Pyszny obiadek, polecam. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć mięso na złoty kolor
Kuchnia Pokoleńżelaznych zasad gotowania rosołu a także przepis na włoski rosół z parmezanem, żółtkiem i pomidorami :)Składniki na włoski rosół:2 skrzydełka kury2 pałki kurzekawałek wołowiny z kością2 golonki z indyka2 średnie marchewki1 duża pietruszka (sam korzeń)1/2 średniego selera1 cały porze 3 przypalone cebule2 liście laurowe3 ziela angielskie4-5 ziaren czarnego pieprzu5-6 liści świeżego lubczykuświeżo zmielony czarny(...)mięsa powinno być tyle, aby woda delikatnie je tylko zakrywała,4. mięso zalewamy zawsze zimną wodą - dzięki temu białko zawarte w mięsie nie zetnie się od razu, a cały smak mięsa przeniknie do wywaru,5. natomiast: mięso do rosołu myjemy ciepłą wodą by pozbyć się ewentualnego kurzu
Bon Appetit MałgorzatyEfekt jest niesamowity, mięso mięciutkie, soczyste, aromatyczne, pachnące czosnkiem i tymiankiem, a wszystko to skąpane w kremowym, aksamitnym sosie... Polecam!!! Składniki na golonkę gotowaną we własnym sosie 1 kg golonki wieprzowej bez skóry i kości (czyli samego mięska) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1 listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego 1 łyżeczka tymianku(...)mięso z każdej strony, aż uzyska piękny złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę cebule i chwilkę smażymy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dolewamy wodę (w takiej ilości, żeby mięso było zanurzone do 1/2 wysokości), dodajemy listek laurowy, ziarenka ziela i pieprzu, tymianek, przyprawę do mięsa, trochę soli i pieprzu. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy
Rozpustne gotowaniesycąca – po prostu pyszna. Proszę więc się częstować: Składniki: Ok. 500 – 700 g grzybów leśnych 1 łyżka sklarowanego masła 1 nieduża gałązka świeżego rozmarynu Wywar: 1 nieduże golonko z indyka Ok. 200 g wędzonych kości wołowych 2 marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki Nieduży kawałek selera 3 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren czarnego pieprzu(...)serowo – ziołowy Przygotowanie: Grzyby obieramy, czyścimy, pokroimy na mniejsze kawałki i dokładnie płuczemy. Z indyka, kości wędzonych, warzyw oraz przypraw przygotowujemy bulion – wszystko to zalewamy ok. 3 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Ilość płynu powinna zmniejszyć się o mniej więcej 0,5 – 1 litra. W opcji wegetariańskiej możemy przygotować bulion warzywny stosując
Kate's KitchenKiszoną kapustę można udusić na wiele sposobów – niekoniecznie z cebulą i boczkiem. Może być bowiem dodatkiem nie tylko do golonki, ale też dużo „lżejszych” dań. W wersji z ananasem i jabłkiem będzie pasowała np. do mięs upieczonych w słodkich i cytrusowych klimatach Azji. Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami 2015-04-03 12:43:10 Duszona kapusta kiszona(...)puszki (150g) 1 średnie jabłko – słodkie koloru czerwonego (200-250g) 3 łyżeczki cukru Instrukcje Kapustę odciskamy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Do garnka wlewamy ok. 2 litry wody, wkładamy kapustę i podgrzewamy do wrzenia. Gotujemy przez 15 minut. Następnie odcedzamy kapustę z wody. Do garnka wlewamy ok. 600 ml wody, wkładamy kapustę. Kapustę gotujemy/dusimy na małym
