filet z ryby - 2315 przepisów (strona:4/155)

Pieczona ryba haddock podana z soczewicą 140

zaciszu domowym znajdzie się natomiast ryba haddock pieczona, wersja dietetyczna. Mam nadzieję, że równie smaczna, na zielonej soczewicy z sosem jogurtowym.  Zapraszam. Składniki: 500 g ryby haddock (4 filety) 1 cytryna 200 g zielonej soczewicy 1 garść suszonych pomidorów 1 garść oliwek 1 pęczek natki pietruszki sól morska      biały pieprz  5 łyżek oliwy(...)upiec ze szczyptą cynamonu i brązowego cukru.  Jogurt wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Ułożyć na talerzu soczewicę, upieczony filet ryby. Ozdobić plastrami cytryny oraz czerwonym pieprzem.  Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Kotlety rybne 194

ryby zrobiono filety a my z filetów zrobimy ryby.Musimy kupić taką ilość filetów, aby po rozmrożeniu i odsączeniu pozostało ok. 0,5 kg ryby.Z naszych doświadczeń wynika, że aby to uzyskać należy kupić przynajmniej 1 kg filetów mrożonych.Do tego potrzebujemy:-2 cebule-2 czerstwe bułki-1 jajko-bułkę tartą-pieprz ziołowy-warzywko-olej   Cebulę kroimy(...)grube krążki i szklimy na patelni na oleju.Zdejmujemy cebulę a olej zostawiamy do smażenia kotletów.Rybę, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz cebulę mielimy w maszynce.   Do zmielonej masy dodajemy jajko, pieprz ziołowy i warzywko do smaku.Wyrabiamy i stopniowo dosypujemy tartą bułkę, aby uzyskać masę, z której można formowaćkotlety.   Uformowane, niezbyt grube kotlety panierujemy w bułce tartej

Maminek kulinarny
Tilapia w marynacie musztardowej z placuszkami ziemniaczamymi 199

miękkie i delikatne mięso, ale może być ona zastąpiona inną rybą (oczywiście filetem). Do ryby idealnie pasują placuszki ziemniaczane, które są pewną modyfikacją tradycyjnych placków ziemniaczanych, za którymi, powiem szczerze, nie przepadam. Oceńcie sami, które wolicie :) Składniki (na 2 porcje): Ryba 4 małe filety z tilapii ze skórą (ok.45 dag) 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki oliwy(...)cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 czubata łyżka mąki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Filety z tilapii myjemy i delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Musztardę, oliwę, ocet i przyprawy mieszamy w miseczce. Rybę smarujemy z obu stron marynatą i zostawiamy na minimum 2 godziny. W międzyczasie przygotowujemy masę na placuszki. Ziemniaki ścieramy na tarce

Zakręcony Widelec
Zapiekanka rybna 204

Dawniej ryba kojarzyła mi się z formą panierowanego kotleta. Jednak teraz chętniej odkrywam jej smak w połączeniu z Warzywami. Ostatnim hitem była w panko w pikantnym sosie. Tym razem proponuję Wam wersję znacznie łagodniejsza. Zainspirowałam się przepisem z bloga Moje Walijskie Pichcenie. Składniki na 3 porcje: 570g fileta z ryby (dowolnego(...)mnie mintaj) 200g pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1 mała zielona papryka 200g śmietany 18% sól sok z cytryny pieprz cytrynowy przyprawa do ryb olej koperek Przygotowanie: Rybę rozmrozić. Filety pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i odstawić do lodówki na około godzinę.  W tym czasie należy

Fabryka pomysłów
Ryba po grecku 144

średnie marchewki 2 średnie pietruszki 3cebule duży słoiczek koncentratu pomidorowego łyżka pikantnego ketchupu sól , pieprz, ostra papryka mielona olej do smażenia mąka do panierowania ryby 1/2 szklanki wody Sposób wykonania: Filety rybne obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju przez kilka minut z obu stron. Odłożyć na bok. Następnie na tarce o dużych oczkach zetrzeć jarzyny. Rozgrzać(...)chwil, po tym czasie dodać cebulę pokrojoną w półplasterki. Podlać wodą i dusić około 10 min. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, łyżkę ketchupu. Doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Rybę ułożyć na półmisku, na to podsmażone warzywa. Można podawać zarówno na ciepło jak i na ziemno

Smaki Natalii
Ryba w ostrej panierce z salsą buraczkową 144

tymczasem zapraszam Was na moją wersję tej bardzo smacznej ryby. Ach, i dodam jeszcze, że jest to kolejne bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam! Ryba: Filety z białej ryby, ja użyłam łupacza Pasta madras  Salsa buraczkowa: 4 średnie ugotowane buraki 1 mała czerwona cebila 1 czerwona papryczka chili 2 łyżki posiekanej świeżej mięty

Codzienne Gotowanie
Ryba po grecku bez smażenia 168

dzięki temu nie ma w niej niepotrzebnego tłuszczu. Pyszna zarówno na ciepło jak i zimno- obie wersje wypróbowane ;)  Polecam :) Składniki: 700-800g filetów ryby- ja miałam dorsza, filety mrożone 6 sztuk marchwi (ok 800g) seler pietruszka duża cebula koncentrat pomidorowy (200g) sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy cytryna 1/2 kostki rosołowej  Rybę rozmrażamy i dokładnie(...)ugotowaniu odcedzamy, wyjmujemy liść i ziele. Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na łyżce oleju i dodajemy do reszty warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy koncentrat. W naczyniu układamy na przemian, warstwę ryby, następnie warstwę warzyw, ponownie warstwę ryby itd. Odstawiamy na noc. Danie można podawać na zimno lub odgrzać w piekarniku. Życzę smacznego! :) PS. Porcja dosyć solidna, także można zrobić

Czerwona Porzeczka
Ryba pieczona z tapenadą 158

smaczny obiad. Do tapenady nie dodawałam anchois – lecz można ich oczywiście użyć. Nie żałujcie tapenady na wierzch ryby – im więcej tym lepiej. Ryba pieczona z tapenadą: 4 filety z białej ryby (np. dorsz, tilapia, okoń morski) 4 łyżki parmezanu 4 łyżki białego wytrawnego wina 1 czerwona papryczka chili lub chili w płatkach 400 g ryżu(...)łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 filety z białej ryby (np. dorsz, tilapia, okoń morski) 4 łyżki parmezanu 4 łyżki białego wytrawnego wina 1 czerwona papryczka chili lub chili w płatkach 400 g ryżu jaśminowego lub basmati sól

Poezja smaku
Roladki rybne na parze 172

Składniki: 3-4 filety z ryby--u mnie(...)filety z rekina,ale każda ryba jest dobra kawałek sera pleśniowego pokrojonego w plastry kawałek ogórka małosolnego, pokrojonego w słupki kawałek papryki czerwonej 3-4 plastry sera żółtego sól, pieprz. Wykonanie: Filety myjmy i osuszamy. Każdy kawałek dokładnie skrapiamy sokiem z cytryny. Z każdej strony posypujemy solą i pieprzem.Na ,każdy kawałek ryby układamy ser żółty ,następnie słupek

w mojej kuchni
Pieczona ryba po bolońsku 223

naszym stole. Do tego dania można użyć różnego rodzaju ryb. My najczęściej korzystamy z filetów dorsza, soli lub mintaja. Składniki:  - 0,5 kg pieczarek - 2 czerwone papryki - 1 zielona papryka - 1 żółta papryka - 2 cebule - 500 g mrożonych filetów ryby  - 4 łyżki przecieru pomidorowego - olej - sól, pieprz - łyżeczka suszonych ziół  prowansalskich - łyżeczka suszonego oregano Sposób(...)obierakiem do warzyw.  Papryki kroimy na podłużne cienkie paski i smażymy. Kiedy papryka będzie miękka doprawiamy ją solą, pieprzem i ziołami.  Rybę solimy i pieprzymy. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.  Połowę filetów przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy częścią pieczarek i  papryk. Tworzymy kolejną warstwę. Wierzch smarujemy przecierem pomidorowym.  Wstawiamy do nagrzanego

Pan i Pani Smith w kuchni
Sandacz pieczony w sosie śmietanowo-czosnkowym pod żółtym serem 201

zupełnie "przypadkowym przypadkiem". Nie wiem co mnie naszło, żeby zalać rybę sosem i tak ją upiec. W każdym razie od tamtej pory gości na naszym stole dość często, bo pieczona ryba jest pyszna, sos jest rewelacyjny, a całość przygotowuje się dosłownie chwilę.Składniki: - 500 g filetów dowolnej ryby*- 0,5 szklanki śmietanki 30%- 2 ząbki czosnku- pół pęczka(...)grubości filetów). Kiedy ryba jest już upieczona układamy na wierzch plasterki sera i trzymamy jeszcze przez chwilę w piekarniku tak długo, żeby ser się rozpuścił.4. Nakładamy na talerze, mielimy na rybę odrobinę kolorowego pieprzu. Zamiast tego można też posypać ją odrobiną świeżego koperku.Świetnie smakuje z ziemniakami, ale polecam też z ryżem, polany sosem z ryby smakuje rewelacyjnie

Kraina Tysiąca Smaków
smaczna ryba płotka grillowana... 163

cytryny 1 łyżeczka, kucharek 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, natka pietruszki 1 pęczek, filety rybne 2 większe płotki 2 większe filety ryby płotka opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, z oleju, pieprzu, papryki, kucharka, soku z cytryny przygotować marynatę, natrzeć filety i odstawić na 1 godzinę do lodówki patelnię grillową(...)minut z każdej strony natkę pietruszki zmiksować w pojemniku rozdrabniacza i 3 minuty przed końcem grillowania posmarować stronę fileta bez skóry 2 łyżkami na każdy filet podać z cytryną, pieczywem - ryba płotka jest delikatna, nie tłusta, zdrowa.....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Jogurtowo-cukiniowe risotto + pieczona flądra 142

jogurt naturalny i zeszkloną na oddzielnej patelni cukinię. Podawać w momencie, gdy bulion odparuje, a całość nabierze kremowej konsystencji. Ryba: rybę oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i lubczykiem. Formę wysmarować za pomocą pędzla oliwą. Ułożyć na niej filety ryby. Piec pod przykryciem ok. 10 minut, a następne kilka minut bez przykrycia by się zarumieniła.   Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Okoń morski z pomidorkami i białym winem 155

pyszne, aromatyczne danie z ryby. Myślę, że w ten sposób można przygotować także filety pstrąga, czy łososia. Podczas przygotowania na patelni powstaje pyszny, aromatyczny sos - który można zbierać z talerza kawałkiem świeżej ciabatty. Składniki: 4 filety okonia morskiego (lub innej ryby) płaska łyżka masła klarowanego łyżka oliwy z oliwek płatki suszonej chilli 2 ząbki czosnku(...)dołu. Smażymy tak rybę przez 5-7 minut w zależności od grubości fileta. Przekładamy rybę na drugą stronę, dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, chwilkę smażymy. Skrapiamy całość sokiem z cytryny, posypujemy posiekanym koperkiem, a po chwili dodajemy białe wino - skórka ryby nie powinna być przykryta winem, musi pozostać chrupiąca. Po 2 minutach, kiedy alkohol wyparuje

Kulinarne Inspiracje
Morszczuk na szpinakowej poduszce :) 119

właściwości pomocnych z zwalczaniu nałogów związanych z nadużywaniem alkoholu czy paleniem papierosów. Ja osobiście nie mam takich problemów, ale skrobię bardzo lubię i używam :) Składniki: - filet morszczuka lub innej ryby - 300 g szpinaku (u mnie mrożony) - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, szczypta chili - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki mleka - 1 łyżeczka skrobi kuzu lub innego zagęstnika(...)kubeczku rozrobić skrobię z mlekiem, dodać jogurt i jajko, wymieszać. Zawiesinę wlać do szpinaku i gotować na mniejszym ogniu, cały czas mieszając przez ok. 5 minut. Podawać z filetem ryby. Smacznego

Zdrowie na języku :P