gotowana golonka - 396 przepisów (strona:21/27)

POLICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MYŚLIWSKIM Z PARMEZANOWYMI KLUSECZKAMI 307

musi się zrobić gęsty, klarowny i nabrać aromatu. Po tym czasie całość blendujemy mikserem, następnie dodatkowo przecieramy przez sito. POLICZKI WIEPRZOWE: W czasie kiedy sos nam się gotujemy policzki wieprzowe wkładamy do nagrzanego na ok. 200-220 C piekarnika na 30 minut ( po połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę ). CAŁOŚĆ: Przygotowane policzki podajemy z ugotowanymi kluseczkami i kiełkami lucerny. Podajemy(...)przy tym są niesamowicie soczyste! PS. Wśród nowości od KRAKUS znajdziecie nie tylko policzki, ale również inne rodzaje mięs, które warto spróbować! Są to m.in: Szynka wieprzowa, Łopatka wieprzowa, Golonka, Udo z indyka, Skrzydło z indyka, Pierś z kurczaka i Pierś z gęsi. Polecam

Ostra na Słodko
Wołowe klopsiki z serem mozzarella w pomidorowym sosie 213

Wołowe klopsiki z serem mozzarella to dobry pomysł gdy domowe mielone już się trochę przejadły Twoim domownikom. Klopsiki możesz podawać z ryżem lub makaronem spaghetti. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
drobiowo-wieprzowe z szynkowaru 156

szczypta soli w moździerzu 1 szklanki  bardzo zimnej wody      Wykonanie Mięso od szynki  i pierś  pokroić w kostkę( ok 1cm). Boczek i golonkę z indyka zmielić maszynką do mięsa( duże oczka).  Przesypać solą peklową i odstawić do lodówki na 24 godziny .Na drugi  dzień dodać,suchą żelatynę, cukier,majeranek, czosnek pieprz(...)mięso jest dobrze przełożyć do garnka, wlać wodę zimą taką ilość żeby przykryła kiełbasę. Przykryć pokrywką i parzyć w temp 80 stopni 1,5 godziny.Mięsko nie może się gotować tylko ma się parzyć. Po zdjęciu z ognia,wyjąć z wody i pozostawić do ostygnięcia..Wędlinka doskonała na zimno,na chleb w towarzystwie chrzanu i ćwikły.  Smacznego

w mojej kuchni
Zeberka z wolnowaru 125

Ostatnio sprawiłam sobie nową zabawkę , wolnowar. Do tej pory takie potrawy jak pulled prok czy wolno pieczoną łopatkę albo golonko piekłam po prostu w piekarniku przez całą noc. Teraz mam od tego urządzenie . Wkładam zamarynowane mięso do naczynia, ustawiam gos na wolne pieczenie i już . N ie muszę myśleć o temperaturze , czy dobra czy za wysoka, mogę wyjść(...)piekarnik. A gotową potrawę mogę zostawić na ustawieniu podgrzewania i wiem że każdy domownik, gdy przyjdzie do domu będzie miał ciepły, gotowy posiłek bez dodatkowego podgrzewania na kuchence . Takie gotowanie to mi się podoba. Na pierwszy rzut poszły żeberka . Wyszły delikatne soczyste, kruche, idealne . Mniam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pasztet domowy ze śliwkami 145

akurat mamy ochotę. Mój następny pasztet będzie z królika i już nie mogę się go doczekać…Pasztet domowy ze śliwkami – składniki:1.5 kg wieprzowiny (najlepiej łopatka, golonka, ale nie schab bo jest zbyt suchy)ok. 600 g boczku wędzonegook. 800 g wątróbki z kurczaka4 jajka1 czerstwa bułkaok. 17 śliwek suszonych i 50 ml brandy (opcjonalnie(...)kawałki przełożyć do rondelka. Dodać obrane warzywa (marchew, pietruszkę, por, czosnek) i zalać wodą. Dodać sól, kilka listków laurowych, ziarenka pieprzu, ziele angielskie i owoce jałowca i rozmaryn. Gotować aż mięso zrobi się miękkie i odstawić do ostygnięcia.Śliwki – jeśli dokładamy – kroimy i podgrzewamy w rondelku z brandy aż wchłoną płyn.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy

UgotujmyTo.pl
szynkowar-drobiowa Rozkoszna delikatna wędlina... 203

indycza 25 dag, peklosmaczek K 2 płaskie łyżeczki, przyprawa Rozkoszna 3 łyżeczki, żelatyna wieprzowa 2 łyżeczki, woda zimna 200 ml pierś pokroić na kawałki 4-6 cm, mięso z golonki indyczej bez skóry obrane z kości i chrząstek pokroić na mniejsze kawałeczki, wsypać do miski dodać peklosmaczek, żelatynę, przyprawę Rozkoszna, wodę i wszystko ręką dobrze wyrobić na kleistą masę(...)zawiązać, położyć nakładkę, docisnąć sprężyną i schować do lodówki na 2 dni włożyć szynkowar do zimnej wody, włożyć termometr do wody i po osiągnięciu 85 C parzyć /nie gotować/ 65 minut, szynkowar wyjmuję z wody lekko przestudzony, zanurzam w zimnej wodzie, wycieram i do lodówki najlepiej na całą noc szynkowar polać gorącą wodą i mięsko samo wychodzi - jest sporo galaretki

W Mojej Kuchni Lubię
Bigos z indykiem 100

size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} U nas nigdy nic się nie marnuje. Użyliśmy pieczonych golonek z indyka, zamiast tego można użyć lekko podsmażonego mięsa. Składniki 500 g kiszonej kapusty 300 g pieczonego mięsa z indyka 3-4 duże kapelusze grzybów suszonych 2 liście laurowe(...)łyżeczki gorczycy 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz       Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę zalewamy zimną wodą (1 szklanka), dodajemy liście laurowe i gotujemy 45 min na małym ogniu. Grzyby gotujemy do miękkości, kroimy w paski. Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Mięso oddzielamy od kości, dodajemy do kapusty razem z grzybami i koncentratem. Dokładnie łączymy

R'n'G Kitchen
Kapusta kiszona zasmażana (np. do golonki) 192

Kapusta zasmażana to dodatek idealny do golonki lub pieczonego mięsa. Aromatyczna, lekko kwaśna i świetnie komponuje się podana z kluskami lub kopytkami. Radzę nie pomijać boczku, ponieważ dodaje on charakterystycznego mięsnego posmaku.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg kapusty kiszonej wraz z dodatkiem marchewki co najmniej 2 szklanki wody 1 średniej wielkości cebula(...)laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz  Kapustę kiszoną odsączyć, przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie i całość zalać 2 szklankami wody. Gotować co najmniej 30 minut pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając kapustę. Ewentualnie podczas gotowania dolać odrobinę więcej wody. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek

Ugotować
Miód pitny - dwójniak maliniak 168

ujrzeć cały proces produkcji ich wyrobów. Podpowiadają również gdzie można kupić ich miody. No ale jaki jest w rzeczywistości ten miód pitny, który otrzymałem w prezencie od portalu Polska Gotuje ? Barwa, smak i możliwości wykorzystania w kuchni Kolor tego miodu - ciemnobursztynowy - od razu podpowiada nam jakiego smaku możemy oczekiwać. Słodkawy rzecz jasna ale nie bardzo intensywny. Dla mnie(...)wędzarnianego. Po degustacji nasuwa mi się smak i aromat wędzonej śliwki. Zatem świetnie ten trunek będzie komponował się przede wszystkim z kaczką ale także i wieprzowiną (np. z żeberkami, golonką). Rzeczową kaczkę piekłbym w piekarniku, a pod koniec pichcenia rozprowadziłbym miód pitny połączony z sokiem z cytryny albo pomarańczy po powierzchni mięsa. Tak kilkakrotnie polewałbym ptaszysko aby cukry skarmelizowały się

