filet z ryby - 2315 przepisów (strona:45/155)

Flądra na ziemniaczkach. 107

Składniki: 1 filet z flądry kilka ziemniaków bazylia, pieprz, sól oliwa sok z cytryny Ziemniaki kroimy w talarki (ok. 0,5 cm grubości) gotujemy aby trochę zmiękły - ok. 10 minut. Flądrę kroimy w kawałki posypujemy pieprzem i solą. Po odcedzeniu ziemniaków wykładamy je do naoliwionego naczynia żaroodpornego, posypujemy bazylią - potem kładziemy rybę i również posypujemy bazylią i wyciskamy

Moje-pitraszenie
Tilapia pod szynką i mozzarellą 139

Afryki ryba z rodziny pielęgnicowatych - tej samej, do której należą akwariowe pielęgnice i pyszczaki. Jest drugim pod względem wielkości produkcji hodowlanym gatunkiem ryb na świecie.  Kupiona przeze mnie tilapia pochodziła z polskiej hodowli. Moje filety z tilapii upiekłem przykryte szynką parmeńską. Pod koniec dodałem mozzarellę - ten ser rozpuszcza się zbyt szybko, by wstawić go do piekarnika(...)dłużej niż kilka minut. Gotową rybę podałem z brokułem upieczonym pod imbirowym beszamelem. Do piekarnika trzeba wstawić go wcześniej - musi zapiekać się ok. 30 minut. Składniki (dla 2 osób): 2 świeże filety z tilapii 125 g mozzarelli (1 duża kulka) 2 plastry szynki parmeńskiej sól pieprz cytrynowy zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Filety umyć, natrzeć solą  i wyłożyć

W SMAK
Molwa z patelni 1217

Molwa jest to gatunek ryby z rodziny dorszowatych. Występuje w wodach Atlantyku. Ma mało ości i białe, bardzo delikatne mięso. Molwa z patelni. Składniki: - świeża molwa - sól morska - pieprz grubo mielony - cytryna (sok) - mąka pszenna do panierowania - olej i masło do smażenia Rybę oczyszczamy, płuczemy i porcjujemy. Można wyciąć filety, ale mniejsze sztuki lepiej pozostawić w kawałku. Porcje(...)oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła. Rybę panierujemy z obu stron w mące, nadmiar otrząsamy. Smażymy na rumiano. Podajemy z czym kto lubi. Molwa z patelni – jeśli bym miała dać jakieś porównanie to chyba takie, że jest lepsza od dorsza, ale to oczywiście moje zdanie. Delikatna, soczysta była świetnym urozmaiceniem na obiad

mojewypiekiinietylko
Morszczuk smażony 148

filety z morszczuka  cytryna cebula sól i pieprz mąka olej rzepakowy Rybę dzielimy na porcje. Przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Odstawiamy na conajmniej pól godziny w chłodne miejsce. Każdy kawałek ryby obtaczamy w mące, strząsamy nadmiar. Smażymy na gorącym oleju rzepakowym, na małym ogniu. W trakcie smażenia dorzucamy na patelnie cebulę pokrojoną

Atlas Smaków
Wyjątkowa kolacja 252

kurczaka, ewentualnie jakieś mielone mięso, rzadko ryby. Dlatego padło właśnie na nie. Na szczęście niedawno otworzyli w naszej okolicy sklepik, gdzie można dostać świeże ryby. Gdy tam poszłam i zobaczyłam piękne filety z łososia, w jednej chwili wiedziałam, co zrobię. Tym razem postanowiłam przyrządzić danie bardzo proste, ale równie smaczne. Nie wymaga wielu skomplikowanych składników, nie wymaga(...)ziemniaczkami porcja dla dwóch osób Będziemy potrzebować: 2 filety z łososia (wielkość wedle zapotrzebowania, nasze były naprawdę duże i stąd również taki czas zapiekania) 6 niewielkich ziemniaków dobrej jakości masło cytryna przyprawy: sól morska, świeżo mielony, kolorowy pieprz, suszony tymianek) Mój łosoś niestety posiadał ości, a ja nie zjem ryby, która ma ości. Jest jednak na to prosty

Ratunku obiad
Łosoś pieczony z nutą cytryny 206

prosto solą, pieprzem i odrobiną cytryny i upiekłam w piekarniku. składniki: 500 g łososia bez skóry sól,pieprz skórka otarta z cytryny sok z cytryny olej Filet łososia podzielić na dwie porcje. Rybę oprószyć solą, pieprzem oraz odrobiną startej skórki z cytryny. Następnie skropić delikatnie olejem i odrobiną soku z cytryny odstawić na minimum godzinkę do lodówki. Można też

