filet z ryby - 2315 przepisów (strona:57/155)

Pstrąg w sosie musztardowym 194

łyżki mąki 1 żółtko sól, pieprz mielony Przygotowanie : Do wrzątku z cebulą, czosnkiem, cytryną, kawałkiem pora i selera, całą marchewką i małą pietruszką wkładamy rybę, oskrobaną z łuski, umytą i przekrojoną na 4 filety  Dokładamy pieprz, szczyptę majeranku oraz solimy wrzątek do smaku, gotujemy około 20 min na spokojnym ogniu pod przykryciem W tym czasie robimy sos musztardowy(...)ogniu i dolewamy mieszankę musztardy z żółtkiem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny mieszamy chwilę energicznie na ogniu i zdejmujemy, by nie przypalić Ugotowaną rybę (osączoną z wody w której się gotowała)  wyjmujemy na talerz i polewamy pysznym sosem musztardowym. Wystarczy do tego surówka z kiszonej kapusty . Smacznego

Proste Potrawy
Dorsz zapiekany z grzybami i sosem pietruszkowym 142

stół. Filety opłukać, pokroić w małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać mało i obsmażyć rybkę z dwóch stron, tak długo, aż będzie obsmażona. Wyłożyć rybę do żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni obsmażyć pieczarki i posiekane ząbki czosnku. Jak pieczarki będą obsmażone wlać śmietanę, dodać posiekaną pietruszkę. wymieszać i chwilkę podgrzewać. Wylać wszystko na ryby

Kuchnia Pokoleń
Tradycyjne śledzie w śmietanie 274

Choć bardzo lubię ryby, jakoś śledzie nigdy mi zbytnio nie smakowały. Może przez to, że śledzik zawsze kojarzył mi się z zakąską do mocniejszych trunków serwowanych w PRL-owskich knajpach. Takie głupie wyobrażenie, którego do tej pory nie potrafię się pozbyć ;)W Wigilię zawsze na “obiad” były śledzie - coś w ciągu dnia trzeba przecież zjeść, zanim(...)Wami :)SKŁADNIKI:Dla 2 - 3 osób.200 g filetów śledziowych 250 ml mleka (do namoczenia śledzi)1 duże, kwaskowate jabłko1 mała cebula1 łyżeczka cukru150 g kwaśnej śmietany (12 - 18%)sok z cytrynysól, pieprz do smakuposiekana natka pietruszki (do podania)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Filety śledziowe wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Moczymy przez około 1 - 2 godziny (mleko

W kuchni Katie
Dorsz zapiekany z cebulą 166

pieczonego z cebulą. Okazał się mało pracochłonny, a co najważniejsze, ryba nie była taka zła :) Nie używam soli gdyż bacalhau jest już słony, ale sądzę że można by ten przepis zastosować do dorsza świeżego - wtedy trzeba go nieco posolić. Polecam ! Składniki ok 1 kg filetów z dorsza bacalhau (dorsz solony, suszony - u mnie mrożony) 2 średnie cebule(...)piekarnik do 180 stopni. Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć cienką warstwę pokrojonej cebuli  i skropić oliwą z oliwek. Na cebuli ułożyć filety z dorsza - część skórą do dołu, część skórą do góry. Rybę przykryć pozostałą cebulą, na niej ułożyć plasterki cytryny, posypać czosnkiem, posypać pieprzem , skropić oliwą z oliwek.  Piec przez 30 - 40 minut bez przykrycia

Stare Gary
Łosoś pieczony w folii 182

Składniki dla 2-3 osób: 400 g świeżego fileta z łososia sok z połowy cytryny 50 g masła (1/4 kostki) sól, pieprz bazylia do ozdoby Filet z łososia umyć i osuszyć. Za pomocą noża pokroić na 4-5 zgrabnych kawałków (nie trzeba usuwać skórki, ponieważ po upieczeniu mięso z ryby łatwo od niej odejdzie). Każdą część przyprawić(...)solą oraz pieprzem, a na sam koniec skropić sokiem z cytryny i ułożyć po małym kawałku masła. Przygotowane filety z łososia zawinąć w folię aluminiową. Piec około 30-40 minut w 180ºC.   Przed podaniem łososia udekorować plasterkiem cytryny i świeżą bazylią. Podawać z frytkami i ulubioną surówką

Ugotować
Kotleciki z dorsza w wersji fit 179

Dorsz to ryba, którą pewnie chętnie zajadasz się podczas wakacji nad Bałtykiem. Smażony filet z frytkami to dla niektórych smak wakacyjnej beztroski. W zaciszu własnej kuchni też możesz przygotować pyszne danie z dorszem w roli głównej. Wcale nie musisz trzymać się rutyny i wrzucać na patelnię całe kawałki ryby. Co powiesz na przepyszne i do tego bardzo zdrowe

Tradycyjna Kuchnia
Zupa z charakterem czyli rybna z chili 153

ryby ze świeżego połowu - jednak, jako, że takowych aktualnie na stanie nie posiadałam, musiałam zadowolić się rybką ze sklepu.Zakupiłam wypatroszony filet tołpygi i przystąpiłam do dzieła! Zupa rybna z chili Składniki: ok. 1 kg ryby (u mnie tołpyga, może być dowolna inna, ponoć wskazane są słodkowodne) 1/2 cebuli 2 marchewki 2 pietruszki średni por 3 pomidory

