filet z ryby - 2315 przepisów (strona:3/155)

Rybka w panierce 132

blogu, ale tym razem filety rybne moczyłam w mleku... filety z ryby mleko sok z cytryny sól,pieprz  mąka bułka tarta jajka sól, wegeta Filety ryby pokroić na kawałki i włożyć do mleka, moczyć około 20 minut. Wyjąć z mleka, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.Następnie panierować mące, w jajku [ roztrzepanym z przyprawami

Moje domowe kucharzenie
Ryba z koperkiem pieczona w folii 169

danie to bardzo udany eksperyment z rybą i koperkiem. Polecam serdecznie dla wszystkich miłośników ryby.Składniki:filety ryby - u mnie dorsz podzielony na 4 porcje1 pęczek koperku2 ząbki czosnku*sólsok z cytrynypieprz cytrynowy2-3 łyżki oliwy z oliwekmasłoSposób przygotowania:1. Filety wypłukać, osuszyć. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem cytrynowym.2. Koperek siekamy, ząbki czosnku miażdżymy.3. Koperek, czosnek(...)oliwę, sok z cytryny mieszamy. Masę koperkową nakładamy na porcje ryby.4. Na folię aluminiową kładziemy kilka plasterków masła, na to kładziemy rybę i folię zawijamy w kieszonkę. Rybę pieczemy w 180 st. C przez 20-25 minut.5. Taką rybę podałam z warzywami na patelnię.*przy karmieniu piersią czosnek omijamySmacznego

Kuchnia domowa Ani
Ryba smażona w cieście piwnym 161

ryby, u mnie morszczuk sól prowansalska sok z cytryny ciasto piwne 3/4 szklanki piwa 1 i 1/2 szklanki maki 1 jajko szczypta soli szczypta proszku do pieczenia Filety ryby jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki. Następnie oprószyć solą oraz skropić sokiem z cytryny, odstawić. Przygotować ciasto piwne. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać jajko

Monia miesza i gotuje
Ryba w cieście francuskim 141

podwójnej ilości składników. Przygotowanie:  Filety z ryby rozmrażamy i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniczku. Po tym kroimy na dwu centymetrowe paski. Umieszczamy w misie i dodajemy sól, pieprz, mąkę, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Dzięki temu, że dodajemy mąkę, podczas pieczenia ryba zachowa swe soki (raczej soki z ryby wchłonie mąka).  Dwa blaty ciasta(...)francuskiego złączamy między sobą i wałkujemy na cieńszy blat. Po tym na jedną połowę ciasta, górką wykładamy wcześniej przyszykowaną rybę. Przykrywamy drugą połową ciasta i dociskamy swobodną część. Po tym wykrawamy za pomocą noża formę ryby, tak aby filety okazały się w samym jej środku. Boki rybki dociskamy za pomocą widelca, dzięki czemu soki z ryby

Kuchnia Łukasza
Ryba sosem pomidorowym z kaparami na ryżu z karmelizowaną cebulą 137

tego delikatna, rozpływająca się w ustach ryba. Bardzo smaczne danie, świetnie wpasowujące się w piątkowe menu. Polecam!  Składniki :  2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 2 średnie cebule 2 łyżki brązowego cukru 3/4 kubka ryżu 2 ząbki czosnku 3 pomidory sok z cytryny 2 łyżeczki kaparów 2 filety białej ryby np. dorsz (u mnie łupacz) natka pietruszki(...)pomidory, sok z połowy cytryny i kapary, gotować na niewielkim ogniu przez około 10 minut.  Jednocześnie na czystej patelni roztopić pozostałą łyżkę masła i usmażyć na nim filety ryby, po około 3-4 minuty z każdej strony, aż ryba zacznie się delikatnie rozpadać na kawałki. Rybę doprawić solą i pieprzem oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Ryż ułożyć

Codzienne Gotowanie
Ryba niespodzianka na Wigilię 150

interesująca alternatywa wobec tradycyjnego, polskiego karpia. Jeśli macie w święta gości, np. teściów, którzy twierdzą, że jedli już wszystko, to koniecznie przygotujcie taką rybną niespodziankę. Do przygotowania ryby potrzebujemy: – filet z łososia – opakowanie średnich krewetek (oczyszczonych i sparzonych) – garść rodzynek (najlepiej białe ,duże sułtanki) – kieliszek białego, wytrawnego wina – białą część 1 pora(...)likieru cytrynowego – 20 ml likieru curacao/cointreau lub np grand marnier – sok z cytryny ( do smaku) – cukier, sól, pieprz Wykonanie – ryba: Zacznijmy od przygotowania rybyfilet skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Krewetki mieszamy w osobnym naczyniu z rodzynkami (wcześniej namoczonymi w winie), posiekanym drobniutko koprem, cieniutkimi talarkami pora

Szybko Tanio Smacznie
ZUPA BOUILLABAISSE 214

jest wręcz bajeczny... Poezja, kwintesencja smaku- te określenia nie końca oddają ten cudowny smak i aromat. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj (klik) . Przepis na ok.6-8 porcji.Składniki:- 2kg filetów ryb morskich (u mnie tym razem: łosoś, miruna nowozelandzka,okoń nilowy i polędwiczki dorsza atlantyckiego)- ok.500g różnych owoców morza: ośmiorniczki, krewetki, kraby, homary, mule..)- 2 marchewki- 2 duże cebule- kilka(...)daję wodę)- skórka otarta z ok.1/8 pomarańczy (ja daję gotową Oetkera)- 2 łyżki soku z cytryny- szczypta chili (nie trzeba)Dodatkowo:- bagietka- trochę oliwy i masła- ząbek czosnku Filety z ryb kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.W garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i por pokrojony w półkrążki. Dodajemy marchewki pokrojone w talarki

Smaczne Zdrowe
Ryba w sosie pikantnym z warzywami 212

oregano i curry. Podałam ją z brązowym ryżem, który dopełnił całości.Ps. przypominam o trwającej do piątki akcji Gotowanie za głosowanie Składniki na 4 porcje: 4-6 filetów/kostek ryby – u mnie mintaj Ok. 100g panierki Panko lub bułki tartej 1-2 łyżki sosu słodkiego chili Tao Tao Słodka papryka w proszku 2 jajka Sól Pieprz – może być cytrynowy(...)ryżu Sos: 450g mrożonych warzyw (u mnie włoskie z Biedronki) Puszka krojonych pomidorów Papryczka chili Szczypta curry, bazylii i oregano Szczypta cukru Sól Pieprz 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Filety ryby rozmrozić. W oddzielnych miseczkach przygotować mąkę i panko (bułkę tartą). Jajka wbić do trzeciej miski. Dodać do niej sól, pieprz, słodką paprykę oraz słodki sos chili. Roztrzepać. Rybę

Fabryka pomysłów
Pieczona ryba po grecku 128

czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru trzcinowego łyżeczka słodkiej papryki liść laurowy ziele angielskie szczypta gałki muszkatołowej natka pietruszki do dekoracji Pieczona ryba Filet pozbawiam skóry i ości, doprawiam szczyptą soli i pieprzu i układam w naczyniu żaroodpornym. Całość polewam sokiem z cytryny, obkładam koprem i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(...)doprawiam cukrem, szczyptą soli oraz pieprzu, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny i papryką. Sos powinien mieć delikatnyt, słodko- kwaśny smak. Ciepłą rybę podajemy z porcją sosu z dodatkiem chleba/ ziemniaków lub ryżu. Drugą opcją jest podanie ryby na zimno. W tym celu należy przygotować szklane naczynie, na dnie którego umieszczamy część zimnego sosu. Następnie układamy kawałki ryby

Mango Papaja
Ryba w pieczarkach 312

Ryba w pieczarkach...Złociste, opieczone w panierce z samej mąki, filety morskiej ryby.Oblane kremowym, śmietankowym sosem pieczarkowym.Zapieczone w piekarniku.Pyszna ryba nie tylko od święta.Polecam! Składniki:500 g filetów z ryby morskiej (świeżej lub mrożonej) - u mnie mrożone filety z dorsza;500 g pieczarek;250 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36 % (tzw. kremówki);Mąka(...)pszenna do obtoczenia ryby;1/2 pęczka natki pietruszki;Olej do smażenia;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Rybę (jeśli jest mrożona, odmrozić), odsączyć papierowymi ręcznikami z nadmiaru wody, przyprawić solą i pieprzem z każdej strony i dokładnie obtoczyć w mące.Tak przygotowane filety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, na złoty kolor, z obu stron.Usmażone ryby układać

Gospodyni Miejska
Gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa według Doroty Wellman 127

mleczka kokosowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody 4 średnie ziemniaki, obrane, pokrojone w niezbyt dużą kostkę sól pieprz cukier 1/2 pęczka kolendry, posiekanego Umyte filety z ryb dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy na kawałki. Pokrojoną cebulę i paprykę przesmażamy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy pokrojoną papryczkę chili. Całość smażymy razem przez chwilę, następnie(...)ziemniaki i całość gotujemy jeszcze około 10 minut (ziemniaki muszą zrobić się miękkie). Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na sam koniec do zupy wkładamy kawałki filetów z ryb i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 4-5 minut (nie mieszamy, aby nie uszkodzić filetów!). Gotową zupę nalewamy na talerze, dekorujemy posiekaną kolendrą. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Ryba w mleczku kokosowym 172

także kurkumę oraz curry. Z trawy cytrynowej odkrawamy 5cm dolnych części i dodajemy do reszty składników w malakserze (górne części zostawiamy). Blendujemy wszystko, aż powstanie gładka pasta. Przygotowanie ryby: Filet pozbawiamy skóry i jeśli to możliwe – większych ości. Kroimy rybę w grubą kostkę (ok. 2,5 cm). Posypujemy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Opcjonalnie możemy skropić(...)uwolnić olejki eteryczne i wrzucamy w całości do sosu. Dodajemy także sos sojowy oraz liść kaffiru (lub ścieramy skórkę z limonki). Zagotowujemy. Na gotujący się sos wrzucamy kawałki ryby. Gotujemy przez 3 minuty. Po tym czasie wyławiamy łodygi trawy cytrynowej i listek kaffiru, a dodajemy uprażone i zmiksowane wcześniej wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy. Próbujemy czy sos należy doprawić solą

Poezja smaku
Ryba na 2 sposoby 198

się, by wszystkie ziemniaki były odwrócone skórką do dołu. Wkładam do piekarnika w tym samym czasie co rybę. * My lubimy ostre dodatki do ryby, ale oczywiście możecie użyć dowolnych przypraw np. tymianku, papryki słodkiej czy czosnku. :) Ryba w chrupiącej panierce: 4 filety (my użyliśmy mintaja i pstrąga) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki bułki(...)tartej przyprawa do ryb cytryna do skropienia sól i pieprz olej do smażenia Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem, a następnie skrapiamy cytryną z każdej strony. Doprawiamy ją przyprawą do ryb oraz solą i pieprzem. Na większym talerzu przygotowujemy panierkę, wsypujemy obie mąki oraz bułkę, a także ok. łyżeczkę przyprawy do ryby. Wszystkie filety obtaczamy w panierce

Cooking Monster
Marynowane ryby aromatyzowane 154

sałatkę z burakami. Polecam sałatkę śledziową z morelami Sałatka śledziowa z jarzynami jest też bardzo smaczna. Jednak ostatnio naszła mnie ochota na domowe ryby marynowane. Przygotowałam więc  ryby ( filety z łososia i dorsza) w  aromatyzowanej przyprawami marynacie. Przyprawy jakie zastosowałam to pokruszone liście laurowe, goździki, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, ziarenka kolendry i gorczycy, oraz jagody jałowca, mielony(...)pieprz cytrynowy, dla ostrości smaku wykorzystałam papryczkę chili. Aby przygotować marynowane ryby aromatyzowane najlepiej wykorzystać filety rybne, które kroimy na małe kawałki. Jeśli wykorzystamy ryby w całości to wyciągamy duże ości, małe ości zmiękną podczas marynowania. Ryby przygotowujemy dwu etapowo, najpierw trzymamy je w solance, a następnie po wypłukaniu w marynacie na bazie octu winnego, cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
słów parę o rybach ich filetowaniu i nie tylko 156

materii. Od najdawniejszych czasów Kuchnia Polska słynęła, ze sposobów przyrządzania ryb wszelakich, zdobywając należne jej uznanie w szerokim świecie. A dziś co nam zostało z ogromnej spuścizny po naszych antenatach. Ledwie parę razy do roku, prawie z musu, ryba zagości na naszych stołach i to jaka ryba filet z pangi,  czy miruny. Dobrze że nasi przodkowie tego(...)użyć fileta ze skórą, jeśli zależy nam aby  mieć filety bez skóry, pomijamy skrobanie łusek). Oczyszczoną rybę kładziemy na desce i krótkim nożem nacinamy jej grzbiet, tuż przy kręgosłupie, oraz za łbem. Zmieniamy nóż i delikatnymi ruchami ( ciągnąc ostrzem noża po ościach), oddzielamy mięso ryby od kręgosłupa, zaczynając od łba i przesuwając nóż w stronę ogona

Miód i pieprz