Galert świńsko-drobiowy (Galareta) 263Ostatnio robiōłech 1 golōnka we piwie, a że szkoda mi bōło 2 tego wywaru, co to jeszcze- jak żech go wrajziōł 3 do lodōwki- tak sie
Chop w kuchni
Golonka duszona w kiszonej kapuście z cydrem 247Świetne, rozgrzewające, syte i bardzo pożywne danie. Na zimowe, mroźne dni wymarzone. Golonka ugotowana w kiszonej kapuście smakuje wyjątkowo i jednocześnie za jednym zamachem przygotujesz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
GALARETA DROBIOWO - WIEPRZOWA 220sól pieprz natka pietruszki cząstki cytryny do dekoracji ocet Sposób przygotowania: Nóżkę opalić, starannie oczyścić, umyć i sparzyć. Golonkę również umyć, włożyć do garnka wraz z nóżką, zalać wodą. Dodać czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz i gotować ok. 1-1,5h. Z kolei do garnka dodajemy udka, włoszczyznę, w razie potrzeby dolewamy wodę i gotujemy
Prosto i Smacznie z Anetą
JAK OBIERAĆ SZPARAGI? ZUPA ZE SZPARAGAMI! PRZEPYSZNA ;-))) 214szparagi gotujemy krótko - jeśli chcemy aby zachowały ładny kolor nigdy nie gotujemy ich pod przykryciem - szparagi obieramy ze skórki nożykiem do obierania (są specjalne nożyki do obierania szparagów, jeśli takiego nie masz użyj normalnego nożyka do obierania np. marchewki). PRZEPIS NA ZUPĘ ZE SZPARAGAMI SKŁADNIKI: - 1 golonka z indyka - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1/2 dużej cebuli - 1/4 pora - pęczek(...)suchego makaronu - 4 litry wody - sól - pieprz - 3 łyżki masła Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Do garnka włóż mięso, dodaj cebulę i pora, zalej zimną wodą i gotuj przez 35 minut. Dodaj marchewkę i pietruszkę gotuj 40 minut. Szparagi przełamujemy, obieramy obieraczką ze skórki. Odkrawamy około 5- 6 cm kawałki szparagów z główką i odkładamy na bok. Pozostałą
SMYKWKUCHNI
Chuda konserwa z golonki i boczku z szynkowaru 335kilka łyżek zimnej wody Przygotowanie : Do mięsa mielonego z boczku dodać pokrojone dość drobno mięso z golonki (bez skóry) Doprawić solą, pieprzem, papryką, ziołami i przeciśniętym czosnkiem Całość dokładnie wyrobić, dodać wcześniej kilka łyżek wody,szynkowar napełnić mięsem- zamknąć Wstawić do zimnej wody, gotować w temp. 90 *C, u mnie wystarczyło ok. 50 min, ale myślę(...)dnia następnego doda mu jeszcze więcej smaku. Wkładając mięso do szynkowara należy starannie je ugnieść, inaczej będzie wyglądało tak jak u mnie. Ale nie kruszyło się, ponieważ mięso z golonki jest dość kleiste i zwięzłe. I w efekcie o niebo lepsze od każdej kupnej konserwy :) Jeśli zdecydujemy upiec takie mięso , to też powinno być dobre. Dodałabym wtedy do niego
Proste Potrawy
Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis 308dobrze rozgrzanej oliwie na patelni (około 3 łyżki oliwy). Obsmażone pulpety zalewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i gotujemy pod przykryciem przez 20min na małym ogniu. Pulpety w sosie pomidorowym najczęściej serwowane są z ryżem, lub z ziemniakami. Smacznego Golonka pieczona w piwie Fasolka po bretońsku Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Artykuł Pulpety w sosie pomidorowym
Księga-Smaku
Galaretka z szynką i marchewką 211jeść z wielkim apetytem i bez wyrzutów sumienia. Na blogu są dietetyczna galaretka z kurczaka , zimne nóżki z golonki , kurczak w galarecie , szynka w galarecie , szynka z warzywami Galaretka z szynką i marchewką. składniki: 100 g szynki konserwowej lub gotowanej 1/4 selera 1 marchew 1 mały por – zielona część mała pietruszka 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kapuśniok golōnkowy (Kapuśniak golonkowy) 197Łostatnio 1 żech sam pisoł o golōnkach i jak fto 2 take robiōł i łostoł 3 mu tyn wywar, to je łon 4 idealny na kapuśniok
Chop w kuchni
Rosół z włoskimi akcentami 224Chciałabym przedstawić kilka żelaznych zasad gotowania rosołu a także przepis na włoski rosół z parmezanem, żółtkiem i pomidorami :)Składniki na włoski rosół:2 skrzydełka kury2 pałki kurzekawałek wołowiny z kością2 golonki z indyka2 średnie marchewki1 duża pietruszka (sam korzeń)1/2 średniego selera1 cały porze 3 przypalone cebule2 liście laurowe3 ziela angielskie4-5 ziaren czarnego pieprzu5-6 liści świeżego(...)natomiast: mięso do rosołu myjemy ciepłą wodą by pozbyć się ewentualnego kurzu,6. solimy i doprawiamy na końcu, pamiętając, że smak w gotującym bulionie nieustannie się koncentruje,7. warzywa wkładamy dopiero, jak mięso się podgotuje,8. rosół musi być gotowany na małym ogniu
Bon Appetit Małgorzaty
Peklowanie golonki 281golonka jest po prostu smaczniejsza. Kupiłam przednią golonkę i szukałam przepisu na peklowanie. Znalazłam go na blogu Wiejskie Historie. Oczywiście ilość peklowanego przeze mnie mięsa była znacznie mniejsza (ok 1 kg) , więc ilość składników dostosowałam do swoich potrzeb.składniki (na 5 kg mięsa)5 kg golonki wieprzowej 3 cebule2 główki czosnku300g marchwi200(...)czosnek. Gotujemy około pół godziny. Studzimy i dokładamy sól peklową, łyżeczkę soli + Magi. W naczyniu odpowiedniej wielkości układamy mięso i zalewamy przygotowanym wywarem z warzywami. Zalewa powinna całkowicie pokryć mięso, ale nie powinno ono w niej pływać, tak więc należy używać naczyń o takich wymiarach, by mięso w nim było ułożone ściśle. Najlepiej golonki trzymać
Stare Gary
Paszteciki, kapuśniaczki, w cieście drożdżowym 210kapusty i grzybów, a mięsożercy ....wiadomo...z mięsa :). Farsz mięsny polecam zrobić z mięsa z golonki, żeby nie był zbyt suchy. Warto dodać ugotowaną marchewkę i pietruszkę i razem zmielić, zdecydowanie poprawi smak. W wersji wegetariańskiej biała kapusta gotowana, z dodatkiem blanszowanej cebuli i pieczarek. A teraz najważniejsze...pyszne ciasto:) Składniki: ok 1/2 kg mąki pszennej
Apetyczna babeczka
Zimne nóżki (Galat) 230już kupiłam oczyszczone i pokrojone nóżki wieprzowe. Ale jeśli nie są oczyszczone to najpierw nóżki i golonkę oczyszczamy z włosków albo je opalamy nad ogniem. Wkładamy je do garnka, zalewamy taką ilością wody, aby mięso było w całości przykryte. Gotujemy na małym gazie na ok. 1,5 godziny. Następnie zbieramy szumowinę, dodajemy oczyszczone warzywa, dodajemy sól oraz pozostałe przyprawy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Golonka pieczona w piwie i kapuście kiszonej 458ViolaPassion Ta potrawa nie potrzebuje reklamy . Kto raz spróbował golonki z chrupiącą skórką a mięsem miękkim i soczystym odchodzącym od kości, wie o czym mowa. Składniki: Golonka tylna 4 ząbki czosnku majeranek sól rozmaryn ,tymianek 1/2 kg kapusty pieczonej mała butelka piwa Sposób: Oczyszczamy mięso i myjemy. Zazwyczaj opalamy jeszcze ogniem by usunąć resztę włosa. Radzę to zrobić przed(...)mięso opłuczemy pod bieżącą wodą ,i wstawiamy do gotowania w wysokim garnku na około 2 godziny. Szumówką zbieramy szum Wody nie zlewamy, ponieważ mamy super wywar na zupę. Ważne jest by w kuchni niczego nie marnować ;-) Ja ugotowałam kapuśniak ,który pojawi się na moim blogu. Naszą golonkę posypujemy tymiankim , majerankiem ,rozmarynem i słodka papryką. Wstawiamy do piekarnika
Viola cooks with passion
Sycąca pęczakowa z mięsem 226podobna do gulaszowych węgierskich zup. Z kaszy pęczak mało gotujemy w naszych kuchniach, a warto częściej po nią sięgać. Z pajdą domowego chleba smakuje najlepiej!. Składniki: 1 kopiasta szklanka kaszy pęczak, ok 30 dag 1 czerwona papryka świeża natka pietruszki puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1/2 kg mięsa z golonki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki(...)pomidorowe 1/2 łyżeczki cukru oliwa lub smalec Kaszę i przyprawy znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. Pęczak wypłukać w zimnej wodzie, zalać 2 szklankami wody, lekko posolić i gotować przez ok 10-12 minut, wyłączyć, garnek nakryć pokrywką i odstawić na bok, aby pęczak wchłonął wodę. 2. Na patelni blanszujemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. 3. W dużym
Apetyczna babeczka
Kapusta kiszona zasmażana 206tłuszczu,dodać pod koniec 1 łyżkę mąki i zasmażyć razem .Podlać niewielką ilością przestudzonej wody z gotowania kapusty,wymieszać z kapustą i zagotować doprawić do smaku pieprzem i cukrem.Przed podaniem usunąć listek laurowy i ziele angielskie podawać do wieprzowej pieczeni,golonki,kiełbasy lub kotleta schabowego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!