filet z ryby - 2315 przepisów (strona:52/155)

Morszczuk smażony (w kawałkach) podany ze szpinakiem i pomarańczą 183

pieczonymi ziemniakami .  Składniki na porcję dla 2 osób: 1 filet z morszczuka (ze skórą; wagowo ok. 0,5 kg) sól, pieprz sok z cytryny 4 garście świeżego szpinaku 1 pomarańcza olej do smażenia sezam do posypania Filet umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek ryby przyprawić solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Wstawić

Ugotować
Domowy paprykarz szczeciński 366

chroniony, więc jego jakość na pewno poprawiła się. Jednak nie ma jak to domowa wersja. Jako że często mam w domu zapasy wędzonych ryb na kanapki (nie jadam sklepowych wędlin), postanowiłam wykorzystać wędzone filety pstrąga, które miałam w lodówce, by zrobić go błyskawicznie i mieć coś fajnego do codziennego pieczywa (choć paprykarz wyjdzie jeszcze smaczniejszy z ugotowanej, świeżej(...)ryby). Paprykarz szczeciński można przygotować także z podwójnej / poczwórnej porcji i zapasteryzować. Składniki: 250 g filetu wędzonego pstrąga / makreli (lub 250 g ugotowanej, świeżej, białej ryby) 150-200 g koncentratu pomidorowego dobrej jakości (wg preferencji) 50 g ryżu (użyłam brązowego) 2 marchewki 2 cebule 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 1 niepełna łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 niepełna

Poezja smaku
RYBA PO JAPOŃSKU. 397

zaszaleję. I co? Guzik. Zawsze wychodzi o połowę więcej niżeli się spodziewam. RYBA PO JAPOŃSKU. / od kilku lat na wigilijnym stole; / 1kg filetów rybnych (np. mintaj, miruna) słoik papryki konserwowej słoik ogórków warszawskich słoik pieczarek marynowanych 4-5 dużych cebul mąka bułka tarta kilka jaj przyprawa do ryb sok z cytryny zalewa: (robię ją na smak, często zmieniam proporcje

W kuchni Karmel-itki
Irańska ryba smażona 178

taką rybę..a dokładniej panierkę z dodatkiem kurkumy i curry podpatrzyłam tutaj. 80 dag filetów 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczki ostrej papryki  1 łyżeczka curry  1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej Filety (świeże lub rozmrożone) osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać mąkę z przyprawami i obtoczyć w niej kawałki ryby. Smażyć na złoty

Moje domowe kucharzenie
Ryba po grecku 320

mojego dodałam suszone pomidory i żurawinę. Niby ten sam smak ale z odrobiną słodyczy i finezji. Nie ma co tu dużo pisać, trzeba spróbować. Ryba oczywiście według uznania, ja zdecydowałam się na filety z dorsza. Do dzieła, bo święta już tuż tuż :-) Składniki: 500 g filetu z dorsza 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 cebule białe(...)suszonych pomidorowych suchych (bez zalewy) garść żurawiny 2 łyżki mąki pszennej olej rzepakowy sól, pieprz, papryka słodka, cytryna 1 liść laurowySposób przyrządzenia: Każdy filet posypać solą i pieprzem z każdej strony, oprószyć mąką i smażyć z każdej strony na oleju.  Cebulę zeszklić, dodać liść laurowy, warzywa starte na tarce

pieprzny smaczek
Smaczna rybka w warzywach 166

Smaczna rybka w warzywach Ryba w warzywach SKŁADNIKI:0,5 kg mrożone filety z morszczuka2 jajkasól i pieprzmąka1 żółta papryka1 czerwona papryka2 cebuletłuszcz do smażenia1 puszka groszku konserwowanegoPRZYGOTOWANIE:Filety na noc wyjąć z zamrażalki, by się rozmroziły. Następnie pokroić morszczuka na większe kawałki. Paprykę umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w plasterki(...)paprykę, poddusić chwilę razem. Na końcu dodać odlany i osączony groszek z puszki, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Jajka wybić do miski, dodać sól i pieprz, rozmieszać widelcem. Rybę panierować w rozmąconym jajku i mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przełożyć morszczuka na półmisek, obłożyć warzywami. Rybę podawać na gorąco

Kuchnia Danusi
Pasztet rybny 134

sztseler -1 sztpor -1 sztbulion warzywnyfilety rybne o białym zwartym mięsie -250 gprzyprawa do ryb-1 łyżkaPRZYGOTOWANIE:Ciasto Mąkę zagnieść z jajkiem,solą i margaryną na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię,odstawić do lodówki na 1 godz. FARSZ Filety opłukać,osuszyć,pokroić na paseczki,skropić sokiem cytrynowym,sosem worcester,posypać pieprzem,solą i pieprzem

Kuchnia Danusi
Chata Rybaka w Bondyrzu - opinia 336

Pstrąg Rybaka smażony z ziołami Pstrąg wędzony Smażony dorsz Do jedzenia można zamówić kawe, herbatę, soki lub piwo (kilka rodzajów do wyboru). Dania zamawia się bezpośrednio przy barze. Z ryb wszyscy byliśmy bardzo zadowoleni - czuć, że były świeże i dobre - zwłaszcza pstrągi, które radośnie skakały za ścianą. Nie mogliśmy sobie odmówić wzięcia na wynos kilku wędzonych pstrągów, za cztery(...)której marzyłam od pierwszej wizyty. Polecała nam ją też kelnerka - więc z pewnością jest to specjalność restauracji. Postanowiliśmy zamówić także filet z jesiotra (10 zł/100 g)- nigdy nie próbowałam tej ryby, więc nie mogłam sobie jej odmówić. Sugerując się jednak ceną zupy (domyśliliśmy się, że może być sycąca), zdecydowaliśmy się zamówić drugie danie na pół. na deser

Pasja Smaku
Kotleciki z dorsza 224

Kotleciki z dorsza (krokiety z dorsza) to proste danie, które jest lubiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Takie kotlety to świetny sposób na przemycenie ryb do diety najmłodszych. Są lubiane ponieważ są bardzo delikatne, a także świetne do jedzenia palcami. Ja kotleciki z tego przepisu robię od czasów studenckich. Robiła je też moja mama. Świetnie nadają się(...)można było zawijać krokieciki niczym rybne hot-dogi. Mama zazwyczaj robiła do nich colesława lub surówkę z białej kapusty. Kotleciki z dorsza: ok. 350 g filetów z dorsza (można też użyć innej białej ryby) ok. 300 g ziemniaków (ok. 2-3 sztuki) 1 mały pęczek koperku (lub natki pietruszki) 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 cebule dymki (białe

Poezja smaku
Soczysty dorsz z sosem winno-maślanym i puree ziemniaczano-jabłkowym 178

dorsza (po ok. 100 g każda) lub grubych filetów z dorsza ze skórą 1 łyżka oleju rzepakowego sól morska odrobina soku z cytryny   Dodatki: 800 g obranych ziemniaków, pokrojonych w kawałki 200 g obranego jabłka, pokrojonego w kawałki 1 spora łyżka masła chlust mleka różyczki brokuła sól morska   Przygotowanie: Rybę wyjąć z lodówki, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pogłaskać(...)czasu podania. Przed podaniem przecedzić przez sitko. Upiec rybę: Na nieprzywierającej dużej patelni (którą można wkładać do pieca) rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Delikatnie ułożyć kawałki dorsza (jeśli mamy filet ze skórą, to kładziemy od strony skóry) . Smażyć na dużym ogniu tylko do zrumienienia skóry (lub zrumienienia tej strony ryby, na której rybę położyliśmy) . Następnie wstawić patelnie do rozgrzanego

Moja Delicja
RYBA W OCCIE 119

Ryba w occie z kolorową posypką. składniki: 1 kg filetów rybnych 4-6 sztuk ogórków konserwowych 2-4 cebule półlitrowy słoik papryki czerwonej w occie zalewa: 3 łyżki octu 1 łyżka oleju 2 szklanki wody 4 łyżki kethupu 1 mała puszka koncentratu pomidorowego dodatkowo: sól pieprz vegeta mąka jajko Sposób wykonania: Rybę odmrozić, pokroić oprószyć solą i pieprzem. Z mąki

Darcia w kuchni
Morszczuk zapiekany z marchewką, pietruszką, selerem i porem 372

Morszczuk zapiekany z warzywami to pomysł na  proste i lekkie danie obiadowe. Filety z morszczuka zapiekane pod warzywną pierzynką przypominają inną potrawę - rybę po grecku . Jednak poniższe danie jest według mnie lżejsze w smaku i szybsze do przygotowania :) Zachęcam do spróbowania! Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg filetów z morszczuka sok z połowy cytryny(...)szklanki wody 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1/4 selera 1 mała cebula kawałek pora (biała część) sól, pieprz masło klarowane/olej do smażenia Filety umyć, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem, a na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Przygotowane filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać

Ugotować
Brokuly i dorsz pieczony z rozmarynem i czerwonym pieprzem 243

Ryby dzieki wysokiej wartosci odzywczej maja korzystny wplyw na nasz organizm.Znajdziemy tu pelnowartosciowe bialko o duzej przyswajalnosci,nienasycone kwasy tluszczowe omega-3,witamine D, jak rowniez szereg skladnikow mineralnych jak:jod,selen,fluor,magnez i wapn.Dzisiaj dorsz.To bardzo chuda ryba.Po obrobce termicznej (smazenie,grilowanie) 100 g to zaledwie 105 kcal.Takze spokojnie mozemy wlaczyc dorsza  nawet do wiosennej diety(...)brokul.Przygotowana rybe zawinac w szynke i umiescic na rozgrzanej patelni z reszta marynaty.Smazymy krotko z obydwu stron,po czym przykryc patelnie,zeby ryba doszla.Mozemy rowniez upiec ja w piekarniku.Nalezy piec 15 minut w temperaturze 200 ° C.Gdy filet jest pozbawiony skory lepiej upiec go w piekarniku,poniewaz trudno wowczas  obrocic rybe na patelni.Moja ryba rozsypywala sie niestety przy odwracaniu.Dodatkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z łososiem i granatem 189

Przede wszystkim zaintrygował mnie sposób przygotowania łososia - zawsze chciałam, aby moja ryba była bardzo soczysta i rozpływająca się w ustach, a przygotowanie go tak jak Nigella to własnie gwarantuje. Ryba jest delikatna i wilgotna. Jakiś czas po obejrzeniu programu trafiłam na książkę z przepisami z tej serii - od razu postanowiłam ją kupić i zacząć wypróbowywać nowe propozycje tej ikony brytyjskiej(...)cytryny i sól. Zagotować, gdy woda się zagotuje odwrócić filety na drugą stronę, zdjąć garnek z ognia i odstawić na 7 minut. Wyjąć filety z wody i zostawić do wystygnięcia. Gdy ryba będzie zimna - zdjąć skórę. W międzyczasie na suchej patelni uprażyć pestki dyni, należy uważać, aby ich nie przypalić! Przesypać na talerz, aby ostygły. Na dużym talerzu

Codzienne Gotowanie
Śledzie z suszonymi pomidorami 330

słoik suszonych pomidorów 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka suszonej bazylii pieprz kolorowy Filety odsączyć ze słonej zalewy i włożyć do zimnej, czystej wody na około 3 godziny. W trakcie moczenia wodę można zmienić, wtedy sól szybciej wyjdzie z ryby. Śledzie osuszyć i pokroić na kawałki, skrapiając sokiem z cytryny. Suszone pomidory i cebulę również skroić

https:KKuchniaMniam
śledź w sosie pomidorowym... 177

Składniki: filety śledziowe 1 kg, mąka pszenna 5 łyżek, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, sok pomidorowy 1 litr

W Mojej Kuchni Lubię
smażone filety śledziowe w zalewie słodko kwaśnej z papryką... 161

Składniki: filety śledziowe 1,5 kg, mąka pszenna 3/4 szklanki, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, woda 1

W Mojej Kuchni Lubię
Smażony dorsz ze skórką. 130

  Składniki: 500 g fileta z dorsza ze skórką pieprz cytrynowy, sól Fileta płuczemy i suszymy na papierowym ręczniku. Następnie kroimy w zgrabne kawałki

Moje-pitraszenie
Śledzie na ostro (po cygańsku). 272

Składniki: 1/2 kg filetów śledziowych solonych 5 ogórków konserwowych 1 duża cebula 1 por (tylko biała część)  2 ząbki czosnku  2 łyżki musztardy 5

Moje-pitraszenie
Łosoś z makaronem i brokułami 151

Składniki: 1 kg fileta z łososia cytryna 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz sos 200 ml jogurtu naturalnego 1/3 pęczka koperku 2 ząbki czosnku

magiczna kuchnia Kasi
Filet z łososia z aromatem octu balsamicznego 148

Składniki: Filet z łososia ocet balsamiczny sok z cytryny sól ziołowa (u mnie PRYMAT) świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Filet podzielić ma mniejsze części

The Sweet Damsel
śledzie matiasy na zakąskę... 151

Składniki: filety śledziowe 10 sztuk, cebula biała 4 średnie, oliwki zielone, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, sok z cytryny 2 łyżki

W Mojej Kuchni Lubię
śledziki matiasy z oliwkami,pieczarkami,czerwoną cebulą... 148

Składniki: filety z matiasa marynowane w oleju 10 szuk, oliwki zielone 10 dag, pieczarki marynowane 15 dag, cebula czerwona 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1

W Mojej Kuchni Lubię
filety śledziowe w lekko ostrej papryce z warzywami.. 162

Składniki: filet śledziowy 1,5 kg, kucharek 3 łyżki, mąka pszenna 2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 4 sztuki, marchew 3 średnie, papryka czerwona

W Mojej Kuchni Lubię
Czosnkowo- cytrynowy grillowany łosoś z warzywami po prowansalsku 107

Składniki: 2 filety z łososia- każdy po 300 g 10 ząbków czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 1 cytryna 1 natka pietruszki 1 natka koperku

ClauditteMissCooking
Panierowane pulpeciki rybne 256

ryby 2 jajka ( jedno zużyć do panierki ) bułka tarta pół cebuli olej do smażenia nać pietruszki mąka  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA  Rozmrozić filety, zmielić razem z połówką cebuli i odrobiną natki pietruski . Do zmielonej ryby dodać 1 jajko i 4 łyżki bułki tartej, sól do smaku i dokładnie wymieszać. W zależności od rodzaju ryby można dodać

zielonacukinka
matiasy z porem i zielonym groszkiem w majonezie... 154

Składniki: filety z matiasa marynowane w oleju 8 sztuk, por (biała część) 1 duża, groszek konserwowy 1 puszka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sok z

W Mojej Kuchni Lubię
matiasy z oliwkami na szybko... 139

Składniki: filety z matiasa marynowane w oleju 5 sztuk, oliwki zielone 10 sztuk, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 1/2 łyżeczki

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka śledziowa 180

składniki* 6 filetów śledziowych małosolnych* 4 ogórki konserwowe* puszka sałatki meksykańskiej* 1 czerwona cebulka* 3 łyżki oliwy z oliwek* sok z cytryny* sól, pieprzSposób wykonaniaŚledzie wymoczyć

Mix smaku
Śledzie pod pierzynką 257

5-6 filetów śledziowych a'la matjas w oleju1 duża cebula 3 ogórki konserwowe 3 ugotowane ziemniaki3-4 ugotowane burakimajonez 3 jajka na twardobiały pieprzFilety śledziowe

Świat Domowej Kuchni
Zapiekana miruna po staropolsku z boczkiem! / Sałata do obiadu na słodko! 211

Zdrowy, smaczny posiłek, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Połączenie ryby i mięsa to przepis sięgający kuchni staropolskiej. Ja urozmaiciłam go dodatkiem wysokiej jakości Oliwy z oliwek, masła, kaparów, cytryny i oregano! Rybę podałam z sałatą masłową na słodko- kwaśno, pyszota! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 3 filety z miruny - 3 plastry boczku wędzonego - cytryna - oliwa z oliwek - masło - 4 łyżki(...)kaparów -oregano Naczynie wysmaruj masłem, ułóż rybę, owiniętą boczkiem, posól, popieprz, dodaj kapary, polej oliwą. Czas pieczenia: 30 minut. Rybę podajemy z sałatą. SAŁATA:  Sałatę myjemy, osuszamy.  W kubeczku mieszamy 2 łyżki wody, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny, 2 łyżki rodzynek, sól, pieprz.  Odstawiamy na 15 minut.  Po tym czasie zalewamy sałatę

SMYKWKUCHNI
Pstrąg z jesiennym sosem 183

Prosty smażony na maśle filet z pstrąga .Polany aromatycznym sosem .Można by go nazwać jesiennym bo akurat jest sezon na paprykę i pomidory.  Dałam sporo

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania