Cottage Pie - zapiekanka wiejska... Podsmażone, wołowe mięso mielone. W towarzystwie cebuli, pieczarek i czosnku. Zatopnione w sosie pomidorowym. Przykryte przypieczoną pierzynką z puree ziemniaczanego. Pyszna, mięsna zapiekanka. Smacznego! Składniki: Warstwa mięsna: 500 g mięsa mielonego, wołowego; 250 g pieczarek; 2 średnie cebule; 2 średnie marchewki; Puszka pomidorów krojonych wraz z zalewą (waga(...)nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 25 minut. Podawać bezpośrdenio po przygotowaniu, polane np. sosem pieczeniowym. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Mięso mielone, wołowe można zastąpić innym gatunkiem np. drobiowym, wołowo-wieprzowym czy wieprzowym, przy czym do oryginalnej cottage pie dodaje się mięso wołowe. Mięso wołowe można zastąpić również
Gospodyni Miejskaformie tocika. Rewelacyjne warstwy mielonego wołowego mięsa, warzyw i tortilli- przecież tort nie zawsze musi być słodki. 3 tortille o śr. 24 cm 500 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 2 pomidory 400 g pieczarek 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 150 g żółtego sera (w plastrach) 200 g czerwonej fasoli 250 g warzyw na patelnię(...)odrobiną oleju (pozwalamy aby płyn odparował). Czerwoną cebulę, pomidory oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Całość podsmażamy na patelni. W większym garnku lub patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mielone mięso, podsmażamy około 5 minut. Dodajemy podsmażone warzywa z patelni, przeciskamy czosnek przez praskę. Przyprawiamy przyprawami: solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i pieprzem cayenne, ziołami prowansalskimi. Dodajemy koncentrat pomidorowy
VioletoweKucharzeniebardzo smaczne danie. Smacznego ;) Składniki: 2 opakowania makaronu cytrynowego Rama smaż jak szef kuchni 3 cebule pół selera 2 obrane marchewki 1 por 1 kg mięsa wołowego mielonego sól pieprz 300 ml passaty pomidorowej 2-3 łyżeczki świeżo startej bazylii 150 g startego parmezanu Wykonanie: Krok 1 Warzywa (cebulę, por, seler i marchew) należy obrać(...)osiągnięta została idealna temperatura do smażenia, wyłożyć warzywa i podsmażyć je do czasu, aż cebula, seler i marchew się zrumienią. Podsmażone warzywa odłożyć na bok. Krok 3 Mielone wołowe mięso wyłożyć na rozgrzaną Ramę Smaż jak szef kuchni i smażyć do czasu, aż mięso będzie miękkie i usmażone. Krok 4 Do mięsa dodać warzywa, doprawić
Krakowskie smaki Anikotleciki to też jedno z naszych tradycyjnych, rodzinnych dań. Robiło się je z różnego mięsa. I wieprzowego, wołowego, baraniny i mieszanych mięs mielonych. Mama robiła podobne nawet z drobiowego mielonego lub w delikatnym, jasnym sosie; po prostu wariacje na temat. ;) Zawsze smakowały, wspaniałe również na zimno z kawałkiem chleba i maczane w musztardzie. Chociaż w przepisie zobaczycie bardzo(...)wczoraj wspólnie z Olą i Pyzą! Dzięki, dziewczyny za kolejną odsłonę gotowania z Prezydentową! ;) Składniki: 350 g dobrego mięsa mielonego wołowego 150 g mięsa jagnięcego (lub tylko wołowego - 500g wtedy) UWAGA - proszę nie robić z gotowego mielonego ze sklepu, tylko zmielić np- łopatkę lub karkówkę, to ważne!!! 3 łyżki ajvaru pikantnego (miałam oryginalny, domowy, prosto z serbskiej wioski
Kuchnia Prezydentowejrodzinny obiad – powinna przypaść do gustu małym i dużym. Proste danie, które sprawia wiele radości. Szwedzkie klopsiki: 250 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki) 250 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej udźca) 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 1 mała cebula lub pół dużej 1 rozmącone jajko 1 łyżka gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki(...)szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='250 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki) 250 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej udźca) 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 1 mała cebula lub pół dużej 1 rozmącone jajko 1 łyżka gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki
Poezja smakusię kuchnia meksykańska. Dzisiaj nadrabiam :) Na burrito "czaiłam" się od jakiegoś czasu ale nigdy jakoś nie było nam po drodze. Do minionego weekendu :) Burrito to nic innego jak mięso mielone a'la chilli con carne zawinięte w tortillę. Ja dodałam od siebie jeszcze żółty ser, który podczas podsmażania tortilli ładnie się rozpuścił. Polecam. Najlepsze jest w tym daniu(...)dużo wcześniej :) Do burrito idealnie pasuje guacamole (u nas z płatkami chilli) i sos szczypiorkowo-czosnkowy. 'burrito w pełnoziarnistej tortilli' Składniki (na 10-12 porcji): - 300g mięsa mielonego wołowego - 200g mięsa mielonego drobiowego - puszka pomidorów bez skórki - puszka czerwonej fasoli - 1 duża papryczka chilli - 2 czerwone papryki (lub jedna czerwona i jedna żółta) - 1 duża cebula - oregano
CookYourselfmięsa mielonego wołowego (Biedronka) 4 bułki do hamburgerów (Biedronka) 4 plasterki sera typu "hochland" cebula czerwona 4 plasterki boczku wędzonego sałata pomidor przyprawa do burgerów Kamis sos musztardowy do burgerów Kamis oliwa (aromatyzowana z ziołami) Przygotowanie : Zaczynam od położenia boczku na grillu, z boku tak aby spokojnie się grillował. Mięso mielone mieszam z przyprawą
Mechanik grillujeużyć formy do sufletów. Ja na moją formę 24 cm zrobiłam 1,5 porcji. Składniki: główka kapusty włoskiej, niezbyt duża 30 dag mięsa wieprzowego mielonego 30 dag mięsa wołowego mielonego 2 średnie marchewki masło do posmarowania formy 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 1 cebula drobno pokrojona 1 marchew drobniutko pokrojona 2 ząbki czosnku drobno posiekane
Poezja Smaków - blog kulinarnypomysł na zapiekankę mięsną. W tradycyjnym przepisie na grecką musakę stosuje się bakłażan., który ja dziś zastąpiłam tegorocznym kalafiorem! Składniki: 30 dag mięsa wieprzowego mielonego, 30 dag mięsa wołowego mielonego, 1 duży kalafior, 2 jajka, 4 łyżki mąki, 300 ml mleka, 100 ml śmietany, 2 białe cebule, 2 łyżki smalcu, tłuszcz do formy, sól do smaku, świeże(...)Kalafior ugotować( lecz nie rozgotować) również ze szczyptą soli i odcedzić. Kalafior podzielić na różyczki i zanurzać w przygotowanym cieście, smażyć na rozgrzanym oleju tak jak pączki. Mięso mielone razem połączyć, lekko posolić i poddusić na smalcu z drobno pokrojoną cebulą. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, mięso układać na przemian z kalafiorem. Śmietanę wymieszać z jajkiem i solą
Tradycyjna Kuchniaszklanką wody. wkładamy lekko przyklepane, posmarowane jajkiem i posypane sezamem bułeczki. Pieczemy ok 10 min. Kiedy wetkniemy w nie wykałaczkę powinna być sucha.Hamburgery wołowe: 1 kg mięsa mielonego wołowego(najlepiej z antrykotu lub innej niezbyt chudej części mięsa) ok 300 ml wody 3 łyżeczki ostrej musztardy sól, pieprz Dodatkowo: ulubione sosy (musztarda, gotowe sosy, majonez, keczup....) sałata czerwona
Malinowe PocałunkiSkładniki: mięso mielone wołowe 70 dag, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, cebula 4 sztuki, cukier 1 płaska łyżeczka, masło do smażenia 3 łyżki wołowinę zmielić w maszynce na grubszych oczkach, dodać pieprz, kucharka, przyprawę w płynie, jajko i dobrze mięso wyrabiać(...)wierzchu z każdej strony - cebulę pokroić w piórka, posypać cukrem, wymieszać na gorącym maśle usmażyć rumiane kotlety i na tym tłuszczu po kotletach usmażyć cebulę na złocisto - smaczne, soczyste wołowe kotlety na obiad i na zimno do bułki............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwołowego. I właśnie taką wersję wybrałam, głównie dlatego, ze K. nie przepada za mięsem z owieczki, poza tym jest ono nieco droższe od wołowego, także wybór był prosty. Moussaka pochodzi najprawdopodobniej z terenów obecnej Turcji, ale znana jest także w krajach arabskich i innych krajach basenu Morza Śródziemnego. Wersja grecka składa się z ułożonych warstwowo pieczonych bakłażanów, mięsa mielonego(...)efekt przeszedł moje oczekiwania! Potrawa ta jest rewelacyjna! Gorąco polecam! A wraz ze mną moussakę przygotowali: Maggie , Bartoldzik i Mirabelka . Składniki: 500g mięsa mielonego wołowego lub baraniny 2 średnie bakłażany 2-3 ugotowane ziemniaki 2 cebule 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
Codzienne Gotowaniezjedzenie pysznego kebaba. Niezbyt ufam warunkom sanitarnym w miejscach, gdzie można kupić prawdziwy turecki kebab, więc postanowiłem zmierzyć się z tym zadaniem samodzielnie i przygotowałem Shish - Kebab z mielonego mięsa wołowego z chrupiącymi ziemniaczkami, sałatką i sosami jak u prawdziwego Turka. Do przygotowania kebaba potrzebowałem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, kilku kolorowych pomidorków koktajlowych, 5 papryczek chili(...)pomidorów, bakłażana, kilku niewielkich ziemniaków, soli morskiej, wody mineralnej, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kminku, kminu rzymskiego, słodkiej mielonej papryki, suszonego lubczyku, suszonego rozmarynu, suszonego oregano. Przygotowanie kebaba zacząłem od przyprawienia mięsa. Do 500 gram zmielonego mięsa wołowego dodałem 3 łyżki oliwy, 1 bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulę i odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. W moździerzu roztarłem 1 łyżeczkę
Wyprawy kulinarnechili, podobnie jak z polskim bigosem - ilu kucharzy i gospodyń tyle wersji, odmian i niuansów. Prawdziwe chili powinno przygotowywać się z kawałków mięsa wołowego, obecnie, szczególnie w Europie przygotowuje się je z mięsa mielonego. W Stanach Zjednoczonych powołano nawet do życia International Chili Society - organizację mającą na celu promowanie, rozwój i udoskonalanie chili, odbywają się tam coroczne zawody(...)Texas od 1977 roku. Składniki : 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 papryczki chili (ilość należy uzależnić od własnych preferencji i ostrości papryczek) 500g mięsa mielonego wołowego 1 litr przecieru pomidorowego (passaty) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
Codzienne Gotowanie