 miała u mie zaległe golōnki, a jak już miała prziś 2 , to żech trocha zaczōn 3 eksperymyntować. Miały być rychtowane 4 we niski

Chop w kuchni
Golonka pieczona w rękawie z goździkami 115

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Szynkę z goździkami już robiłam, więc tym razem poeksperymentowałam z golonką. Wyszła mięciutka, soczysta i bardzo

Di gotuje
Galaretka wieprzowa w kształcie choinek... 172

wszyscy robią choinki z pierników, a ja jak zwykle inaczej ;) Tym razem galaretka wieprzowa w kształcie choinek... Potrzebne będą: 2 golonki włoszczyzna 6 kulek ziela ang. 6 kulek pieprzu 4 listki laurowe sól pieprz 2 łyżeczki żelatyny (chyba że gotujemy nóżki) pół szklanki octu. Mięsko gotujemy do miękkości z dodatkiem warzyw i przypraw, oddzielamy od kości i mielimy na większym

Pelusiowa Kuchnia
Galareta 139

skórek wieprzowych cebula marchew liście laurowe ziele angielskie vegeta sól, pieprz  przyprawy do smak u Głowę  i golonkę porąbać na mniejsze kawałki, włożyć do dużego gara, dodać skórki, marchew i cebulę. Zalać wodą ,dodać przyprawy i gotować do prawie miękkości, wyjmując kawałki w miarę ich dogotowywania się. Mięso i warzywa po wystygnięciu mięsa usunąć kości i pokroić.Dodać

Moje domowe kucharzenie
Galert świńsko-drobiowy (Galareta) 192

Ostatnio robiōłech 1 golōnka we piwie, a że szkoda mi bōło 2 tego wywaru, co to jeszcze- jak żech go wrajziōł 3 do lodōwki- tak sie

Chop w kuchni
Golonka duszona w kiszonej kapuście z cydrem 196

Świetne, rozgrzewające, syte i bardzo pożywne danie. Na zimowe, mroźne dni wymarzone. Golonka ugotowana w kiszonej kapuście smakuje wyjątkowo i jednocześnie za jednym zamachem przygotujesz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
GALARETA DROBIOWO - WIEPRZOWA 162

sól pieprz natka pietruszki cząstki cytryny do dekoracji ocet Sposób przygotowania: Nóżkę opalić, starannie oczyścić, umyć i sparzyć.  Golonkę również umyć, włożyć do garnka wraz z nóżką, zalać wodą.  Dodać czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz i gotować ok. 1-1,5h. Z kolei do garnka dodajemy udka, włoszczyznę, w razie potrzeby dolewamy wodę i gotujemy

Prosto i Smacznie z Anetą
JAK OBIERAĆ SZPARAGI? ZUPA ZE SZPARAGAMI! PRZEPYSZNA ;-))) 151

szparagi gotujemy krótko - jeśli chcemy aby zachowały ładny kolor nigdy nie gotujemy ich pod przykryciem - szparagi obieramy ze skórki nożykiem do obierania (są specjalne nożyki do obierania szparagów, jeśli takiego nie masz użyj normalnego nożyka do obierania np. marchewki). PRZEPIS NA ZUPĘ ZE SZPARAGAMI SKŁADNIKI: - 1 golonka z indyka - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1/2 dużej cebuli - 1/4 pora - pęczek(...)suchego makaronu - 4 litry wody - sól - pieprz - 3 łyżki masła Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Do garnka włóż mięso, dodaj cebulę i pora, zalej zimną wodą i gotuj przez 35 minut. Dodaj marchewkę i pietruszkę gotuj 40 minut. Szparagi przełamujemy, obieramy obieraczką ze skórki. Odkrawamy około 5- 6 cm kawałki szparagów z główką i odkładamy na bok. Pozostałą

