Idealne danie na niedzielny obiad, bardzo dobry sos. Mięsko delikatne, rozpadające się w ustach. Podawać z ziemniakami, kluseczkami lub kaszą. Golonkę pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą i słodką, kurkumą. Wymieszać dokładnie, tak żeby przyprawy były na każdym kawałku mięsa. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Szalotki obrać i przekroić na pół(...)pieczarki umyć i pokroić na średnie wielkości kawałki. Wrzucić wszystko na patelnię do mięsa, wymieszać i chwilkę jeszcze smażyć. Wlać wodę trochę mniej jak do 1/2 wysokości mięsa. Dodać musztardę listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Zagotować, wymieszać i sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić. Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec 1,5 godziny do 2 godzin
Kuchnia Pokoleńprzygotowałam z mięsa z golonki wieprzowej. Jeżeli użyjemy mięsa z golonki, kotlety bedą delikatne, soczyste i będą dobrze się trzymały – mięso z golonki jest kleiste. 500 g mięsa z golonki wieprzowej, 250 g kaszy gryczanej, 1 cebula, tłuszcz (u mnie tłuszcz gęsi, może być masło, olej), 1 – 2 ząbki czosnku, 1 łyżka tymianku, sól, cukier, świeżo mielony pieprz, Cebulę pokroić(...)kostkę. Kaszę wypłukać. W garnku z grubym dnem lekko rozgrzać tluszcz, wrzucić cebulę, poddusić dodając łyżeczkę soli i szczyptę cukru. Do cebuli dodać kaszę, przesmażyć. Wlać 450 ml gorącej wody. Przykryć, zagotować na dużym ogniu. Zamieszać. Zmiejszyć ogień do małego i gotować kaszę, pod przykryciem, około 20 minut. Kaszę ostudzić. Mięso zemleć. Do mięsa dodać kaszę, tymianek, roztarty czosnek
królestwo garówDuszona kapusta kiszona 2015-03-22 20:05:08 Duszona kapusta kiszona czyli częsty dodatek do nieco „cięższych”, głównie wieprzowych dań mięsnych typowych dla naszej części Europy, jak np. golonka czy popularne „schabowe”. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g kiszonej kapusty 100g wędzonego średnio przerośniętego boczku 1 średnia cebula (ok. 150g) 1 mała marchewka (ok. 100g) 2 liście laurowe kilka(...)angielskiego 1 płaska łyżeczka kminku mielony czarny pieprz do smaku sól do smaku Instrukcje Kapustę odciskamy (wyciśnięty sok na razie zachowujemy) i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy. Gotujemy przez 15 minut, po czym odcedzamy. Kapustę wkładamy ponownie do garnka, tym razem zalewając 1 litrem wody. Zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i kminek
Kulinarna Pokusamoim przypadku skończyła się na wyeliminowaniu prawie wszystkiego (oprócz gotowanego mięsa, marchewki, buraków i ziemniaków) - tym razem potrawkę przyrządziłam zupełnie inaczej. Składniki: 1 udko (ćwiartka) z kurczaka 1 golonka z indyka 10-15 dag fasolki szparagowej (najlepiej obu kolorów) 1 mała marchewka 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilkucentymetrowy kawałek pora 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1-2 grzyby(...)szczypta chili szczypta papryki słodkiej szczypta czosnku granulowanego szczypta szafranu Przygotowanie: Umyte mięso nasmarowałam solą, pieprzem i sosem sojowym na całą noc. Następnego dnia wrzuciłam je do letniej wody. Zanim się zagotowały zebrałam szumowinę. Doprawiłam odrobiną soli i pieprzem. Gotowałam do miękkości mięsa. Aby go nie rozgotować, wyjęłam z wywaru - najpierw kurczaka, po pewnym czasie indyka. Mięso
Kuchnia po mojemuktoś jeszcze tej potrawy nie zna - czas najwyższy! Od tradycyjnej postaci różni się użyciem oleju do natłuszczenia zamiast skwarek i dodatkami, którymi nie są karminadle ani żeberka ani golonka ani inne takie ale nie o to chodzi... Sprawa jest prosta. Potrzebne są ziemniaki (troszkę ponad 1 kg) i dobra, kwaśna kapusta kiszona (1 kg). W jednym garnku gotujemy(...)mieszamy jedno z drugim. Kapustę gotujemy tak: - poszatkowaną z lekka (żeby nie ciągnęła się za bardzo przy jedzeniu) wrzucamy do garnka, zalewamy mniej więcej do połowy zimną wodą, wstawiamy na ogień, - kiedy woda się zagotuje dodajemy 1 listek laurowy, odrobinkę cukru (symbolicznie, niczym szczypta soli), 6 kulek ziela angielskiego, 1 pokrojoną w drobną kostkę cebulę - i gotujemy tyle
