dodatkiem papryki mielonej i koncentratu pomidorowego. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam. Oto składniki i przyprawy na kapuśniak z kiszonej kapusty: 2,5 litra tłustego, przecedzonego rosołu z golonki lub żeberek 0,5 litra kiszonej kapusty 1 marchew 1 niewielki korzeń pietruszki 2 cebule 5-6 ziemniaków 50 g słoniny lub boczku kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu(...)opłukać w zimnej wodzie, osączyć i pokroić. Bardzo kwaśną kapustę przepłukać gorącą wodą marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce do jarzyn cebule obrać: jedną pokroić w plastry, a drugą posiekać ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę słoninę pokroić w kosteczkę Krok 2. Do garnka włożyć kapustę kiszoną wlać wodę, tak aby tylko zakryła
Moja Książka Kucharskaszklanek wody i gotujemy ok. 2 godziny na małym ogniu ( gdyby woda za mocno wyparowywała to uzupełniamy wrzątkiem) . Wyciągamy ogony, końce ogona kroimy w plastry, większe kawałki mięsa oddzielamy od kości ) i wrzucamy od razu do kapuśniaku . Niektórzy mają awersję do tłuszczu, ale uwierzcie mi, jest tak samo smaczny jak ten z golonki . Doprawiamy kapuśniak do smaku solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętego nie znał, wychowany na schabowych i golonkach. Kiedyś zaprosiłam Go na obiad-był sos z kiełbasy z ziemniakami i gotowana, kiszona kapusta. Oszalał. Dziś, uwielbia tak, jak ja :) SKŁADNIK:(4 porcje) 3-4 nieduże kiełbasy (śląska lub zwyczajna) 1 cebula Tłuszcz do zeszklenia cebuli Majeranek Pieprz 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Woda 1-2 łyżki mąki Maggi w płynie(...)przypaliło. Całość ma się przesmażyć na złoty kolor-ale nie spalić(myślę,że 15 minut-zależy od kiełbasy). Dodajemy majeranek i podlewamy woda-gotujemy ok 5 minut. W tym czasie: do szklanki wlewamy ok. 1/2 część wody, wsypujemy 1-2 łyżki maki, Mąkę dokładnie łączymy z wodą,żeby nie było grudek. Następnie zaciągamy nasz sos. Życzę smacznego
Kopystką po garachzasmażana to dodatek idealny do golonki lub pieczonego mięsa. Aromatyczna, lekko kwaśna i świetnie komponuje się podana z kluskami lub kopytkami. Radzę nie pomijać boczku, ponieważ dodaje on charakterystycznego mięsnego posmaku. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg kapusty kiszonej wraz z dodatkiem marchewki co najmniej 2 szklanki wody 1 średniej wielkości cebula
Ugotowaćpiętnastu minut. Czyste, suche golonki nacieramy papryką, obsmażamy z każdej strony, aż się ładnie zrumienią. Gdy skórka jest ładnie wytopiona, wyjmujemy na chwilę mięso. Do tego co powstało w czasie smażenia, wrzucamy odcedzoną kapustę i pozostałe składniki. Na wierzchu układamy lekko wciskając mięso, przykrywamy i dusimy do miękkości. W razie potrzeby można podlać wodą. I to wszystko, bogactwo smaków
Dieta moja pasjakarkówki lub mięsa z golonki 2 pory - tylko biała część 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku orzeszki piniowe od sprawdzonego dostawcy Skworcu.pl 3 łyżki chińskiego sosu hoisin sól i pieprz do smaku oliwa lub olej Rozgrzewamy oliwę na patelni, mięso kroimy w cienkie paseczki, solimy i dokładnie obsmażamy. Następnie podlewamy woda i dusimy do czasu
Apetyczna babeczkagolonki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki chili w proszku lub łyżka oliwy z chili czarny pieprz świeżo mielony sól najlepiej gruboziarnista 2 koncentraty pomidorowe, lub gotowe sosy pomidorowe 1/2 łyżeczki cukru oliwa lub smalec Kaszę i przyprawy znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. Pęczak wypłukać w zimnej wodzie, zalać 2 szklankami wody, lekko
Apetyczna babeczkagolonek wieprzowych bez skóry i kości 60 dag podgardla 2 kg boczku surowego 1 kg karkówki 1 ½-2 główki czosnku 3-4 łyżki pieprzu czarnego świeżo zmielonego 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżka rozmarynu 1 łyżeczka kolendry ⅕ łyżeczki ziarna kolendry 2 łyżeczki gorczycy 3 łyżki majeranku 3 łyżki soli 0,5-0,7 litra lodowatej wody,prosto
w mojej kuchniViolaPasssion Uwielbiam "KAPUŚNIAK" ODSŁON TEJ POWSZECHNIE ZNANEJ ZUPY W POLSCE JEST WIELE. Ja jednak lubię z kapusty kiszonej zapalaną gotowaną na golonce. Jak już wspominałam przy przepisie na "golonkę pieczoną" zostawiłam wywar. Ale również możecie ugotować taką zupę na kurczaku. Sładniki: Wywar około 3 litrów 1 kg kapusty kiszonej 2 marchwie 6 ziemniaków średniej wielkości 3 listki laurowe sól, pieprz(...)soku i kroimy drobno. Zostawiamy kwas z kapusty bo może nam się przyda do redukcji zupy dodając jej więcej kwasowości. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna radzę przepłukać ciepłą wodą, zimną nie wypłukamy kwasu!!! Umyte ziemniaki wkładamy do zimnego bulionu i zagotowujemy, Nigdy nie wkładamy do gorącego bo ziemniaki nam się nie ugotują będą zawsze na pół twarde. Dodajemy marchew
Viola cooks with passiongolonce wieprzowej, taki był najczęściej. Ja jednak polecam Wam krupnik na żeberkach. Polecam Wam również nasze inne przepisy na zupy . Składniki: 30 dag żeberek 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej Włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka, por) Ziele angielskie Liść laurowy 3-4 ziemniaki Sól Natka pietruszki Sposób przygotowania: Na początku żeberka kroimy na mniejsze kawałki i myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Umyte mięso(...)wrzucamy do garnka i dodajemy 1,5 l wody. Wywar zagotowujemy. Musimy pamiętać żeby co jakiś czas zbierać szumowinę z góry. Następnie do tego dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę. W tym czasie marchewkę obieramy i trzemy ją na tarce o dużych oczkach. Następnie ścieramy również pietruszkę, kawałek selera oraz kawałek
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneg/kg -gorczyca ziarno 3 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg -pieprz zielony cały 2 g/kg -jelita wołowe wiankowe -woda 300 ml dodana podczas dodawania przypraw i 100 ml przed nabijaniem w jelita WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą. Tniemy w większe kawałki do peklowania. Natomiast szynkę i słoninę tniemy już w kostkę na gotowo. Mięso peklujemy dwa dni natomiast(...)kleić . Następnie przyprawiamy wszystkimi przyprawami,dodajemy także wodę. Pieprz zielony moczymy w letniej wodzie około 30 min. Teraz też parzymy serca do miękkości. Gdy ostygnie mielimy i dodajemy do reszty masy mięsnej. Dokładnie mieszamy i chowamy do lodówki na 24 godz. w temp. 6-8 st. Po tym czasie dodajemy 100 ml wody dokładnie mieszamy i nabijamy jelita dość
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.pstrąg w galaretce Lekkostrawny pstrąg w galaretce, to smaczna alternatywa dla wszelkiego rodzaju galaret z nóżek i golonek. Uważam, że wszyscy powinniśmy jak najczęściej sięgać po takie właśnie dania, zwłaszcza teraz po okresie sutego świątecznego biesiadowania. składniki 2 pstrągi ( około 800-900 g) 1 cebula 2 niewielkie marchewki 4 łyżki kukurydzy puszki(...)łyżki groszku konserwowego kawałek korzenia selera 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka domowego maggi 0,6 l wody 2 łyżki żelatyny sok z połowy cytryny sól, pieprz sposób wykonania Ryby myjemy i filetujemy (zdejmując skórę), więcej o sposobie filetowania i wyborze ryb napisałem tutaj . Teraz każdy z filetów dzielimy nożem
Miód i pieprzDziś moje popisowe danie :) Sprawdzony przepis, który "obchodzi" całą naszą rodzinę i znajomych . Czasem robię tak golonki z indyka, czasem skrzydła w zależności od tego co jest w sklepie :) Indyk jest raczej na słodko - mimo pomarańczowego musu. Tak czy inaczej - wszystkim smakuje Składniki: 6 skrzydeł z indyka (często przecinam je na dwie części, ze względu na rozmiary(...)pomarańcze dżem brzoskwiniowy 2 cm imbiru 2 łyżki miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 szklanki wody 1 kostka mięsna (z knorra lub winniary) pieprz sól Marynata: Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, 1 kostkę mięsną 3 łyżeczki przyprawy do piernika, dodajemy ok 3/4 szklanki dżemu brzoskwiniowego, 2 łyżki miodu oraz 2 cm imbiru
dlaSmaQziemniaków zaczerpnięte jest z kuchni śląskiej. Nie należy do wykwintnych lecz urzeka doskonałym smakiem i prostotą. Jest potrawą gotową doskonale pasującą w kuchni śląskiej do pieczonych czy gotowanych golonek, żeberek czy schabowego. Składniki : 0,6 kg kapusty kiszonej 100 g boczku wędzonego garść grzybów suszonych 0,3 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu liść laurowy, ziele(...)miękkości. Odcedzam lecz zachowując wodę z niej - będzie potrzebna. Boczek kroję w kostkę i podsmażam na smalcu - dodaję go do kapusty. Ugotowane ziemniaki gniotę tłuczkiem po czym dodaję do nich wlewając po trochu wodę z cedzenia kapusty ciągle mieszając aż ziemniaki będą miały konsystencję średnio gęstego puree. Suszone grzyby moczę ok 30 minut w wodzie następnie zagotowuję, odcedzam
Mechanik w kuchni