mielone wolowe - 504 przepisów (strona:7/34)

Spaghetti bolognese 237

oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie. Tradycyjnie sos boloński podaje się z makaronem tagliatelle (wstążki). Składniki: na 4 porcje 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego sól pieprz odrobina oliwy z oliwek 1 mała cebula 500 ml przecieru pomidorowego 2 świeże duże pomidory 2 ząbki czosnku bazylia oregano 5 dkg szynki typu prosciutto

Luźna Kuchnia
Gulasz po meksykańsku 189

Gulasz po meksykańsku z fasolą czerwoną, kukurydzą i papryką w towarzystwie mięsa wieprzowego. Wariancja na temat chilli con carne, które zazwyczaj przygotowuje się z mielonym mięsem wołowym. Tej wersji dodatkowego smaku dodają przyprawy: kim rzymski, kolendra i cynamon. Gulasz podałam z ryżem. Gorąco polecam! Składniki na 2-3 porcje: 500 g łopatki lub szynki wieprzowej 1 cebula(...)ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1/2 puszki fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1 mała łyżeczka cynamonu sól, pieprz 1 listek laurowy natka pietruszki masło klarowane lub oliwa 1. Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. 2. Na patelni roztopić

Moja Galeria Smaku
Pulpety w sosie pomidorowym 192

ziemniaków (moja wersja), ryżu czy kaszy. Lubię w sosie pomidorowym jak i koperkowym. Drugą wersję przedstawię Wam później :) Składniki  na ok 22-24 pulpeciki : pół kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1 duża cebula natka pietruszki 3 ząbki czosnku jedna bułka sucha i trochę mleka do jej namoczenia sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek, papryka ostra jajko mąka SOS: puszka

ChilliJemy
Pulpeciki cynamonowe z sosem jogurtowo - miętowym 199

wpływów północno - afrykańskich i śródziemnomorskich, czyli egzotycznych smaków i aromatów. Połączenie mięsa z cynamonem dało niesamowicie ciekawy efekt i jast naprawdę godne polecenia. Składniki: 0,5kg wołowego mięsa mielonego  2 małe cebule starte na tarce o grubych oczkach 1 łyżka mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 4 czubate łyżki

Codzienne Gotowanie
Zapiekane mięsa ze szpinakiem i pieczarkami pod wędzonym boczkiem 193

kurczaka 1 opakowanie wołowiny na tatara 250 gram mrożonego szpinaku 250 gram pieczarek Plasterki boczku wędzonego 1 jajko ½ szklanki bułki tartej Sól Pieprz 2 ząbki czosnku Olej Wykonanie: Do mielonej piersi z kurczaka dodajemy jajko i bułkę tarta. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę. Szpinak odparowujemy i przyprawiamy solą oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Pieczarki kroimy(...)pieprzem. W naczyniu do zapiekania ( ja mam żaroodporną formę jak do keksa )układamy na dnie plasterki boczku wędzonego. Na boczek wykładamy połowę masy z piersi na nią szpinak, wołowe mięso mielone ( tatarowe, przyprawione ), pieczarki i ponownie masę z piersi z kurczaka. Całość przykrywamy plasterkami boczku. Pieczemy w piekarniku w temp. 190 o C przez około godzinę. Przed

Smaki Ewy
Zupa koperkowa z klopsikami. 151

czosnku ziele angielskie , liść laurowy 2 łyżki śmietany sól, pieprz 15 dag makaronu ( u mnie świderki) 2 pęczki koperku 2 łyżki masła Klopsiki; mała cebula 50 dag mięsa mielonego ( wieprzowo - wołowego) 1 jajko 1 mała czerstwa bułka sól, pieprz suszony tymianek 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy mleko lub woda do namoczenia bułki mąka do obtoczenia pulpecików(...)starte na dużych oczkach warzywa( seler, marchew, pietruszka) dorzucamy zgniecione ząbki czosnku i smażymy chwile. Dodajemy listek i ziele i zalewamy gorącą wodą. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, wcześniej podsmażoną cebulką na maśle a także namoczoną bułką w wodzie lub mleku ( wcześniej odciśniętą) solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy i formujemy kulki. Obtaczamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Jesienny obiad - placek zbójnicki 269

cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka mąka NA GULASZ: 0,5 kg łopatki 2 papryki 2-3 pomidory 0,25kg pieczarek 2 cebule ząbek czosnku papryka słodka mielona kostka wołowa sól i pieprz ziele angielskie liść laurowy mąka olej DODATKI: żółty ser śmietana 18% Łopatkę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. W międzyczasie wstawiamy(...)się nie przypaliło. Następnie podsmażamy pokrojone pieczarki, również wrzucamy do gara. Kroimy paprykę i pomidory, wrzucamy do garnka. Dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, trochę papryki słodkiej mielonej. Nasz gulasz musi się delikatnie pyrlić ale nie pozostawiajmy go bez opieki bo będzie chętnie przylegał do dna. Mój gulasz gotował się ok 2-3h dzięki temu mięso

Brzuszki Łakomczuszki
Papryki faszerowane mięsem 136

sosem czosnkowym. Jeśli mamy farszu za dużo możemy zrobi ć z niego takie nietypowe kotlety, takie jak na zdjęciu. Składniki: 4 czerwone papryki 0,5 kg. mięsa mielonego, najlepiej wołowego 1 szt. cebula biała 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 100 gr. białego ryżu (1 torebka) 1 jajko zioła prowansalskie lub majeranek sól pieprz liś(...)następnie odcedzić z wody i zostawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Papryki umyć, osuszyć. Odciąć górę z każdej papryki, usunąć gniazda nasienne. Do mięsa mielonego dodać cebulę i czosnek, jajko, sól, pieprz oraz przestudzony ryż. Przyprawić ziołami prowansalskimi lub majerankiem. Powstałym farszem ryżowo-mi ę snym wypełnia ć wn ę trza papryk. Układać blisko

Smaczne Potrawy
Lasagne Bolognese z sosem beszamelowym 188

żółtego startego np. gouda. (Z racji tego że miałam braki zaopatrzeniowe tym razem użyłam sera typu gouda 150 g i 50 g parmezanu) Sos Bolognese: 500 g mięsa mielonego: wieprzowo -wołowego opcjonalnie indyczego. Uważajcie na etykietki na mięsie już zmielonym, upewnijcie się, że jest tam duży procent mięsa. Niestety często zdarza się, iż na etykiecie producenci piszą, że samego(...)miejscu w sklepie mięsnym. Kilka złotych mniej nie jest warte ceny naszego zdrowia. szklanka przecieru pomidorowego 6-8 pomidorków koktajlowych pół szklanki czerwonego wytrawnego wina szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu łyżka masła 1 cebula Sos Beszamelowy: 500 ml mleka 2 szczypty gałki muszkatołowej 2 liście laurowe szczypta ziela angielskiego  3 łyżki mąki 1 łyżka masła Dekoracja: liście

KreatywnePiny
W paprykowym świecie - faszerowana papryka 200

pikantną faszerowaną paprykę :) Składniki  4 papryki średniej wielkości (preferuję czerwone, ale mogą być w dowolnym kolorze)   1 mała papryczka chili drobno posiekana 500 g  mielonego mięsa (wołowe, wołowo-wieprzowe lub z indyka) 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 1 całe jajo 2-3 łyżki stołowe bułki tartej olej do podsmażenia cebuli 1 litr przecieru(...)wyjąć ze środka białe części wraz z nasionami. Ogonki pozostawić, posłużą nam do zamknięcia papryki po napełnieniu farszem. Drobno posiekaną cebulę lekko zrumienić na patelni i dodać do mięsa mielonego.  Przyprawić mięso solą i pieprzem i dokładnie wymieszać z cebulą. Dodać jako, bułkę tartą i jak najdrobniej posiekane chili i jeszcze raz wyrobić Napełnić papryki farszem, ugniatając

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Naleśniki po meksykańsku 8953

naleśniki po meksykańsku. Ciasto naleśnikowe zrobione z mąki kukurydzianej jest delikatne a w połączeniu z pikantnym nadzieniem stanowi idealne danie. Naleśniki po meksykańsku Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 1/2 puszki czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, puszka pomidorów, 1 ogórek konserwowy, przecier pomidorowy, 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1/2 szklani mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki mleka(...)natłuszczoną patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Do cebuli dodajemy mięso mielone, solimy oraz pieprzymy i smażymy do miękkości. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Fasolę czerwoną dodatkowo płuczemy wodą. Pomidory wraz z zalewą, kukurydzę, fasolę dodajemy do mięsa i dusimy

paapilotkaa
Jesienna zapiekanka z dynią ku pokrzepieniu 208

smaku 2 żółtka 2-3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów   (tej, w której są zatopione) 1 cebula ok. 10 połówek suszonych pomidorów w oleju 700g mięsa mielonego (wieprzowo- wołowego) 250g puree z dyni 1 kostka bulion warzywnego 1 jajko tarty ser żółty do posypania zapiekanki Ziemniaki gotujemy z osolonej wodzie- można je pokroić w kostkę, wtedy będą szybciej(...)lodówce). Piekarnik nastawiamy na 180*C, formę do zapiekanki natłuszczamy. Suszone pomidory miksujemy. Na patelni podgrzewamy olej z pomidorów. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu, dodajemy mięso mielone oraz zmielone pomidory i smażymy, aż całość ładnie zbrązowieje. Dodajemy puree z dyni i kostkę rosołową- dokładnie mieszamy, żeby kostka się rozpadła cały czas podgrzewając. Na koniec

les mirabelles
Tort Mięsny 314

smalcu 90g masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki zimnej wody szczypta soli 1 jajko do posmarowania ciasta Farsz : 2- 3  średnie ziemniaki 500g mielonego mięsa wołowego 2 cebule 1 papryka 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu Worcester 2 łyżka sosu sojowego ostra i słodka papryka sól pieprz Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito(...)kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę umyć, obrać i również pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, następnie dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i mięso mielone. Smażyć na średnim ogniu, aż mięso zmieni kolor. Dodać paprykę, pokrojone pomidory i przyprawy. Smażyć aż papryka będzie miękka a nadmiar płynu odparuje. Gotowe mięso przełożyć do miski

Mama Gotuje
Ragoût à la bolognese 210

Rozpisałam się, ale już dość, to przecież sos ma być gwiazdą. Dziś zapraszam na... Makaron z sosem ragoût à la bolognese Do jego przygotowania potrzebujemy: 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego lub wołowo-wieprzowego) 3 spore marchewki 2 cebule (cebuli i marchewki powinno być objętościowo mniej więcej tyle samo) 4 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów (ja używam całych(...)grubym dnie rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka i smażymy ok. 10 min. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy kolejne 10 min. lub do momentu, gdy nie będzie widać już surowego mięsa. Wtedy dodajemy posiekany drobniutko czosnek, obie puszki pomidorów, koncentrat pomidorowy oraz trochę wody

Ratunku obiad
Roladki z bakłażana 174

jest za afrodyzjak, więc okazja wydaje się być idealna! Dajcie mi znać, co powiedzieli! I jak bardzo byli zdziwieni! Składniki: 2 duże/3 średnie bakłażany 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 2 puszki pomidorów 2 średnie cebule 100 ml czerwonego wina wytrawnego 1,5-2 łyżeczki cynamonu 5 łyżeczek oregano 60 gramów masła 100 gramów sera grana padano(...)pozbyć się wody z górnej warstwy.  Kolejno należy posmarować plastry bakłażana oliwą z oliwek i obsmażyć je z obu stron na patelni grillowej.  Odstawić do wystygnięcia.  Mielone mięso wrzucamy do miski. Kroimy w kostkę mozarellę i jedną cebulę, dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, 3 łyżeczkami oregano oraz 1 łyżeczką cynamonu. Dodajemy starty na tarce

Garniec Magalie

Proponowane wyszukiwania