filet z ryby - 2315 przepisów (strona:37/155)

Dorsz na warzywach z cytrynką w papilotach. 173

lekko spryskać olejem, na środek wyłożyć  warzywa ,na nich ułożyć filet z dorsza ,posypać kolendrą  ,położyć  plasterek cytryny ,polać 1 łyżką śmietanki i posypać pietruszką i zamknąć  „papilot” .Piec w nagrzanym piekarniku przez  10-15min. Czas uzależniam od grubości ryby. Dania w „papilotach” można przygotować wcześniej ,trzymać w lodówce i piec wtedy

Kulinarny karnet Christophera
Grillowany łosoś z puree ziemniaczano brokułowym i pianką wasabi 255

Grilled salmon with wasabi foam Składniki 2 szt.  filet z łososia przyprawa do ryb sok z cytryny 4 ziemniaki 4 różyczki brokuła 1 łyżka masła 1 łyżka śmietana 18% sól 100 ml śmietana 36% pasta wasabi 1 łyżeczka sok z cytryny sól biały pieprz pestki granatu Wykonanie Pianka wasabi. Śmietanę kremówkę, wymieszać z pastą wasabi, dodać

Kulinarny karnet Christophera
Paluszki rybne 626

przyprawa do ryb w młynku bułka tarta 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Filety rybne rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym. W razie konieczności usunąć ości. Rybę zmielić, skropić sokiem z cytryny. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie odcisnąć, dodać do ryby. Całość przyprawić do smaku i dokładnie wyrobić rękoma gładką masę, dodając tyle bułki tartej

Smakołyki Asi
Wędzone pstrągi – jak wędzić ryby? 330

można wędzić w całości, w dzwonkach lub w filetach (ze skórą). Moim zdaniem najsmaczniejsza jest ryba w całości. Najpopularniejsze do wędzenia w ten sposób są: pstrągi (które prezentuję na zdjęciach), makrele i sielawy. Można też wędzić łososie, dorady, węgorze, dorsze – co tylko lubimy. Przed wędzeniem przygotowujemy ryby: patroszymy (pozbawiamy wnętrzności) i skrobiemy nożem z łusek. Myjemy

Poezja smaku
Ryba i ziemniaki pieczone z masłem i koperkiem 158

oraz większą ilością koperku. Dawałam na oko. Włóż rybę do drugiego woreczka do pieczenia. Na każdym filecie połóż plasterek masła. Zamknij worek. Po 15 minutach od włożenia warzyw, wstaw do piekarnika rybę. Całość piecz jeszcze 20-25 minut (zależy tez od grubości ryby). W ten sposób ziemniaki i marchewki nie przejdą zapachem ryby, a wszystko będzie gotowe

Anioszek w kuchni
Dorsz – ryba, którą warto gościć na stole 187

Świeże ryby możemy z powodzeniem grillować z ziołami lub zapiekać. Dobrze smakują również smażone na niewielkiej ilości tłuszczu i skropione cytryną. Jeśli nie przepadamy za rybami ościstymi zdecydujmy się na filet z dorsza. Dzięki temu przyjemność jedzenia będzie jeszcze większa. Od czasu do czasu warto również sięgnąć po wędzoną rybę. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do warzywnych(...)Tłuste mięso dorsza doskonale się do tego nadaje. Każdy może więc znaleźć dania, które smakują jemu i jego rodzinie. Jak więc widać dorsz bałtycki to jedna z najzdrowszych polskich ryb, która nie tylko smakuje wybornie, ale również jest w stanie zaspokoić potrzeby naszego organizmu. Warto więc eksperymentować z mięsem z dorsza. Tym bardziej, że przyrządzanie go na różne sposoby

Codogara
Ryba po kaszubsku w warzywami i białym winem 222

się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl.E-book można pobrać na tutaj. Ryba po kaszubsku w warzywami i białym winemCzas przygotowania: 40 minutProporcje dla 4 osóbSkładniki:800 g filetów rybnychMąka do obtoczenia rybySól2 marchewki1 pietruszka1 por (biała część)1 kawałek selera2 średnie cebule½ szklanki białego wytrawnego wina½ szklanki śmietany(...)przesmażamy. Dodajemy wino, śmietanę i przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut.Rybę solimy, obtaczamy w mące i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę wykładamy na talerz, na wierzchu układamy warzywa i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Dorsz w porach i marchewce 196

dorsza bez skóry (po. ok. 150-200 g) 3 duże marchewki 2 pory (tylko biała część) sól (do natarcia mięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu ok. 4 łyżek oleju Dodatkowo: gotowane ziemniaki Filety z dorsza opłukać wodą, natrzeć solą i odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać(...)łyżkami oleju i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą stronę. Pory drobno pokroić w talarki. Marchew obrać i utrzeć na tarce z małymi oczkami. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Warzywa przerzucić na rozgrzany olej, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć przez chwilę (ok. 5 minut

Bullio
Łosoś w papilotach 243

przygotowuje, a my mamy mniej zmywania bo blacha się nie ubrudzi. Łatwo też przyrządzić ją dla większej ilości osób zwiększając proporcje składników. Wy też tak przygotowujecie rybę? Łosoś w papilotach: 2 filety łososia bez skóry (może być też pstrąg łososiowy, halibut lub dorsz) 2 niepełne łyżki miękkiego masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku skórka otarta(...)addToShoppingList7';listonic_content='2 filety łososia bez skóry (może być też pstrąg łososiowy, halibut lub dorsz) 2 niepełne łyżki miękkiego masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku skórka otarta z połowy cytryny 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 4 plastry świeżej, najlepiej ekologicznej i niewoskowanej cytryny sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Rybę przyprawiamy solą i pieprzem

Poezja smaku
Śródziemnomorska , grillowana cukinia – przetwory 511

wspanialszego . Zimą można sięgnąć po to cudo i zjeść prosto ze słoika , dodając np. ser feta-zmajstrować , pyszną sałatkę lub podgrzać i podać na ciepło do fileta z kurczaka lub ryby. Lubię takie wszechstronne przetwory , bardzo ułatwiają życie Składniki : 5-6 małych cukinii – najlepiej różnokolorowych 1 główka czosnku 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach 2 łyżki zielonych

Ogrodnik w podróży
całkiem inny śledź po cygańsku 137

śledzie w cygańskim sosie Dania ze śledzi to jedne z mych ulubionych potraw, dlatego dziś przedstawię kolejną propozycje podania, tej niezwykle smacznej i zdrowej ryby. składniki 300 g filetów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 1 niewielki por 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka miodu 6 łyżek dobrego oleju szczypta pieprzu(...)gorczycę, dokładamy ziarna ziela angielskiego, zmiażdżone nożem ziarna pieprzu, oraz łyżeczkę soli. Całość zalewamy  wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy  i wkładamy na dzień ( a najlepiej dwa) do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę cebulę, kroimy

Miód i pieprz
Dorsz po japońsku 188

Zapewne ta potrawa nie ma nic wspólnego z Japonią, tak samo jak ryba po grecku z Grecją. Jedno jest pewne ryba jest smaczna o wyrazistym smaku. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 500 gram świeżych filetów z dorsza ( można spróbować innej ryby. Mrożonej więcej, bo po rozmrożeniu i odcieknięciu będzie jej mniej ) olej Ciasto 1 jajko ½ szklanki mleka Vegeta Mąka Sałatka

Smaki Ewy
Sałatka na ciepło z dorszem i cukinią 149

Składniki na 2 porcje: 200 g dorsza (filet) lub innej białej ryby 3 garści porwanej salaty lodowej kilka zielonych oliwek (opcjonalnie) 2 suszone pomidory z oliwy 1 mała cukinia 3-5 łyżek oliwy z oliwek

IMPRESJA SMAKU
Ryba po grecku 254

lubianym przeze mnie daniem. Myślę, że do tej potrawy trzeba też dorosnąć. A odkąd robię ją sama to smakuje mi jeszcze lepiej. A sekret, to podstawa czyli ryba świeża, z mrożonych filetów danie nie smakuje już tak dobrze. Tak więc jeśli zależy wam na smaku i jakości nie oszczędzajcie w tym jednym dniu w roku. Zapraszam.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zapiekanka z ryby 197

mamy pełnowartościowe białko, które jest wysoko przyswajalne. Poza tym witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3, składniki mineralne. Warto wiec ryby wprowadzić do naszej diety. Zapiekanka z rybą może nam smakować w połączeniu z pieczarkami, cebulką... SKŁADNIKI: 3 duże filety z pangi ( może być inna ryba) 1/2 kg pieczarek 3 duże cebule 20 dag. sera żółtego do starcia

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania