towarzyszy tzw. pirão którego opis również zamieścimy. Niezbędnym dodatkiem do moqueca będzie również ryż biały.. Moqueca: Składniki dla 4 osób:- 0,5 kg filetów dorsza (tą rybę polecamy)- 250 gram krewetek (najlepsze tygrysie)- 0,5 litra mleczka kokosowego- 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą)- 2 duże pomidory- 2 cebule
Smaki Brazyliipalce lizać :) Przepis na kapustę pochodzi z książki Ryby są super wydanej przez Lidla . W oryginale jest podawana z sandaczem w majeranku. Ja postawiłam na łososia, którego upiekłam z cytryną i kolendrą. Bardzo, ale to bardzo polecam Wam to połączenie :) SKŁADNIKI Ryba: 600 g fileta z łososia 1 cytryna sól morska pieprz cytrynowy kilkanaście(...)wyciągamy ewentualne ości i kroimy na 4 porcje. Każdą doprawiamy solą i cytrynowym pieprzem. Układamy na kawałkach folii aluminiowej. Sparzoną cytrynę kroimy w plastry i układamy po 2 na rybie. Na koniec układamy po kilka gałązek kolendry i skrapiamy oliwą z oliwek. Zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Przygotowujemy kapustę curry. Na patelni podgrzewamy oliwę
Moje Kuchenne RewelacjeNastępnie zabieramy się za gotowanie. Ja rybę przygotowałam w parowarze, zatem wystarczy jej 6-8 minut maksymalnie. Jeśli zbyt długo ją przetrzymamy stanie się gumowa i niesmaczna, ważne jest zatem pilnowanie czasu ;) Na talerzu układamy salsę z truskawek, na nią plaster twarogu wędzonego nasączony łyżeczką octu balsamicznego. Na wierzchu układamy kawałek ryby i ozdabiamy skórka z cytryny
Sajkofanka smakujuż kiedyś wspominałam bardzo lubimy ryby, choć wciąż jemy ich zdecydowanie za mało i za rzadko, a przygotowanie rybnego dania to bardzo prosta i szybka sprawa. Ryba jaką dziś zrobiłam wymaga minimalnego nakładu pracy, a przygotowuje się ją w czasie gdy gotuje się makaron. Przepis zaadoptowałam z 15 minutowej kuchni Jamiego, choć jak większość przepisów z tej książki(...)trudno je przygotować w podanym czasie. W ciągu 15 minut można przygotować kanapki, ale to temat na osobny post ;) Składniki: 250g ulubionego makaronu (u mnie świderki) 400g fileta z białej ryby (u mnie łupacz) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki harissy 1 łyżka kaparów 2 garście czarnych oliwek 300ml passaty puszka krojonych pomidorów (400g
Codzienne Gotowaniekupić w sklepie jest dla mnie zazwyczaj zbyt ostry. Domowy paprykarz można sobie przyprawić wedle własnych upodobać i do tego nie ma w nim żadnej chemii. Składniki: filet z ulubionej ryby (dorsz, miruna, morszczuk) woreczek ryż cebula średnia marchew 4 ząbki czosnku łyżeczka słodkiego sosu chili sól, pieprz, cukier, papryka ostra pieprz cytrynowy, sok z cytryny
e-PrzepisyKulinarnerównież bardzo prosta i ekspresowa, idealna do każdego obiadu, jak również sama, bez dodatku mięsa. Polecam. Ryba w migdałach oraz prosta sałatka z brokułami Składniki: Ryba: 2-4 filety ulubionej rybki (ja polecam mirunę lub dorsza) 1/3 szklanki migdałów zmielonych na mączkę ¼ szklanki płatków migdałowych ¼ szklanki bułki tartej 1 małe jajko pieprz, sól sok z cytryny Sałatka(...)mrożonych lub świeżych brokułów ½ opakowania ulubionego miksu sałat 12-14 pomidorków koktajlowych ½ szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu ¼ łyżeczki musztardy 1-2 ząbki czosnku sól , pieprz cytrynowy Przygotowanie: Rybę umyć, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić na 20 minut. Brokułu ugotować tak aby były dość twarde, nierozgotowane. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Składniki sosu mieszamy. Do miski przekładamy sałatę
Mania Gotowaniapółwyspie, każdego dnia jadłam zupę rybną. Z sentymentu do polskiego morza i długich weekendów, postanowiłam sama ją przyrządzić. Składniki: młoda włoszczyzna (seler, por, pietruszka, marchew 3 filety różnych gatunków ryb 2 średniej wielkości ziemniaki pieczarki, ok 8 - 10 sztuk 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pieprz w ziarnach sól przyprawa do ryb warzywne kostki rosołowe śmietana
Taste Of My Daynaturalne ) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka papryki w proszku papryka ostra d osmaku sól i pieprz do smaku około 1 szklanka wody do duszenia warzyw olej do smażenia ryby(...)Gotujemy na mały ogniu, pod przykryciem, w osolonej wodzie w stosunku 1: 2, (1 część ryżu, dwie części wody), około 20 minut do momentu wchłonięcia całej wody przez ryż. Filety z dorsza doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, smażymy na patelni ( bez panierki ) z obu stron. Odkładamy i studzimy. Cebulę drobno kroimy i podpiekamy na 2 łyżkach oleju
Kulinarne Fantazje Marioliobiadu. Możemy je podawać jako odrębną przystawkę lub jako danie obiadowe wraz z ziemniakami i surówkami - w obu wersjach smakują wyśmienicie. Stripsy Rybne - Składniki:3-4 filety z białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz)przyprawa do rybysłodka papryka w proszkupieprzok. 1/2 szklanki mąki na panierkęciasto: jajko
Słodka Stronakuchni indyjskiej. Nie ma nic lepszego od ryby ugotowanej w aromatycznym sosie curry. Jak dla mnie bomba! Polecam!!! Składniki na curry z ryby: 500 g ryby (u mnie filety z łososia) 1 duża cebula olej 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki curry 250 g obranych pokrojonych pomidorów, mogą być z puszki (lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego) sól(...)czosnek. Dodajemy curry i smażymy często mieszając 3-4 minuty. Następnie dodajemy pomidory lub koncentrat, przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut. Dodajemy 1/2 szklanki wody, mieszając, zagotowujemy. Wkładamy kawałki ryby i gotujemy na małym ogniu 7-10 minut. Na koniec doprawiamy solą i sokiem z limonki lub cytryny (około 1 łyżki). Podajemy z ryżem lub chlebkiem. Gotowe
Rozpustne gotowaniekilku przepisów z internetu ..pycha...taką rybkę można smażyć nawet w samym cieście [ na zdjęciu w środku], ale z płatkami kukurydzianymi jest smaczniejsza.. 1 kg filetów z dowolnej ryby 30 dag mąki 150 ml wody mineralnej 200 ml mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól i pieprz przyprawa do ryby płatki kukurydziane Mąkę wymieszać
Moje domowe kucharzeniesię do zakończenia akcji konkursowej z wykorzystanie papirusu Winiary i oczywiście nie zdążyłam. Ale dzięki temu wyczarowałam coś ciekawego na kolację: ryba, ryż i marchewka. Składniki:[dla 2 osób] 2 filety dorsza lub innej białej ryby dwa pergaminy z "Winiary pomysł na...Papirus soczysta pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami" woreczek ryżu (u mnie z warzywami) kilkanaście(...)małych marchewek łyżka masła łyżka cukru pudru Wykonanie: Filet opłukać i osuszyć. Pokroić na 4 części. Po dwa kawałki włożyć do każdego pergaminu i smażyć wg przepisu na opakowaniu. Ryż ugotować i podzielić woreczek na pół. Za pomocą filiżanki lub szklanki ukształtować ryż na talerzu. Marchewki ugotować na parze, a następnie umieścić na patelni z rozpuszczonym masłem
Pasja Smakuziaren ziela angielskiego kilka garści fasolki szparagowej (u mnie mrożona) 4 ziemniaki 300-400 g pokrojonych pomidorów (mogą być z puszki) garść makaronu 300-400 g świeżej ryby (u mnie filety z łososia) ewentualnie kilka łyżek słodkiej śmietanki (30%) sól pieprz (u mnie młotkowany z kolendrą) W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy obrane(...)oraz pomidory i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy makaron, fasolkę szparagową i gotujemy aż makaron zmięknie. Na 4-5 minut przed końcem gotowania wkładamy pokrojoną w spore kawałki rybę. Po tym czasie doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Gotową zupę możemy zabielić śmietaną. Gotowe
Rozpustne gotowaniedelikatna, soczysta i przede wszystkim zdrowa, bo nie moczona w tłuszczu. Polecam! Składniki: Do pure z dyni: 1 dynia oliwa z oliwek sól, pieprz gałka muszkatołowa Do ryby: 2 płaty fileta z soli lub soli cytrynowej sól, odrobina pieprzu sok z cytryny Przygotowanie pure z dyni: Dynie pokroić na mniejsze kawałki, oczyścić z pestek, obrać ze skóry(...)gatunku dyni). Gdy dynia będzie upieczona przełożyć do dużego naczynia, lekko przestudzić po czym dokładnie zmiksować. Doprawić delikatnie do smaku solą, szczyptą pieprzu i szczyptą gałki muszkatołowej. Przygotowanie ryby: Rybę dokładnie umyć, osuszyć, oprószyć niewielką ilością soli i odrobiną pieprzu, skropić sokiem z cytryny. Parować w naczyniu do parowania przez około 15 minut (w połowie czasu delikatnie
Codzienne Gotowanieprosty, szybki i smaczny. Spróbujcie i pamiętajcie jedzcie ryby:) Ryba w sosie koperkowym Składniki 500-700 g filetów z dorsza 3/3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki jogurtu naturalnego pęczek koperku łyżka mąki pszennej cytryna pieprz cytrynowy sól olej lub oliwa Ryba w sosie koperkowym Wykonanie Umyte i osuszone filety kroimy na mniejsza kawałki aby nie rozpadły się podczas(...)obracania na patelni. Oprószamy je lekko solą i pieprzem cytrynowym. Ryba w sosie koperkowym Rozgrzewamy patelnię z oliwą i smażymy na niej ryby z obydwu stron. Odkładamy na bok. Do pozostałego na patelni tłuszczu dolewamy łyżkę lub dwie oliwy a następnie wsypujemy mąkę i mieszamy. Gdy mąka połączy się z tłuszcze wlewamy na patelnię bulion stale mieszając składniki. Gotujemy
Pyza i Surówka