Przepis Składniki: -dwa kawałki boczku po około 350 g. jeden ze skórą (który pójdzie na dno praski) -golonka około 400 g -skóra z drugiego kawałka boczku,ugotować i zmielić na sitku fi 2 dwa razy Przyprawy - czosnek zgnieciony w prasce 3-4 ząbki -pieprz czarny 2 g /kg mięsa -majeranek 0,5 g /kg mięsa -sól kamienna(...)czosnkiem nacieramy następnie dajemy pieprz,majeranek i na koniec do golonki dodajemy zmielone skórki.Wszystkie przyprawy mają być równomiernie rozprowadzone po mięsie. Teraz do naszej praski wkładamy kolejno boczek ze skórą, golonka którą staramy się ciasno ułożyć i na koniec boczek bez skóry.Na wierzch kładziemy trzy liście laurowe.Zamykamy praskę i wkładamy do lodówki na 24 godz
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki : - trzy tylne golonki Przyprawy -peklo sól 18 g/kg -jałowiec mielony 1 g/kg -ziele angielskie 1 g/kg -pieprz czarny mielony 1 g/kg -pieprz biały mielony 1 g/kg -sól wędzarnicza tylko do natarcia skóry golonki -czosnek 6 ząbków zgniecionych przez praskę -woda 150 g Wykonanie Golonki myjemy wycinamy kość i oddzielamy mięso od skóry.Następnie staramy się wyciąć z golonek(...)mięso chude traktujemy tłuczkiem ale bez przesady a tłuściejsze zostawiamy jak jest. Peklujemy osobno dodając 50 g wody do mięsa chudego.Natomiast kawałek skóry która pójdzie na dno szynkowara lub praski nacieramy solą wędzarniczą która tak będzie leżała w lodówce do czasu parzenia.Czas peklowania mięsa 24 godz w lodówce.Po tym czasie mięso tłuściejsze mielimy na sitku
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC -golonka u mnie 1,5 kg -łopatka 1,2 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól 19 g/kg do mięsa mielonego -peklosól 19 g/kg do mięsa w kawałkach -pieprz czarny 2 g/kg -oregano suszone 0,5 g/kg -bazylia suszona 0,5 g/kg -czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 30 g /do całości mięsa -gorczyca czarna ziarno 2 g/kg -woda(...)osłonki barierowe i termokurczliwe -sznurek do wiązania osłonek Aby galaretka była twardsza proponuje dodać 30-40 g żelatyny WYKONANIE Mięso myjemy. Z golonki odcinamy skórę i wycinamy kośd. Z mojej golonki pozyskałem 1 kg mięsa. Mięso z golonki mielimy na sitku 4 mm. Z łopatki pozyskujemy jak najwięcej mięsa chudego które tniemy w paski resztę tłustego mięsa mielimy na sitku
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Chyba każdy facet lubi golonkę. Mój mąż też i od dłuższego czasu prosił mnie żebym zrobiła taką golonkę. No i w końcu musiałam ją zrobić, chociaż za nią nie przepadam. Podobno wyszła bardzo smaczna. Mięso było miękkie, rozpływające się w ustach. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!! Składniki: 5 golonek, 1,2 kiszonej kapusty, 2 marchewki, 1 pietruszka(...)angielskiego. Dodajemy do niego golonki, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 2 – 2,5 godzin, aż golonki będą miękkie. Jak już golonka się ugotuje odstawiamy ją do wystudzenia. Następnie nacinamy skórę na golonkach, tak aby powstała kratka. W oddzielnej miseczce mieszamy sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz majeranek. Golonki nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem a następnie wymieszanymi
Passion of Cookingkrótsze a noce dłuższe. Osobiście już tęsknię za latem. W kuchni więc pomału również czuć jesień. Przygotowałam więc zupę fasolową z makaronem nitki od Arc Pol. Składniki: 2 szt. golonki wieprzowej bez skóry 20 listków bazylii szczypta ostrej papryki 200 g makaronu nitki Arc Pol 100 g sera gouda 500 ml pomidorów w puszce 1 op włoszczyzny 4 łyżki oliwy(...)przez 10 minut gotuję białą fasolę. Dodać włoszczyznę pokrojoną w paski. Gotować godzin. Cebulę pokroić. Paprykę pokroić. Podsmażyć na oliwie z oliwek cebulę wraz z papryką pokrojoną golonkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać pomidory z puszki oraz fasolę wraz z wywarem. Przyprawić solą, pieprzem oraz papryką ostrą. Gotujemy zupę jeszcze 20 minut. Makaron nitki
