najtańszych ale zdecydowanie warte swojej ceny. Restauracja dobra na lunch jak również na niedzielny rodzinny obiad. W weekendy podawane są dania z kuchni polskiej: gołąbki, schabowe, placki ziemniaczane, flaczki…. Gotował dla nas Szef Krzysztof Kowalski. 20 letnie doświadczenie oraz gotowanie dla Pary Prezydenckiej są doskonałą rekomendacją
królestwo garówpieprz, imbir mielony,lubczyk, ostra papryka mielona, majeranek- dużo majeranku, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju Boczniaki pokroić w poprzek tak, aby przypominały flaczki wołowe. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć na tłuszczu, po chwili dodać pokrojone boczniaki i posiekany
MarciochaKucharzyBoczniak to mój ulubiony grzyb, prawie zawsze przygotowywałam go jak kotlet schabowy albo flaczki. Tym razem postanowiłam przygotowując sos do makaronu kierując się wyłącznie instynktem. Wyszedł absolutnie fantastyczny sos, daję mu pięć gwiazdek i zaliczam do ulubionych. Porcja dla 3 osób: 300 g boczniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki słodkiej śmietany 1 łyża
Jadło i czytadłoUśmiechnięte małżeństwo rozmawiało z klientami, przybliżało smaki i tradycje, więc czas oczekiwania szybko mijał. Sprzedawali m.in.: zupę cebulową z suchej miotły, ciasto z marchwi i lnu, konfiturę z jarzębiny, flaczki z boczniakiem i kaszą jaglaną oraz podawane prosto z patelni racuchy z warzywami. Nawet nalewki mieli (1,5 zł) za kieliszek, ale tu niestety było mniej smaku. Było całkiem
Pasja Smakuzachwalany był jako marynowany w tylko tutaj znany sposób. Serek utarty z głuszca podany w kremie z rydzów. Po przekąskach, miejscowe ciorby w szerokim asortymencie; od de burty z flaczków wołowych, przez taranescę ze sztuką cielęciny, po pirisoarę z mięsno ryżowymi kulkami pływającymi wśród warzyw. Do wszystkiego kilkanaście rodzajów papryki. Po nich można było zjeść zająca, potem trzy rodzaje
Jadło i czytadłobędzie barszcz czerwony z uszkami bądź krokietem :D 3. Najważniejsze w życiu jest...? odp: miłość i dobre jedzenie 4. Najlepsze danie z kuchni polskiej ? odp: chyba każde, Flaczki i barszcz 5. Gotowanie czy smażenie? odp: dla mnie smażenie 6. Bez czego nie wychodzisz z domu? odp: telefon i klucze :) 7.Kawa czy herbata? odp: duża czarna parzona
ClauditteMissCookingjest uczta dla podniebienia. Dla syna wybrałam zupę krem z soczewicy ja zaś zjadłam słynną sałatkę Magdy Gessler "sałatka Bombay". POLECAM!!!! Tawerna Wikingów... Czyli najlepsza pizza, zupa pomidorowa, flaczki z kalmara i ryby z pieca. Nie ma co więcej pisać. Tam po prostu trzeba koniecznie pójść i coś zjeść a wrócicie tam za każdym razem. Coś na ząb Jeżeli
ClauditteMissCookingtrochę zapomniane, a trochę wyśmiewane. Zapomniane pewnie dlatego, że ich przygotowanie zajmuje trochę czasu. Trzeba je dokładnie oczyścić, wymoczyć i obgotować. Mało wdzięczna praca, podobnie jak przy flaczkach. Czy jednak nie byłoby warto spróbować tego, co dla naszych dziadków, a często i rodziców było przysmakiem? Nie zajadali się cynaderkami tylko dlatego
Codzienna kuchnia niecodziennapewnych smaków trzeba dorosnąć. Na pewno flaczki są taką potrawą. Tradycyjna zupa, podawana raczej od święta. Znakomicie rozgrzewa w jesienne i zimowe dni. Składniki: bulion wołowy lub drobiowy np. na skrzydle i szyjce z indyka wywar z warzyw np. marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek, seler flaki (najlepiej nie mrożone) pieczarki papryka sól, pieprz liść laurowy majeranek koperek
prawdziwe jedzeniesprawa. Takie wypady zwykle kończą się na wadze. I nie mam tu na myśli ważenia bagaży przed odprawą. Wróciliśmy. I okazało się, że moje 49,5kg popłynęło z flaczkami mamusi. Bigosikiem tatusia. Zimnymi nóżkami babci Stwórcy. Ciachem... I nie wiem czym jeszcze. Bo szczęśliwi kalorii nie liczą. Nie mówię, że dodatkowe 2kg mi przeszkadzają. Ale pora na oswojenie
bastalenatego borowika przygotowując z jego udziałem sosy i zupy. Polecam też: zupę grzybową z prawdziwków i podgrzybków. Zupa z suszonych podgrzybków. Zupa grzybowa (z czosnkiem niedźwiedzim) Zupa a la flaczki Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych jest pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca, jest idealna dla amatorów grzybów. 250 g borowików ceglastoporych 600 ml rosołu 1 łyżka masła 1 cebula
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładać się z 13 składników, aby symbolizować Chrystusa i jego dwunastu apostołów. W 1720 roku Edward Kidder napisał w „Pastry i Cookery” , że najlepiej do Mince Pies dodawać wołowe flaczki i języki, skórki cytrynową i pomarańczową, cukier, żurawinę, przyprawy korzenne i soki cytrusowe. W czasach wiktoriańskich preferowano przygotowywanie babeczek z pieczonym mięsem wołowym. Był to specjał, którym świętowano Boże
Przepisy Aleksandryspotkać aż do września, w zależności od pogody. O żółciakowych żniwach pisałam w poprzednich latach - znajdziecie tam też porady jak obchodzić się z tym grzybem.Moje dania z żółciakami : - Flaczki z żółciaka siarkowego - Sznycle z żółciaka siarkowego- Paprykarz z żółciaka - Pasztet z żółciaka- Żółciak marynowany w zalewie miodowo-korzennej ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabyło ciekawe doświadczenie bo nie znałam wcześniej tego grzyba. Tzn. widziałam nie raz, ale nie zbierałam a tym bardziej nie przerabiałam.Najczęściej smażę z niego po prostu sznycle lub flaczki. Bardzo udany był pomysł na paprykarz czy pasztet. Tym razem postanowiłam trochę słonecznego grzyba zamknąć w słoikach - żeby zimą móc też się nim cieszyć. Mój marynowany żółciak już
Smaczna Pyza