filet z ryby - 2315 przepisów (strona:21/155)

Ryba po grecku... 164

Ryba po grecku... W tym wypadku dorsz po grecku... Może robię inaczej niż inni bo tylko z cebulą i przyprawami, u mnie nie lubią z tą całą włoszczyzną. Jest na prawdę pyszna. Potrzebne będą: 1 - 1,5 kg fileta z ryby 6 dużych cebul 6 listków laurowych 6 ziaren pieprzu 6 ziaren ziela ang. 4 kopiaste łyżeczki koncentratu

Pelusiowa Kuchnia
Porowa jaglanka z ciecierzycą i filetem gładzicy 189

tylko/. Jest to jedno z moich  ulubionych dań  ,  d o przygotowania  którego  użyłam   świeży filet z gładzicy. Można go śmiało  zastąpić dowolnym gatunkiem ryby. Potrawka z kaszy  i ciecierzycy smakuje doskonale również samodzielnie..... Składniki: /2 porcje/ 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1  mały(...)przyprawą. -Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą , ułożyć filety, na wierzch nałożyć masło. -Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika /180st/  na ok. 20  minut. -Upieczoną rybę podawać z  przygotowaną  wcześniej kaszą. -Upieczone filety można ułożyć  na wierzchu kaszy i wstawić  ponownie na kilka minut do piekarnika. -Udekorować zieloną pietruszką

Zakamarki mojej kuchni
Ryba zapiekana pod jarzynową pierzynką 215

pietruszka 1 mała cebulka kawałek selera 200 g sera (mozzarelli lub żółtego sera) sól, pieprz sok z cytryny olej do posmarowania formy i posmażenia warzyw Sposób przygotowania: 1. Filety z ryby (odmrożone) kroimy kroimy na porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. 2. Warzywa obieramy, cebulkę drobno siekamy, a marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce

Kuchnia domowa Ani
RYBY W OCCIE 223

morski(bez znaczenia)-ok.1,5 kgmąka do panierowaniasólzalewa:1 szkl.octu5 szkl wody1 łyzka soli5 łyżek cukruziele angielskie,liście laurowecebula(do wersji bez wekowania)Wykonanie:Gotowe opatroszone porcje ryby,lyb fileta solimy,panierujemy w mące ,smażymy na rumiano.Przygotowujemy zalewę;wszystkie składniki zagotowujemy(oprocz ziela i listka laurowego).WERSJA DO SŁOIKA:rybki układamy do słoika,do kazdego słoika dodajemy(...)ziela angielskie i listku laurowym.Gorącą zalewą zalewamy ryby,zakręcamy słoik,odwracamy zeby sie zawekował.Zalewy wystarcza na ok.4 słoiki 0,5.Tak przygotowany moze spokojnie stać w lodówce nawet miesiące.Ale nie ustoi tyle,pyszne juz po dobie,kiedy składniki sie przegryzą.WERSJA BEZ WEKOWANIA:Cebule kroimy w piórka,układamy do garnuszka lub wiekszej miseczki.Na to układamy posmażone rybkI.Przek

Z Majeczką w kuchni
Ryba po grecku 217

Ryba po grecku, chociaż z Grecją nie ma wiele wspólnego, bardzo łatwo przyjęła się w naszych domach jako danie wigilijne. To danie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki są dość tanie, a wykonanie niezbyt pracochłonne. Potrzebujemy filetów dowolnej ryby oraz warzyw korzeniowych, m.in: marchewki, pietruszki i selera. U mnie przygotowuje się taką rybę na każdą

Pasja Smaku
Zupa rybna 225

słodko i słonowodne, te polskie i z zagranicy! Do koloru do wyboru - ze skórą i bez, w całości i filet, filet albo polędwica! I powiem Wam zupełnie szczerze, że aż trochę obawiam się kolejnej wizyty w MAKRO, bo ryby i owoce morza kocham miłością wielką, więc wszystko będzie dalej kusić! A jeśli zależy nam na jakiejś konkretnej(...)ryb z MAKRO jeszcze wrócimy :) Składniki: 1 kg ryb (łosoś, dorsz, miętus), 500 g małży, 1 i 1/2 puszki pokrojonych pomidorów, 750 ml bulionu warzywnego, 1 duża szalotka, 1 duży ząbek czosnku, 1/4 łyżeczka tymianku, 1 pełna łyżeczka wędzonej papryki, 1 pełna łyżeczka papryki ostrej, 1/4 łyżeczka suszonych płatków chilli, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sól, pieprz Ryby

Plate of Joy
109. Ryby w cieście z zalewy 167

łyżeczka soli sól, pieprz, olej do smażenia    Rybne filety pokroić w nieduże kawałki, posolić i popieprzyć, odstawić na 1-2 godziny. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany. W razie potrzeby należy dodać więcej wody lub mąki. Kawałki ryby obtaczać w cieście i smażyć z obu stron na głębokim tłuszczu. Upieczone

Jadło i czytadło
Ryba w panierce 253

Pyszna rybka..tym  razem ciut inaczej...obtoczona w jajku , a potem w bułce tartej wymieszanej z mąką krupczatką....pycha ..polecam. filety z ryby sok z cytryny sól,pieprz 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, wegeta Rybę pokroić na kawałki,skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.Następnie panierować w jajku [ roztrzepanym z przyprawami

Moje domowe kucharzenie
DORSZ PO PROWANSALSKU 145

PRZYGOTOWANIE :  Filety z dorsza doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Układamy na sicie do parowania i gotujemy na parze około 15 minut. Jeżeli nie mamy garnka do gotowania na parze, filety dusimy na patelni beztłuszczowej lekko polewając je wodą. Warzywa kroimy, marchew ścieramy na tarce jarzynowej.  W wysokiej patelni podpiekamy(...)oleju cebulę i czosnek, następnie dodajemy warzywa, pomidory, ciecierzycę i przyprawy. Prużymy około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Do naczynia żaroodpornego wykładamy sos warzywny, układamy na wierzchu filety z ryby, posypujemy tartym serem i oliwkami. Zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C.  Rybę podajemy polaną sosem z pieczywem lub ulubionymi dodatkami. Smacznego. Uwagi

Kulinarne Fantazje Marioli
Ryba po grecku 371

się moja i jej wersja ryby po grecku. Moja - nieco łagodniejsza, słodko-kwaśna i jej - z dużą ilością chilli, intensywnie pikantna. Dla rozróżnienia mówiliśmy, że na stole mamy rybę po grecku i rybę po diabelsku. Ja podaję przepis na moją rybę, taką jak robiła moja mama i moja babcia. Wprawdzie one panierowały rybę w jajku i mące(...)swojej wersji starałam się być wierna rodzinnemu przepisowi. Przyznam, że jako wielbicielka ostrych smaków, w przyszłości wzorem teściowej dodam do swojej wersji także szczyptę chili... Składniki: 1/2 kg filetów z ryby morskiej (dorsz, morszczuk, mintaj) 6-7 sporych marchewek 3 średniej wielkości pietruszki 1 mały seler 2 średniej wielkości cebule mały słoiczek koncentratu pomidorowego (ok. 2 łyżki) kieliszek białego

Kulinarne Inspiracje
Ryba w kapuście pekińskiej 167

jest jednym z tych, które wyglądem nie powala, ale smak wszystko wynagradza :) Mam nadzieję, że i Wam posmakuje! Przepis znalazłam jakiś czas temu w internecie. Składniki: 1 filet białej ryby (u mnie dorsz) 1/4 małej główki kapusty pekińskiej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany sól

Kuchnia domowa Ani
C - Fishcakes - kotlety rybne z sosem majonezowo – kaparowym 187

przepis. Smakosze rybnych przysmaków z pewnością będą usatysfakcjonowani:) Fishcakes - kotlety rybne z sosem majonezowo – kaparowym Składniki na kotlety: ·        500 dkg filetów ulubionej ryby   ·        1 kg ziemniaków ·        2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Książka RYBY SĄ SUPER, czyli przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. 179

niezmiernie się cieszę, że ją mam, bo ryby to moja achillesowa pięta. Niby wiem co i jak, ale najczęściej to najprościej - albo filet dorsza w panierce, albo łosoś z piekarnika, albo ryba w zapiekance. Szaleństwem są krewetki trzy razy w roku, o innych owocach morza nie wspominając. W restauracji zamawiam chętnie, ale sama w domu już taka odważna(...)ryba jest świeża, jak prawidłowo przechowywać ryby,  skąd pochodzą ryby, które sprzedawane są w Lidlu,  jak zabrać się do ryby,  poznamy triki rybne (czyli np. jak usmażyć rybę, żeby się nie rozleciała), jak grilować i wędzić ryby oraz owoce morze,  czym się różnią filet, dzwonko, płat..., czym doprawić rybę  jaką

bistro mama
Śledź w śmietanie z jabłkiem 181

miodu 2 łyżeczki posiekanego koperku sól i pieprz Śledzie opłukać, przełożyć do miski. Zalać mlekiem, odstawić na 2-6 godzin. Czas zależy od tego, jak słone są ryby. Następnie filety osuszyć. Skropić octem, odstawić na bok na 10 minut. Pokroić w ok. 3 cm dzwonka. Cebulę obrać, drobno pokroić. Jabłko obrać, pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce

Pełny talerz
Pulpety rybne w zalewie octowej 226

Składniki: 1 kg fileta z ryb (morszczuk lub mintaj) 2 jajka 1 duża cebula 2 bułki 1 szklanka mleka pieprz i sól bułkę tartą olej do smażenia zalewa 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 4 łyżki cukru 1, 1/2 soli 3 cebule 2 marchewki kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe Wykonanie: Filety rybne opłukujemy

kgwjanczewo