g/kg -pieprz biały 1 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -kolendra 1 g/kg -czosnek dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 2 ząbki -osłonki białkowe fi 65-100 -sznurek wędzarniczy -zimna woda 100 ml. Do szynki podczas dodawania przypraw -zimna woda 200 ml. Do zmielonej golonki WYKONANIE Mięso po klasyfikacji kroimy: szynkę w kostkę 3-4 cm natomiast golonkę w mniejszą kostkę. Szynkę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.łyżeczka soli 2 łyżki masła Aromatyczne przyprawy od skworcu.com.pl Mięso opłukać, osuszyć. Obrać czosnek i przecisnąć go przez praskę do miseczki z miodem. Dodać sok z cytryny, olej, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oraz 1 łyżeczkę soli: dobrze wymieszać. Golonki można ponabijać widelcem i dokładnie natrzeć marynatą. Wstawić na noc do lodówki. Po zamarynowaniu obsmażyć z każdej strony
Apetyczna babeczkaGolonki indycze pieczone z musztardą i porem jedliśmy jakiś czas temu na obiad. Ponieważ kupiłam od razu 4 duże sztuki golonek z indyka, mięsa starczyło nam na 3 obiady, a porcje wcale nie były małe. Wybierając w sklepie golonki indycze, prosiłam, aby Pani dała mi mniej więcej takiej samej wielkości, miałam przez to pewność, że wszystkie upieką się(...)się dobrym pomysłem, bo jakieś dwie mniejsze, które zostały nieco utrudniały jedzenie. W smaku golonki indycze pieczone z musztardą i porami były odpowiednio pikantne, zaś sos musztardowo-porowy świetnie komponował się z gotowanymi ziemniakami. Udostępnij Składniki na golonki indycze pieczone z musztardą i porem 4 golonki indycze 1 por (biała część) 3 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka czerwonej papryki
niecodziennikparyGolonki z indyka w aromatycznej marynacie sobie leżały, a później w piekarniku się wygrzewały, żeby pięknie się przyrumienić i w smaczny posiłek się zmienić. Można je same zajadać lub z dodatkami do obiadu podawać. Tylko się marynatę przygotowuje, a reszta sama w piekarniku się szykuje . Składniki: 4 małe golonki z indyka, ok. 6 szt. małej cebulki lub 2 duże(...)czarnego, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki, ½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub świeżego, ½ łyżeczki suszonego oregano, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę mieszamy i obtaczamy w niej golonkę. Przekładamy mięso z marynatą do rękawa do pieczenia, dodajemy cebule, związujemy końce, przekładamy na brytfankę i odkładamy
Moniki Smakołykiwieprzowego - wp kl I (łopatka/szynka) 3 kg mięsa wieprzowego - wp kl II (łopatka, boczek, kark - najlepszy mix tych mięs) 0.5 kg mięsa wieprzowego - wp kl III (golonka) Woda 5-7% wagi mięsa (250-350 ml na podaną wyżej ilość mięsa) Przyprawy na kg mięsa: sól kamienna niejodowana 18 g pieprz czarny 3 g czosnek świeży(...)/szynka) - rozdrobnienie 12 mm wp kl II (łopatka, boczek, kark - najlepszy mix tych mięs) - rozdrobnienie 8 mm wp kl III (golonka)- rozdrobnienie 2x4 mm Zmielone mięso przełożyć do misy, dodać dokładnie odważone przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrobić, tak aby mięso się rozkleiło - zaczęło kleić się do rąk. Mięso wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do drożdżowych ciast
Kocham..lubię..gotuję..wieprzowego - wp kl I (łopatka/szynka) 3 kg mięsa wieprzowego - wp kl II (łopatka, boczek, kark - najlepszy mix tych mięs) 0.5 kg mięsa wieprzowego - wp kl III (golonka) Woda 5-7% wagi mięsa (250-350 ml na podaną wyżej ilość mięsa) Przyprawy na kg mięsa: sól kamienna niejodowana 18 g pieprz czarny 3 g czosnek świeży(...)/szynka) - rozdrobnienie 12 mm wp kl II (łopatka, boczek, kark - najlepszy mix tych mięs) - rozdrobnienie 8 mm wp kl III (golonka)- rozdrobnienie 2x4 mm Zmielone mięso przełożyć do misy, dodać dokładnie odważone przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrobić, tak aby mięso się rozkleiło - zaczęło kleić się do rąk. Mięso wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do drożdżowych ciast
Kocham..lubię..gotuję..Golonki w piwnej marynacie to doskonały, choć niedoceniany produkt na grilla ze względu na czas przygotowania, czasem warto jednak spróbować czegoś innego, podana z ziemniakami grillowanymi w chrzanie i kuflem zimnego piwa Pilsner stanowi prawdziwą ucztę! Składniki: 2 małe golonki wieprzowe Marynata: 2 łyżki musztardy delikatesowej 1 szklanka piwa typu Pilsner ½ szklanki soku jabłkowego 2 łyżki brązowego cukru(...)MARYNATA: Golonki włożyć do wysokiego naczynia, przygotować marynatę: Musztardę utrzeć z solą i cukrem oraz pieprzem wlać piwo wymieszane z sokiem jabłkowym dodać ziele angielskie i wymieszać,tak przygotowaną marynatą zalać golonki, przykryć i wstawić na dobę do lodówki, mieszając od czasu do czasu. DIP GRILLOWY: Majonez połączyć z ketchupem i musztardą dodać posiekane ogórki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek
Wanilia i Kardamong/kg oregano -0,2 g/kg bazylia -0,2 g/kg tymianek -6 g/kg czosnek świeży wyciśnięty przez praskę -sznurek wędzarniczy -folia celulozowa -siatka do wędlin Wykonanie Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą wycinamy kość i usuwamy skórę peklujemy na mokro 24 godz. Skórę z golonki nacieramy solą .Po tym czasie mięso i skórę płuczemy. Pozyskujemy same chude mięsko, usuwany błony
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Pyszna, baaardzo sycąca i tłuściutka golonka zapiekana z kapustą kiszoną. Pyszności <3 Dwiema takimi golonkami jesteście wstanie nakarmić 4-6 osób i wszyscy będą najedzeni do syta :) Danie inspirowane jest przepisem ze strony Talerz Pokus . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 golonki (4-6 porcji): 2 golonki tylne o wadze około 1- 1,5kg jedna 3 liście(...)drobno posiekane 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżeczka ostrej papryki CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN +marynowanie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy. Nacieramy nią obie golonki, wkładamy je do dużej miski i odkładamy
My Culinary Artwody było tylko tyle, by przykryła nóżki i golonkę. Składniki: * 5 nóżek wieprzowych * 3 golonki wieprzowe ok. 1,5 kg * 6 -8 ziarenek ziela angielskiego * garść liści laurowych * 1-2 marchewki * 1-2 pietruszki * 8 ząbków czosnku * średniej wielkości por biała jego część i zielonej odrobinę * sól, pieprz czarny Nóżki i golonki opaliłam nad kuchenką z nadmiaru włosków. Opłukałam(...)oraz pozostałe składniki. Posoliłam. Czosnek przecisnęłam przez praskę pod koniec gotowania mięsa. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Nie dodawałam ani odrobiny żelatyny. Nóżki mają w sobie tyle kleju, że nie ma potrzeby dodatkowo sklejać galarety. Może wyjść później za twarda, no beton zwyczajnie :D Jak już nóżki i golonki ugotowały się, ostygły po wyciągnięciu z ugotowanego bulionu
Pieprzyć z Fantazjądomowym chlebie z: suszonymi pomidorami własnej roboty, ogórkami małosolnymi mamy Eli oraz pomidorkami i ziołami z naszego ogródka. Nie mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki bez kości 400 gram łopatki wieprzowej 50 ml gorącej wody 2 stołowe łyżki zimnej wody do wyrabiania mięsa 3/4 łyżeczki żelatyny Przyprawy (zamiast poniższych przypraw można użyć kompleksowej mieszanki przypraw(...)Myjemy je i dokładnie czyścimy. Golonkę bardzo dokładnie oczyszczamy ze ścięgien i tłuszczu. To zajęło mi najwięcej czasu. Z łopatką wieprzową poszło znacznie łatwiej, nie wiele tam było do odcinania. Golonkę kroimy w dużą kostkę mniej więcej na centymetrową lub dwucentymetrową. Łopatkę mielimy w maszynce do mielenia. Do mięsa dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 stołowe łyżki wody
OstryKęsdomowym chlebie z: suszonymi pomidorami własnej roboty, ogórkami małosolnymi mamy Eli oraz pomidorkami i ziołami z naszego ogródka. Nie mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki bez kości 400 gram łopatki wieprzowej 50 ml gorącej wody 2 stołowe łyżki zimnej wody do wyrabiania mięsa 3/4 łyżeczki żelatyny Przyprawy (zamiast poniższych przypraw można użyć kompleksowej mieszanki przypraw(...)Myjemy je i dokładnie czyścimy. Golonkę bardzo dokładnie oczyszczamy ze ścięgien i tłuszczu. To zajęło mi najwięcej czasu. Z łopatką wieprzową poszło znacznie łatwiej, nie wiele tam było do odcinania. Golonkę kroimy w dużą kostkę mniej więcej na centymetrową lub dwucentymetrową. Łopatkę mielimy w maszynce do mielenia. Do mięsa dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 stołowe łyżki wody
OstryKęskarkówka 0,5 kg -jedna golonka 1-1,2 kg -wołowina u mnie z łopatki 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 22 g/kg -cukier 1,5 g/kg -pieprz czarny 2,5 g/kg -papryka słodka 1,5 g/kg -papryka ostra 0,5 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę 2 g/kg -osłonki białkowe u mnie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.jedną golonkę, jeśli macie więcej golonek można zwiększyć trochę proporcje przypraw, sposób przygotowania bez zmian.) Więc tak: Golonkę myjemy, ewentualnie usuwamy pozostałe włoski jeśli się takowe znajdą, przekładamy do garnka, dodajemy obraną włoszczyznę, 2 bobki ziela angielskiego, 4 bobki pieprzu, 2 listki laurowe, sól i pieprz. Zalewamy wodą do wysokości golonki. Gotujemy ok. 1,5 h, następnie golonkę wyjmujemy(...)wody, przekładamy do naczynia żaroodpornego nacinamy skórkę (tak nie do końca żeby się nie rozpadła) posypujemy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, podlewamy 3/4 szkl. wywaru. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni (bez przykrycia). Pieczemy bez przykrycia ok godzinę. Bez chrzanu i musztardy się nie obejdzie, można też podawać z kapustką kiszoną zasmażaną
Pelusiowa Kuchnianiż wcześniejsze wersje, które już znajdują się na blogu. Także dla każdego znajdzie się coś dobrego :) Składniki: 3 kg łopatki wieprzowej 2,5 kg boczku wieprzowego 0,5 kg golonki wieprzowej bez kości i skóry 200 ml wody Przyprawy na 1 kg mięsa: 18 g soli kamiennej 3 g pieprzu czarnego świeżo zmielonego 3 g czosnku świeżego(...)przez 30 min. Boczek, golonkę i łopatkę pokroić na mniejsze kawałki, takie do zmielenia. Z łopatki i golonki wykroić błony i ścięgna, nie będą nam potrzebne. Boczek i mięso z golonki zmielić na sitku 4 mm a łopatkę na sitku 8 mm. Zmielone mięso przełożyć do misy, dodać dokładnie odważone przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrobić
Kocham..lubię..gotuję..Sprawdź inne wyszukiwania: