Morszczuka argentyńskiego polecono nam, jako jedną z lepszych ryb, dostępnych na naszym rynku. Ryba jest bardzo dobra. My położyliśmy ją na warzywnym placku, który można wykorzystać do innych dań i dodaliśmy sos pomidorowy. Składniki: -filety z morszczuka ( argentyńskiego) lub innej ryby, o małej ilości glazury -przyprawa do ryb -groszek konserwowy -marchew ugotowana -cebula(...)ciepłego mleka -2 szklanki mąki -3 jajka -2 dkg drożdży -1/2 płaskiej łyżeczki cukru -sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi -przyprawa warzywna -olej do smażenia Filety posypujemy przyprawą do ryb i pozostawiamy na godzinę. W tym czasie odsączamy groszek, marchew i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, delikatnie posypaną przyprawą warzywną. Drożdże
Maminek kulinarnyłyżki pokrojonej na cienkie paski dymki 1 łyżka ciemnego sosu sojowego papryczka chilli sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie: 1. Filet przekroić na 2 lub 3 części w zależności od wielkości. 2. Rybę opłukać i polać sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie oprószyć(...)kawałki dorsza solą i pieprzem. 3. W garnku do gotowania na parze ułożyć kawałek folii aluminiowej i zagiąć jego rogi tak, by powstała miseczka. Ułożyć w niej rybę. 4. Na filetach położyć paski imbiru i dymki oraz pokrojoną na cienkie plasterki papryczkę chilli. Polać sosem sojowym. 5. Gotować na parze ok. 10-15 minut. Ryba powinna być miękka
Pasja Smakurzadko przygotowuję :-( Do tego są zdrowe :-) No i oczywiście najlepiej zrobicie jeśli wybierzecie rybę bez tego całego lodu pod nazwą "glazura". Dzięki temu ryba nie rozleci Wam się podczas rozmrażania i smażenia... SKŁADNIKI Filet z dorsza (ze skórą) sól, pieprz olej(...)smażenia rozmaryn Rybę myjemy o dzielimy na mniejsze kawałki, myjemy, osuszamy, a następnie posypujemy solą i pieprzem. Olej mocno rozgrzewamy na patelni, a następnie układamy kawałki fileta i gałązki rozmarynu. Rybę smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony, po czym zdejmujemy z patelni. I to wszystko
Czary - gary w kuchni, poza ziemniakami świetnie sprawdzą się delikatne zielone szparagi, zielony groszek, marchewka albo brokuł na parze lub z wody. Dokładnie sprawdzamy czy w kupionych filetach nie ma ości. Jeśli są, wyjmujemy je pęsetą, ryby oczyszczamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Mąkę mieszamy w szerokim płytkim naczyniu razem z solą i pieprzem, dokładnie obtaczamy w niej z każdej strony(...)filety. Nadmiar mąki otrząsamy – zbyt duża jej ilość zacznie się w tłuszczu palić. Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu olej, na mocno zagrzanym smażymy rybę na złoto – w zależności od grubości filetów – po 4-6minut z każdej strony. Zdejmujemy na blachę, wstawiamy na chwilę do nagrzanego piekarnika (120⁰C wystarczy, ryba nie musi się piec, ma tylko
Karo in the KitchenBardzo smaczna zupa na dużej ilości warzyw, z ryżem i dorszem- lekka, pożywna i rozgrzewająca- za sprawą dodanej papryczka chili i odrobiny kurkumy.Do zupy można dodać filety z dowolnej ryby, ja początkowo robiłam z łososiem, ale po wypróbowaniu z dorszem zdecydowanie wolę tą wersję, jest delikatniejsza w smaku :)Polecam!* bulion warzywny- 1,5l** marchew- 2 szt.* pietruszka(...)dodać do garnka z bulionem.Zagotować.Kiedy bulion zacznie wrzeć, dosypać ryż oraz listek laurowy i ziele.Gotować do miękkości ryżu.W międzyczasie wyczyścić filet z dorsza, pokroić w kostkę (tylko nie drobno, bo ryba się rozpadnie) i 2-3 minuty przed końcem czasu gotowania się zupy wrzucić rybę.Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz papryczką chili.Posypać koprem.Smacznego
Kraina Miodem PłynącaChrupiąca panierka z soczystym mięsem rybnym w środku. Alternatywa, dla tradycyjnej ryby w bułce. Podajemy ją z ulubionymi surówkami i ziemniakami w dowolnej postaci (od frytek po puree). Ryba w Płatkach Kukurydzianych - Składniki:ok. 4 filety z białej rybyciasto: 2 łyżki maki pszennej 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżki mąki przyprawa do rybysól pieprzolej do smażeniaRyba w Płatkach Kukurydzianych - Sposób przygotowania:Płatki kukurydziane kruszymy, a następnie mieszamy z mąką. Rybę przyprawiamy.Z podanych składników robimy ciasto.Każdy kawałek ryby maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w panierce. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron.Moje posty
Słodka Stronapołowy cytryny 0,6 l wody 200 ml słodkiej śmietany 30 % szczypta szafranu 1 łyżka kaparów sól, pieprz sposób wykonania Ryby myjemy i filetujemy, więcej o sposobie filetowania i wyborze ryb napisałem tutaj . Każdy z filetów dzielimy nożem na cztery kawałki, przyprawiamy je solą, oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na dwie trzy godziny(...)wywar odcedzamy, odrzucając wygotowane warzywa i kawałki ryb, a następnie przelewamy go do naczynia o dużym płaskim dnie ( z przykrywką) i ponownie zagotowujemy. Do gotującego się wywaru wkładamy kawałki suma, zmniejszamy ogień ( tak aby wywar tylko "mrugał") nakrywamy naczynie przykrywką i gotujemy rybę przez 15 minut. Ugotowane kawałki ryby przekładamy do misy. Z naczynia odlewamy
Miód i pieprzcytrynowy, który idealnie pasuje do ryby, nie tylko dorsz . Sos podkreśla smak ryby. Jest banalnie prosty w wykonaniu, a w wersji bezglutenowej proponuję zagęścić sos żółtkiem zamiast tradycyjnej mąką. Dorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowym Składniki: na 4 porcje 600 g fileta z dorsza 2 łyżki masła + 2 łyżki do kurek 1 łyżka oleju sól(...)szczypta białego pieprzu sól do smaku Podziel dorsza na 4 porcje. Posól i dopraw pieprzem. Rozgrzej masło i olej na patelni i usmaż rybę. Smaż rybę po obs stronach, około 3 minut w zależności od grubości fileta. Dobrze usmażona ryba powinna być lśniąca i ładnie się dzielić. Przygotuj sos. Pokrój szalotkę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Wymieszaj
codojedzeniaSkładniki: kilka filetów świeżej białej ryby puszka mleczka kokosowego pęczek natki pietruszki ząbek czosnku sok z połowy małej cytryny sól imbir do smaku Przygotowanie: Mleko wlać na patelnię, podgrzewając przyprawić solą, imbirem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Redukować ok 3-4 min. Włożyć rybę, trzymać na ogniu ok 5-7 min. Wsypać posiekaną natkę
Gaździnka warzycytryny Sposób przygotowania: 1. Filety dokładnie umyć i osuszyć. Przyprawić solą i przyprawą do ryb. 2. Przyprawioną rybę ułożyć na sporym kawałku folii aluminiowej, polać sokiem z cytryny i dokładnie zwinąć folię. 3. Tak przygotowane filety przełożyć na blachę i upiec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Piec ok. 30 min. ( Podczas pieczenie warto obrócić owinięte
A Ty Smakuj Mniedomowego maggi 0,6 l wody 2 łyżki żelatyny sok z połowy cytryny sól, pieprz natka pietruszki sposób wykonania Ryby myjemy i filetujemy (zdejmując skórę), więcej o sposobie filetowania i wyborze ryb napisałem tutaj . Każdy z filetów dzielimy nożem na cztery, pięć kawałków, przyprawiamy je solą, oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na godzinę(...)dużym płaskim dnie i ponownie zagotowujemy. Do gotującego się wywaru wkładamy kawałki filetów z pstrąga, resztę marchewki pokrojonej w paski, zmniejszamy ogień ( tak aby wywar tylko "mrugał") i gotujemy rybę przez 7-10 minut ( nie za długo bo się rozpadnie). Na półmisku układamy ugotowane kawałki ryby. Teraz do wywaru dodajemy posiekana natkę pietruszki, doprawiamy go( wcześniej próbując) solą, oraz
Miód i pieprzSkładniki: -filet z mintaja -kucharek -mąka -olej Sposób przygotowania: Rybę myjemy, kroimy na mniejsze części i posypujemy delikatnie kucharkiem. Następnie obtaczamy w mące i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy z jednej i drugiej strony na złocisty kolor. Smacznego
Magia jedzenia.przygotowana ryba jest naprawdę rewelacyjna! Pistacje nadają jej charakterystycznego smaku, który nie wymaga zbyt wielu przypraw. Panierka jest chrupiąca a ryba delikatna i rozpływająca się w ustach. 300g filetów z dowolnej ryby (u mnie mintaj) 50g pistacji solonych (po obraniu) 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) 20-30g masła 1/2 cytryny natka pietruszki pieprz cytrynowy (może
Di gotujeryb, sól,pieprz, mąka do panierowania, olej do smażenia, Zalewa : 0,5 l. wody, 2 łyżki octu, 1.5 płaskiej łyżki cukru, 1/2 płaskiej łyżki soli morskiej. 2 kopiaste łyżki przecieru pomidorowego, ( 70 g) 2 kopiaste łyżki ketchupu, ( 70 g), 2 liście laurowe, 6 -7 ziarenek ziela angielskiego, 2 duże cebule, 2 łyżki oleju, Sposób przygotowania : Filety rybne pokroić(...)oleju, Wszystkie składniki zalewy łącznie z cebulą zagotować i 5 min. potrzymać na pełnym ogniu. Doprawić pieprzem i ewentualnie dosolić wg własnego smaku. Ryby panierować w samej mące i usmażyć z obu stron na oleju. Filety przekładać do słoja i każdą warstwę polewać ugotowaną jeszcze gorącą zalewą. Ostudzone włożyć do lodówki na co najmniej 2 dni. Potem już
Pysznosci Babci Basiwykonania : Farsz : Włoszczyznę obrać,opłukać,zalać około 2 litrami zimnej wody.Następnie dodać opłukane filety rybne i przyprawy. Wywar gotować przez 30 minut,a następnie wyjąć warzywa,rybę i przecedzić. Filety zemleć lub rozdrobnić w mikserze. Pieczarki opłukać,kilka pokroić w grube plastry,a resztę drobno posiekać. cebulę obrać,drobno posiekać,podsmażyć na maśle wraz z pieczarkami. wymieszać(...)ugotowanymi zmielonymi filetami rybnymi. dodać jajko,kaszę sól i pieprz,wymieszać. Karp : karpia sprawić,opłukać i pokroić w dzwonka.dzwonki karpia napełnić farszem,pozszywań końce dzwonka. Rybę złożyć w całość,zawinąć ciasno w folię aluminiową,nakłuć w kilku miejscach. Rybę włożyć do wywaru i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Ugotowane dzwonki ostudzić,osączyć,ułożyć na półmisku. Ozdobić
Przepisy i porady kulinarne