filet z ryby - 2315 przepisów (strona:15/155)

Kotlety z Tilapii i ziemniaków 194

małe filety z Tilapii ( lub innej ryby) 3 małe ziemniaki 1 żółtko sól pieprz mielony 2 łyżki usiekanej natki pietruszki 2 łyżki usiekanych listków świeżego lubczyku ( może być rozkruszony suszony) mąka do oprószenia ryby bułka tarta do panierowania kotletów olej z pestek winogron do smażenia ryby i kotletów Filety z Tilapii posolić i oprószyć mąką(...)Usmażyć na rozgrzanym oleju. Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Rybę i ziemniaki pokruszyć na mniejsze kawałki i zmiksować w malakserze. Dodać pokrojone zioła, żółtko, pieprz i sól do smaku. Wymieszać dokładnie. Masa jest dość luźna ale tak ma być. Na talerz nasypać bułki tartej. Łyżką nakładać na bułkę tartą masę ziemniaczano-rybną i wilgotnymi rękami * formować płaski

Buniabaje w kuchni
Makrela w teriyaki 218

tego najtańszych!) ryb. Jest dość tłusta, dlatego w odświeżającym teriyaki smakuje wprost genialnie. Już jej nieduży kawałek sprawia, że mamy poczucie najedzenia. Polecam własnoręczne przygotowanie sosu, jeśli zaś go kupujemy – postawmy na teriyaki dobrej jakości. Marynata będzie się też świetnie komponowała z podobnie przyrządzonym łososiem, pstrągiem łososiowym, halibutem czy nawet filetem z kurczaka. Makrela w teriyaki (4 porcje(...)strony skóry, aby ryba nie zwijała się podczas smażenia. Od strony mięsa posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na 2 łyżkach oleju przez dwie minuty od strony skóry, a następnie minutę od strony mięsa. Zalewamy marynatą teriyaki i gotujemy przez 2 minuty. Na głębokie talerze nakładamy makaron z warzywami. Kładziemy na każdej porcji filet z ryby. Polewamy sosem

Poezja smaku
Pieczona ryba na kuskusie z cytryną i natką pietruszki 153

zdecydowanie za mało. Kiedy padło hasło na przygotowanie potrawy z ryby z dodatkiem cytryny i pietruszki od razu wiedziałam, że muszę takie danie zrobić. Miałam w planie upiec całą rybę, ale muszę polegać na tym co kupi K., który tym razem przyniósł filety z okonia morskiego. Ta ryba okazała się bardzo smaczna, soczysta, lekko kwaskowa, upieczona na łożu(...)dodatkiem groszku i pietruszki - pychotka. Polecam! Zobaczcie jakie pomysły na rybę z cytryną i natką pietruszki mają Malwina , Shinju i Mopsik .  Składniki :  250g kuskusu 2 cytryny gałązka rozmarynu 250ml bulionu rybnego 2 garście mrożonego groszku 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki 4 filety z białej ryby (u mnie okoń morski) sol, pieprz Przygotowanie :  Kuskus

Codzienne Gotowanie
Moja rybka nie tylko świąteczna 481

grecku serwuję nie tylko na kolację wigilijną. Lubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i dosłownie pływa w warzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam! Składniki:1 kg filetów białej ryby5 marchewek2 pietruszkipołowa seleracebulaziele angielskieliść laurowysól, pieprz czarny, pieprz ziołowypapryka ostra3-4 łyżki koncentratu pomidorowegobułka tarta jajkotrochę soku z cytrynyolejFilety skrapiamy

NA MOIM TALERZU
Dorsz w cieście piwnym z langustynką. 168

filet z dorsza Przyprawa do ryb mąka Ciasto piwne – na 10 porcji ½ l mleko ½ piwo 1/6 k. drożdże 1 ł. Soli ¼ ł cukier Mąka Odstawić na 5 godzin Filety z dorsza posypać przyprawą do ryb, odstawić do lodówki. Ciekawostką jest tutaj ciasto piwne, do którego dodajemy drożdże. Należy pamiętać żeby wszystkie składniki dobrze wymieszać. Nie podaję

Kulinarny karnet Christophera
Smażony na maśle dorsz na kuskusie z warzywami 371

rybą. Dla mnie jeszcze lepszą gdy niedietetycznie usmażymy ją na maśle. Jest pyszna. Rozpływa się w ustach. Wspaniale pasuje do niej delikatny kuskus z warzywami. SKŁADNIKI (składniki na 4 porcje) 4 filety z dorsza 200 gram kaszy kuskus ok. 10 pomidorków koktajlowych 1/2 pęczka natki pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz 1 cytryna masło klarowane mąka do obtoczenia ryby(...)kaszy dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone na mniejsze kawałki, natkę pietruszki, sól, pieprz oraz sok wyciśnięty z 2/3 cytryny. Dokładnie mieszamy. Filety z dorsza obtaczamy z każdej strony w mące a następnie smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle.  Rybę podajemy z kaszą kuskus

OstryKęs
Kotleciki rybne z kaszą jaglaną 214

garnka, zalać 2 szklankami zimnej wody oraz posolić. Gotować pod przykryciem 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia i zostawić pod pokrywką do przestudzenia. Filety z ryby pozbawić ości oraz skóry (trochę skórki możemy zostawić do zmiksowania). Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę masła klarowanego i przesmażyć cebulę wraz z czosnkiem

Ugotować
Zupa rybna, zupa z ryb bałtyckich 135

pietruszka, kawałek selera, 1/2 pora, 1 cebula, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, 800 g filetów z ryb morskich* 1 papryka, 2-3 pomidory, 1 cebula, oliwa Resztki ryb, włoszczyznę, przypaloną cebulę, przyprawy, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy, sól i gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem. Przecedzić wywar. Cebulę pokroić w półplasterki. Paprykę oczyścić i pokroić(...)Pomidory obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić w sporą kostkę. Cebulę, paprykę i pomidory, oddzielnie, podsmażyć na oliwie. Filety pokroić w paski szerokości około 1 cm. Do gotującego się wywaru włożyć kawałki ryby, gotować około 4 minut. Wyjąć rybę i trzymać w cieple. Do wywaru włożyć podsmażoną cebulę, paprykę i pomidory. Zagotować. W głębokich talerzach układać rybę

królestwo garów
Dietetyczne filety z dorsza w ziołach - filetti di pesce alle spezie 187

Bardzo często zdarza się nam kupować mrożone filety z ryby, które stanowią  ważny element naszej diety. Zwykle są  spożywane jako danie smażone w panierce itd. Nie wiem jak Wy, ale ja nie mogę jeść zbyt często smażonych potraw, dlatego też dzielę się z Wami przepisem, który też jest bardzo smaczny a co najważniejsze nadaje się(...)mrożone rozmrozić,  ale nie do końca.Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, papryczke chili. Dodać pomidorki przekrojone wzdłuż a nastepnie ułożyć wszystkie filety rybne. Po 5 minutach delikatnie odwrócić na drugą stronę,  posypać suszonym tymiankiem i solą. Dusić pod przykryciem przez następne 5 minut. Podawać na gorąco

zielonacukinka
Ryba w cieście 209

Mała odmiana.Odpoczywamy od mięsa.Robimy rybę i to jaką?...Rybę w cieście.Cztery porcje fileta lub kostki z dowolnej ryby ( my mamy polędwiczki z mintaja) - to bazanaszego dania.Do tego:-przyprawa do ryb i olej - tylko tyle, aby przyprawić rybęa na ciasto:-1,5 szklanki mąki-150 ml mleka-2 jajka-2 łyżki oleju-pieprz ziołowy-warzywko(...)cebulkę i przyprawy do smaku.Mieszamy i ciasto mamy gotowe.   Na patelni z olejem smażymy na rumiano z obu stron rybę.   Ryba na patelni musi być w ostępach, ponieważ ciasto urośnie.Polewamy wszystkie filety częścią ciasta tak, aby spłynęło na patelnię i czekamy chwilę,aby się zapiekło.Odwracamy filety ciastem do spodu i ponownie polewamy

Maminek kulinarny
BALIK KÖFTE, czyli tureckie kotlety rybne 171

Tureckie kotlety rybne to oryginalny przepis na rybę! Porcja dla 5 osób. Smacznego! Składniki 500g filetów z ryby 2 łyżki tartej bułki 1 jajko 100g żółtego roztopionego sera 1 ząbek czosnku pół łyżeczki kminku sól pieprz czarny chili lub czerwona papryka Przygotowanie Umyć rybę i zemleć. Wymieszać z resztą składników. Uformawać kotleciki. Grillować w piecu w temperaturze

Tureckie Przepisy
Świąteczna tarta z rybą i krewetkami 148

Świąteczna Ryba w innej odsłonie:) SKŁADNIKI: 12 krewetek Tiger filet z ryby (dorsza, mintaja, łososia) 250 g sera mascarpone 1 jajko  pietruszka zielona kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych pół ciasto francuskie białe wino sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, papryka ostra Rozmrożone krewetki podgotować w białym winie. Natomiast rybę ugotować na parze. Do serka mascarpone dodać wyciśnięty ząbek czosnki

MarciochaKucharzy
Chrupiący łosoś Gordona Ramsaya 154

minut przygotujemy przepyszną rybę.     Składniki: - filety z łososia- sól- rozmaryn (lub tymianek, bazylia)- oliwa         Filety płuczemy i dokładanie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kolejno, filet zwijamy, skórą na zewnątrz i bardzo ostrym nożem robimy nacięcia, na głębokość ok. 1cm. Staramy się robić nacięcia dosyć blisko siebie. Ma to zapobiec zwijaniu się ryby i zapewni chrupiącą skórkę(...)skrapiamy oliwą. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy filety skórą do dołu i przytrzymujemy przez chwilę (palcami lub tak jak ja – łopatką). Następnie filety solimy i już nie dotykamy. Smażymy do chwili, gdy 2/3 fileta zmieni barwę. Przewracamy go na drugą stronę, polewamy równomiernie tłuszczem z patelni i dosmażamy. Odwracamy filety ponownie skórą do dołu, odstawiamy patelnię

mojewypiekiinietylko
Ryba w sosie śmietanowym 319

filety z ryby100g śmietany 18%sok z połowy cytryny tymianekłyżka mąkiłyżka masłapół szklanki mlekałyżka olejusól, pieprz, gałka muszkatołowakoperek Marynata do ryby: sok z połowy cytryny mieszamy z tymiankiem, solą i pieprzem. Polewamy filety i odstawiamy na godzinę lub dwie.   Sos: Masło roztapiamy, dodajemy mąkę. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Dodajemy mleko, nadal mieszamy(...)zagotowania. Uwaga! W momencie dodania mleka, trzeba pilnować, aby sos nam się nie przypalił. Następnie dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Na koniec dodajemy posiekany koperek.  Rybę owijamy folią aluminiową, pieczemy 15 min w 180 stopniach. Następnie folię rozwijamy i podpiekamy chwilkę, żeby ryba się zarumieniła.  Upieczoną rybę polewamy sosem i gotowe! :)SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Ryba wędzona, podana na ciepło ze szparagami i groszkiem 188

szparagami i groszkiem Propozycja szybkiego posiłku w piątkowy lunch.  Dobór wędzonej ryby na ciepło dowolny. Świetnie sprawdzi się ryba maślana bądź łosoś.   Sok z cytryny idealnie zbalansuje smak dania. Składniki: 2 filety dowolnej ryby wędzonej (u mnie jest to rzeczna ryba BASA, popularna w Wielkiej Brytanii ) 1 wiązka zielonych szparagów 200 g mrożonego groszku

Wino Francja Kuchnia