golonka praska - 81 przepisów (strona:4/6)

Kotleciki z białej kiełbasy, duszone z cebulką, jabłkiem i cydrem 79

majeranek 250 ml cydru Przygotowanie: Boczek, golonkę i łopatkę pokroić na mniejsze kawałki, takie do zmielenia. Z łopatki i golonki wykroić błony i ścięgna. Boczek i mięso z golonki zmielić na sitku 4 mm a łopatkę na sitku 8 mm. Zmielone mięso przełożyć do misy, dodać dokładnie odważone przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrobić, tak aby mięso się

Kocham..lubię..gotuję..
1555. Golonka z szynkowaru 162

szynkowary [ różnej wielkości], maszynki, noże itp.oraz różne przyprawy .Ja mam przyjemność przetestować szynkowar Duet o pojemności 1500 gram.Komplet tego szynkowara zawiera: praskę, podkładkę i klamrę dociskową ze sprężyną, jak również receptury prasowanek.Wymiary praski : 10,0 cm wysokości x 15,5 cm szerokości x 14,5 cm długości.Do szynkowaru możemy wkładać mięso(...)żadnych dodatkowych woreczków plastikowych , gdyż został on wykonany ze stali nierdzewnej dopuszczony do kontaktu z żywnością.  Na pierwszy "ogień" poszła w ruch golonka...akurat miałam robić z niej coś innego..ale skoro szynkowar był już " w drodze " do mnie...tak więc z golonki usunęłam kość , pokroiłam w kawałki..dodałam przyprawy ..szczerze mówiąc nie pamiętam jakie

Moje domowe kucharzenie
DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA - NAJLEPSZA, SPRAWDZONA RECEPTURA 203

Oczywiście ilości można powielać, u nas bywa z 2-3 krotnej, ostatnio nawet 4-krotnej ilości. Składniki: - 2 kg łopatki wieprzowej - 0,5 kg karkówki - 0,2 kg golonki bez kości i skóry (można zastąpić karkówką) - 0,9 kg podgardla (u nas dość chude) - 0,4 kg chudego boczku bez skóry - 3 łyżeczki dobrego czarnego pieprzu - 3 łyżki soli himalajskiej(...)już po ewentualnym okrawaniu. Mięso I gatunku (karkówkę, łopatkę i golonkę) zmielić na dużych oczkach sitka maszynki do mielenia. Mięso II gatunku (podgardle i boczek) zmielić dwukrotnie: raz na dużych oczkach i drugi raz na średnich (kiełbasa lepiej wiąże).  Do zmielonego mięsa dodajemy pieprz, sól, zmiażdżone (przeciśnięte przez praskę) ząbki czosnku oraz roztarty w dłoniach majeranek. Masę wyrabiamy kilka

Smaczne Zdrowe
Przepis na 3 wędzone kiełbasy z jednej porcji 103

Polska"],"recipeYield":["6","6 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"300 cal"},"recipeIngredient":["2.5 kg mi\u0119sa z \u0142opatki wieprzowej","1 kg mi\u0119sa z golonki (po oddzieleniu ko\u015bci)","500 g ko\u015bci z golonki","500 g podgardla","1 kg mi\u0119sa wo\u0142owego gulaszowego","25 g \u015bwie\u017co zmielonego pieprzu","50 g czosnku","75 g soli do peklowania(...)mamy 3 rodzaje wędlin. Kiełbasę białą wędzoną, kiełbasę wędzoną parzoną i kiełbasę wędzoną pieczoną. Składniki: 2.5 kg mięsa z łopatki wieprzowej 1 kg mięsa z golonki (po oddzieleniu kości) 500 g kości z golonki 500 g podgardla 1 kg mięsa wołowego gulaszowego 25 g świeżo zmielonego pieprzu 50 g czosnku 75 g soli do peklowania 1 łyżka cukru

ProstePesto.pl
Golonka pieczona w bejcy piwnej 145

Profi Collection jest praktycznie niezniszczalna, prosta i niezawodna w kuchni, jednym słowem rzecz na długie lata. Golonki podaję  z chlebkiem z dodatkiem chrzanu i musztardy.  Do tego obowiązkowo kufel zimnego piwa na lepsze trawienie J Składniki: 5-6 sztuk malutkich golonek 3-4  liście laurowe 1 marchewka Kawałek selera Sól do smaku 4 ziarenka ziela angielskiego(...)pieprzu mielonego Sposób przygotowania: Golonki myję, zalewam zimną wodą, dodaję obraną marchewkę, seler, resztę przypraw, sól, doprowadzam do wrzenia i gotuję 2-3 godziny na małym ogniu do miękkości. Odsączam z wywaru, wywar dodaję do innej potrawy u mnie jest to bigos. Przygotowuję bejcę: Piwo mieszam z musztardą, octem winnym, miodem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku solą

Wanilia i Kardamon
Golonki z indyka w sosie pomidorowym. 163

Witajcie: ) Moja rodzina uwielbia mięso, wiec co rusz muszę wymyślać coś nowego :) dzisiaj proponuję golonki z indyka w sosie pomidorowym, pyszne aromatyczne.Można je podać z ziemniakami, ryżem lub dowolną kaszą. Zapraszam :)  Składniki : 4 golonki z indyka sól, pieprz do smaku 2 łyżki suszonej bazylii domowa vegeta do oprószenia mięsa 2 ząbki czosnku 1 l sosu pomidorowego najlepiej swojskiego(...)masła   1 szklanka słodkiej śmietanki 12 %  1 szklanka przegotowanej wody  Wykonanie :  Mięso myjemy i osuszamy ręczniczkiem, nacieramy bazylią, domową vegetą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W rondlu rozpuszczamy masło, przekładamy mięso i obsmażamy na rumiano, następnie zalewamy sosem pomidorowym wymiesznym z wodą  i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Na końcu przyprawiamy

Sama słodycz i szczypta chili
Wielkanocny żurek 163

coraz popularniejszych chlebkach. Wielkanocny żurek najlepiej smakuje podany razem z jajkiem i białą kiełbasą. W moim przepisie, a właściwie w przepisie Madzi żurek będzie przygotowany na golonce , ale możecie do jego przygotowania wykorzystać także wywar zrobiony na warzywach. Przygotowując ten żurek warto zwrócić uwagę na to jaki zakwas kupujemy. Najlepiej jest zrobić taki zakwas samemu, ale jeśli nie mamy(...)kosteczkę. Kiełbasę i boczek podsmażamy na rozgrzanych kilku łyżkach oleju. Do garnka wkładamy golonkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok. 2 -2,5 godziny). Do tego celu będziemy potrzebowali dużego garnka – na ok. 4-5 litrów wody :) Następnie do wywaru dodajemy warzywa, wyciągając wcześniej golonkę. Pora, pietruszkę i selera dodajemy w całości. Marchewkę natomiast kroimy w półplasterki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Puree z zielonego grochu 115

Świetny dodatek do golonki. składnikiszklanka zielonego  łuskanego grochu3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwekmajeraneksólpieprzprzygotowanieGroch przed gotowaniem należy wypłukać pod bieżącą wodą. .Groch namoczyć przez godzinę ( nie jest to konieczne). Wylać wodę z moczenia grochu. Następnie wrzucić do garnka, dolewając 3 razy więcej wody, zagotować, zebrać pojawiającą się pianę i gotować do miękkości(...)Odcedzić, dodać posiekne lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majeranek, sól i pieprz, dolać trochę oliwy, wymieszać. Przy pomocy blendera zetrzeć na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem jeśli trzeba, dolać oliwy. Smacznego

Stare Gary
Galaretka z nóżek 118

Składniki: – 2 duże nóżki wieprzowe – 1 spora golonka wieprzowa – 2 marchewki – 1 pietruszka – pół selera naciowego – kilka kulek ziela angielskiego – 3 liście laurowe – 3 łyżki poosiedlanej natki pietruszki – 2 ząbki czosnku – sól i pieprz Przygotowanie: Do dużego garnka włóż golonkę, nóżki, obrane warzywa. Wszystko zalej wodą i dodaj ziele(...)golonki usuń skórę, pozostaw tylko mięso i posiekaj je nożem. Przełóż mięso do naczyń w których wstawiasz nóżki. Możesz dołożyć jeszcze plasterki ugotowanej marchewki i posiekaną natkę pietruszki. Czas na dokończenie galarety. Do płynu z gotowania dodaj drugie tyle (lub odrobinę więcej) gorącej wody. zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij ognia i dodaj 2 ząbki przeciśnięte przez praskę

nietylkopasta.pl
Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis 219

łyżką dobrze rozgrzanej oliwy, i smażymy do momentu, aż się zeszkli. Do mielonego mięsa dodajemy jedno rozmącone jajo, zeszkloną cebulę, bułkę tartą i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem, i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy mięsnej formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej, które następnie obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanej oliwie na patelni (około 3 łyżki(...)pulpety zalewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i gotujemy pod przykryciem przez 20min na małym ogniu. Pulpety w sosie pomidorowym najczęściej serwowane są z ryżem, lub z ziemniakami. Smacznego   Golonka pieczona w piwie Fasolka po bretońsku Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Artykuł Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Gulasz z piekarnika 120

mięsko sprawia że obiad znika z talerza w mgnieniu oka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego, u mnie karkówka ale może być również mięso z łopatki lub golonki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki ketchupu, najlepiej pikantnego 2 łyżki wody 2 łyżki mąki pszennej(...)łyżeczki mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki pikantnej papryki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: mięso kroimy w kostkę, cebulę w piórka, do dużej miski przekładamy pokrojone mięso, cebulę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystkie pozostałe składniki. Całość bardzo dokładnie mieszamy, przykrywamy wierzch miski folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2-3 h do zamarynowania, następnie zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego

Blog kulinarny S9.PL
Golonka w galarecie 110

Golonka ma swoich wielbicieli, ja dzisiaj proponuję w galarecie. Smakowita przekąska...miammm :) Składniki: 2-3 nóżki wieprzowe 1 duża golonka  2-3 marchewki puszka groszku 2-3 jaja 3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 2 cytryny natka pietruszki  1 białko sól  Nóżki i golonkę gotować(...)łyżką cedzakową wyjmujemy rozgotowaną cebulę. Białko ubijamy, wkładamy do wywaru i zostawiamy do czasu aż się zetnie. Całość przecedzamy przez gęste sito, wciskamy pół cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i ew. doprawiamy. W pojemniczkach i miseczkach układamy jajko, marchewkę, groszek, mięso i zieloną pietruszkę, a następnie zalewamy bulionem. Odstawiamy do zastygnięcia. Podajemy z plastrami cytryny lub z octem

Apetyczna babeczka
1512.Salceson z golonki 279

Mój mąż  lubi domowe wyroby..i tak oto specjalnie dla niego [ córki za bardzo nie przepadają za takimi wyrobami] zrobiłam coś w stylu salcesonu .. 1 golonka wieprzowa 2 porcje rosołowe 1 szyja indycza 2-3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, wegeta listek, ziele  żelatyna na 2,5 litra Mięso opłukać i włożyć do dużego(...)mięso wyjąć, lekko przestudzić, oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki.Wywar przecedzić przez sitko, lekko przestudzić, marchewkę pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić pieprzem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Do gorącego wywaru dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Przestudzić.Przelać do dowolnej foremki i odstawić do zastygnięcia. Poznaj młodego człowieka, z niewielkiej miejscowości, który w wieku 21 lat przekroczył barierę

Moje domowe kucharzenie
Golonka gotowana we własnym sosie. 187

przygotowywań "samo się robi". Efekt jest niesamowity, mięso mięciutkie, soczyste, aromatyczne, pachnące czosnkiem i tymiankiem, a wszystko to skąpane w kremowym, aksamitnym sosie... Polecam!!! Składniki na golonkę gotowaną we własnym sosie 1 kg golonki wieprzowej bez skóry i kości (czyli samego mięska) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1 listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu(...)obsmażamy na nim mięso z każdej strony, aż uzyska piękny złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę cebule i chwilkę smażymy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dolewamy wodę (w takiej ilości, żeby mięso było zanurzone do 1/2 wysokości), dodajemy listek laurowy, ziarenka ziela i pieprzu, tymianek, przyprawę do mięsa, trochę soli i pieprzu. Gdy woda

Rozpustne gotowanie
SCHAB Z GALARETKĄ Z SZYNKOWARA 269

dwie osoby wędlinki też starczy, gdyż jeden wsad do parzenia przygotowujemy z 0,8 kg mięsa. Zawartość zestawu: 1 szt.   Szynkowar Singiel   - Szynkowar idealny dla samotnych. Wymiary praski w.10 cm x sz.9 cm x dł.14,5 cm.. 1 szt.   Termometr analogowy   - Solidnie wykonany ze stali nierdzewnej do pomiaru temperatury wewnątrz wyrobu(...)Natura Smak John a 40 g   - Szczególne polecamy tę przyprawę do wyrobów z mięsa drobiowego: kurczaków, gulaszu, steków i kotletów. ale także do doprawiania golonki wieprzowej gotowanej, pieczonej  1 szt.   Natura Smak Szeherezada S a 40 g   - Bardzo smaczna kompozycja przypraw grubo zmielonych z solą  do mięs pieczonych na rożnie i na patelni a także

Z Majeczką w kuchni