golonka z wody - 434 przepisów (strona:23/29)

” Kozacka ” kiełbasa dojrzewająca 195

plastry , obijamy każdy tłuczkiem , tyle ,żeby naruszyć włókna mięsa , nie rozklepujemy na kotlety Tak obstukane, kroimy w grubą kostkę ( 2 x 2 cm ) . Boczek mielimy maszynką o grubych oczkach . Golonkę pozbawiamy skóry , ale odcinamy z niej tłuszcz , zdejmujemy mięso z kości . Mielimy mięso i tłuszcz maszynką na najmniejszych oczkach . Wszystkie mięsa łączymy ze sobą w misce , dodajemy zmielone , suszone habanero(...)Naprawdę solidnie , aż utworzy zwartą masę , to bardzo ważny proces . Ostawiamy na noc w chłodne miejsce . Drugiego dnia ponownie , solidnie wyrabiamy . Następnie, ciasno , nabijamy masą kiełbasianą, wypłukane w zimnej wodzie , jelita . Bez nadziewarki , nie ma co zaczynać , jest niezbędna . Wykręcamy , dowolnej długości kiełbaski . Wieszamy w pokojowej temperaturze , na około dwa tygodnie ( 19 – 25 C ) . Kiełbasa musi mieć luz wokół

Ogrodnik w podróży
Studzianina, studzienina, studzielina – kuchnia podkarpacka 156

mięsa. Ja jednak wolę, kiedy nie ma go w galarecie, a pozostaje jedynie cień aromatu czosnkowego w wywarze. Składniki (na 2,5 l studzianiny): 3 nóżki wieprzowe 1 golonka (najlepiej tylna) 500 g żeberek 300 g szynki 1 marchewka 1 pietruszka 5 ząbków czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu sól i pieprz mielony(...)Nóżki trzeba dokładnie oczyścić. Jeśli jest na nich szczecina opalamy ją nad palnikiem gazowym, zeskrobujemy pozostałość nożem i dokładnie myjemy. Mięso i nóżki wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą jakieś 2 cm nad powierzchnię mięsa. Garnek ustawiamy na średnim palniku i zagotowujemy wywar, przy czym przed zagotowaniem ściągamy łyżką szumowiny, czyli białko, które ścięte wypływa na wierzch. Zmniejszamy ogień

Trzeci talerz
Pasztet domowy ze śliwkami 145

akurat mamy ochotę. Mój następny pasztet będzie z królika i już nie mogę się go doczekać…Pasztet domowy ze śliwkami – składniki:1.5 kg wieprzowiny (najlepiej łopatka, golonka, ale nie schab bo jest zbyt suchy)ok. 600 g boczku wędzonegook. 800 g wątróbki z kurczaka4 jajka1 czerstwa bułkaok. 17 śliwek suszonych i 50 ml brandy (opcjonalnie(...)majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, oliwa do smażeniaowoce jałowca, rozmaryn (opcjonalnie)Mięso umyte i pokrojone w kawałki przełożyć do rondelka. Dodać obrane warzywa (marchew, pietruszkę, por, czosnek) i zalać wodą. Dodać sól, kilka listków laurowych, ziarenka pieprzu, ziele angielskie i owoce jałowca i rozmaryn. Gotować aż mięso zrobi się miękkie i odstawić do ostygnięcia.Śliwki – jeśli dokładamy – kroimy

UgotujmyTo.pl
SOS CHRZANOWY DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN - 5 sposobów 131

śmietany. Może być z dodatkiem wina, jabłek, suszonych moreli albo śliwek. Fantastyczny z dżemem borówkowym lub porzeczkowym. Sos chrzanowy na zimno zazwyczaj podajemy do mięs, jajek na twardo, golonki, a nawet młodych ziemniaków. Mając pod ręką świeży korzeń chrzanu, warto przygotować z niego czysty sos. W zakręconym słoiku, w lodówce świetnie się przechowuje i możemy go w każdej chwili wykorzystać(...)rzodkiewką. Nic nie równa się ze smakiem domowego sosu chrzanowego. Polecam pięknie :) CHRZAN TARTY ZWYKŁY 400g korzenia chrzanu jak najdrobniej ścieramy na tarce, rozprowadzamy około 1 szklanką zimnej wody, dodajemy 2 płaskie łyżki cukru i 2 łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy przekładamy do słoiczka i zakręcamy. Tak przygotowany sos chrzanowy przechowujemy w lodówce. Wykorzystujemy do przygotowania majonezu chrzanowego, różnego rodzaju

Moja Książka Kucharska
Pasztet drobiowo-wołowy 151

porcję zamroziłam od razu na święta, bo wyszła spora porcja na długą keksówkę. Składniki: ugotowane mięso i warzywa z rosołu: 2 ćwiartki z kurczaka, duży kawałek wołowiny (szponder) 1 golonka z indyka, 2 marchewki, 1 duży seler, 1/2 pora, 1 średnia cebula, 4 ząbki czosnku, kilka świeży lub pęczek natki pietruszki przyprawy: imbir, kminek, mielony czosnek, słodka papryka, mielony(...)bułka ok. 2/3 szklanki rosołu lub bulionu 3 duże jajka Masło i bułka tarta do formy Mięso obrać ze skór i kości, pokroić na kawałki. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, a kiedy nasiąknie wodą, odcisnąć i dodać do mięsa razem z warzywami, przyprawami, jajkami oraz rosołem. Wszystko zmiksować na gładką masę. Podłużną keksówkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć

Czerwień i błękit
Jajecznica z mlekiem 178

Tym razem danie typowo śniadaniowe – jajecznica z mlekiem. Część z Was zdziwi dodatek mleka, ale to właśnie ono sprawi, że będzie znacznie bardziej puszysta i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Golōnka ze piwym 2 (Golonka piwna 2) 140

kedy 7 przida, ale dziynki tym mioł żech potyn fajny galert 8 Co potrza? 2-3 kg golōnki (nojlepi tyj ze zadku) 0,5 litra piwa 0,5 litra wody połra liści bobkowych 9 połra ziorek 10 ziela angelskigo połra ziorek jałowca 2 zōmbki czosku sōl i pieprz Dziyń naprzōd 11 wrojście 12 te golōnki do gorka, wciepcie(...)laurowych 10 ziarenek 11 wcześniej 12 włóżcie 13 dajcie 14 Ô = ło 15 wyjmijcie 16 piekarnika 17 jej 18 macie 19 przypiekły 20 przepis Artykuł Golōnka ze piwym 2 (Golonka piwna 2) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
BIAŁA KAPUSTA DO OBIADU 102

obrać i posiekać. Krok 2. Na patelni wytopić słoninę. Kidy skwarki ładnie się zarumienią dołożyć posiekaną cebulę i podsmażyć.  Kapustę włożyć d rondla i ugotować w niewielkiej ilości wody z odrobiną tłuszczu z patelni. Na patelnię z pozostałym tłuszczem, skwarkami i cebulką dodać mąkę i przygotować złotą zasmażkę. Krok 3. Gotową zasmażkę przełożyć do rondla z ugotowaną kapustą(...)jasnego sosu sojowego. Jeszcze chwilę podsmażyć i gotowe. Przed podaniem, białą kapustę posypać posiekanym koperkiem albo natką pietruszki. Białą kapustę podajemy jako dodatek do obiadu. Najlepsza do pieczonych żeberek, golonki, schabowego lub kotletów mielonych . Gorącą białą kapustę można także przełożyć do słoika, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce do kilku dni. Smacznego :) Tradycyjna biała kapusta

Moja Książka Kucharska
Imprezowe Hity!!! 30 pomysłów na przekąski, dania, sałatki i przystawki na przyjęcie :)) 8724

Pijane galaretki w pomarańczach. Na galaretki z alkoholem jeszcze nie spisałam przepisu, jednak robi się je podobnie jak jest to TUTAJ napisane, tyle, że każdą galaretkę rozpuszczamy w 250ml wody, studzimy i dolewamy ok 200ml wódki. Dokładnie mieszamy i wlewamy do skórek po pomarańczach. Dalej postępujemy tak jak jest to napisane w przepisie ;)) *** Sałatka w muszlach makaronowych (przepis: TUTAJ(...)zabraknąć ciepłych dań głównych. Zazwyczaj bawimy się przez kilka godzin, umilając sobie czas procentowymi płynami, warto więc na podkładkę zaserwować jakiś gorący poczęstunek. *** Żeberka pieczone w kapuście ( Przepis TUTAJ ) *** *** Golonka po bawarsku ( Przepis TUTAJ ) *** *** Burrito ( Przepis TUTAJ ) *** *** Kurczak zapiekany z ryżem i warzywami ( Przepis TUTAJ ) *** *** Kurczak pieczony z warzywami ( Przepis TUTAJ ) *** *** Makaronowe gniazdka z klopsikami ( Przepis TUTAJ ) *** *** Kebabowa zapiekanka

Blog z Apetytem
Zupa kurkowa z makaronem orzo 219

Dzisiaj na blogu zupa kurkowa z dodatkiem makaronu orzo. Smacznego! Składniki: 2 golonki z indyka 1/2 dużego seler 2 średnie marchwie 4 ząbki czosnku 250 g kurek pół cebuli 2/3 makaronu orzo 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego lubczyku 2 łyżki listków majeranku (ew. suszonego(...)łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% Mięso umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut. Selera i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kurki przelać wrzątkiem, oczyścić i pokroić większe sztuki na kawałki. Grzyby wrzucić