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIETaka kapusta zwana popularnie "zasmażaną" to stały element naszej góralskiej kuchni. Jest niemalże obowiązkowym dodatkiem do golonki czy schabowego. Robię ją ta jak moja babcia, dodając dużo swojskiego wędzonego boczku, cebuli i czosnku. I oczywiście ze swojskiej prawdziwie kiszonej w dębowej beczce kapusty. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 250 g wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku kminek(...)pokroić. Zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować około 15 minut. Boczek pokroić drobno i zesmażyć na skwarki. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula się zezłoci przecisnąć do niej czosnek i chwilkę podsmażyć. Cedzakową łyżką zebrać boczek i cebulę tak, aby został tylko tłuszcz. Usmażyć na nim mąkę, zalać odrobiną zimnej wody. Zasmażkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazmniejszenie objawów alergii na pyłki w tym rejonie (sprawdziłam na sobie - działa!!!); - najnowsze badania wskazują na to, że napoje na bazie miodu należy wypijać zaraz po ich przygotowaniu; nastawianie wody z miodem na noc odchodzi do lamusa . O właściwościach poszczególnych odmian miodów znajdziecie w sieci wiele informacji. Zwracajcie jednak uwagę na to, przez kogo są pisane, szczególnie(...)górnymi drogami oddechowymi i cukrzycą. ---------- Przepisy zgłoszone do akcji w Mikserze Kulinarnym: Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" Chleb dyniowy na miodzie i zakwasie
Weekendy w domu i ogrodziewersji dietetycznej bez tłuszczu z kurczaka, na kostce warzywnej, zjadłam galaretkę drobiową mimo diety z wielkim apetytem i bez wyrzutów sumienia Na blogu są zimne nóżki z golonki , kurczak w galarecie , szynka w galarecie , szynka z warzywami Dietetyczna galaretka z kurczaka składniki na 2 porcje: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/4 selera 1 marchew 1 mały por – zielona część(...)listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 1 kostka warzywna Winiary o mniejszej zawartości tłuszczu i soli 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Pierś kurczaka zalewamy 600 ml wody, zagotowujemy, ściągamy powstałe szumowiny, dodajemy marchew, seler, pietruszkę i pora, kostkę warzywną oraz przyprawy, gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy mięso i warzywa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwersji bez tłuszczu z szynką, na bulionie warzywnym, można ją jeść z wielkim apetytem i bez wyrzutów sumienia. Na blogu są dietetyczna galaretka z kurczaka , zimne nóżki z golonki , kurczak w galarecie , szynka w galarecie , szynka z warzywami Galaretka z szynką i marchewką. składniki: 100 g szynki konserwowej lub gotowanej 1/4 selera 1 marchew 1 mały por – zielona część mała(...)ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu sól i pieprz do smaku ok. 3 łyżeczki żelatyny kawałek brokuła Przygotowanie: Warzywa: marchew, seler, pietruszkę i pora zalewamy 600 ml wody, zagotowujemy, dodajemy przyprawy, gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut, na ostatnie 5 minut dodajemy brokuła, którego po ugotowaniu studzimy w zimnej wodzie. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy warzywa, a wywar
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKoper już zazielenił cały ogródek mojej mamy. A wiadomo, najlepszy z ogrodu, nie z lodówki sklepowej. Zatem zapraszam po mega szybką wręcz banalną inspirację! Składniki; 50 dag mięsa z golonki indyczej 2 marchewki 1 pietruszka 1 wiązka koperku sól, pieprz, czerwona papryka do smaku liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka mąki 1 łyżka masła klarowanego 1 ząbek czosnku(...)taka potrzeba. Na patelnie wrzucamy masło, rozpuszczamy, wkładamy mięso. Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę marchewki i pietruszkę. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie Chwilę smażymy. Podlewamy pół szklanki wody. Dusimy do miękkości. Doprawiamy w między czasie do smaku solą, pieprzem i papryką. Dorzucamy starty ząbek czosnku. Dolewamy kolejne pół szklanki wody, chwile gotujemy. Jeśli sos jest rzadki
Radość kipiąca uśmiechem.plastry , obijamy każdy tłuczkiem , tyle ,żeby naruszyć włókna mięsa , nie rozklepujemy na kotlety Tak obstukane, kroimy w grubą kostkę ( 2 x 2 cm ) . Boczek mielimy maszynką o grubych oczkach . Golonkę pozbawiamy skóry , ale odcinamy z niej tłuszcz , zdejmujemy mięso z kości . Mielimy mięso i tłuszcz maszynką na najmniejszych oczkach . Wszystkie mięsa łączymy ze sobą w misce , dodajemy zmielone , suszone habanero(...)Naprawdę solidnie , aż utworzy zwartą masę , to bardzo ważny proces . Ostawiamy na noc w chłodne miejsce . Drugiego dnia ponownie , solidnie wyrabiamy . Następnie, ciasno , nabijamy masą kiełbasianą, wypłukane w zimnej wodzie , jelita . Bez nadziewarki , nie ma co zaczynać , jest niezbędna . Wykręcamy , dowolnej długości kiełbaski . Wieszamy w pokojowej temperaturze , na około dwa tygodnie ( 19 – 25 C ) . Kiełbasa musi mieć luz wokół
Ogrodnik w podróżymięsa. Ja jednak wolę, kiedy nie ma go w galarecie, a pozostaje jedynie cień aromatu czosnkowego w wywarze. Składniki (na 2,5 l studzianiny): 3 nóżki wieprzowe 1 golonka (najlepiej tylna) 500 g żeberek 300 g szynki 1 marchewka 1 pietruszka 5 ząbków czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu sól i pieprz mielony(...)Nóżki trzeba dokładnie oczyścić. Jeśli jest na nich szczecina opalamy ją nad palnikiem gazowym, zeskrobujemy pozostałość nożem i dokładnie myjemy. Mięso i nóżki wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą jakieś 2 cm nad powierzchnię mięsa. Garnek ustawiamy na średnim palniku i zagotowujemy wywar, przy czym przed zagotowaniem ściągamy łyżką szumowiny, czyli białko, które ścięte wypływa na wierzch. Zmniejszamy ogień
Trzeci talerzakurat mamy ochotę. Mój następny pasztet będzie z królika i już nie mogę się go doczekać…Pasztet domowy ze śliwkami – składniki:1.5 kg wieprzowiny (najlepiej łopatka, golonka, ale nie schab bo jest zbyt suchy)ok. 600 g boczku wędzonegook. 800 g wątróbki z kurczaka4 jajka1 czerstwa bułkaok. 17 śliwek suszonych i 50 ml brandy (opcjonalnie(...)majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, oliwa do smażeniaowoce jałowca, rozmaryn (opcjonalnie)Mięso umyte i pokrojone w kawałki przełożyć do rondelka. Dodać obrane warzywa (marchew, pietruszkę, por, czosnek) i zalać wodą. Dodać sól, kilka listków laurowych, ziarenka pieprzu, ziele angielskie i owoce jałowca i rozmaryn. Gotować aż mięso zrobi się miękkie i odstawić do ostygnięcia.Śliwki – jeśli dokładamy – kroimy
UgotujmyTo.plśmietany. Może być z dodatkiem wina, jabłek, suszonych moreli albo śliwek. Fantastyczny z dżemem borówkowym lub porzeczkowym. Sos chrzanowy na zimno zazwyczaj podajemy do mięs, jajek na twardo, golonki, a nawet młodych ziemniaków. Mając pod ręką świeży korzeń chrzanu, warto przygotować z niego czysty sos. W zakręconym słoiku, w lodówce świetnie się przechowuje i możemy go w każdej chwili wykorzystać(...)rzodkiewką. Nic nie równa się ze smakiem domowego sosu chrzanowego. Polecam pięknie :) CHRZAN TARTY ZWYKŁY 400g korzenia chrzanu jak najdrobniej ścieramy na tarce, rozprowadzamy około 1 szklanką zimnej wody, dodajemy 2 płaskie łyżki cukru i 2 łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy przekładamy do słoiczka i zakręcamy. Tak przygotowany sos chrzanowy przechowujemy w lodówce. Wykorzystujemy do przygotowania majonezu chrzanowego, różnego rodzaju
Moja Książka Kucharska