SMYKWKUCHNI
Chuda konserwa z golonki i boczku z szynkowaru 280

kilka łyżek zimnej wody Przygotowanie : Do mięsa mielonego z boczku dodać pokrojone dość drobno mięso z golonki (bez skóry) Doprawić solą, pieprzem, papryką, ziołami i przeciśniętym czosnkiem Całość dokładnie wyrobić, dodać wcześniej kilka łyżek wody,szynkowar napełnić mięsem- zamknąć Wstawić do zimnej wody, gotować w temp. 90 *C, u mnie wystarczyło ok. 50 min, ale myślę(...)dnia następnego doda mu jeszcze więcej smaku. Wkładając mięso do szynkowara należy starannie je ugnieść, inaczej będzie wyglądało tak jak u mnie. Ale nie kruszyło się, ponieważ mięso z golonki jest dość kleiste i zwięzłe. I w efekcie o  niebo lepsze od każdej kupnej konserwy :) Jeśli zdecydujemy upiec takie mięso , to też powinno być dobre. Dodałabym wtedy do niego

Proste Potrawy
Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis 219

dobrze rozgrzanej oliwie na patelni (około 3 łyżki oliwy). Obsmażone pulpety zalewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i gotujemy pod przykryciem przez 20min na małym ogniu. Pulpety w sosie pomidorowym najczęściej serwowane są z ryżem, lub z ziemniakami. Smacznego   Golonka pieczona w piwie Fasolka po bretońsku Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Artykuł Pulpety w sosie pomidorowym

Księga-Smaku
Galaretka z szynką i marchewką 149

jeść z wielkim apetytem i bez wyrzutów sumienia. Na blogu są dietetyczna galaretka z kurczaka , zimne nóżki z golonki , kurczak w galarecie , szynka w galarecie , szynka z warzywami Galaretka z szynką i marchewką. składniki: 100 g szynki konserwowej lub gotowanej 1/4 selera 1 marchew 1 mały por – zielona część mała pietruszka 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kapuśniok golōnkowy (Kapuśniak golonkowy) 139

Łostatnio 1 żech sam pisoł o golōnkach i jak fto 2 take robiōł i łostoł 3 mu tyn wywar, to je łon 4 idealny na kapuśniok

Chop w kuchni
Rosół z włoskimi akcentami 177

Chciałabym przedstawić kilka żelaznych zasad gotowania rosołu a także przepis na włoski rosół z parmezanem, żółtkiem i pomidorami :)Składniki na włoski rosół:2 skrzydełka kury2 pałki kurzekawałek wołowiny z kością2 golonki z indyka2 średnie marchewki1 duża pietruszka (sam korzeń)1/2 średniego selera1 cały porze 3 przypalone cebule2 liście laurowe3 ziela angielskie4-5 ziaren czarnego pieprzu5-6 liści świeżego(...)natomiast: mięso do rosołu myjemy ciepłą wodą by pozbyć się ewentualnego kurzu,6.      solimy i doprawiamy na końcu, pamiętając, że smak  w gotującym bulionie nieustannie się koncentruje,7.      warzywa wkładamy dopiero, jak mięso się podgotuje,8.      rosół musi być gotowany na małym ogniu

Bon Appetit Małgorzaty
Peklowanie golonki 210

golonka jest po prostu smaczniejsza. Kupiłam przednią golonkę i szukałam przepisu na peklowanie. Znalazłam go na blogu  Wiejskie Historie. Oczywiście ilość peklowanego przeze mnie mięsa była znacznie mniejsza (ok 1 kg) , więc ilość składników dostosowałam do swoich potrzeb.składniki (na 5 kg mięsa)5 kg golonki wieprzowej 3 cebule2 główki czosnku300g  marchwi200(...)czosnek. Gotujemy około pół  godziny. Studzimy i dokładamy sól peklową, łyżeczkę soli + Magi. W naczyniu odpowiedniej wielkości układamy mięso i zalewamy przygotowanym wywarem z warzywami. Zalewa powinna całkowicie pokryć mięso, ale nie powinno ono w niej pływać, tak więc należy używać naczyń o takich wymiarach, by mięso w nim było ułożone ściśle. Najlepiej golonki trzymać

Stare Gary