mielone wolowe - 504 przepisów (strona:6/34)

Burgery wołowe z ostrym sosem pomidorowym 234

świetnie pasuje do wołowych burgerów zarówno podanych z bułką jak i z frytkami.Przepis pochodzi z książki  "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manningskładnikiburger600 g mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka)1/2 drobno posiekanej cebuli czerwonejszczypta imbiru3 łyżki soku z pomarańczy2 łyżeczki musztardy40 g tartej bułkijajkosól, pieprzsos pomidorowyłyżka oliwy1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę2 rozgniecione(...)momentu aż się przypieka i usmażą w środku.Podawać jak tradycyjny burger w podgrzanej bułce z dodatkiem sałaty sera i sosu pomidorowego, lub z frytkami. Smacznego!Uwagi: Mięso mieliłam w maszynce o oczkach

Stare Gary
Zielona fasolka szparagowa z mięsem mielonym i kuskusem w pomidorowej passacie 160

koncie :) Tymczasem zapraszam Was na przepis na smak sezonu, czyli fasolkę szparagową w miłym towarzystwie :)  Składniki: 20dag fasolki szparagowej (u mnie zielona) 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego przyprawa do mięsa mielonego 1/3 szklanki kuskus 2 pomidory łyżka koncentratu pomidorowego  ząbek czosnku szczypta cukru duża cebula bazylia, zioła prowansalskie, ostra czerwona papryka sól, pieprz

ChilliJemy
Kotlety mielone z mizerią i młodymi ziemniakami 204

smakowały kotlety mielone prosto z patelni z mizerią i chlebkiem, które smażyła Mama na jutrzejszy obiad? Musze przyznać, że te Mamy ( Mamuś pozdrawiam :*) są najlepsze na świecie :) Idąc tym tropem, zamieniłam jedynie chleb na młode ziemniaczki, które coraz częściej można już dostać. Zapraszam na domowy obiad :)  Składniki: pół kilo mięsa mielonego (wieprzowo- wołowe) jedna czerstwa(...)bułka cebula mleko pieprz, sól jajko przyprawa do mięsa mielonego ostra papryka w proszku majeranek bułka tarta ( do obtoczenia) olej zielone ogórki cebula 2 łyżki śmietany szczypta kwasku cytrynowego szczypiorek ok kg młodych ziemniaków Przygotowanie: Mięso przełożyć do miski. Dodać jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą czerstwą bułkę, drobno posiekana cebulkę ( można ja wcześniej lekko osolić) oraz przyprawy. Wszystkie

ChilliJemy
Hamburger 160

prostu hamburger! Jest pyszny - bo prawdziwy - z dobrego mięsa, ze świeżymi warzywami i własnoręcznie zrobionym sosem. Hamburger: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 średniej wielkości cebula sól, pieprz W malakserze siekamy drobno cebulę, dodajemy mielone mięso i wszystko razem porządnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem - mięso powinno być naprawdę dobrze przyprawione. Dzielimy mięso

Kulinarne Inspiracje
Chili con carne. 201

Najważniejsze składniki to mięso mielone, pomidory i chili. Chili con carne najlepiej smakuję z dobrym, czerwonym winem, które ugasi ostrość dania.   Składniki:   500 g wołowego mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów w kawałkach   1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula   3 ząbki czosnku   1 łyżka oleju 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka(...)papryczki chili sól, pieprz Przygotowanie: Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy drobno posiekany czosnek, kumin, oregano i słodką paprykę i smażymy przez minutę. Następnie wrzucamy mięso mielone i obsmażamy na mocnym ogniu cały czas mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozbawione pestek, posiekane papryczki chili. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu

Symfonia smakowa
Tatar – klasyczny befsztyk tatarski z sardynką i włoskimi dodatkami 294

wołowiny, po trzecie – tańszy. Gdybym musiała zapłacić za 400g polędwicy wołowej, rachunek za samo mięso opiewałby na kwotę około 40zł, a z innego mięsa tatara wołowego robionego w domu od A do Z nie potrafię sobie wyobrazić.   Tatar z Beef Mastera zawiera mięso wołowe (89% mięsa wołowego, według strony producenta jest to mięso z udźca), wodę, sól, błonnik(...)najlepsza droga do zarażenia się bakteriami E.coli.   Post nie jest sponsorowany czy w żaden sposób lokowany przez markę Beef Master- opisuję to, czego używam. SKŁADNIKI 2 porcje mielonego mięsa wołowego po 200g (u mnie tatar Beef Master) 2 ultraświeże jajka M lub L 1 mała puszka sardynek w oleju 1 łyżeczka kaparów z zalewy 3-4 pomidory suszone

Karo in the Kitchen
Litewskie kołduny na maśle 199

tylko gotowane, a na talerzu występują z dużą ilością masła. Od dziś jestem ogromną fanką tej właśnie wersji, a dodatkowo posypuję je szczypiorkiem i pietruszką. :) farsz: 400g mielonego mięsa wołowego 5 dużych łyżek stałego tłuszczu zwierzęcego (u mnie wytopionego z gęsiny) 4 łyżki majeranku 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka soli świeżo mielony czarny pieprz ciasto: 4 szklanki