Monia miesza i gotuje
FISHCAKE CZYLI KLOPSY RYBNO- ZIEMNIACZANE 222

Córka, która nie je ryb, fishcake zjada ze smakiem :) Składniki: * 500 g filetów rybnych (u mnie był to dorsz) * 3 większe ziemniaki * 1 jajko * 4 łyżki bułki tartej+ do panierki * mała cebulka * pół łyżeczki ostrej papryki * odrobina świeżego, drobno posiekanego koperku * sól * olej do smażenia Wykonanie: Filety rybne przepuścić przez maszynkę(...)mielenia mięsa. Ziemniaki ugotować, wystudzone przecisnąć przez praskę. Do miski dać rybę, ziemniaki, startą na tarce o drobnych oczkach cebulkę, koperek, sól, jajko, bułkę tartą i paprykę. Dokładnie wymieszać. Z masy formować klopsy, panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć klopsy z obu stron na złoty kolor na małym ogniu.  Najlepiej smakują gorące

Zrób to smacznie
Łosoś z piekarnika w ziołowej oprawie 205

piekarnika z dużą ilością ziół :-) SKŁADNIKI filet z łososia (wielkość wedle uznania) 1 cytryna przyprawy: tymianek, sól, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb masło do posmarowania naczynia  WYKONANIE Rybę umyć (można pokroić w mniejsze kawałki), przełożyć do miski lub wysokiego naczynia. Cytrynę wycisnąć i polać nią łososia. Górę naczynia owinąć przejrzystą folią aluminiową i wstawić(...)małym kawałku, który służy mi i mojemu mężowi na jeden obiad, ale z powodu awarii w Kauflandzie (nie odbijało wielu produktów, w tym mojej ryby na obiad), pojechałam do Auchan i kupiłam tam ogromny filet z łososia, który posłuży nam na kilka obiadów

Passions hobbies life
Ryba po japońsku 144

Ryba po japońsku to kolorowa alternatywa dla tradycyjnej ryby po grecku. W smaku bardziej pikantna i według mnie ciekawsza. Słodko kwaśna zalewa i łagodna ryba…ehh rozmarzyłam się…. Spróbujcie sami! Składniki: 1 kg filetów rybnych (mintaj, tilapia) 1 słoik korniszonów 1 słoik papryki konserwowej miód 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka vegeta 4 cebule olej ocet ketchup(...)warstwy: Korniszony kroimy w plasterki i mieszamy z 2 łyżkami miodu. Odstawiamy na bok. Paprykę konserwową kroimy w drobne paski i odstawiamy. Filety myjemy i kroimy na kawałki ok 3 x 3 cm. Przygotowujemy ciasto do ryby: 3 szklanki mąki, 1,5 szklanki wody, 2 całe jajka i 3 łyżki vegety mieszamy razem. Gdy ciasto będzie zbyt gęste

Kulinarna Patilogia
Domowe fishburgery 207

filety z morszczuka  (kiedyś robiłam także z miruny)3 jajka ( do kotletów i do panierki)pęczek koperkułyżka soku z cytryny1 duża cebulaszczypiorek1 czerstwa bułka namoczona w ciepłym mlekubułka tarta do panierkimąka do panierkisól, pieprz cytrynowyDodatkowo:bułki na hamburgery (ilość wg uznania)1 pomidorpół zielonego ogórkaparę plasterków żółtego sera (można pominąć)kilka liści sałatyMięso z ryby drobno siekamy

Bon Appetit Małgorzaty
Sum pieczony z suszonymi pomidorami 147

600g. fileta suma (ze skórą) 1 cytryna 3-4 suszone pomidory 2 łyżki kaparów 3-4 łyżki oliwy z oliwek pieprz kolorowy Rybę podzielić na porcje i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.  Skropić sokiem z cytryny i polać delikatnie oliwą. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.  Posypać kaparami i posiekanymi pomidorami. Szczelnie przykryć i odstawić na ok. 2 godz

Lubię to gotuję
Miruna w sosie teriyaki 160

ryby do jedzenia, a nie wody do wylania. Filety były ze skórą, więc nie rozpadały się w czasie smażenia, a skóra dodatkowo pomogła zatrzymać wilgoć w rybie. Ryba z sosem teriyaki jest delikatnie słodka i nie należy przesadzać z ilością dodawanego pieprzu, gdyż nie będzie wyczuwalny smak ryby tylko sam pieprz. Zachęcam do przygotowania tak przyprawionej ryby

Kuchcik gotuje
Ryba w chrupiącym cieście piwnym 254

około 1/2 łyżeczki)   Składniki na ciasto dokładnie wymieszać, aby konsystencja była dosyć gęsta. Rybę oprószyć solą i pieprzem cytrynowym a następnie obtoczyć w mące. Filety zanurzać w cieście i smażyć w głębokim oleju na złoty kolor (4-5 minut w zależności od wielkości ryby). (Olej powinien być rozgrzany

Di gotuje