flaczki wołowe - 74 przepisów

Flaczki wołowe 193

Flaczki nauczył mnie gotować tata dość niedawno i wiążę się z tym całkiem ciekawa historia. Razem z mężem i tatą mieliśmy odwiedzić moją ciocie i

Smakowy Raj
flaczki wołowe... 190

Składniki: 1 kg flaki wołowe krojone, 3 litry wywar drobiowo-wołowy, - w opisie zasmażka, 1 łyżeczka kolendra mielona, 1 łyżeczka kurkuma mielona, 1 łyżeczka gorczyca

W Mojej Kuchni Lubię
Flaczki (flaki) wołowe na rosole 194

  Składniki:1 kgflaków wołowych parzonych         kość wołowa         2 marchewki        1

Bon Appetit Małgorzaty
Flaki wołowe 134

Świetnie rozgrzewające i dodające energii danie jest idealnym posiłkiem na zimowe chłody. Uwielbiane przez jednych, a odtrącane przez innych, flaczki wołowe tak jak większość podrobów wymagają szczególnego przygotowania. Nie będę ukrywać, ale specjalnie za nimi nie przepadam i próbuję tylko te, które sama przygotuję. Chcąc zrobić przyjemność wielbicielowi flaczków, ugotowałam je i nawet bardzo smakowały, gdyż opinię(...)łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól i pieprz naturalny do smaku 1- 2 l wywaru mięsnego lub warzywnego 1 łyżka masła 3 łyżki oleju Jak przygotować flaczki wołowe? Flaki opłukać kilka razy w zimnej wodzie, ostatnie płukanie z dodatkiem łyżki soli. Umyte flaki zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem do miękkości około 50 minut. Niech

Kuchcik gotuje
Flaczki w rosole, czyli zupa z odzysku 148

także jedno opakowanie flaczków wołowych. Co by dalej mi nie zalegało postanowiłam zrobić akcja oczyszczanie lodówki. Składniki: 2,5 szklanki bulionu/wywaru rosołowego  600-800 g flaczków wołowych, ugotowanych i umytych. wołowa porcja rosołowa (najlepiej taka z kością, to doda dodatkowego smaku i aromatu naszej zupie) świeża młodziutka włoszczyzna: seler, marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek(...)wołowe płuczemy pod wodą i wkładamy do rozmrożonego bulionu/wywaru rosołowego który nam zalegał w zamrażarce i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu, co jakiś czas zbierając szumowiny. Obraną i dokładnie umytą włoszczyznę dodajemy do bulionu i gotujemy około godziny. Później dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz – doprawiamy jak na dobry rosół. W międzyczasie płuczemy rozmrożone flaczki

ClauditteMissCooking
Flaczki wołowe z pomidorową nutką 156

jestem w domku to kupuje czyste obgotowane flaczki. Przepłukane pod bieżącą wodą flaczki obgotować w dużym garnku. Następnie wodę zlać i znowu przepłukać pod bieżącą wodą. Jeszcze raz powtórzyć wszystko. Do dużego garnka wlać wywar, dolać wody. Wrzucić obgotowane flaki wołowe, pokrojoną w plasterki dużą marchew, korzeń pietruszki oczyszczony i pokrojony w talarki, ziele angielskie, listki laurowe(...)patelni z odrobiną oliwy obsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, aż zmięknie i lekko się zarumieni, obsmażoną dodać do zupy. Doprawić wszystko do smaku solą i pieprzem. Gotować do momentu, aż flaczki będą w sam raz do jedzenia. Ja wolę jak są dosyć miękkie, więc gotuję je dosyć dłużej. Na koniec usuwam boczek z zupy. Proponuję posmakować i ocenić czy już

Kuchnia Pokoleń
Flaki wołowe 215

Flaczki wołowe to specjał tradycyjnej kuchni polskiej. Znane już od XIV wieku, należały do ulubionych potraw króla Władysława Jagiełły. Flaki to jednogarnkowe danie w postaci gęstej zupy, której głównym składnikiem są pocięte fragmenty żołądka wołowego. Czy flaki mają jakiś aspekt zdrowotny? Owszem tak, są bogate w związki wapnia i zawierają ich więcej niż mięso. Flaki przygotowałam na lekkim

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dobradinha czyli specjał kuchnii brazylijskiej 223

popularną białą fasolkę, tylko drobną. Składniki na 10 osób i przygotowanie:Kroimy w kawałki pół kilo żeberek i 200 gram boczku. Bierzemy nóżkę świnki i 250 gram flaczków wołowych. Tak jak w przypadku przygotowania feijoady, dzień wcześniej możemy obtoczyć w soli żeberka i pozostawić na noc (nie zapomnijmy spłukać soli później). Bierzemy paprykę zieloną, paprykę czerwoną(...)rozgrzewamy olej przykrywając jego dno. Gry olej dobrze się rozgrzeje, wkładamy kawałki mięsa czyli żeberka, boczku, nóżkę oraz flaczki obtoczone w zmiksowanych warzywach i kuminie.Solimy w ilości zależnej od naszych smaków lub też wrzucamy 2 kostki bulionu wołowego.Obsmażamy mięso i wrzucamy skrojoną świeżą kolendrę (pęczek).Następnie zalewamy aż "do przykrycia" mięso gorącą zagotowaną wodą. Uwaga nigdy

Smaki Brazylii
Flaczki wołowe z zielonym groszkiem 148

Flaczki to dla niektórych bardzo kontrowersyjne danie i omijają je z daleka. Jest to tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski żołądków wołowych lub cielęcych, czyli potocznie flaków(...)przeszłości flaczki były ulubioną potrawą króla Władysława Jagiełły, teraz królują na polskich stołach, bardzo często podczas różnych uroczystośći rodzinnych. Przygotowanie jest dość pracochłonne, nawet z gotowych, pokrojonych flaczków, dlatego rzadko je gotuję. Ale te nawet Monika jadła, więc chyba smakowały. Składniki: • 900 g gotowych pokrojonych i obgotowanych flaczków wołowych • 1 opakowanie mrożonego

To co kocham
Flaczki wołowe z grzybami 186

SKŁADNIKI: 1 kg flaczków wołowych (ja kupiłam już gotowane i myte, aczkolwiek raz jeszcze je w domu obgotowałam) 80 g suszonych grzybów 3-4 marchewki  2 pietruszki (korzeń) 2 cebule (czosnkowe) 1/4 selera 4 łyżki oleju rzepakowego 6 szklanek bulionu (rosół wołowy z borowikami --> tutaj znajdziesz przepis KLIK ) 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego(...)ostrej wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu Jeśli używasz flaczków gotowych (już pokrojonych, oczyszczonych): Flaczki i grzyby (wcześniej namoczone i odsączone) wrzucam do wrzącego bulionu wołowego z grzybami, i dalej gotuję przez 10 minut, aż staną się bardziej miękkie (w multicookerze program SOUP i czas 10 minut). Po tym czasie

ClauditteMissCooking
A’la flaczki drobiowe z warzywną nutą 163

Flaczki takie są świetną alternatywą dla ludzi którzy nie lubią tradycyjnych wołowych flaczków. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a smakiem zainteresują każdego. Bardzo dobry pomysł na zupę dla dzieci poprzez połączenie kurczaka i warzyw.  Gotując je w domu unosi się cudowny aromat :) Składniki: 1kg udek, pałek z kurczaka lub po prostu cały kurczak seler

Niezły Młynek
Flaczki wołowe w rosole 108

dawna korciło mnie aby zrobić samodzielnie flaczki ale miałam jakieś opory. Okazuje się, że nie taki diabeł straszny. Flaczki wyszły wyśmienicie. Koniecznie zróbcie je w Waszym domu. Polecam. Składniki: na 4 porcje 500 g flaków wołowych blanszowanych 170 g wołowiny 120 g marchwi 100 g selera ( korzeń ) 40 g pietruszki ( korzeń ) Mała cebula Sól Pieprz Majeranek Woda(...)wołowina zacznie się dogotowywać, dodajemy warzywa. Gotujemy tak długo aż wszystko będzie miękkie. Przyprawiamy solą – jeżeli istnieje taka potrzeba, pieprzem i majerankiem. Chwilę jeszcze gotujemy. I pierwsze flaczki wołowe zrobione.  SMACZNEGO. Wartość kaloryczna : 1 porcja ok. 260 kcal (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Aromatyczne flaczki drobiowe z dodatkiem boczniaków. 211

posmakowały. Dziś jednak mam wersję dla tych, którzy szukają zupy pełnej aromatów niczym w pysznym rosole, a także mięciutkich kawałków mięsa. Dodatek boczniaków, które wyglądają podobnie do pokrojonych flaczków wołowych, sprawia, że zupa nabiera lekko grzybowego aromatu, co jest naprawdę fajnym dodatkiem. Polecam! Aromatyczne flaczki drobiowe z dodatkiem boczniaków. Składniki na garnek o pojemności 4 litry

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zupa z kurczaka a’la flaczki 1802

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa z kurczaka a’la flaczki Dawniej obowiązkowym daniem na biesiadach i weselach były flaczki wołowe, tradycyjne polskie danie o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Ciekawą i równie smaczną odmianą tej potrawy jest zupa z kurczaka a’la flaczki, w której główny składnik został zastąpiony mięsem drobiowym. Poniżej przepis na tą pyszną

Księga-Smaku
Flaczki z boczniaków 133

kontrowersyjnej nazwie, poniekąd bardzo smaczna, ale moja rodzina jeszcze nie dojrzała do jej smaku. Moja propozycja jest wegetariańska, a zupa wizualnie i smakowo przypomina flaczki wołowe. Niby zupa grzybowa, ale dość aromatyczna dzięki majerankowi i gałce muszkatołowej a sprężyste boczniaki zaskakują swoją chrupkością. Rodzinka zjadła ze smakiem, ale słowo(...)flaczki” było bardzo kontrowersyjne. Składniki: • 500 g boczniaków • 2 marchewki • kawałek selera • 1 pietruszka • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka majeranku • gałka muszkatołowa do smaku • 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego • 4 łyżki oliwy • natka pietruszki Wykonanie: • Boczniaki umyć i pokroić w paski. • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić

To co kocham