bardzo dobre. Składniki na 8 małych naleśników: 100 g mąki gryczanej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 1 cebula 1 łyżka masła 400 g fileta z mintaja lub innej białej ryby (może być mrożona) 100 g śmietany 18% 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki(...)suszonych ziół prowansalskich pieprz odrobina soku z cytryny 1. Z mleka, mąki, jajek i soli przygotować ciasto. Usmażyć naleśniki. 2. Rybę rozmrozić, dokładnie osuszyć. 3. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Na niej położyć filety z ryby. Polać sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem 10 minut. 4. W miseczce przygotować
Moja Galeria SmakuPyszny przepis na rybę pieczoną w folii z mozzarellą i pomidorami SKŁADNIKI (2 porcje)4 nieduże filety ulubionej ryby morskiej (po ok .100)2 duże pomidorykulka mozzarelli (125g)pieprz cytrynowysól bazylia, oregano,czosnek PRZYGOTOWANIEFilety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.Na na dwóch kawałkach folii aluminiowej układamy najpierw po jednym filecie. Oprószamy pieprzem cytrynowym(...)solą, czosnkiem, bazylią i oregano. Pomidory kroimy w plastry.Połowę układamy na rybach i znów doprawiamy -tym razem tylko oregano i bazylią. Następnie kładziemy mozzarellę pokrojoną w plastry i resztę pomidorów + zioła.Na samą górę kładziemy filety, które znów posypujemy wszystkimi przyprawami. Zawijamy w folię i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym
Moje Kuchenne Rewelacjerybne eksperymenty. Szaszlyki z ryby robilam pierwszy raz. Jak zawsze do szaszlykow dobra jest jakas marynata. Wlasciewie zamiast niej zrobilam paste, ktora posmarowalam rybe przed grillowaniem.Skladniki:filety z ryby, dla 2 osob potrzebowalam 4 filety, uzylam dorszaskladniki na paste:1 lyzka oliwy2 lyzki koncentratu pomidorowegonatka pietruszki1 zabek czosnkusok z cytrynysol, pieprz do smakuRybe nalezy umyc, osuszyc(...)pokroic na kawalki, ktrore nabijamy na patyczki. Mieso ryby delikatnie solimy.Pietruzke i czosnek siekamy, a nastepnie mieszamy z koncentratem pomidorowym i oliwa. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy tez sok z cytryny. Ilosc soku uzalezniona jest od naszych upodoban. Jesli ktos woli by ryba byla bardziej kwasna moze dodac tego soku wiecej. Najlepiej sprobowac wczesniej paste czy nie jest
Przysmaki KarolkiSkładniki: * 50 dag filetów z ryby * sól, pieprz * mąka do obtoczenia * tłuszcz do smażenia * 2 pęczki koperku * 20 dag żółtego sera * szklanka kremówki * łyżka masła do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Filety solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące i smażymy na rumiany kolor. Przekładamy do naczynia wysmarowanego masłem. Koperek drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce(...)grubych oczkach. Koperek i ser mieszamy z kremówką. Zalewamy rybę. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 15 minut
Pobite gary BarbaryPyszna ryba zapiekana w sosie koperkowymSKŁADNIKI 4 filety białej ryby morskiej250g śmietany 18%3 ząbki czosnkupęczek koperku3 łyżki białego winałyżeczka kurkumysól morskapieprz cytrynowyPRZYGOTOWANIEFilety nacieramy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mieszamy z kurkumą, winem,posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałym sosem zalewamy rybę. Zapiekamy przez pół godziny w piekarniku nagrzanymdo
Moje Kuchenne Rewelacjecierpię mrożonych filetów z ryb. Zazwyczaj pełno w nich wody, trudno określić gatunek ryby, a ponadto fatalnie się je smaży. Już dawno przekonałam się, że najlepszą opcją na przyrządzanie takiego jedzenia jest zrobienie go na parze. Odpowiednio doprawiony kawałek ryby z parownika jest niezwykle smaczny, a przy tym jego przyrządzenie zajmuje dosłownie chwilę. Ilość porcji: 2 Czas(...)przyzwyczajenia dałam krople oliwy, ale do gotowania na parze jest to całkowicie zbędne. Powstałą mieszanką nacieramy rybę i odstawiamy na kwadrans (jeśli nie mamy czasu możemy ten etap ominąć). Następnie umieszczamy w parowniku na 10-12 minut w zależności od grubości kawałka ryby. Po tym czasie ryba jest gotowa. Można podawać z ziemniakami z parownika wraz z surówką. Smacznego
Kolizje Smakówsmak ucieka. Odmrażanie w mikrofali albo piekarniku? To samo, plus dochodzi energia cieplna, część białka w delikatnej rybie się ścina, smak ucieka… Woda jako produkt uboczny rozmrażania ryby jest nie do uniknięcia. Omijam to w ten sposób, że zaraz po wyjęciu filetów z zamrażalnika szybko płukam je w ciepłej, ale nie gorącej bieżącej wodzie żeby pozbyć się jak największej(...)mleko zrobi się tak gorące, że nie można do niego włożyć palca, wkładam filety. Nie tracą smaku. Jeśli chcecie je tylko rozmrozić i zapanierować do smażenia, wykorzystajcie ten sposób i dajcie się rybie rozmrozić w mleku do końca (po podgrzaniu mleka wyłączcie gaz) . Do fishburgerów rybę w mleku gotujemy, około 5-6 minut. Ziemniaki obieramy i gotujemy
Karo in the Kitchenminut. Nie myślcie tylko sobie, że moim postanowieniem noworocznym jest przejście na dietę :P. Do ryżu podałam sos czosnkowy, żeby ilość kalorii podwyższyć :)Składniki, 1 porcja ryby:1 filet z morszczuka1 duży ząbek czosnku1 łyżeczka posiekanej natki pietruszkikilka kropel soku z cytryny1 łyżeczka oliwy z oliwek0,5 pół łyżeczki ulubionej przyprawy do ryb (używam przypraw ze sklepu(...)przyprawić solą, pieprzem, posypać czosnkiem i natką pietruszki, skropić cytryną, delikatnie skropić oliwą z oliwek. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Takiej wielkości filet przyrządzać w parowarze przez około 10 min. Jeżeli mamy większą rybę np. w dzwonkach czas wydłuży się do około 15 minut
cooklifenori with pasta. Składniki. 2 filety z dorsza 15 cm pora, biała część 1 łyżka masła 1 arkusik nori 1 łyżka oleju 200 g makaronu somen sól, pieprz, przyprawa do ryb Prymat dobrze osączyć(...)łyżki octu ryżowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwki 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki wasabi 2 łyżeczki sezamu czarnego 2 łyżeczki cukru brązowego miałkiego Wykonanie. Filety z ryby posypać przyprawą do ryb i pieprzem. Por pokroić w cienkie krążki i przesmażyć leciutko na maśle. Por ułożyć na filetach i złożyć w zgrabne pakieciki
Kulinarny karnet Christopherawnętrza ryby rękę i delikatnie odrywać wnętrzności. Trzeba uważać żeby nic w środku nie pękło ponieważ może to zanieczyścić całe mięso. Delikatnie wyciągać wnętrzności od strony ogona a na końcu odciąć przełyk. Rybę nacinamy wzdłuż głowy (tzw. pod uchem) oraz w poprzek wzdłuż linii którą tworzą łuski. Następnie nacinamy rybę wzdłuż grzbietu i odcinamy górny filet prowadząc nóż(...)przy ościach ryby. Tak samo postępujemy z drugiej strony karpia. W filecie zostaną malutkie ości ale nie trzeba je usuwać ponieważ ryba będzie w zalewie octowej, która rozpuści ości. Dolną część mięsa możemy również odciąć od ości, ale wtedy dużo mięsa zostanie przy ościach. Ja odcinam ten kawałek razem ośćmi a następnie ości usuwam. Teraz ściągam skórę. Delikatnie
Mama GotujeDelikatna i syta Zapiekanka z rybą i brokułami SKŁADNIKI: 4 filety z ryby ( np mintaja) brokuł pomidorki koktajlowe oliwki 2 ząbki czosnku serek topiony 400 ml śmietany tarty ser zółty sól, pieprz, oregano Różyczki brokuła i rybę najlepiej podgotować na parze. W dwóch naczyniach żaroodpornych umieścić po połowie wszystkich składników. Śmietanę wymieszać z serkiem topionym, tartym serem
MarciochaKucharzywymaga długiego smażenia). Siekamy świeży koperek i posypujemy usmażoną rybę. Smażone filety z gładzicy, do tego frytki belgijskie i surówka z kapusty pekińskiej to wyśmienite danie obiadowe. Gładzica ma białe bardzo delikatne i soczyste mięso. Jest tak dobre, że nie potrzebuje dodatkowych przypraw. W przypadku tej ryby sprawdza się zasada minimalizmu – czasem mniej znaczy więcej. Filety
mojewypiekiinietylkowarzywa zmiękną a bulion wchłonie aromat ryby. Po tym czasie wyjmujemy głowę karpia i zanurzamy resztę filetów z ryby. Gotujemy na małym ogniu aż ryba będzie gotowa i bardzo ostrożnie, za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy filety z bulionu. Wykładamy je na talerz i pozostawiamy do wystygnięcia. Pozostały bulion (powinno zostać jakiś 1 litr płynu) przecedzamy, dodajemy kilka
My simple kitchenrybę po pracy – na ostatnią chwilę – stąd to ułatwienie… Co do ryby - teraz skusiłam się na dorsza skrei – norweskiego dorsza wędrownego, którego poławia się tylko od stycznia do kwietnia. Ma doskonały smak. Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami: 2 filety z dorsza (każdy po ok. 150-200 g) 1 puszka białej fasoli (puszka(...)suszone. Podsmażamy ok. 2-3 minuty – aż pomidory zmiękną, a szpinak zwiędnie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy warzywa z szynką na dwa talerze. Na wierzchu układamy filety z ryby. Od razu podajemy. Post Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuzielonej papryki 150 dag śmietany 18% sól przyprawa do ryb pieprz cytrynowy sok z cytryny olej siekany koperek Sposób wykonania: 1. Odmrożone filety kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. 2. W międzyczasie przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy w paseczki i paprykę i cebulę
Kuchnia domowa Ani