Czerwień i błękit
Bigos domowy 196

domu dobierana do upodobań, czasem robi się ją z samej kiszonej kapusty, a ja lubię pół na pół. 20-30 dag boczku wędzonego 1/2 kg mięsa, karkówka , antrykot, szynka, golonka 10-15 dag słoniny 20-30 dag dobrej wiejskiej kiełbasy garść suszonych grzybów łyżka suszonej żurawiny 2 szklanki dobrego czerwonego wina, najlepiej własnej produkcji, np. aroniowe lub porzeczkowe(...)sól, pieprz, cukier do smaku gałązka rozmarynu Kiszoną kapustę należy odcedzić. Gotować ze skwarkami i tłuszczem z boczku i słoniny ok godziny. Białą kapustę kroimy, gotujemy w lekko osolonej wodzie z grzybami, żurawiną i przyprawami. Po ok. godzinie łączymy kapusty w dużym rondlu, podlewamy winem, dodajemy pod smażone mięso, ew. kość z mięsa do wygotowania, dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos powinien

Apetyczna babeczka
Galareta wielkanocna 162

naszym domu na Święta Wielkanocne zawsze jest przygotowywana galareta wielkanocna. Tylko główny składnik galarety jest różnorodny, raz jest to gotowany kurczak, innym razem golonka wieprzowa, bywa też szynka gotowana. Tym razem do przygotowania galarety wielkanocnej wykorzystałam polędwicę wieprzową. Polecam przepisy na galarety: Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie Zimne nóżki (Galat) Kurczak w galarecie z papryką (galat) Kurczak w galarecie(...)włoszczyźnie, jednym ze składników galarety jest wyciągnięta z bulionu marchewka, którą pokroiłam w kostkę. Następnie wymieszałam w 1/2 litra wrzącego bulionu napęczniałą żelatynę ( 5 łyżeczek zalewamy 2 łyżkami wody, zostawiamy aż napęcznieje). Pokrojoną w równą kostkę polędwicę wraz z marchewką, groszkiem z puszki i kukurydzą przekładamy do silikonowej formy w kształcie babki z kominkiem, zalewamy bulionem warzywnym żelatyną, studzimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bigos z indykiem 100

size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} U nas nigdy nic się nie marnuje. Użyliśmy pieczonych golonek z indyka, zamiast tego można użyć lekko podsmażonego mięsa. Składniki 500 g kiszonej kapusty 300 g pieczonego mięsa z indyka 3-4 duże kapelusze grzybów suszonych 2 liście laurowe(...)ziarna jałowca 1 ziarno ziela angielskiego 1/4 łyżeczki gorczycy 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz       Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę zalewamy zimną wodą (1 szklanka), dodajemy liście laurowe i gotujemy 45 min na małym ogniu. Grzyby gotujemy do miękkości, kroimy w paski. Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Mięso oddzielamy od kości, dodajemy do kapusty

R'n'G Kitchen
Szynka wieprzowa z golonki z szynkowara 172

soli morskiej - 1 łyżeczka lejącego miodu- 1 ząbek czosnku- 3 płaskie łyżeczki żelatyny- 4 kostki loduSPOSÓB PRZYGOTOWANIA :- łopatkę umyć osuszyć i pociąć w kawałki wycinając przy tym błonki- golonkę umyć wyciąć ze skóry oraz wytrybować z kości- pokrojone mięso miele w robicie kuchennym po zmieleniu dodaję kostki lodu i ponownie miele.- do tak przygotowanej masy wsypuję przyprawy(...)masę mięsną dobrze uklepując związuję na górze mocno- wysokość kiełbasy dostosowuję do szynkowara-  szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny.- po wyznaczonym czasie szynkowar wstawić do wody i uzyskać tem. 80 stopni i tak parzyć go 2 godziny- po wyznaczonym czasie ostudzić i wstawić do lodówki na 8 godzin do całkowitego zgęstnienia - gotowe można spożywać

Basia w kuchni
Paluchy francuskie nadziane jarmużem z serkiem kozim i mięsem z indyka 170

mgnieniu oka poznikały.     Składniki: 100 g jarmużu, 1 cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 150 g serka koziego z ziołami, 150 g ugotowanego mięsa z indyka (skrzydło, golonka), 300 g ciasta francuskiego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka czarnuszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni(...)jeszcze mniejsze kawałki. Cebulę łączymy z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Liście jarmużu oddzielamy od twardych łodyg i sparzamy osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru. Następnie przelewamy zimną wodą i dobrze odciskamy. Jarmuż miksujemy na zdobne kawałeczki i mieszamy z serkiem kozim, doprawiamy pieprzem. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 40 cm (jeśli mamy

Moniki Smakołyki