przepis na flaczki - 148 przepisów (strona:2/10)

Pikantne flaczki drobiowe 345

cebulą, borowikami i suszonymi pomidorami. Doprawiamy ostrą i słodką papryką i dodajemy do wywaru. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majrankiem, zielem angielskim i liściem laurowym.Pod koniec gotowania drobiowe flaczki zabielamy śmietaną, po czym gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy ze świeżym pieczywem

Smakowity Blog Kulinarny
FLACZKI JARSKIE Z PIETRUSZKOWYMI NALEŚNIKAMI 178

Może z 10 lat temu moja mama znalazła przepis na "Flaczki jarskie" w jakiejś książce kucharskiej. Było to tak dawno temu, że zapomniałam jakie były konkretne składniki. Poeksperymentowałam i stworzyłam swoją własną, piekielnie ostrą zupkę. Starajcie się zrobić, jak najcieńsze naleśniki, ponieważ pod wpływem zupy napęcznieją (co widać na załączonym zdjęciu).  Jeśli nie macie wywaru warzywnego można

Przepisy Aleksandry
Flaczki drobiowe z kurczaka 667

Nie robiłam tej zupy chyba 10 lat, jakoś tak wyszło, bo myślałam że skro moja rodzina nie lubi prawdziwym flaków to myślałam ze tych także. Pomyliłam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Domowe flaczki 143

Nie każdy przepada..  Flaki albo się lubi albo nie..   " Na ziemiach polskich potrawa ta była znana już w XIV w. i należała

Garnkowe fanaberie
Flaczki (flaki) wołowe na rosole 194

  Składniki:1 kgflaków wołowych parzonych         kość wołowa         2 marchewki        1 średnia

Bon Appetit Małgorzaty
flaczki wołowe... 190

Składniki: 1 kg flaki wołowe krojone, 3 litry wywar drobiowo-wołowy, - w opisie zasmażka, 1 łyżeczka kolendra mielona, 1 łyżeczka kurkuma mielona, 1 łyżeczka gorczyca mielona

W Mojej Kuchni Lubię
Wegetariańskie flaczki 180

Dziś jeden z przepisów na moje ulubione grzyby, które można samemu wyhodować w domu, lub kupić w supermarkecie...boczniaki:-)... Składniki: 40dag boczniaków, 2 marchwie, 1 pietruszka

Anioły w kuchni
Zupa. Grzyby. Flaczki z żółciaka siarkowego 260

O żółciaku siarkowym pisałam dokładnie już dawno. Teraz jest doskonała pora na szukanie jego owocników a ponieważ mają intensywny kolor więc wcale nietrudno go  wypatrzeć. Do

Smaczna Pyza
Flaczki wołowe z zielonym groszkiem 148

nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski żołądków wołowych lub cielęcych, czyli potocznie flaków. W przeszłości flaczki były ulubioną potrawą króla Władysława Jagiełły, teraz królują na polskich stołach, bardzo często podczas różnych uroczystośći rodzinnych. Przygotowanie jest dość pracochłonne, nawet z gotowych, pokrojonych flaczków, dlatego rzadko je gotuję. Ale te nawet Monika jadła, więc chyba smakowały. Składniki: • 900 g gotowych pokrojonych i obgotowanych flaczków wołowych • 1 opakowanie mrożonego groszku • 2 korpusy kurczaka • 1 cebula • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • sól, pieprz do smaku • kilka liści laurowych i ziela angielskiego • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej • natka pietruszki • 2 łyżki

To co kocham
Flaczki cielęce w rosole 307

delikatnie rzecz ujmując) coś zachwycającego. Pewnie właśnie dlatego niektórzy nie są wstanie przełamać się i choćby spróbować ich. W tej chwili w sklepach są już gotowe, oczyszczone i obgotowane flaczki, pokrojone nawet w paseczki. A wyobraźcie sobie, że kiedyś kupowało się surowe. Trzeba było je samodzielnie oczyścić i ugotować. To było dopiero wyzwanie dla zmysłu powonienia! Zastanawiam się czasami(...)naprawdę jest żołądek, a nie żadne flaki. Deklarowała, że i tak nie ruszy tego, ale jestem pewna, że gdyby zjadła nie wiedząc co je, to polubiłaby flaczki. Tak jak i ja je polubiłam kiedyś, choć przyrzekałam, że nigdy w życiu ich nie przełknę. Dzisiaj zapraszam Was na cielęce flaczki w rosole. Składniki: 900 g obgotowanych flaczków cielęcych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pikantne flaczki 168