Kuchenna Kontrrewolucya
Meksykańskie enchiladas 172

przygotowałem pyszne enchiladas nadziewane wołowiną tortille w sosie pomidorowym, zapieczone z żółtym serem, podane z salsą z awokado i sosem śmietanowym. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 puszki pomidorów, 1 puszki czarnej fasoli, 1 cebuli, 4 ząbków czosnku, 1 czerwonej papryki słodkiej, 3 czerwonych papryczek chili, 200 gram sera cheddar, 4 dużych tortilli, 1 łyżeczki(...)łyżeczkę kminu rzymskiego roztarłem w moździerzu i dodałem na patelnię. Po około minucie smażenia przypraw z papryką dodałem mielone mięso i puszkę czarnej fasoli i smażyłem przez 10 minut, aż mięso lekko się zarumieniło. Doprawiłem solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Oczywiście można przygotować łagodniejszą wersję dania pomijając pestki z papryczki chili, które są nośnikiem ostrości - podobnie

Wyprawy kulinarne
American Burger 287

rewelacyjnym sosem tysiąca wysp. Nie ma co się zanadto rozwodzić - to tylko hamburger... ale te z fast foodu się nie umywają. Do przygotowania hamburgerów użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 2 średnich cebul, 1 sporej papryczki chili, 2 ząbków czosnku, 1 jajka, 2 pomidorów, kilkunastu listków bazylii (można zastąpić rukolą lub sałątą), sera żółtego w plastrach, majonezu, ketchupu, musztardy(...)średniej wielkości cebuli i dwóch ząbków czosnku. Wrzuciłem je bo blendera, dodałem w całości (wraz z pestkami) jedną papryczkę chili i wszystko zmiksowałem na bardzo drobne kawałki. Następnie dodałem mieloną wołowinę (polecam nie kupować mięsa mielonego w markecie, lecz w miarę możliwości kupić je w kawałku i zmielić samemu, lub ewentualnie poprosić o jego zmielenie w sklepie

Wyprawy kulinarne
Indonezyjskie samosy z jogurtowym sosem miętowym 224

mielonego mięsa wołowego                   - 400 ml jogurtu greckiego- 2 małe cebule lub 1 duża(...)pół łyżeczki cukru- po łyżeczce żółtego ostrego curry,   mielonego kminu, czosnku- 1/4 łyżeczki szafranu                                         Poza tym:- czubata

W poszukiwaniu inspiracji
Moussaka – prawdziwa grecka zapiekanka 207

łyżki oleju, wrzucamy czosnek i cebulę. Smażymy na małym ogniu do zeszklenia. Dodajemy przyprawy – cynamon, tymianek, oregano. Wrzucamy selera naciowego i starte na tarce warzywa. Chwilę razem smażymy. Dodajemy mielone mięso i smażymy, co jakiś czas mieszając, tak długo, aż całe straci kolor surowizny – około 10 minut. Dodajemy pomidory z puszki wraz z całym sokiem. Jeśli kupiliście całe(...)800g bakłażanów – 3 średnie sztuki 500g mielonego mięsa – wołowe, wieprzowo-wołowe, jagnięce- lepsze chude, około 5-8% tłuszczu 200g cebuli – 1 duża ¼ bulwy małego selera 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 1 pełna łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonego oregano

Karo in the Kitchen
Makaronowa Zapiekanka Meksykańska 156

Makaronowa zapiekanka Meksykańska SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego puszka mieszanki meksykańskiej  puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 ogórek korniszony pikantny 2 papryczki chilli 2 ząbki czosnku 250 g makaronu tarty ser sól, pieprz Zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać wyciśnięty czosnek a następnie mięso mielone. Obsmażyć ze wszystkich stron, w międzyczasie doprawić solą

MarciochaKucharzy
Cannelloni w dwóch smakach 217

cannelloni w dwóch smakach z mięsnym farszem pomidorowym i farszem szpinakowym. Trochę trzeba się nad nim napracować, ale danie warte jest polecenia. Do przygotowania dania użyłem: 200 gram mielonego mięsa wołowego, 250 gram mozzarelli, 2 puszek pomidorów, 2 cebul dymek, 6 ząbków czosnku, 100 gram świeżych liści szpinaku, 10 sztuk rurek makaronowych cannelloni, świeżej bazylii, 20 sztuk kaparów marynowanych

Wyprawy kulinarne
Kotleciki z rzodkiewką i koperkiem 210

mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 1 jajko 1 czerstwa kajzerka 5 rzodkiewek 3-4 gałązki koperku świeżego sól i pieprz do smaku 1,5 szklanki bułki tartej olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE : Rzodkiewki myjemy, odcinamy ich końce i ścieramy na drobnych oczkach, koperek siekamy.  Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy.  Do miski przekładamy mięso mielone

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki