golonka z wody - 434 przepisów (strona:15/29)

szybkowar-galareta wieprzowa z czosnkiem niedźwiedzim... 155

Składniki: golonka wieprzowa 1 większa, biodrówka 1 kg, łopatka wieprzowa 50 dag, włoszczyzna 1/2 pęczka, cebula 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, woda 3 litry, czosnek niedźwiedzi  2 łyżki, pieprz czarny mielony(...)łyżeczka, ocet 1 łyżeczka pozostały wywar i włoszczyznę można wykorzystać np. do zupy fasolowej czy grochowej = z golonki opalić włosy, opłukać, łopatkę i biodrówkę z kością opłukać, włożyć do garnka, wsypać kucharka, liście laurowe, ziele angielskie, obraną włoszczyznę, cebulę w łupince wlać wodę do szybkowara, zamknąć, od chwili zasyczenia pary gotować 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie wystudzone

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa kalafiorowa na golonce z indyka 214

kalafior 1 śmietana 30% 1 łyżkę octu winnego 2 listki laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego pęczek świeżego kopru sól i pieprz do smaku Wykonanie: Golonki myjemy, osuszamy, wkładamy do garnka zalewamy 3 litrami wody, dodajemy listki laurowe, ziarnka ziela angielskiego, gotujemy 30 minut. Podczas gotowania wrzucamy obraną oraz pokrojoną w kostkę włoszczyznę, ziemniaki oraz opłukany kalafior podzielony na małe

kgwjanczewo
Golonka z indyka w sosie pomidorowym 190

godz. Patelnię rozgrzewamy dodajemy masło i oliwę, golonki obtaczamy w mące, obsmażamy z każdej strony, przekładamy do rondla zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy listki laurowe, ziarnka ziela gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę obieramy, kroimy w pół księżyce, dusimy na tłuszczu po podsmażanej golące, dodajemy do gotujących się golonek. Na koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy przyprawiamy solą i pieprzem

kgwjanczewo
Golonka w piwie z kiszoną kapustą 175

solą i pieprzem. Wyjmij kapustę na durszlak i opłucz zimną wodą. Dodaj do cebuli i smaż przez 5 minut. Podlej piwem z golonki. Następnie przełóż golonkę do żaroodpornego półmisku. Dodaj kapustę i polej resztą piwa. Wstaw do nagrzanego na 175ºC i piecz golonkę przez około godziny. Jeśli golonka za bardzo się rumieni przykryj aluminiową folią. Podaj golonkę pokrojoną

codojedzenia
Golonka 128

łyżka tłuszczu (najlepiej wieprzowego), 200 ml piwa Zioła zemleć, wymieszać z solą. Natrzeć nimi golonkę. Golonkę odstawić w chłodne miejsce na 4-5 dni, codziennie odwracając. Po tym czasie golonkę umyć. Włożyć do garnka, dodać przyprawy, cebulę pokrojoną w ćwiartki, przekrojone ząbki czosnku. Zalać wodą, tylko tyle aby przykryć mięso. Gotować, pod przykryciem, do miękkości. Można jeść już taką

królestwo garów
GALARETA DROBIOWO - WIEPRZOWA 162

żelatyny 2 jajka sól pieprz natka pietruszki cząstki cytryny do dekoracji ocet Sposób przygotowania: Nóżkę opalić, starannie oczyścić, umyć i sparzyć.  Golonkę również umyć, włożyć do garnka wraz z nóżką, zalać wodą.  Dodać czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz i gotować ok. 1-1,5h. Z kolei do garnka dodajemy udka, włoszczyznę, w razie potrzeby dolewamy wodę

Prosto i Smacznie z Anetą
NÓŻKI W GALARECIE 173

wieprzowe 2 nóżki wieprzowe włoszczyzna (marchewka, por, seler, pietruszka) 4 liście laurowe parę ziarenek ziela angielskiego 6 ząbków czosnku sól pieprz Nóżki i golonkę umyłam i oczyściłam.    Przełożyłam je do garnka. Zalałam zimną wodą, tak aby je przykryła. Dodałam ziele angielskie i liście laurowe. Gotowałam około 2-3 godzin aż mięso będzie miękkie. Powinno odchodzić od kości

potrawyregionalne
Galareta wieprzowa z dodatkiem wołowiny 166

średni seler 1/2 pora - biała część opieczona cebula 4 ząbki czosnku sól pieprz ziele angielskie , jałowiec , pieprz ziarnisty , liść laurowy natka pietruszki Przygotowanie   Golonkę , nóżki , ogon dokładnie umyłem ,włożyłem do garnka ,zalałem zimną wodą. Zagotowałem ,zebrałem szumowiny. Dodałem wołowinę. Gotowałem na wolnym ogniu , po około 2 godzinach dodałem warzywa wcześniej umyte i obrane .Całe wrzuciłem do gotującego się mięsa

R'n'G Kitchen
Bigos z wolnowaru 170

wolnowarze, a teraz jest ze słodkiej kapusty..ilość kapusty i dobór mięsa wedle własnego gustu i pojemności wolnowaru.kapustagolonkaprzyprawy wedle gustukoncentrat pomidorowypomidory suszone PiątnicaKapustę poszatkować, golonkę pociąć na mniejsze kawałki.Przełożyć do wolnowaru, wlać trochę wody , dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy.Ustawić wolnowar i gotować około 8 godzin

Moje domowe kucharzenie
Litewskie kibiny 164

drożdży 20 dag kwaśnej śmietany, ok.3/4 szklanki 100 ml ciepłego mleka łyżeczka soli łyżeczka cukru Do posmarowania: 1 żółtko 2-3 łyżki wody Farsz: 60 dag surowej baraniny, ew. wieprzowina. np.mięso z golonki 10-15 dag białej kapusty 1 cebula pieprz świeżo mielony sól 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić na kilka minut(...)następnie rozwałkować ją , na środek kładziemy surowy farsz i zlepiamy ciasto jak na pierogi. Gotowego kibina układamy na przygotowanej formie do pieczenia wyłożonej papierem, wierzch smarujemy jajkiem rozmąconym z wodą.  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy kibiny przez 20-25 minut, aż będą brązowe i suche. Smakują wybornie jeszcze ciepłe, prosto z pieca

Apetyczna babeczka
Goloneczka w galarecie 159

jajka ugotowane na twardo listki pietruszki marynowane pieczarki liście pora 1 pomarańcza               Sposób przygotowania: ___________________ Golonkę myjemy, wstawiamy na mały ogień  do  ok 3 l garnka. Zalewamy  zimną wodą, zagotowujemy, zbieramy łyżką powstałe na wierzchu szumowiny. Dodajemy obrane marchewki, selera, pietruszkę, podpieczoną na palniku cebulę, liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie

Gosia gotuje
Golonki pieczone w piwie 141

szybkowara, dodać warzywa, sól , pieprz, ziele , jałowiec, rozmaryn, listki laurowe, podlać wodą ok 1 litr  zamknąć szybkowar. Od momentu zagotowania gotować ok 1 godzinę. Szybkowar zdjąć z ognia i otworzyć kiedy nieco przestygnie. Obrać ziemniaki, pokroić w ćwiartki, przepłukać i włożyć o naczynia żaroodpornego. Golonki przełożyć do brytfanki, podlać niewielką ilością wywaru, polać piwem i miodem. Ziemniaki również podlać(...)oliwą posypać solą i pieprzem oraz odrobiną rozmarynu, Okryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec w temp 190 st przez 30 min. Następnie odkryć ziemniaki, wstawić brytfankę z golonkami i uruchomić termoobieg. Zapiekać ok 20 min aż do zrumienienia. Podawać z buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty

Gotowanie jest łatwe
WĘDLINA Z SZYNKOWARA-----la salsiccia CASA 160

łyżeczki pieprzu 1/2 łyżki przyprawy do mięsa 6 ziaren ziela angielskiego  3 liście laurowe  około 80-100ml wody   pół łyżeczki kolendry Wykonanie : Szynkę umytą i osuszona pokroić w drobną kostkę. Boczek i golonkę mielimy ,Wszystkie skladniki łączymy ze sobą ,doprawiając do smaku. Dodajemy przeciśnięty czasnek. Starannie mieszamy .Do szynkowara wkładamy woreczek do ,którego wsadzamy mięsko

w mojej kuchni