Right Behind The Kitchen
Łosoś ze szparagami 209

Łosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia. Danie to będzie niezwykle

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy Salceson- pychotka! 2664

się to bardzo proste-nawet się nie spodziewałam-a efekt przerósł moje oczekiwania-wyszedł mega pyszny i na pewno jeszcze nie raz będę go robić. Składniki: 1,20 kg golonki wieprzowej tylnej ze skórą 2 sztuki nóżek wieprzowych tylnych(ja kupiłam pół głowy i dwa ogony) 35-40 dag serca wieprzowego lub ozorków wp 40 dag łopatki wieprzowej(...)salceson  sznurek  Przygotowanie: Mięso opłukać ,oczyścić z ewentualnej szczeciny,,włożyć do dużego gara zalać 1,5 l bulionu ,dodać ziele angielskie i liście laurowe  i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie -ok 2-3 godz. Po tym czasie mięso wyjąć z garnka (zostawiając półtora szklanki wywaru) Mięso obieramy z kości i chrząstek

Swojskie jedzonko
Golonki z indyka w sosie pomidorowym. 163

rusz muszę wymyślać coś nowego :) dzisiaj proponuję golonki z indyka w sosie pomidorowym, pyszne aromatyczne.Można je podać z ziemniakami, ryżem lub dowolną kaszą. Zapraszam :)  Składniki : 4 golonki z indyka sól, pieprz do smaku 2 łyżki suszonej bazylii domowa vegeta do oprószenia mięsa 2 ząbki czosnku 1 l sosu pomidorowego najlepiej swojskiego 4 łyżki masła   1 szklanka(...)obsmażamy na rumiano, następnie zalewamy sosem pomidorowym wymiesznym z wodą  i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Na końcu przyprawiamy ewentualnie solą lub pieprzem, dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ziołowe risotto z golonką i jajkami przepiórczymi 124

gorącego bulionu. Tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając. Stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorący bulion. Kiedy ryż będzie idealny (miękki ale nie rozgotowany) dodajemy golonkę pokrojoną w mniejsze kawałki razem z galaretą, posiekane zioła, podgrzewamy i mieszamy. Na sam koniec dodajemy pieprz zielony, oliwki, kapary i dopiero doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Ryż wyrównujemy(...)pamiętaj bulion dodajemy stopniowo !!!  Generalna reguła brzmi: bulionu powinno być trzy razy więcej (objętościowo), niż ryżu. Szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Bulion musi być przez cały czas gotowania risotta bardzo gorący! Najlepiej ustawić go obok garnka z ryżem na malutkim płomieniu. Smacznego

Moniki Smakołyki
Domowa mielonka ze słoika 150

sama robić. W moim domu wszyscy je uwielbiają i już teraz wiem, że zacznę je robić jeszcze częściej. Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego ( ja użyłam łopatki) 05, kg golonki bez kości i skóry główka czosnku 4 łyżeczki majeranku 4 łyżeczki pieprzu czarnego zmielonego 4 łyżeczki soli (sól i pieprz - możecie dodać do waszego smaku) 200 ml wody Przygotowanie: Krok(...)wodą. Krok 3 Słoiczki napełniamy mięsem, dobrze ubijając. Należy pamiętać, że nie możemy mięsa napchać po brzegi :) najlepiej nabić słoik na 3/4. Krok 4 Gotowanie słoików - wykładamy na dno garnka ściereczkę i wstawiamy słoiki, zalewamy je zimną wodą do połowy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 50 min. Wyciągamy i ostudzamy. Następnego dnia powtarzamy

Niezły Młynek
Golonka w bigosie z młodej kapusty 155

Pyszny obiadek, polecam. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć mięso na złoty kolor

Kuchnia Pokoleń