filet z ryby - 2315 przepisów (strona:27/155)

CHRUPIĄCY DORSZ W SŁODKIM SOSIE CHILI 293

Dziś mam dla Was kolejny, fantastyczny przepis inspirowany moją ukochaną kuchnią orientalną! Będzie Ostro i będzie Słodko – czyli tak jak lubię najbardziej! Filet z białej ryby ( jak najczęściej wybieram dorsza, ze względu na jego „mięsistość” i smak ), smażony w bardzo chrupiącej panierce, podany ze słodko-ostrym sosem jest fantastycznym pomysłem zarówno na piątkowy obiad(...)jeszcze będzie oblizywał się ze smakiem! A jeśli lubicie takie słodko -ostre smaki to spróbujcie też Dorsza po seczuańsku : http://ostra-na-slodko.pl/2015/02/06/biala-ryba-po-seczuansku/ Równie pyszny! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z dorsza – 200 g * mąka pszenna – 60 g * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * jajko – 1 szt * oliwa – 1 łyżka * mleko – 4 łyżki SŁODKI SOS CHILI

Ostra na Słodko
kotlety mielone z dorsza... 144

rzepakowy - ile potrzeba kupiłam u rybaków kawałki świeżego dorsza, pasują dobrze do kotletów mielonych i cenowo jest taniej od filetów całych jeśli w kawałkach dorsza są ości to usunąć i razem z cebulą dobrze zmiksować w pojemniku blendera przełożyć rybę do miski i dodać cebulę pokrojoną drobno, posiekaną natkę pietruszki, kucharka, pieprz biały, jajko, tartą bułkę dobrze wszystko wyrobić

W Mojej Kuchni Lubię
maślano czosnkowy pstrąg z patelni i odrobina chilli 191

najmniej godzinę w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy do niego  oliwę ( dodanie oliwy umożliwia nam smażenie ryby w wyższej temperaturze bez obawy przypalenia masła) i gdy tłuszcz będzie gorący wkładamy na patelnię filety,  zawsze zaczyniając smażenie(...)ryby od strony skóry. Rybę smażymy przez 2-3 minuty , pamiętając by co jakiś czas potrząsać patelnią, a następnie przekładamy pstrągi na drugą stronę i teraz dodajemy drobno posiekany czosnek. Znów smażymy przez 2-3 minuty dodając w ostatniej minucie smażenia drobno pokrojoną papryczkę chilli. Usmażone filety

Miód i pieprz
Przydatne akcesoria do ryb 196

mają ości? Ryby mają ości, Bo Bóg tak chciał.” Nożyce do ryb  Świetny sprzęt do surowej ryby, odcinanie płetw i oczyszczanie ryby jest naprawdę łatwe. Filet wystarczy złapać w dłoń i wyciąć interesującą nas część.  Posługiwanie się nożyczkami jest dużo łatwiejsze niż używanie noża, oczywiście nóż jest również niezbędny przy wycinaniu(...)płata ości z karpia. W wielu czynnościach nożyczki jednak zastępują nóż i są fajnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają wprawy w oczyszczaniu ryb. Jak to wygląda cenowo?  Nożyce do ryb są dostępne w internecie od 60zł. Pęseta do ości Używanie pęsety do ości jest identyczne jak używanie pęsety do brwi - chwytamy i szybkim ruchem wyciągamy

Gotowanie i blogowanie
Dorsz z sosem malinowym i pieczoną marchewką 374

schabowe – jeśli wy też spotykacie się z takimi argumentami, to zapraszam do zapoznania się z dzisiejszym przepisem na dorsza, który przekona każdego przeciwnika ryb do tego, że one wcale nie są takie najgorsze… Przygotuj: Filety(...)dorsza Orzechy laskowe Tarty parmezan Miód Maliny Cytryna Oliwa z oliwek lub masło Marchew Ostra papryka Sól Pieprz Do przygotowania tego dania użyłem ryby dostarczonej przez Świeża-Ryba.pl Umyte i osuszony filety z dorsza przyprawiamy solą i pieprzem, kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Przygotowujemy kruszonkę do ryby: mielone orzechy mieszamy

MarcinChef
Roladki rybne z warzywami na patelnię 239

sztsól i pieprztłuszcz do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Filety rybne rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym. Rybę oprószyć solą i pieprzem. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać tłuszcz, wrzucić warzywa na patelnię, podsmażyć. Podsmażone warzywa ostudzić. Na filetach rybnych układać warzywa i zwijać ryby w roladki, spiąć roladki wykałaczkami. Wierzch oprószyć solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanym

Kuchnia Danusi
Halibut z ziołami 138

filety z halibuta, 6 łyżek siekanych ziół (koperek, pietruszka, tymianek), skórka otarta z 1 cytryny, sok z 1/2 cytryny, oliwa, masło, sól, pieprz Rybę umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem. Zioła wymieszać ze skórką cytrynową i sokiem z cytryny. Na rozgrzanej patelni położyć papier do pieczenia, na niego wlać 2 łyżki oliwy, dodać 2-3 łyżki masła, położyć rybę. Na rybie

królestwo garów
BIAŁA RYBA PO SECZUAŃSKU 292

coraz częściej będzie gościć kuchnia chińska. Dziś mam dla Was przepis na białą rybę ( u mnie dorsz ) po seczuańsku czyli z warzywami w pysznym sosie. Danie niezwykle smaczne i warte wypróbowania! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 3 osób ) * filet z białej ryby ( dorsz ) – 350 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * białe wino – 4 łyżki

Ostra na Słodko
Ryby w zalewie pomidorowej 392

cukru 1 mały koncentrat pomidorowy 3 łyżki ketchupu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz Ciasto naleśnikowe z 1 lub 2 jajek Sposób Przyprawione filety  obtoczyć w cieście naleśnikowym, usmażyć na oleju. W głębokim naczyniu ryby układać warstwami na każdą warstwę kłaść plastry ogórka kiszonego i cienkie plastry cebuli. Całość zalać gorącą zalewą pomidorową dzień przed podaniem

Kuchenne aromaty
Filety z halibuta w panierce z płatków kukurydzianych 161

drugie filety nawet w markecie do najtańszych nie należą :)  Nie trzeba specjalnych udziwnień do jej przygotowania, aby wybornie smakowała. Dobra świeża ryba to podstawa, reszta, to kwestia gustu kulinarnego. Składniki: 4 filety z halibuta 2 jajka, 1 szklanka płatków kukurydzianych  sok z  ½ cytryny 1 łyżeczka suszonego cząbru  sól i grubo mielony pieprz do smaku(...)kukurydziane. Do miseczki wbić jajka i dobrze roztrzepać. Filety najpierw moczyć w jajku, a potem przekładać na półmisek z płatkami aby dokładnie  obtoczyć rybę panierką. Na patelni rozgrzać ole i ułoćyć filety. Smażyć na srednim ogniu po około 4 minuty z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie tradycyjnie jest to kiszona kapusta i ziemniaki puree

Gosia gotuje
Nuggetsy Rybne 216

wersja jest oczywiście tworzona z kurczaka, jednak dlaczego nie zrobić jej w wersji rybnej... Ryba w takiej postaci zasmakuje nawet tym którzy za nimi nie przepadają, a i maluchom będzie łatwiej "przemycić" rybkę na obiad.Nuggetsy Rybne - Składniki:3-4 filety z białej ryby vegetakoperek suszonypieprzpanierka:ok. 2/3 szklanki mąki pszennejok. 3/4 szklanki bułki tartejjajko

Słodka Strona
Tilapia w czerwonej marynacie 221

maśle i podać z porcją orzeźwiającej surówki( proponuję sałaty + pomidory). Pół godziny i obiad gotowy. Ten typ marynaty stosuję do ryb o mało intensywnym zapachu i smaku- a taka ryba jest Tilapia. Czas: 45 minut Składniki: 2 filety z Tilapii olej z pestek winogron 1 łyżeczka sosu słodko-kwaśnego chilli 2 łyżeczki sosu barbecue ( lub pikantny ketchup(...)otartą skórkę cytrynową i szczyptę soli. Marynatę rozprowadzić pędzelkiem kulinarnym po filetach ( z obu stron).Zostawić na pół godziny. Delikatnie usunąć część marynaty kładąc rybę na papierowych ręcznikach kuchennych . Oprószyć  filety  mąką zmieszaną z papryką słodka mieloną. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju z 2 łyżkami masła. Smażyć filety kilka minut z każdej strony(ok.3

Buniabaje w kuchni
smażone świeże filety śledziowe w zalewie słodko-kwaśnej... 206

nieduże śledzie tuszki oczyszczone bez głów opłukać i posypać solą, wymieszać i do lodówki na 4 godziny - następnie śledzie wyfiletować do woreczka wsypać mąkę z przyprawą do ryb i obtaczać filety na mocno gorącym oleju smażyć filety na rumiano z każdej strony z podanych składników zagotować zalewę - część śledzi wkładać do słoików /użyłam dwa litrowe

W Mojej Kuchni Lubię
Halibut smażony z pomarańczą 150

niego wlać 2 łyżki oliwy, dodać 2-3 łyżki masła, położyć rybę i smażyć z jednej strony aż spód ładnie się zrumieni, odwrócić na drugą stronę, wlać sok z pomarańczy i smażyć około 5 minut. Łącznie smażymy rybę około 12 - 15 minut. Zależy to od grubości ryby. Rybę przełożyć na talerz i trzymać w cieple, sos przecedzić, zagotować, doprawić

królestwo garów
Kotlety rybne w sosie pomidorowym 215

Składniki : mrożony filet rybny około 50 dag, ewentualnie świeża ryba 2 jajka  sól, pieprz cebula tłuszcz do smażenia bułka tarta lub kasza manna         Składniki na sos: 1 mała puszka koncentratu pomidorowego, jeśli za mało użyć dwie 4 ząbki czosnku 1 cebula oliwa do smażenia 120 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku  liść laurowy(...)sól, pieprz, ewentualnie cukier do smaku Przygotowanie: Mięso z ryby zmielić, dodać do smaku sól, pieprz, 2 małe jajka, pokrojoną drobno cebulę i wszystko dokładnie wyrobić Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać łyżkę lub dwie bułki tartej lub kaszy manny - wymieszać dokładnie Pozostawić na chwilę, by składniki dobrze się połączyły Formować małe płaskie kotleciki i smażyć na gorącym tłuszczu

Proste Potrawy