Kulinarna PokusaGalaretka z "nóżek chodziła" za mną :) :)Musiałam ją zrobić, pomimo, że nie miałam golonki , ale tylko nóżki :(I była udana.Po wystudzeniu galaretce nic nie brakowało, palce lizać. A jedyną wadą gotowania nóżek w szybkowarze była ich mała przejrzystość.Były za to bardzo kleiste, po stężeniu super twarde, a to mi chodziło :) I to bez dodatku żelatyny.Przez sezon zimowy taka(...)porasól, pieprz czarny ziarnisty, listek laurowy2 ząbki czosnku, na potemPrzygotowanie :Nóżki dokładnie umyłam ( a jeszcze lepiej namoczyć je w zimnej wodzie na noc, zmieniając wodę dwukrotnie, nóżki można też przeciąć ), włoszczyznę obrałamDo szybkowara wlałam około 5 szklanek wody, tak by mięso było dokładnie przykryte, włożyłam nóżki, zakręciłam szybkowarPo około godzinie gotowania, szybkowar odkryłam (po lekkim wystudzeniu ) i dodałam włoszczyznę
Proste Potrawydokładny opis znajdziecie w poście Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać W wolnowarze przygotujecie praktycznie wszystko, od aromatycznych zup, przez wspaniały bigos, żeberka i golonkę, do pożywnych gulaszy i wyśmienitych domowych przetworów. W wolnowarze można też upiec ciasto i pieczywo. Świetne przepisy na ciasta i desery z wolnowaru opracowane przez Darka Kuźniaka znajdziecie m.in. na stronie(...)będziecie korzystać z modeli o pojemności 5,7 lub 6 litrów ilość składników trzeba zwiększyć o jedną trzecią. 2 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki typ 500) 1 szklanka letniej wody 1 opakowanie (7g) drożdży instant pół łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki stołowe (30 ml) oliwy z oliwek dodatki: po około pół łyżeczki suszonego rozmarynu i szałwii, duża
Cztery Fajerydokładny opis znajdziecie w poście Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać W wolnowarze przygotujecie praktycznie wszystko, od aromatycznych zup, przez wspaniały bigos, żeberka i golonkę, do pożywnych gulaszy i wyśmienitych domowych przetworów. W wolnowarze można też upiec ciasto i pieczywo. Świetne przepisy na ciasta i desery z wolnowaru opracowane przez Darka Kuźniaka znajdziecie m.in. na stronie(...)będziecie korzystać z modeli o pojemności 5,7 lub 6 litrów ilość składników trzeba zwiększyć o jedną trzecią. 2 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki typ 500) 1 szklanka letniej wody 1 opakowanie (7g) drożdży instant pół łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki stołowe (30 ml) oliwy z oliwek dodatki: po około pół łyżeczki suszonego rozmarynu i szałwii, duża
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawlejcie oliwę, wsypcie pokrojoną w kostkę cebulę i nie włączajcie gazu! Jeszcze nie, więc się nie wyrywajcie! Ułóżcie wszystkie kawałki mięsa na cebuli i dociśnijcie je palcami. Pręga i golonki, świnie i krowy- wszystkie razem na dnie zimnego garnka! To jest właściwy moment , by włączyć średni ogień. SI DEVE IMBIONDIRE LA CIPOLLA- cebula musi się przyrumienić,a mięso ROSOLARE, czyli(...)mięsa drewnianą łyżką, żeby nie przywarły do dna.Po 9 minutach przełóżcie je na drugą stronę. Mięso uwalnia wodę i będzie tak robić jeszcze przez około 20 minut. Tak długo, jak się to dzieje, jest za wcześnie na dodawanie wina. O obecności wody świadczą brązowe bąble na dnie garnka (...) Gdy mięso jest brązowe i chrupiące z wierzchu, cebula wydaje się
Z Kuchni Do Kuchnidawnego sposobu konserwowania.Mięso jest naprawdę smaczne i będzie zawsze łakomym kąskiem na naszym stole :)Składniki : 1 i 1/2 kg np. karczku lub szynki - u mnie mięso z golonki około 1 i 1/2 łyżeczki soli 6 ząbków czosnku pieprz mielony do smaku 2-4 listki laurowe szczypta majeranku, ewentualnie szczypta suszonego lubczyku kilka ziaren jałowca - rozdrobnić Przygotowanie: Mięso umyć(...)objętości, dobrze uciskać, na wierzch można włożyć ze 2 łyżki smalcu, zakręcić dekiel. W tym momencie włożyłam pomiędzy mięso po 2 niewielkie liście laurowe Słoiki wstawiać do zimnej wody, gotować na bardzo małym ogniu ( ma ledwie "pyrkać") , proces pasteryzacji pierwszego dnia trwa około 90-120 min.A i dobrze by słoiki były dość szerokie u góry. Dla pewności mięso pasteryzować
Proste Potrawysprawdźmy czego Nam potrzeba, do przygotowania tego dania ;-) PRZEPIS NA OBIAD INDYK W KREMOWYM SOSIE Z BOCZNIAKAMI I RUKOLĄ PODANY NA WŁOSKIM MAKARONIE SKŁADNIKI NA DANIE: - 2 golonki z indyka - 1 opakowanie serka Apetina Pesto-Rukola - 400 g boczniaków - 1 cebula czerwona - 4 ząbki czosnku - świeża rukola (2 garście) - oliwa z oliwek - 150 ml śmietanki 36% - sól, biały pieprz - makaron(...)patelnię, smaż mięso z każdej strony, dzięki temu zamkniemy w mięsie cały smak i aromat, a mięso będzie soczyste. Przykryj pokrywką i duś przez kwadrans. W tym czasie nastaw wodę na makaron, pamiętaj osolić wodę ;-) Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na drugiej patelni przesmaż na oliwie z oliwek boczniaki, z dadatkiem soli i pieprzu. Podnieś pokrywkę z patelni
SMYKWKUCHNIbędzie wykorzystać młodą kapustę, ale równie dobrze sprawdzi się pekińska. Jeśli mamy białą kapustę najlepiej po posiekaniu ją posolić, ugnieść ręką i odstawić na 15 minut, następnie odcisnąć z wody. Kapusta będzie dzięki temu bardziej miękka. Surówka jest bardzo zdrowa i lekka, także nawet będąc na diecie, można ją przygotować. Jeśli natomiast nie dbamy aż tak bardzo o kalorie(...)caption id="attachment_7446" align="aligncenter" width="1024"] Surówka z kapusty[/caption] Kilka słów o kapuście Kapusta ma opinię ciężkostrawnego warzywa, a wpływają na to raczej dodatki w postaci golonek, boczków i kiełbas, z którymi tradycyjnie jej serwowana. W rzeczywistości kapusta jest niskokaloryczna - 100 g ma zaledwie 25 kcal i bogata w witaminę C, A i witaminy z grupy
e-PrzepisyKulinarnekwaszonej. Groch - odgrywał w kuchni polskiej dużą rolę, zwłaszcza w czasach gdy nie znano ziemniaków. Ale i dzisiaj grochówka na wędzące z majerankiem lub roztartym czosnkiem, puree grochowe z golonką wieprzową, a nawet kapusta z grochem należą do żelaznego menu ludzi młodych, pracujących fizycznie. Kutia - tradycyjna, zwłaszcza na Litwie i Ukrainie potrawa wigilijna, przygotowana z gotowanej pszenicy (czasem z kaszy(...)rozmaitymi farszami lub przyrządzane z ciasta drożdżowego, kruchego, naleśnikowego, a następnie upieczone lub usmażone Piernik - ciasto przyrządzane mąki pszennej, żytniej lub mieszanej z dodatkiem podgrzanego naturalnego miodu, tłuszczu, jajek, wody, korzeni i środka spulchniającego. Nazwa wywodzi się ze staropolskiego słowa "pierny" co oznaczało "pieprzny". Pierwszy cech piernikarzy powstał w Krakowie. Sernik - rodzaj ciasta, którego głównym składnikiem jest dobrze odciśnięty
Tradycyjna Kuchniaświecka tradycja, że co pewien czas postanawiamy, że " już od jutra " będziemy tak jadać. Tych " jutro " było już co najmniej kilkanaście, ale kaszanka z cebulką albo ociekająca tłuszczykiem golonka tak kusiła....., że jutro przesuwało się na bliżej niesprecyzowaną przyszłość. Są jednak potrawy, wpisujące się w kanon "zdrowego odżywiania", które jadamy chętnie., choć wprowadzamy do nich nieweilkie modyfikacje. Bardzo(...)ognia) 2 gruszki, 1 szklanka mleka kokosowego, ziarenka z połowy laski wanilii, 1 łyżeczka cukru, 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej (przemiana ziemi) szczypta imbiru (przemiana metalu) 1/2 łyżeczki zimnej wody (przemiana wody) Przygotowanie Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Owoce wrzucić do wrzątku, blanszować przez 3 minuty, wyjąć i ostudzić. W połowie mleczka kokosowego rozmieszać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata