ciekawa historia. Razem z mężem i tatą mieliśmy odwiedzić moją ciocie i wujka w Niemczech i postanowiliśmy zabrać z sobą coś naszego – polskiego. Tata wpadł na pomysł, byśmy ugotowali flaczki. Stwierdziłam, że czemu nie, w końcu flaków jeszcze nigdy wcześniej nie gotowałam i to może być ciekawe doświadczenie. Przystąpiliśmy więc do dzieła. Tata kupił wszystkie składniki, no i wieczorem(...)zaczęliśmy gotowanie, a że flaków było dużo wzięliśmy naprawdę wielki garnek. Z początku niezbyt przyjemnie pachniało, ale potem było już tylko lepiej. Gdy flaczki były gotowe, było już dość późno, stanowczo zbyt późno na robienie zdjęć, a rano już wyjeżdżaliśmy, więc postanowiłam, że zrobię zdjęcia na miejscu. Rano spakowałam flaczki do słojów i włożyłam do lodówki turystycznej
Smakowy Rajmogą jeść to paskudztwo i dość długo nie mogłam się przemóc. Aż kiedyś, będąc w ciąży, przechodziłam obok sklepu mięsnego, w którym można było kupić gotowe flaczki, wystarczyło tylko odgrzać. Uwierzcie mi, że do dzisiaj pamiętam tę nieodpartą chęć zjedzenia flaczków! Weszłam, kupiłam, pognałam do domu i zjadłam, zaszokowana wręcz jak bardzo mi zasmakowały(...)pory jem flaczki, gotuję samodzielnie i chętnie się nimi zajadam :) No i tłumaczę każdemu, kto krzywi się na samą o nich myśl, że skoro lubimy drobiowe żołądki, to dlaczego nie chcemy spróbować wieprzowych? Tak tak, dla tych, co nie wiedzą: flaczki przygotowuje się z żołądków wieprzowych, cielęcych lub wołowych. Nie dajcie sobie obrzydzić
Codzienna kuchnia niecodziennaFlaczki od jednych zbierają gromy, inni nie potrafią ich sobie odmówić. Niektórzy nie wezmą ich do ust, ale my lubimy flaczki zarówno flaki wołowe, flaki wieprzowe, czy flaczki drobiowe Flaki do tej pory przygotowywałam z żołądków wołowych lub wieprzowych, gotowałam je na żeberkach, albo innym mięsie, doprawiałam je tak jak nauczono mnie w domu, z majerankiem, gałką(...)muszkatałową i czerwoną papryką. Przykładowy przepis na Flaki. Tym razem postanowiłam przygotować żołądki drobiowe (flaczki drobiowe) SKŁADNIKI na flaczki drobiowe 1/2 kg oczyszczonych żołądków drobiowych 1/2 selera, 2 marchewki, 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej, 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 żeberka wieprzowe 1 łyżeczka papryki czerwonej, 1 łyżka majeranku + świeży majeranek 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcenią ich smak, którzy je skosztowali.My akurat je lubimy.Gorące, pachnące i smaczne mają swój urok szczególnie w zimie w górach.W tym roku zimy jak na lekarstwo, ale flaczki nam ją przypomną.Nie trzeba jechać w góry, aby zrobić sobie troszkę przyjemności. Składniki:-ok. 1 kg gotowych (odgotowanych i pokrojonych ) flaczków-bulion warzywny(...)mięso z kości schabowej jest ugotowane wyciągamy ją z rosołu.Odławiamy też warzywa.Marchewkę zostawiamy i kroimy ją w kostkę a następnie dodajemy do rosołu.Do rosołu wsypujemy też flaczki. Gotujemy ok. 30 minut. Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawę do zup do smaku.Dosypujemy pieprz i majeranek i gotujemy kolejne 30 minut
Maminek kulinarnyZnalazło się także jedno opakowanie flaczków wołowych. Co by dalej mi nie zalegało postanowiłam zrobić akcja oczyszczanie lodówki. Składniki: 2,5 szklanki bulionu/wywaru rosołowego 600-800 g flaczków wołowych, ugotowanych i umytych. wołowa porcja rosołowa (najlepiej taka z kością, to doda dodatkowego smaku i aromatu naszej zupie) świeża młodziutka włoszczyzna: seler, marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek(...)Obraną i dokładnie umytą włoszczyznę dodajemy do bulionu i gotujemy około godziny. Później dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz – doprawiamy jak na dobry rosół. W międzyczasie płuczemy rozmrożone flaczki flaczki pod zimną wodą, a następnie gotujemy godzinę, góra półtorej godziny w lekko osolonej wodzie. Przed dodaniem ich do bulionu należy je ponownie bardzo dobrze opłukać. Flaki zalewamy
ClauditteMissCookingFlaczki z kurczaka...Cienkie paseczki mięsa z udek kurczaka.W towarzystwie słupków marchewki i pietruszki.Dobrze przyprawione majerankiem i przyprawą do flaków.Oprószone drobno posiekaną natką pietruszki.Sycące, rozgrzewające, pyszne! Składniki:2 duże udka z kurczaka;2 średnie marchewki;1 średnia pietruszka;1 średnia cebula;Biała część pora;1/4 korzenia selera;3 ząbki czosnku;2 liście laurowe;4 ziarna ziela(...)ęso gotować w zupie jeszcze przez około 10 - 15 minut, po czym wyjąć, obrać ze skór i kości, pokroić wzdłuż ścięgien na cienkie paski (tak, aby wyglądem przypominały prawdziwe flaczki) i ponownie wrzucić do zupy.Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Masło rozgrzać na patelni, wsypać mąkę i energicznie mieszając podsmażać, aż powstanie złocista masa. Zestawić z ognia dodać chochlę
Gospodyni Miejskaboczniaków przeczytałam w książce „Dania z grzybów”. Bardzo mnie zainteresowała i postanowiłam zrobić swoją wersję. Zupa jest bardzo prosta do przygotowania. Doskonała na chłodniejsze dni. Takie flaczki na pewno jeszczce zagoszczą na moim stole. Składniki: 800 ml przegotowanej wody lub bulionu 400 g boczniaków 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 pietruszka(...)dodajemy do zupy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: majeranek, tymianek, słodką i ostrą paprykę, imbir i gałkę. Solidnie solimy oraz pieprzymy. Dodajemy szczyptę cukru. Gotujemy jeszcze 5 minut. Przed podaniem flaczki z boczniaków posypujemy posiekaną natką pietruszki. Post Flaczki z boczniaków pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuDziś na obiad proponuję pyszne flaczki z żołądków drobiowych. Smakiem nie odbiegają od tradycyjnych flaczków. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 50 dag żołądków z kurczaka, 6 skrzydełek z kurczaka, 1 cebula, ½ marchewki, ½ pietruszki, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1,5 łyżki masła, 1 łyżka mąki, majeranek, gałka muszkatołowa(...)kości. Mięso dodaję do wywaru. Ugotowane żołądki kroję w paski i także dodaję do wywaru. Zagotowuję. Do wywaru dodaję koncentrat pomidorowy. Z masła i mąki przygotowuję zasmażkę. Dodaję do flaczków. Chwilę gotuję. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz majerankiem
Tradycyjna kuchnia KasiFlaczki to jedno z dań, które od dawna gości w naszych kuchniach. Syte, pożywne , jednogarnkowe danie, zaspokaja głód i apetyt. Czy lubicie flaczki? Ja tak. Jest kilka wersji ich przygotowania. Podaję ten tradycyjny. Czego potrzebujemy: 1 kg suchych mrożonych flaków wołowych. korpus z indyka, 25 dag. szponder wołowy włoszczyzna przyprawa do flaków sól pieprz majeranek Wykonanie(...)Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą, spory garnek ok 4-5 l. Gotujemy, zbieramy szum, wrzucamy warzywa i gotujemy na małym ogniu. Flaczki zalewamy wodą po zagotowaniu, odlewamy wodę kilka razy do momentu ,aż zniknie nieprzyjemny zapach. Ugotowane do miękkości flaki dodamy do rosołu, z którego wyjmujemy warzywa , mięso. Marchewkę kroimy w plastry /kostkę dodajemy do rosołu. Doprawiamy
W kuchennym oknie Ewyroku wybrać... Ale przy okazji wizyty w markecie kupiłam boczniaki. Tym razem przygotowałam z nich: FLACZKI. Trzeba przyznać, że smak jest bardzo zbliżony do prawdziwych flaczków. Natomiast potrawa nie jest tak pracochłonna jak oryginał. Flaczki z boczniakówSkładniki:250 g boczniaków,marchew,pietruszka,seler, l cebula,sól, (ewentualnie: magi),pieprz,imbir,gałka muszkatołowa,liść laurowy,ziele angielskie
MiksturownikDelikatne flaczki z boczniakami stanowią lekką i dietetyczną potrawę w sam raz dla jaroszy i miłośników lekkich dań jednogarnkowych . Podawane na gorąco z dodatkiem pieczywa są ciekawą propozycją na obiad . składniki na 4 porcje 1 kg mieszanych warzyw ( marchew , pietruszka(...)oczyszczamy , myjemy i kroimy w zapałkę, dodajemy oczyszczone i pokrojone w paseczki boczniaki . Podlewamy bulionem , dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, dusimy do miękkości warzyw i boczniaków , doprawiamy flaczki solą i pieprzem
Smakowite DaniaFlaczki drobiowe z kurczaka i żołądków drobiowych. Pyszne danie lub jak ktoś woli gęsta mięsna, rozgrzewająca zupka. Idealny obiad na jesienne i zimowe dni. Polecam :) Składniki - 4 udka z kurczaka - 4 skrzydełka z kurczaka - 60 dkg żołądków drobiowych - 2 duże marchewki - pietruszka korzeń - pól selera - cebula, kawałek pora - 2 ząbki czosnku - sól, czerwona mielona papryka, majeranek - listek laurowy, ziele(...)łyżkami przyprawy do flaków. W rondelku przygotowuję zasmażkę : roztapiam łyżkę masła,dodaję do niej łyżkę mąki, rozprowadzam letnią wodą tak aby nie było grudek i wlewam do gotujących się flaczków. Całość gotuję jeszcze parę minut. Podaję na ciepło z dodatkiem pieczywa. Uwaga! Z podanych składników wychodzi całkiem spory garnek, u nas ( 4 osobowa rodzina ) starcza
Kuchnia z widokiem na ogródSkoro blog ma być nie tylko o wypiekach, to proponuję Wam sprawdzony przepis na flaczki z boczniaków. Może boczniak nie jest tak popularny, jak pieczarka, ale ze względu na swoje zalety zaliczany jest do grzybów o właściwościach leczniczych. Dlatego ta potrawa, moim zdaniem, jest godna polecenia nie tylko ze względu na jej walory smakowe. Składniki :- 60 dag boczniaków(...)posiekaną świeżą natkę pietruszki oraz tymianek. Można podać z chlebem lub z bagietką, ale sama w sobie, zupa też jest bardzo pożywna i pyszna. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Flaczki z boczniaków appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkopomyślał, że tradycyjne flaczki wołowe można zamienić na wersję roślinną? Przepis wykorzystałam z bloga Jadłonomia. Chciałam na własny sposób przygotować i spróbować bardzo wytrawnego dania.Składniki:250g świeżych boczniaków1/2 marchewki1/2 pietruszki1/4 selera(...)mała cebulasólpieprz1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżeczka majeranku2 ziela angielskie1 liść laurowy2 łyżki sosu sojowegoolej1 litr wodySposób przygotowania:Boczniaki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w paski, aby przypominały tradycyjne flaczki. Warzywa ścieramy na tartce o grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy starte warzywa, boczniaki, liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy, aby nieco zmiękły i zeszkliły
Truskawkowa FiestaZupa z serii "danie tanie niesłychanie". Niby flaczki z kotletów sojowych pociętych w paski. 1,5 litra wody 1 opakowanie kotletów sojowych 1 mały liść laurowy 2 ząbki czosnku 5-6 dużych pieczarek 1 łyżka mąki 2 łyżki tartej marchewki połowa niedużej cebuli olej rzepakowy majeranek Przyprawa typu Kucharek, sól, pieprz Kotlety przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu
Praktyczna pl