filet z ryby - 2315 przepisów (strona:22/155)

DORSZ PO PROWANSALSKU 126

PRZYGOTOWANIE :  Filety z dorsza doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Układamy na sicie do parowania i gotujemy na parze około 15 minut. Jeżeli nie mamy garnka do gotowania na parze, filety dusimy na patelni beztłuszczowej lekko polewając je wodą. Warzywa kroimy, marchew ścieramy na tarce jarzynowej.  W wysokiej patelni podpiekamy(...)oleju cebulę i czosnek, następnie dodajemy warzywa, pomidory, ciecierzycę i przyprawy. Prużymy około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Do naczynia żaroodpornego wykładamy sos warzywny, układamy na wierzchu filety z ryby, posypujemy tartym serem i oliwkami. Zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C.  Rybę podajemy polaną sosem z pieczywem lub ulubionymi dodatkami. Smacznego. Uwagi

Kulinarne Fantazje Marioli
Ryba po grecku 344

się moja i jej wersja ryby po grecku. Moja - nieco łagodniejsza, słodko-kwaśna i jej - z dużą ilością chilli, intensywnie pikantna. Dla rozróżnienia mówiliśmy, że na stole mamy rybę po grecku i rybę po diabelsku. Ja podaję przepis na moją rybę, taką jak robiła moja mama i moja babcia. Wprawdzie one panierowały rybę w jajku i mące(...)swojej wersji starałam się być wierna rodzinnemu przepisowi. Przyznam, że jako wielbicielka ostrych smaków, w przyszłości wzorem teściowej dodam do swojej wersji także szczyptę chili... Składniki: 1/2 kg filetów z ryby morskiej (dorsz, morszczuk, mintaj) 6-7 sporych marchewek 3 średniej wielkości pietruszki 1 mały seler 2 średniej wielkości cebule mały słoiczek koncentratu pomidorowego (ok. 2 łyżki) kieliszek białego

Kulinarne Inspiracje
Ryba w kapuście pekińskiej 146

jest jednym z tych, które wyglądem nie powala, ale smak wszystko wynagradza :) Mam nadzieję, że i Wam posmakuje! Przepis znalazłam jakiś czas temu w internecie. Składniki: 1 filet białej ryby (u mnie dorsz) 1/4 małej główki kapusty pekińskiej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany sól

Kuchnia domowa Ani
C - Fishcakes - kotlety rybne z sosem majonezowo – kaparowym 165

przepis. Smakosze rybnych przysmaków z pewnością będą usatysfakcjonowani:) Fishcakes - kotlety rybne z sosem majonezowo – kaparowym Składniki na kotlety: ·        500 dkg filetów ulubionej ryby   ·        1 kg ziemniaków ·        2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Książka RYBY SĄ SUPER, czyli przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. 150

niezmiernie się cieszę, że ją mam, bo ryby to moja achillesowa pięta. Niby wiem co i jak, ale najczęściej to najprościej - albo filet dorsza w panierce, albo łosoś z piekarnika, albo ryba w zapiekance. Szaleństwem są krewetki trzy razy w roku, o innych owocach morza nie wspominając. W restauracji zamawiam chętnie, ale sama w domu już taka odważna(...)ryba jest świeża, jak prawidłowo przechowywać ryby,  skąd pochodzą ryby, które sprzedawane są w Lidlu,  jak zabrać się do ryby,  poznamy triki rybne (czyli np. jak usmażyć rybę, żeby się nie rozleciała), jak grilować i wędzić ryby oraz owoce morze,  czym się różnią filet, dzwonko, płat..., czym doprawić rybę  jaką

bistro mama
Śledź w śmietanie z jabłkiem 157

miodu 2 łyżeczki posiekanego koperku sól i pieprz Śledzie opłukać, przełożyć do miski. Zalać mlekiem, odstawić na 2-6 godzin. Czas zależy od tego, jak słone są ryby. Następnie filety osuszyć. Skropić octem, odstawić na bok na 10 minut. Pokroić w ok. 3 cm dzwonka. Cebulę obrać, drobno pokroić. Jabłko obrać, pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce

Pełny talerz
Pulpety rybne w zalewie octowej 197

Składniki: 1 kg fileta z ryb (morszczuk lub mintaj) 2 jajka 1 duża cebula 2 bułki 1 szklanka mleka pieprz i sól bułkę tartą olej do smażenia zalewa 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 4 łyżki cukru 1, 1/2 soli 3 cebule 2 marchewki kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe Wykonanie: Filety rybne opłukujemy

kgwjanczewo
RYBA Z PIECZARKAMI 170

drobno.Rybę rozmrażamy jak jest mrożona.Pokroić ją na kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać cebulą i przyprawą uniwersalną lub vegetą.Odstawić do lodówki na 2 godziny.Jajko roztrzepać .Filety z ryby panierujemy najpierw w mące , a następnie w jajku.Olej Rozgrzać na patelni , usmażyć rybę.Pieczarki oczyścić , pokroić w kawałki .Na drugiej patelni topimy łyżkę masła , wrzucić Pieczarki , podsmażyć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Paluszki rybne w migdałowej panierce z sosem jogurtowo- koperkowym 146

Składniki na ok. 12 paluszków rybnych: 30dkg fileta rybnego (ja użyłam z pangi) 10dkg płatków migdałowych 1 jajko sól 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Na sos jogurtowo-koperkowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki śmietany kwaśnej 18% łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku Filety z ryby osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić wzdłuż na cienkie

Maślane ciasteczko
Ryba w sosie śmietanowo - cebulowym 138

smaczne i przede wszystkim każdemu smakuje :-) Mam nadzieję, że Wam też będzie smakowało...  SKŁADNIKI ok. 500 g filetów z mintaja lub morszczuka (albo z innej ryby, którą lubicie, najważniejsze żeby filety nie miały na sobie zbyt dużo lodu, tzw. glazury) 300 ml śmietany 30% 3 łyżki gęstej śmietany 18% 2 łyżki oleju 2 - 3 cebule 1 łyżeczka(...) Rybę myjemy, osuszamy i posypujemy lekko solą. Gdy ryba rozmrozi się ponownie ją osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mące. Olej do smażenia ryby rozgrzewamy na patelni i obsmażamy na nim kawałki fileta.  Na drugiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i dodajemy pokrojone w plastry cebule i przyprawy, smażymy aż cebula zmięknie i dolewamy obie wymieszane

Czary - gary w kuchni
Gulasz rybny 200

rybki..i w sumie nie wiedziałam co z niej zrobić...no i zrobiłam gulasz..dla zaostrzenia smaku dodałam sos Salsa Mexicana...i potrawa gotowa...polecam.. 60 dkg filetów z ryby  2 pory 2 cebule 1 papryka czerwona  sok z cytryny  listek laurowy, ziele angielskie sól, pieprz  przyprawa do ryb sos Salsa Mexicana oliwa

Moje domowe kucharzenie
Konserwa rybna domowa 171

domową konserwę z ryby.Składniki:-1,5 kg filetów rybnych-1 kg marchwi-1 l przecieru pomidorowego-pieprz ziołowy i naturalny-przyprawa do ryb-warzywko-liść laurowy-ziele angielskie-sól-cukier   Filety po opłukaniu i osuszeniu posypujemy przyprawą do ryb.Marchew kroimy w plasterki.   Przecier pomidorowy zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego(...)naturalnym.Dodajemy do smaku sól lub warzywko oraz cukier.Sos pomidorowy musi mieć zdecydowany smak.   W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę marchewki i zalewamy ją sosem.   Układamy warstwę ryby,następnie powtarzamy warstwę marchwi, sosu i ryby i tak do wyczerpania składników.Na wierzchu musi znaleźć się marchew i sos.   Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika

Maminek kulinarny
Ryba z warzywami pieczona w folii 214

Składniki: 4 polędwiczki z ryby (u mnie mintaj) 100 ml białego wytrawnego wina por 2 średnie marchewki 2 małe cukinie 3 pomidory przyprawa do ryb, oregano, zioła prowansalskie, pieprz, sól 2 łyżki sosu sojowego oliwa Wykonanie:Polędwiczki rozmrażamy, a następnie wyciskamy nadmiar wody i posypujemy przyprawą do ryb.Cukinie kroimy w słupki(ok 3cm długości), marchewki w półplasterki, pora(...)dodajemy do pozostałych warzyw i dusimy do miękkości. Odparowujemy wodę i przyprawiamy sosem sojowym, oregano, ziołami prowansalskimi i pieprzem i solą. Na kawałek folii aluminiowej kładziemy 1/4 warzyw, filet z ryby i podlewamy winem. Robimy 4 takie zawiniątka i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.Podajemy z białym ryżem

Czerwona Porzeczka
KOTLECIKI RYBNE Z JAJKIEM 141

filetów z mintaja,morszczuka bądź dorsza 3 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól,pieprz płatki kukurydziane Filety z ryby zmielić w maszynce razem z cebulą,wbić jajko,dodać bułkę tartą oraz sól i pieprz.Dokładnie wyrobić gładką masę.Obrać jajka ugotowane na twardo,dość grubo posiekać - dodać do masy rybnej

Niespełnione zdolności kulinarne
Ryba po grecku 270

Dzisiaj tradycyjna potrawa kuchni polskiej, czyli ryba po grecku ;) Nie mam pojęcia skąd się wzięła ta nazwa, ale na pewno nie z kuchni greckiej. Ryba przyrządzana w ten sposób najczęściej pojawia się w Polsce na świątecznym stole, chociaż dla mnie kwalifikuje się jako potrawa całoroczna. Może być podawana na ciepło lub na zimno. U nas jest specjalnością mojego Męża(...)który podkręca smak papryczką chilli i pikantnym sokiem pomidorowym. Jeżeli wolicie tradycyjny smak, możecie po prostu papryczkę pominąć a sok zastąpić zwykłym. Składniki na 4 porcje: 600 g filetów białej ryby (np. dorsz, mintaj, sola) 400 g marchewki 150 g korzenia pietruszki 100 g selera 2 cebule ½ szklanki wody 1 szklanka soku pomidorowego (pikantny, jeżeli lubicie) 1 łyżeczka mielonej

Pełny talerz