flaki wolowe - 93 przepisów (strona:4/7)

Flaki 189

taką potrawą. Tradycyjna zupa, podawana raczej od święta. Znakomicie rozgrzewa w jesienne i zimowe dni.    Składniki: bulion wołowy lub drobiowy np. na skrzydle i szyjce z indyka wywar z warzyw np. marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek, seler flaki (najlepiej nie mrożone) pieczarki papryka sól, pieprz liść laurowy majeranek koperek lub natka pietruszki Flaki czyścimy pod bieżącą(...)nieprzyjemny zapach. Jeśli flaki są spore możemy je teraz pokroić. Wlewamy znów wodę i tym razem gotujemy ok. 2 godzin. Zawsze gotuję osobno flaki i bulion (rosół).W tym czasie z mięsa wołowego z kością lub mięsa drobiowego (lub to i to) gotujemy bulion, także ok. 2 godzin.  Jeśli nie mamy gotowego wywaru z warzyw to gotujemy

prawdziwe jedzenie
FLAKI WOŁOWE NA AROMATYCZNYM ROSOLE 255

mięsa wołowego 2 duże marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 1 cebula 4-5 liści laurowych 7-8 kulek ziela angielskiego gałka muszkatołowa imbir sól,pieprz papryka ostra i słodka majeranek Odmrożone flaki przepłukać w zimnej wodzie,odcedzić na durszlaku. Zalać zimną wodą,zagotować.Po zagotowaniu odlewamy wodę i ponownie zalewamy zimną - gotujemy flaki(...)gotować na wolnym ogniu jak rosół ok 2 godz.Po tym czasie wyjmujemy warzywa oraz mięso by ostygło.Do rosołu wrzucamy obgotowane wcześniej flaki oraz ziele angielskie i liść laurowy - solimy.Gotujemy kolejną godzinę. Mięso kurczaka oraz wołowe kroimy w paseczki,warzywa ścieram na grubej tarce i wrzucam pod koniec gotowania.Całość doprawiam pieprzem,gałką,imbirem,papryką ostrą i słodką

Niespełnione zdolności kulinarne
Flaczki wołowe z zielonym groszkiem 148

formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski żołądków wołowych lub cielęcych, czyli potocznie flaków. W przeszłości flaczki były ulubioną potrawą króla Władysława Jagiełły, teraz królują na polskich stołach, bardzo często podczas różnych uroczystośći rodzinnych. Przygotowanie jest dość pracochłonne, nawet(...)gotowych, pokrojonych flaczków, dlatego rzadko je gotuję. Ale te nawet Monika jadła, więc chyba smakowały. Składniki: • 900 g gotowych pokrojonych i obgotowanych flaczków wołowych • 1 opakowanie mrożonego groszku • 2 korpusy kurczaka • 1 cebula • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • sól, pieprz do smaku • kilka liści laurowych i ziela angielskiego • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej • natka pietruszki

To co kocham
Pikantne flaczki 168

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg oczyszczonych i pociętych flaków wieprzowych ( są bardziej delikatne niż wołowe ) 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ostrej , mielonej papryki 3-4 kostki bulionu na żeberkach sól do smaku Do dużego

Ogrodnik w podróży
Multicooker Redmond RMC-M90 - do zakochania jeden krok - czyli nowa miłość Małżonki Mej Alekandry 169

wielu wpisów na blogu, bo Ola studiuje naszą książkę kucharską i od kilku dni siedzi w kuchni wypróbowując nowy gadżet. Na pierwszy ogień poszły flaki cielęce, zupa ogórkowa na wędzonce i grzybowy gulasz wołowy. Czasy gotowania musieliśmy zmodyfikować, bo np. w przypadku gulaszu wołowego wydłużyliśmy go o godzinę. Przypuszczam, że wpływ na to miał gatunek mięsa (pręga wołowa zamiast

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowe flaki wołowe 162

dom owe ale nie za często je jadam. W sklepach można kupić wiele gotowych flaków a rosole albo w pomidorach różnych firm w batonach lub mrożone. Ale te domowe są najlepsze. Pamiętam jak w moim rodzinnym domu gotowało się żołądki wołowe, potem czyściło, kroiło w paski i gotowało pyszne flaczki z dużą ilością białych warzyw na ostro(...)Niestety do dzis pamiętam ten nieprzyjemny zapach gotowanych świeżych żołądków ale jakoś mi to nie przeszkadza i lubię flaki. Na szczęście w sklepach możemy kupić gotowe ugotowane już i pokrojone, choć przyznam że nie wiem czym są czyszczone bo są bielutkie nie takie jak gotowane w domowych warunkach. Nie każdy lubi flaczki ale je lubię i już, oczywiście mój

Ewa w kuchni
Stek wołowy w marynacie Tex-Mex– meksykański talerz 216

pracowało przy hodowli bydła w Teksasie – przy rozbiórce mięsa dostawali jako część zapłaty krowie wnętrzności, głowy, ogony, skórę i właśnie wołową łatę. Tak narodziły się dania z pogranicza USA – barbacoa de cabeza (grillowana głowizna), menudo (stek z flaków) i fajitas /arracheras (steki z łaty). Biorąc pod uwagę ograniczoną liczbę krów i to, że mięso nie było dostępne w handlu(...)Teksasem podobna potrawa nazywana arracheras była podawana od końca lat 40-tych. Z ciekawostek – restauracje Tex-Mex zaczęły się pojawiać w latach 70-tych, kultywując tradycję steku z łaty wołowej. W 1982 w restauracji hotelu Hyatt Regency, „La Vista” w Austin, szef kuchni George Weidmann zauważył komercyjny potencjał popularnej lokalnej potrawy – „skwierczące fajitas” uczyniły z „La Vista” najbardziej dochodową restaurację

Karo in the Kitchen
Flaki 255

Składniki: 1/2 kg pręgi wołowej 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżka przyprawy do flaków 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki jarzynka sól, … Czytaj dalej Flaki

czarrna od kuchni
5 ćwiartka podroby 164

bycze jądra bycze jądra/boczniaki/pak choi  cynaderki - nerki cielęce   flaki    gęsie pipki - nadziewane gęsie szyje gulasz z żołądków drobiowych móżdżek cielęcy nóżki wieprzowe w galarecie ogony wołowe policzki wołowe policzki wołowe II risotto z grasicą   serduszka drobiowe z pęczakiem – pęczotto szpik cielęcy szpik wołowy pieczony wątróbka cielęca smażona wątróbka drobiowa

królestwo garów
Jak ugotować rosół – przepis 1643

także inne przepisy na tradycyjne zupy: – rosół z kaczki – flaki – pomidorowa z makaronem – pomidorowa z ryżem – zupa kurkowa – kalafiorowa – przepis na kwaśnicę – zupa pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa PRZEPIS NA ROSÓŁ PRZYGOTOWANIE: 2 h SKŁADNIKI: – 600-800 g wołowiny (antrykotu lub szpondra wołowego, najlepiej odrobinę jednego i drugiego, szponder ma bowiem mniej mięsa i więcej kości

nietylkopasta.pl
Wołowe klopsiki z serem mozzarella w pomidorowym sosie 250

Wołowe klopsiki z serem mozzarella to dobry pomysł gdy domowe mielone już się trochę przejadły Twoim domownikom. Klopsiki możesz podawać z ryżem lub makaronem spaghetti

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Barszcz ukraiński 358

ukraiński. Możesz ugotować go na żeberkach lub kościach, jeśli jednak masz domowy rosół wołowy możesz go użyć w przygotowaniu swojego barszczu. Z pewnością skróci on znacznie czas przygotowania potrawy. Polecam Ci także inne przepisy na tradycyjne zupy: – rosół tradycyjny – rosół z kaczki – flaki – pomidorowa z makaronem – pomidorowa z ryżem – zupa kurkowa – kalafiorowa – przepis na kwaśnicę

nietylkopasta.pl
Flaczki cielece 128

Dzisiaj danie przygotowywane przez moja mamę, bo wstyd się przyznać ale flaków jeszcze nigdy sama nie robiłam... smakują mi takie jakie przygotowuje moja mama i nie wchodzę jej w paradę :) Dzisiaj proponuje delikatne, pyszne flaczki cielęce, które o wiele bardziej mi smakują niż wołowe. I jak się okazuje wcale nie są trudne do przygotowania. Dobra, tradycyjna, polska kuchnia

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa klopsowa 297

bardzo wielu rodzajów mięsa – zwykle jest ono wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub drobiowe w różnych ich odmianach. Nie ma przy tym jednego konkretnego przepisu na zupę klopsową i w praktyce każdy gotuje ją wg uznania. Przepis poniżej prezentuje szkołę, do której ja jestem przyzwyczajony, a który może niektórym przypominać flaki czy nawet rosół – w tym sensie, że stosuję lekki

Kulinarna Pokusa