Pikantne flaczki Wiem , wiem , flaczki to jeszcze cięższy temat niż podroby , choć nie dla wszystkich . Dobrze przyrządzone są naprawdę pyszne i niskokaloryczne . Świetnie rozgrzewają , szczególnie wiosną po pracowitym dniu w ogrodzie z przyjemnością zjada się taką gorącą , pikantną zupkę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ( pewnie z tym smrodem przesadziłam , ale strasznie nie lubiłam tego zapachu z dzieciństwa jak moja Babcia je gotowała ) Użyłam flaczków już wyczyszczonych i pociętych , które można kupić w marketach – taka droga na skróty " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Flaczki z żołądków drobiowych 267

więc robię sobie flaczki z żołądków drobiowych. Przygotowuje je tak samo jak zwykłe flaki tylko po prostu zamiast flaków daje żołądki. Żołądki bardzo lubię więc taka wersja flaczków jest dla mnie przepyszna. składniki: 1 kg żołądków z kurczaka 1,5 l bulionu drobiowego 1 duża marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera 2 łyżki majeranku 2 listki laurowe(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy żołądki będą już miękkie dodać starte warzywa oraz przyprawy wedle własnego smaku. Można również dodać rozdrobnione mięsko na którym ugotowaliśmy bulion do flaczków. Gotować jeszcze kilka minut aż warzywka zmiękną i smaki się wymieszają. W trakcie tego gotowania można jeszcze ewentualnie doprawić do smaku jak potrzeba. Na koniec można flaczki zaklepać

Monia miesza i gotuje
Flaczki z boczniaków. Flaczki bez mięsa. 188

zupę.  Boczniaki to bardzo wdzięczne grzyby, które nie są mocno aromatyczne a dzięki temu z łatwością łapią inne smaki. Kiedy pokroimy je w paski to świetnie imitują flaczki mięsne. Zupa mocno doprawiona, pikantna, może smakować naprawdę dobrze - do tego stopnia, że nieświadomy składników człowiek będzie pewien, że zajada prawdziwe flaczki ;). Nie mamy jednak zamiaru nikogo oszukiwać, prawda(...)jest taka, że flaczki z boczniaków to także bardzo interesująca propozycja :)  Składniki na garnek 5l: 2,5 l wody 1,2 kg boczniaków 5-6 średniej wielkości marchewek 3 korzenie pietruszki 1 mały korzeń selera 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku tłuszcz do podsmażenia dwie pełne łyżki majeranku sól i pieprz według

Poezja Smaków - blog kulinarny
Flaczki wołowe z pomidorową nutką 157

Uwielbiam flaczki, zawsze jak jestem w domku to kupuje czyste obgotowane flaczki. Przepłukane pod bieżącą wodą flaczki obgotować w dużym garnku. Następnie wodę zlać i znowu przepłukać pod bieżącą wodą. Jeszcze raz powtórzyć wszystko. Do dużego garnka wlać wywar, dolać wody. Wrzucić obgotowane flaki wołowe, pokrojoną w plasterki dużą marchew, korzeń pietruszki oczyszczony i pokrojony w talarki(...)patelni z odrobiną oliwy obsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, aż zmięknie i lekko się zarumieni, obsmażoną dodać do zupy. Doprawić wszystko do smaku solą i pieprzem. Gotować do momentu, aż flaczki będą w sam raz do jedzenia. Ja wolę jak są dosyć miękkie, więc gotuję je dosyć dłużej. Na koniec usuwam boczek z zupy. Proponuję posmakować i ocenić czy już

Kuchnia Pokoleń
Flaczki z boczniaka 230

plucha, więc dla rozgrzewki mama zabierała mnie do baru „Krasnoludek” nieopodal Szkoły Muzycznej na flaki. Lokal był mały, przytulny i chociaż większość gości przychodziła po prostu na flaczki i 2 głębsze mnie nie przeszkadzało to w konsumowaniu swojej porcji flaków czym wzbudzałem podziw i niedowierzanie, gdyż dzieci najczęściej od flaków stronią. Po latach w dalszym ciągu uwielbiam(...)flaczki, szczególnie te robione przez moją żonę. Mój syn w tej materii wdał się we mnie i również je uwielbia wzbudzając podziw i niedowierzanie na rodzinnych zjazdach gdy pałaszuje michę flaków i prosi o dokładkę. Niestety córka nie podziela naszego zachwytu nad tą potrawą nie rozumiejąc jak coś takiego jak flak pełne „nitek, trąbek, tutek, i innych odnóży

Mr. Taste