Kuchnia w oparachczosnku Do okraszenia : 3 łyżki smalcu 2 duże cebule Golonkę oczyszczamy , gotujemy w osolonej wodzie aż do całkowitej miękkości , dorzucając mniej więcej w połowie gotowania marchewkę . Cebule obieramy , siekamy i podsmażamy . Mięso z golonki oddzielamy od kości i mielimy razem z marchewką , oraz smażoną cebulą . Po zmieleniu dodajemy lubczyk , wyciśnięty praską czosnek , sól , pieprz do smaku , pół szklanki wywaru(...)gotowaniu golonki i mieszamy – odstawiamy do lodówki . Połowę ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie i po wystudzeniu ,przeciskamy przez praskę do ziemniaków . Drugą połowę , ścieramy na tarce o drobnych oczkach ( można dodać do nich łyżeczkę soku z cytryny , nie ściemnieją ) , odciskamy przez gazę , aż do momentu kiedy staną się suche . Łączymy w misce oba rodzaje ziemniaków , dodajemy mąkę , sól
Ogrodnik w podróżyPolecam Wam również przygotowanie takiej golonki dla swoich mężczyzn i nie tylko :) W zakładce MIĘSA znajdziecie również golonkę pieczoną na kapuście lub gotowaną. Zapraszam i życzę smacznego. Składniki 4 golonki wieprzowe przednie 1 łyżka majeranku 1 łyżka soli 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki Golonki włożyć do garnka i zalać wodą(...)niej wspaniałą grochówkę. Marynata 400 ml ciemnego piwa 2 duże cebule 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kminku Skórę golonki ponacinać w kratkę. Piwo wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cebulą pokrojoną w piórka, papryką, kminkiem. Zalać marynatą ugotowane golonki i dokładnie w niej je obtoczyć. Wstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. W tym czasie
O kuchni z uczuciemOpis golonka pieczona w piwie: Golonka pieczona w piwie to słynne i tradycyjne danie pochodzące z Niemiec. Aby przygotować idealną golonkę, musimy najpierw ją ugotować do miękkości a następnie przypiec, aż uzyskamy chrupiącą skórkę. Składniki: 4 golonki 1 butelka ciemnego piwa 1 pietruszka 2 marchewki Seler Por 4 ząbki czosnku Sól, pieprz mielony Ziele angielskie Liść laurowy Ziarenka(...)solimy. Dalej gotujemy jeszcze przez 1 godzinę. Po tym czasie golonki wyjmujemy i odstawiamy. Przygotowujemy marynatę. Do miski dodajemy piwo, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę oraz mielony pieprz i całość mieszamy. Przestudzone delikatnie golonki dodajemy do marynaty i odstawiamy na minimum 1 godzinę, aby przeszły smakiem. Po tym czasie golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy je marynatą. Wstawiamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnegolonka z indyka Golonka z poniższego przepisu wychodzi bardzo aromatyczna, miękka i soczysta, a jej przypieczona skóra jest dla mnie czymś wspaniałym, bo zazwyczaj golonka kojarzy mi się z tłustym mięsem i tłustą, nie jadalną skórą Tu jednak jest całkowicie inaczej, jest pysznie Składniki na golonkę: 3 golonki z indyka 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę łyżka
NiePieprz.plpieprzu ziołowym. Przepis ten powstał we współpracy z portalemwieprzopedia.pl. Składniki: golonka 2-3 ząbki czosnku sól kamienna niejodowana ok 2 łyżek pieprz naturalny ok 1/2 łyżeczki pieprz ziołowy ok 1 łyżki Wykonanie:Z golonki wypruwamy kość, nacinamy mięso w środku. Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy sół i pieprz. Mieszamy wszystko razem na papkę, którą dokładnie nacieramy mięso(...)przedstawię 2 metody wykonania golonki.Pierwsza jest bardziej tradycyjna. Bierzemy naszą golonkę dokładnie ją składamy, aby skóra była dookoła, wkładamy do czystej pończochy zawiązujemy węzeł, wkładamy ją ponownie znów węzeł i tak kilka razy. Do garnka wkładamy listek ziele, kilka ząbków czosnku, wlewamy i delikatnie solimy wodę. Wkładamy tak przygotowaną golonkę i gotujemy ją ok 3-4 godzin. Można zrobić
Malinowe Pocałunkiczymś tam jeszcze. Upiec można golonkę z indyka i rodzinkę mamy nakarmioną. Kupiłam te golonki i zamarynowałam na noc. Są one dość spore, więc fajnie jest jak mięso odleżakuje w przyprawach przez noc w lodówce. Składniki: * golonki indycze * czosnek * ketchup * olej * sól, pieprz czarny * cebula * tymianek Czosnek przecisnęłam przez praskę, tymianek starłam w moździerzu, wymieszałam wszystko z odrobiną keczupu
Pieprzyć z Fantazjączymś tam jeszcze. Upiec można golonkę z indyka i rodzinkę mamy nakarmioną. Kupiłam te golonki i zamarynowałam na noc. Są one dość spore, więc fajnie jest jak mięso odleżakuje w przyprawach przez noc w lodówce. Składniki: * golonki indycze * czosnek * ketchup * olej * sól, pieprz czarny * cebula * tymianek Czosnek przecisnęłam przez praskę, tymianek starłam w moździerzu, wymieszałam wszystko z odrobiną keczupu
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: 1 golonka z indyka 250 g boczników 1 duża marchew 1/2 dużego selera 1 mała pietruszka 1 średnia cebula biała 2-3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego posiekany lubczyk i majeranek (najlepiej świeży, ilość wedle uznania, ja dałam po 3 gałązki) sól i pieprz 1 łyżka przyprawy warzywnej (bez glutaminianu sodu) olej Umytą golonkę z indyka zalać(...)najpierw dodać umyte i pokrojone w paseczki boczniaki ( bez twardych trzonów), a następnie dodać obraną i startą na grubych oczkach włoszczyznę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy mięso i warzywa zmiękną wyjąć golonkę, obrać ją ze skóry i kości i wkroić mięso do zupy, a wywar p rzyprawić solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Dodać posiekany lubczyk i majeranek. Cebulę
Czerwień i błękitMetod przygotowania golonki jest mnóstwo, ja zaproponuje Wam mój sposób. Najpierw gotowana, a później pieczona. Golonkę oczyścić, opalić jeśli są jakieś włoski na skórze, golonka musi być czysta i bez żadnych niespodzianek. Gotowanie golonki Do garnka włożyć golonkę zalać wodą, żeby golonka była przykryta. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, czosnek i chilli. Doprawić(...)smaku solą. Gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Golonka powinna być pół miękka, ponieważ będzie jeszcze pieczona. Podczas gotowania przygotować marynatę, którą wysmakujemy golonkę. Do miseczki wlać piwo, dodać chrzan,kminek, kilka igieł rozmarynu posiekanego drobniutko, łyżeczka czarnego pieprzu, wyciśnięty przez praskę czosnek, miód,ocet winny,musztardę, Dokładnie wszystko wymieszać i zostawić, aż golonka będzie ugotowana. Dodatkowo
Kuchnia Pokoleńczęść domowników bardzo jest zadowolona, gdy przygotowuję golonkę w piwie. Taka golonka jest bardzo aromatyczna, delikatna, mięciutka, kosteczki prawie same się wyjmują. Sama za tłustymi potrawami zbytnio nie przepadam, ale chudziutkie wnętrze z przyjemnością na obiad wyjadam. Warto spróbować tak przygotowanej golonki, rozpływa się po prostu w ustach. Składniki: 1 golonka wieprzowa przednia 1 cebula 4 ząbki czosnku(...)piwa Przygotowanie: Golonkę umyć, skórę oczyścić z ewentualnych pozostałości szczeciny. Do garnka z zimną wodą włożyć golonkę, dodać liść laurowy, ziele angielskie i przekrojone 2 ząbki czosnku. Gotować na wolnym ogniu 1,5 do 2 godzin (zależy jak duża jest golonka). Do żaroodpornego naczynia włożyć podgotowaną golonkę, posypać solą, majerankiem, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posmarować miodem
Kuchcik gotujeSprawdź inne wyszukiwania: