Tym razem danie typowo śniadaniowe – jajecznica z mlekiem. Część z Was zdziwi dodatek mleka, ale to właśnie ono sprawi, że będzie znacznie bardziej puszysta i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kedy 7 przida, ale dziynki tym mioł żech potyn fajny galert 8 Co potrza? 2-3 kg golōnki (nojlepi tyj ze zadku) 0,5 litra piwa 0,5 litra wody połra liści bobkowych 9 połra ziorek 10 ziela angelskigo połra ziorek jałowca 2 zōmbki czosku sōl i pieprz Dziyń naprzōd 11 wrojście 12 te golōnki do gorka, wciepcie(...)laurowych 10 ziarenek 11 wcześniej 12 włóżcie 13 dajcie 14 Ô = ło 15 wyjmijcie 16 piekarnika 17 jej 18 macie 19 przypiekły 20 przepis Artykuł Golōnka ze piwym 2 (Golonka piwna 2) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniobrać i posiekać. Krok 2. Na patelni wytopić słoninę. Kidy skwarki ładnie się zarumienią dołożyć posiekaną cebulę i podsmażyć. Kapustę włożyć d rondla i ugotować w niewielkiej ilości wody z odrobiną tłuszczu z patelni. Na patelnię z pozostałym tłuszczem, skwarkami i cebulką dodać mąkę i przygotować złotą zasmażkę. Krok 3. Gotową zasmażkę przełożyć do rondla z ugotowaną kapustą(...)jasnego sosu sojowego. Jeszcze chwilę podsmażyć i gotowe. Przed podaniem, białą kapustę posypać posiekanym koperkiem albo natką pietruszki. Białą kapustę podajemy jako dodatek do obiadu. Najlepsza do pieczonych żeberek, golonki, schabowego lub kotletów mielonych . Gorącą białą kapustę można także przełożyć do słoika, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce do kilku dni. Smacznego :) Tradycyjna biała kapusta
Moja Książka KucharskaPijane galaretki w pomarańczach. Na galaretki z alkoholem jeszcze nie spisałam przepisu, jednak robi się je podobnie jak jest to TUTAJ napisane, tyle, że każdą galaretkę rozpuszczamy w 250ml wody, studzimy i dolewamy ok 200ml wódki. Dokładnie mieszamy i wlewamy do skórek po pomarańczach. Dalej postępujemy tak jak jest to napisane w przepisie ;)) *** Sałatka w muszlach makaronowych (przepis: TUTAJ(...)zabraknąć ciepłych dań głównych. Zazwyczaj bawimy się przez kilka godzin, umilając sobie czas procentowymi płynami, warto więc na podkładkę zaserwować jakiś gorący poczęstunek. *** Żeberka pieczone w kapuście ( Przepis TUTAJ ) *** *** Golonka po bawarsku ( Przepis TUTAJ ) *** *** Burrito ( Przepis TUTAJ ) *** *** Kurczak zapiekany z ryżem i warzywami ( Przepis TUTAJ ) *** *** Kurczak pieczony z warzywami ( Przepis TUTAJ ) *** *** Makaronowe gniazdka z klopsikami ( Przepis TUTAJ ) *** *** Kebabowa zapiekanka
Blog z Apetytemdomu dobierana do upodobań, czasem robi się ją z samej kiszonej kapusty, a ja lubię pół na pół. 20-30 dag boczku wędzonego 1/2 kg mięsa, karkówka , antrykot, szynka, golonka 10-15 dag słoniny 20-30 dag dobrej wiejskiej kiełbasy garść suszonych grzybów łyżka suszonej żurawiny 2 szklanki dobrego czerwonego wina, najlepiej własnej produkcji, np. aroniowe lub porzeczkowe(...)sól, pieprz, cukier do smaku gałązka rozmarynu Kiszoną kapustę należy odcedzić. Gotować ze skwarkami i tłuszczem z boczku i słoniny ok godziny. Białą kapustę kroimy, gotujemy w lekko osolonej wodzie z grzybami, żurawiną i przyprawami. Po ok. godzinie łączymy kapusty w dużym rondlu, podlewamy winem, dodajemy pod smażone mięso, ew. kość z mięsa do wygotowania, dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos powinien
Apetyczna babeczkanaszym domu na Święta Wielkanocne zawsze jest przygotowywana galareta wielkanocna. Tylko główny składnik galarety jest różnorodny, raz jest to gotowany kurczak, innym razem golonka wieprzowa, bywa też szynka gotowana. Tym razem do przygotowania galarety wielkanocnej wykorzystałam polędwicę wieprzową. Polecam przepisy na galarety: Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie Zimne nóżki (Galat) Kurczak w galarecie z papryką (galat) Kurczak w galarecie(...)włoszczyźnie, jednym ze składników galarety jest wyciągnięta z bulionu marchewka, którą pokroiłam w kostkę. Następnie wymieszałam w 1/2 litra wrzącego bulionu napęczniałą żelatynę ( 5 łyżeczek zalewamy 2 łyżkami wody, zostawiamy aż napęcznieje). Pokrojoną w równą kostkę polędwicę wraz z marchewką, groszkiem z puszki i kukurydzą przekładamy do silikonowej formy w kształcie babki z kominkiem, zalewamy bulionem warzywnym żelatyną, studzimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsize:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} U nas nigdy nic się nie marnuje. Użyliśmy pieczonych golonek z indyka, zamiast tego można użyć lekko podsmażonego mięsa. Składniki 500 g kiszonej kapusty 300 g pieczonego mięsa z indyka 3-4 duże kapelusze grzybów suszonych 2 liście laurowe(...)ziarna jałowca 1 ziarno ziela angielskiego 1/4 łyżeczki gorczycy 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę zalewamy zimną wodą (1 szklanka), dodajemy liście laurowe i gotujemy 45 min na małym ogniu. Grzyby gotujemy do miękkości, kroimy w paski. Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Mięso oddzielamy od kości, dodajemy do kapusty
R'n'G Kitchensoli morskiej - 1 łyżeczka lejącego miodu- 1 ząbek czosnku- 3 płaskie łyżeczki żelatyny- 4 kostki loduSPOSÓB PRZYGOTOWANIA :- łopatkę umyć osuszyć i pociąć w kawałki wycinając przy tym błonki- golonkę umyć wyciąć ze skóry oraz wytrybować z kości- pokrojone mięso miele w robicie kuchennym po zmieleniu dodaję kostki lodu i ponownie miele.- do tak przygotowanej masy wsypuję przyprawy(...)masę mięsną dobrze uklepując związuję na górze mocno- wysokość kiełbasy dostosowuję do szynkowara- szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny.- po wyznaczonym czasie szynkowar wstawić do wody i uzyskać tem. 80 stopni i tak parzyć go 2 godziny- po wyznaczonym czasie ostudzić i wstawić do lodówki na 8 godzin do całkowitego zgęstnienia - gotowe można spożywać
Basia w kuchnimgnieniu oka poznikały. Składniki: 100 g jarmużu, 1 cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 150 g serka koziego z ziołami, 150 g ugotowanego mięsa z indyka (skrzydło, golonka), 300 g ciasta francuskiego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka czarnuszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni(...)jeszcze mniejsze kawałki. Cebulę łączymy z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Liście jarmużu oddzielamy od twardych łodyg i sparzamy osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru. Następnie przelewamy zimną wodą i dobrze odciskamy. Jarmuż miksujemy na zdobne kawałeczki i mieszamy z serkiem kozim, doprawiamy pieprzem. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 40 cm (jeśli mamy
Moniki SmakołykiPyszny obiadek, polecam. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć mięso na złoty kolor
Kuchnia Pokoleńżelaznych zasad gotowania rosołu a także przepis na włoski rosół z parmezanem, żółtkiem i pomidorami :)Składniki na włoski rosół:2 skrzydełka kury2 pałki kurzekawałek wołowiny z kością2 golonki z indyka2 średnie marchewki1 duża pietruszka (sam korzeń)1/2 średniego selera1 cały porze 3 przypalone cebule2 liście laurowe3 ziela angielskie4-5 ziaren czarnego pieprzu5-6 liści świeżego lubczykuświeżo zmielony czarny(...)mięsa powinno być tyle, aby woda delikatnie je tylko zakrywała,4. mięso zalewamy zawsze zimną wodą - dzięki temu białko zawarte w mięsie nie zetnie się od razu, a cały smak mięsa przeniknie do wywaru,5. natomiast: mięso do rosołu myjemy ciepłą wodą by pozbyć się ewentualnego kurzu
Bon Appetit MałgorzatyEfekt jest niesamowity, mięso mięciutkie, soczyste, aromatyczne, pachnące czosnkiem i tymiankiem, a wszystko to skąpane w kremowym, aksamitnym sosie... Polecam!!! Składniki na golonkę gotowaną we własnym sosie 1 kg golonki wieprzowej bez skóry i kości (czyli samego mięska) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1 listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego 1 łyżeczka tymianku(...)mięso z każdej strony, aż uzyska piękny złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę cebule i chwilkę smażymy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dolewamy wodę (w takiej ilości, żeby mięso było zanurzone do 1/2 wysokości), dodajemy listek laurowy, ziarenka ziela i pieprzu, tymianek, przyprawę do mięsa, trochę soli i pieprzu. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy
Rozpustne gotowaniesycąca – po prostu pyszna. Proszę więc się częstować: Składniki: Ok. 500 – 700 g grzybów leśnych 1 łyżka sklarowanego masła 1 nieduża gałązka świeżego rozmarynu Wywar: 1 nieduże golonko z indyka Ok. 200 g wędzonych kości wołowych 2 marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki Nieduży kawałek selera 3 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren czarnego pieprzu(...)serowo – ziołowy Przygotowanie: Grzyby obieramy, czyścimy, pokroimy na mniejsze kawałki i dokładnie płuczemy. Z indyka, kości wędzonych, warzyw oraz przypraw przygotowujemy bulion – wszystko to zalewamy ok. 3 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Ilość płynu powinna zmniejszyć się o mniej więcej 0,5 – 1 litra. W opcji wegetariańskiej możemy przygotować bulion warzywny stosując
Kate's KitchenKiszoną kapustę można udusić na wiele sposobów – niekoniecznie z cebulą i boczkiem. Może być bowiem dodatkiem nie tylko do golonki, ale też dużo „lżejszych” dań. W wersji z ananasem i jabłkiem będzie pasowała np. do mięs upieczonych w słodkich i cytrusowych klimatach Azji. Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami 2015-04-03 12:43:10 Duszona kapusta kiszona(...)puszki (150g) 1 średnie jabłko – słodkie koloru czerwonego (200-250g) 3 łyżeczki cukru Instrukcje Kapustę odciskamy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Do garnka wlewamy ok. 2 litry wody, wkładamy kapustę i podgrzewamy do wrzenia. Gotujemy przez 15 minut. Następnie odcedzamy kapustę z wody. Do garnka wlewamy ok. 600 ml wody, wkładamy kapustę. Kapustę gotujemy/dusimy na małym
Kulinarna PokusaGalaretka z "nóżek chodziła" za mną :) :)Musiałam ją zrobić, pomimo, że nie miałam golonki , ale tylko nóżki :(I była udana.Po wystudzeniu galaretce nic nie brakowało, palce lizać. A jedyną wadą gotowania nóżek w szybkowarze była ich mała przejrzystość.Były za to bardzo kleiste, po stężeniu super twarde, a to mi chodziło :) I to bez dodatku żelatyny.Przez sezon zimowy taka(...)porasól, pieprz czarny ziarnisty, listek laurowy2 ząbki czosnku, na potemPrzygotowanie :Nóżki dokładnie umyłam ( a jeszcze lepiej namoczyć je w zimnej wodzie na noc, zmieniając wodę dwukrotnie, nóżki można też przeciąć ), włoszczyznę obrałamDo szybkowara wlałam około 5 szklanek wody, tak by mięso było dokładnie przykryte, włożyłam nóżki, zakręciłam szybkowarPo około godzinie gotowania, szybkowar odkryłam (po lekkim wystudzeniu ) i dodałam włoszczyznę
Proste Potrawy