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ziemniaki faszerowane pstrągiem 203

Prawdę mówiąc przepis powstał przypadkiem. Kupiłam filet z  pstrąga i smętnie w niego patrzyłam. Miałam ambitne plany zrobienia koperkowego ,,mleczka" z pstrąga , jajek i kopru na parze .Tyle , że  plany mi  przeszły- jest za gorąco- zrobię kiedy indziej. Zaczęłam od obrania ziemniaków licząc , że ostatecznie zjemy po paseczku smażonej ryby , ziemniaki i jakąś surówkę. Jak popatrzyłam

Buniabaje w kuchni
Ryba po grecku 128

mojej mamy i osobiście uważam, że ryba po grecku według tej receptury smakuje najlepiej. Optymalnie jest przygotować ją dzień wcześniej przed konsumpcją, aby wszystkie smaki (ryba i warzywna pierzynka) przegryzły się. Składniki: 1 kg filetów rybnych (np. z dorsza, mintaja, pangi itp.) ok. 4 łyżek mąki sól olej do smażenia „Sos grecki”: 4 spore marchewki 2 pietruszki 1/2 dużego selera(...)szklanki wody (lub trochę więcej) 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sól pieprz papryka słodka Wykonanie: Filety myjemy (mrożone najpierw należy dokładnie rozmrozić), osuszamy i solimy z każdej strony. Kroimy w poprzek na mniejsze części (w zależności od wielkości fileta na ok. 2-3). Następnie z obu stron obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoty

MyCookBook.pl
Moja ulubiona ryba... 197

szklanka octu12 lyzeczek cukru1 lyzeczka soliziele angielskelisc laurowymarchewkacebulawykonanie:Marchewke kroimy w plasterki, cebule w piorka.Wszystkie skladniki zalewy nalezy zagotowac razem i zalac nimi usmazone filety rybne.Odstawiamy rybe na 1-2 dni. W tym czasie ryba nasiaknie zalewa, zmiekne i bedzie nadawala sie do spozycia.Smacznego

Przysmaki Karolki
Pieczone filety z pstrąga 150

bardziej prostszego jak upiec rybę w folii. Ale za to jaki ma smak! Na dodatek nie spędzamy wiele czasu w kuchni. Wystarczy na każdy filet położyć plasterki zimnego masła, dodać kilka gałązek pietruszki oraz plasterki cytryny. Można przed pieczeniem posypać ulubionymi ziołami lub doprawić dopiero na talerzu. Zawijamy każdy filet osobno w folię do pieczenia

Kulinarne przemyslenia
Zapiekany łosoś z truskawkami 95

surowego fileta z łososia (bez skóry) 50 g żółtego sera 200 g truskawek sól pieprz   Przygotowanie Filety z łososia umyłem, osuszyłem, podzieliłem na 4 części. Przyprawiłem do smaku solą i pieprzem. Lekko obsmażyłem na patelni. Ułożyłem rybę na natłuszczonej blasze, obłożyłem po wierzchu truskawkami pokrojonymi na plasterki i startym na wiórki serem. Zapiekałem, aż ser się stopił

R'n'G Kitchen
Ryba na czosnkowej kapuście 188

Fish with garlic cabbage Składniki / Ingredients: 1 filet z czarniaka / 1 piece of coalfish 1/4 małej kapusty pekińskiej / 1/4 Chinese cabbage 1 mała cebula / 1 … Czytaj dalej Ryba na czosnkowej kapuście

czarrna od kuchni
Ryba po genueńsku 135

długiego czasu przygotowania. Ryba po genueńsku. inspiracja  gazeta Moje gotowanie Składniki 500 g dowolnych filetów rybnych 2 łyżki soku z cytryny 2 średnie pomidory 100 g sera mozzarella 2 ząbki czosnku 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki startego  na drobnych oczkach sera żółtego 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Filety rybne osuszyć , skropić(...)przecisnąć przez praskę, dodać starty żółty ser, pestki słonecznika, natkę pietruszki, olej i  dokładnie rozetrzeć. Połową masy wyłożyć dno naczynia do zapiekania, a następnie ułożyć pokrojoną w kawałki rybę. Pomidory pokroić w grubsze plastry i poprzekładać rybę. Mozzarellę pokroić na cieniutkie plastry i poukładać między rybą tak jak na zdjęciu nr 2. Na wierzchu ułożyć masę serową i piec

O kuchni z uczuciem
Dorsz w cieście piwnym 199

Jednak mimo wszystko ryby nie są u nas tanie i nie wszystkich stać by je często jeść. Dzisiaj chcę Wam zaproponować dorsza w cieście piwnym. Podałam go z ziemniakami i surówką z białej kapusty. Można też podać z frytkami ale wtedy jest bardziej kalorycznie. :) Ryba podana na talerzu z Porcelana Bogucice. Składniki: 400 g filet z dorsz(...)piwa 2 łyżki oleju sól  olej do smażenia Przygotowanie: Dorsza umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny oraz posypać solą i pieprzem z dwóch stron. Zamarynowaną rybę owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wszystkie składniki ciasta zmiksować na gładkie i jednolite ciasto, odłożyć na pół godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania