filet z ryby - 2315 przepisów (strona:10/155)

Łosoś faszerowany z fasolką i pomidorami 183

skórę w każdym zrobić nacięcie. Do każdego otworu nałożyć farsz i spiąć wykałaczkami. Doprawić solą i pieprzem. W jednej miseczce roztrzepać jajka, a do drugiej wsypać bułkę tartą. Filety ryby obtoczyć w jajku, a potem w bułce tartej. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, najpierw położyć fasolkę i pozostałe pomidorki , na górze rozłożyć rybę. (Można smażyć na patelni jeśli wolicie

Kuchnia Pokoleń
Sola po grecku 137

osób przygotowuje je na Wigilię. Ja, osobiście je uwielbiam i bardzo polecam, bo nie nazwa mnie przekonuje do konsumpcji, ale to co mam na talerzu. Składniki: 1 kg filetów ryby ( u mnie sola) 2 średnie marchewki 1  pietruszka 1 mały seler  2 cebule  150 g koncentratu pomidorowego, 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 goździki

Gosia gotuje
Roladki rybne z kapustą 162

panga -0,5 kgkapusta kwaszona -1 garśćmarchewka -1 sztcebula -0,5 sztjabłko -1 sztsól i pieprzolejtłuszczprzyprawa do rybPRZYGOTOWANIE:Filety rybne przekroić wzdłuż, aby powstały z jednego fileta dwa. Oprószyć rybę przyprawą, odstawić na godzinę. Kapustę lekko odcisnąć z nadmiaru kwasu. Jabłko i marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Wszystkie składniki

Kuchnia Danusi
Pieczony łosoś w glazurze musztardowo-miodowej z batatami i jarmużem 186

połowy cytryny 2 łyżki oliwy czosnkowej Przygotowujemy glazurę dla ryby.Płynny miód, musztardę, sok z cytryny, pieprz i czosnek i posiekany koperek energicznie mieszamy ze sobą. Filety ryby myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą. Wykładamy łososia i polewamy gotową glazurą. Bataty obieramy ze skórki, Kroimy w cienkie plasterki. Układamy obok łososia. Posypujemy je solą morską

Bon Appetit Małgorzaty
Świąteczna zupa rybna 394

których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza, zupy oraz makarony (przykład to popularne w Neapolu vermicelli alle vongole). Dziś mam dla Was zupę z ryb i owoców morza przygotowaną na modłę włoską, z pomidorami i fasolą cannellini. Jak Wam już kiedyś pisałam, owoce morza są domeną mojego Męża, dlatego zaprosiłam go do pomocy przy(...)łyżeczka płatków chilli2 listki lauroweszklanka bulionu rybnego, warzywnego lub wody (mój bulion ugotowałam na jarzynach i pancerzykach krewetek)1 puszka 400 g fasoli cannellini (lub zwykłej białej)600 g filetów ryby o białym mięsie (np. dorsza), pokrojonych na 4 cm kawałki8 krewetek tygrysich, usunięty pancerz i jelito (surowych lub mrożonych)16 małży w muszlach (surowych lub mrożonych)posiekana natka

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryba w zalewie słodko-kwaśnej 188

smaczna rybę w zalewie można zrobić z fileta, ale również i z ryby świeżej. Ja miałam świeżego leszcza. To ryba smaczna, ale oprócz grubych ości ma sporo drobnych, prawie nie widocznych. Ryba świeża jest smaczniejsza od fileta, ale nie każdy lubi bawić się w poszukiwanie ości. Dlatego polecam przyrządzić do zalewy rybę w postaci fileta - bez ości. Wtedy nie dojdzie do sytuacji o której mój Mąż mówił, tj że mogłabym domagać się o odszkodowanie powypadkowe od samej siebie, albo od ryby :)  Może to śmiesznie brzmi, ale na pewno choć raz w życiu każdy z nas miał problem z ością w gardle i wtedy nie było nikomu do śmiechu... Na 1 kg usmażonej

Proste Potrawy
Makaron z pesto pistacjowym i łososiem 172

finansjerek , tureckiej baklavy czy posypki do owocowego crumble . Zaś najprostrzym sposobem na wykorzystanie niesolonych pistacji jest dzisiejsze pesto pistacjowe, pyszne z makaronem, ale również wspaniałe rozmarowane na toście, filecie ryby albo użyte jako oryginalny sos do pizzy . Sam makaron z pistacjowym pesto byłby smakowitym, pełnym daniem, ale postanowiłam go podkręcić dodatkiem łososia i zielonego groszku. Do pesto dodałam(...)oliwę i zmikusj, do uzyskania gładkiego pesto. Pesto może być gęste, ponieważ później rozrzedzimy je wodą z gotowania makaronu. Na dużej patelni rozgrzej odrobię oliwy i usmaż na niej filet z łososia ok. 5-7 minut z jednej strony i 3-5 minut z drugiej, aż filet będzie lekko rumiany na wierzchu i usmażony w środku. Ja skorzystałam

Chilli Czosnek i Oliwa
Lasagne z łososiem, szpinakiem i serem 158

dodać szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę, sól i pieprz. Szpinak dusimy przez 15 minut. Teraz przygotujemy farsz łososiowy: Można użyć dzwonków lub kostki z łososia, fileta. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Rybę zawijamy w lekko natłuszczoną folię i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30-40 minut. Po upieczeniu rybę rozdrabniamy

Smaczne Potrawy
Sushi 198

zaprosić do wspólnego robienia rodzinę lub przyjaciół, a i zaoszczędzić przy okazji można, bo w lokalu niestety trzeba trochę pieniędzy wydać. Do przygotowania najprostszego sushi potrzebujemy bardzo świeżej ryby, ale jeśli nie możemy takiej dostać, można użyć wędzonej na zimno lub pieczonej. Pozostałe składniki według uznania, ja użyłam ogórka, awokado i krewetki. Składniki: (porcja ryżu do wykonania jednego rodzaju(...)będzie się odpowiednio kleił. Dodatki: Do nigiri trzeba z łososia bez skóry powycinać  ładne, wąskie (2 x 5 cm), niezbyt grube (0,5 cm) kawałki. Filet ryby, aby miał ładną strukturę kroić lekko po skosie. Z pozostałych kawałków ryby przygotować paski do włożenia do środka sushi maki. Świeży ogórek umyć i pokroić w wąskie paski

Kuchcik gotuje
zupa rybna bouillabaisse 204

czosnku 1 limonka 4 łyżki oliwy z oliwek skórka cytryny 1 papryka czerwona szczypta szafranu 1 ząbek czosnku natka koperku oraz owoce morza (kalmary, k rewetki,  małże) filety ryb morskich łączna waga ryb i owoców morza nie powinna być niższa niż 1 kg i nie wyższa niż 1,5 kg 2 l wywaru rybnego według tego

Miód i pieprz
Zupa rybna z jesiotrem, ciecierzycą, pomidorami i jarmużem 173

zupę możecie ugotować nie tylko na jesiotrze , ale także na innych rybach. Podstawą jest esencjonalny bulion przyrządzony na rybich łbach i ościach czyli pozostałościach po wykrojeniu z ryb filetów. Pomyślcie o tym oprawiając np. świątecznego karpia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sole With Tropical Tiger Prawns 119

Składniki: 6 filetów ryby Sola 400g krewetek tygrysich w pancerzach 3 plasterki świeżego ananasa 1 cytryna 3 ząbki czosnku przyprawa do ryb oliwa z oliwek 1 łyżka masła klarowanego 3 gałązki natki pietruszki 4 łyżeczki musztardy Dijon 3 łyżeczki miodu 2 łyżki octu winnego czerwonego bazylia - ususzona garść oliwek Przygotowanie: Solę obsypujemy z każdej strony

ClauditteMissCooking
Kotleciki rybne 293

sposób zagospodarowałam obiady na dwa dni! Podaję je z sosem czosnkowym. Zapraszam!Składniki na kotleciki rybne:ok. 0,5 kg ugotowanych ziemniakówok. 200-300 g ryby (dowolny filet z ryby: smażony lub gotowany)1 jajkoposiekana natka pietruszkiotarta skórka z cytrynysok z połowy cytrynysól, pieprz, bułka tarta, mąka1 papryczka chili (opcjonalnie)Sos czosnkowy:4-5 łyżek jogurtu naturalnegoposiekany

UgotujmyTo.pl
Ryba gotowana -bez gotowania , z cudu kuchennego 162

Cud kuchenny Tupperware to bardzo proste "urządzenie"...potrawy są w nim gotowane, ale w sumie bez gotowania...do pojemnika wkładamy np.rybę, zalewamy wodą

Moje domowe kucharzenie
Ryba po grecku 150

angielskiego. Gotuję, aż warzywa będą miękkie.  Filety osuszam (używałam mrożonych), przyprawiam solą i pieprzem, moczę w jajku a następnie panieruję w mące. Smażę na gorącym tłuszczu z obu stron na złoto, odkładam filety do szerokiego naczynia.  Szalotkę i por tnę w pióra, podsmażam na tłuszczu pozostałym ze smażenia ryby. Z ugotowanych warzyw wyciągam listek laurowy(...)porem dodaję do garnka, mieszam i doprawiam (sól, pieprz, papryka słodka). Całość duszę jeszcze 10 minut.  W naczyniu (użyłam żaroodpornego, bo ładnie prezentują się warstwy) układałam filety z ryby, następnie ugotowane warzywa - i tak samo kolejną warstwę. Naczynie odstawiłam do lodówki na kilka godzin, by danie "przegryzło się". Najlepsze jest od następnego dnia. Ręcznik kuchenny w różową

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania