filet z ryby - 2315 przepisów (strona:42/155)

68. Rybne pulpety z zalewy octowej 138

Pulpety: 250 g rybnych filetów 1 mała bułka 1 jajko 1 cebula Przyprawa do ryb Sól, pieprz Olej do smażenia Bułka tarta do panierki Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki soli 1 cebula pokrojona w piórka ziele angielskie, pieprz, 6 liści laurowych Rybę ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut, następnie zmielić

Jadło i czytadło
Dorsz atlantycki w cytrynie 161

prosty, a pyszny zestaw obiadowy: dorsz z piekarnika + lekko podpieczone ziemniaki w mundurkach + sałata lodowa z sosem winegret. Najpierw zajmę się przepisem na rybę, a później resztą ;-) Porcja dla 2 osób. Składniki: 2 filety z dorsza atlantyckiego 4 cytryny przyprawy: sól, pieprz biały, pieprz cytrynowy ponadto: nieco oliwy Przygotować marynatę (najlepiej w płaskim naczyniu lub misce): wycisnąć(...)odstawić do lodówki na chociaż 20 min. Żaroodporne naczynie posmarować lekko oliwą i wyłożyć dno pokrojoną w cienkie plasterki cytryną. Na cytrynie ułożyć filety z dorsza, zalać marynatą, można jeszcze trochę posypać rybę pieprzem cytrynowym. Włożyć naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 30 min. (pod koniec pieczenia można na 5 min. ściągnąć pokrywę naczynia

Passions hobbies life
szczupak w szarej galarecie 166

przygotowanie. składniki  szczupak o wadze około kilograma 350 g gorszych kawałków ryb ( kręgosłupy, płetwy, łby) 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 marchewka 1 kg cebuli 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól kilka kaparów sposób przygotowania Rybę myjemy, układamy na desce i ostrym nożem nacinamy, wzdłuż kręgosłupa grzbiet szczupaka, oddzielając następnie(...)łba a kończąc na ogonie). Teraz nacinamy rybę tuż za łbem i delikatnie, odciągamy mięsne filety od ości, następnie  odcinamy płetwy i oczyszczamy filet z resztek ości. Filety szczupaka znów myjemy,  oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, trzy godziny. Teraz gorsze kawałki ryb( oczyszczone i umyte) wkładamy do garnka

Miód i pieprz
Ryba z warzywami na parze z zielonym sosem. 172

możemy przyrządzić, to ryba wystarczy jej naprawdę chwila. Smak ryby możemy zbudować poprzez dodanie np. skórki pomarańczy, cytryny a do warzyw można zrobić ziołowy sos, który dopełni całość dania. Warzywa nasze ulubione, ryba, naczynie do gotowania na parze i stwórzmy sobie królewskie danie w kilka chwil. SKŁADNIKI : filet z dorsza (lub nasza inna ulubiona ryba(...)zioła. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz kilkoma kroplami cytryny.  Rybę oczyszczamy ze zbędnych ości (jeśli jest taka potrzeba) kroimy na większe kawałki, solimy, doprawiamy pieprzem cytrynowym. Cytrynę, pomarańczę myjemy, parzymy wrzątkiem. Obieramy kawałek skórki bez białych włókien. Kroimy na cienkie paseczki, układamy na naszych kawałkach ryb. Aromat pomarańczy, cytryny podczas parowania, wzbogaci smak naszej ryby

Basia w kuchni
rolowany szczupak w cytrynowej galarecie 181

wadze około kilograma 350 g gorszych kawałków ryb ( kręgosłupy, płetwy, łby) 3-4 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 marchewka 1 cebula 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera 1 cytryna pół pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny pieprz, sól sposób przygotowania Rybę myjemy, układamy na desce i ostrym nożem nacinamy, wzdłuż kręgosłupa(...)kończąc na ogonie). Teraz nacinamy rybę tuż za łbem i delikatnie, odciągamy mięsne filety od ości, następnie  odcinamy płetwy i oczyszczamy filet z resztek ości. Filety szczupaka znów myjemy,  oprószamy pieprzem  solą, oraz skórką otartą z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny. Teraz gorsze kawałki ryb( oczyszczone i umyte) wkładamy

Miód i pieprz
solianka z dorszem 182

solianka z dorszem Wiele osób zna tą zupę z jej mięsnej wersji, ja jednak pragnę wszystkich zachęcić do przyrządzenia jej w wersji z delikatnym dorszem.  Białe mięso  ryby, niezrównany aromat, oraz jej  wyborny smak sprawiają że zupa ta często gości na moim stole. składniki  dla pięciu osób cały dorsz o wadze około kilograma(...)angielskiego 3 liście laurowe 1 marchewka 1 cebula 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól sposób przygotowania Rybę dokładnie myjemy i filetujemy ( na przykład w ten  sposób  ). Kawałki fileta oprószamy  solą i odstawiamy w chłodne miejsce. Gorsze części ryby pozostałe z filetowania wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą dodając  warzywa ( cebule, marchew, seler

Miód i pieprz
Kotleciki rybne 140

ryby w posiłku dla dziecka i duża szansa na to, że wreszcie ją polubi :) Głównymi składnikami kotlecików są gotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki oraz zmiksowany filet z dorsza (możecie użyć innej ryby). Dodatkowo gotowana marchewka i spora ilość koperku, który można zastąpić posiekaną natką pietruszki. Proporcje ziemniaków i ryby można regulować i zacząć od ilości pół

MyCookBook.pl
Gravlax 180

wspomnę już o oszałamiającym kolorze, jeśli do marynowania użyjemy buraków.  I w końcu gravlax to przystawka. Bardzo wyrafinowana w swej prostocie.   - filet łososia ze skórą (kluczowe jest, aby ryba była świeża (!); ilość zależy oczywiście od zapotrzebowania, ale nie mniej niż 500 g) - sól morska gruboziarnista 2-3 łyżki - cukier brązowy 2 łyżki - 1 burak(...)ćwikłowy -1 cytryna - pęczek koperku - dobrej jakości alkohol wysokoprocentowy (wódka, gin, whiskey) do skropienia   Filet myjemy i dokładnie osuszamy. Układamy w naczyniu do marynowania skórą do dołu. Dokładnie pokrywamy go i nacieramy solą i cukrem,  a następnie skrapiamy alkoholem. Ścieramy skórkę z cytryny i nacieramy łososia. Na koniec układamy warstwę startego na grubych oczkach buraka

Simple Dish
Pieczony labraks z imbirem i czosnkiem 228

jest rybą chudą, ale za to bardzo sytą – spokojnie jeden filet wystarcza dla 1 osoby. Fakt, by nie zabić jej smaku nie należy stosować zbyt wielu przypraw – w tym przepisie jest ich dużo i rzeczywiście łatwo jest przedobrzyć. Nam tak przygotowana bardzo pasowała, ale takie nasze kubki smakowe:) Pozdrawiam i smacznego! Kategoria: Dania wegetariańskie , Ryby

kuchcikownia
Morszczuk z ogórkiem 86

Składniki: 600 g filetów Marszczuka pęczek koperku 4 łyżki śmietany szklanka bulionu warzywnego 50 ml białego wytrawnego wina średni świeży ogórek sól, pieprz kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Rybę pokroić na większe kawałki, posolić, popieprzyć i skropić kilkoma kroplami cytryny. Obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złotawy kolor. Zdjąć z patelni. Pokrojonego ogórka lekko posolić i włożyć

Gaździnka warzy
Pieczony labraks z imbirem i czosnkiem 246

jest rybą chudą, ale za to bardzo sytą – spokojnie jeden filet wystarcza dla 1 osoby. Fakt, by nie zabić jej smaku nie należy stosować zbyt wielu przypraw – w tym przepisie jest ich dużo i rzeczywiście łatwo jest przedobrzyć. Nam tak przygotowana bardzo pasowała, ale takie nasze kubki smakowe:)Pozdrawiam i smacznego!Filed under: Dania wegetariańskie, Ryby

kuchcikownia
Tilapia na szpinaku 210

śmietany - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek (włoskiej) - sok z cytryny  Wykonanie: Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Rolujemy w roladkę, spinamy wykałaczką. Tak postępujemy z każdym filetem. Układamy w naczniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym masłem (niewielką ilością). Przygotowujemy szpinak. Na rozgrzaną patelnię, wykładamy masło i oliwę, rozpuszczamy, dodajemy pokrojoną(...)minut. Po tymczasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10 minut. Smacznego! Danie jest dość nisko kaloryczne, więc polecam wszystkim tym którzy są na diecie! Polecam inne moje przepisy na ryby: 1. Owoce morza i tołpyga z mleczkiem kokosowym. przepis TU 2. Tołpyga z puree ziemniaczano- brokułowym  przepis TU 3. Spaghetti z łososiem przepis TU Pozdrawiam

SMYKWKUCHNI
Portugalska zapiekanka z dorsza i ziemniaków 313

) 200 ml śmietany 30 lub 36% sól, pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka masła tarty żółty ser do posypania zapiekanki kilka oliwek Filety dorsza myjemy i gotujemy przez ok. 10 min. w mleku.  Jeżeli ryba jest mrożona, wcześniej ją rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Natomiast jeśli uda się komuś zdobyć dorsza suszonego w soli, należy go namoczyć

bistro mama
Pieczony łosoś z brzoskwiniami 183

cytryny,sól, pieprz,2 łyżki masła. Przygotowanie Czosnek drobniutko posiekać, zmieszać z natką oraz sokiem z cytryny. Rybę umyć, osuszyć, oprószyć delikatnie solą i pieprzem, natrzeć pastą czosnkową. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 30minut do lodówki. Natłuścić naczynie żaroodporne i ułożyć filety. Polać łyżką stopionego masła. Piec ok. 20 min w temp. 190st. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć(...)pestki i pokroić w plasterki. Obłożyć nimi rybę, przykryć plastrem sera, na koniec posypać orzechami oraz wiórkami masła. Piec jeszcze ok. 10min.                                                      Smacznego

Z miłości do słodkości
Świąteczna paczka niespodzianka od Graal 123

wyczekuję niespodziewanego kuriera... Przemiły Pan wręcza mi dużą, ciężką paczkę. Wraz z moimi skarbami odpakowuję niespodziankę... I jest! Świąteczna paczka niespodzianka od Graal . Pełna smakowitych ryb, które tak kocham... tuńczyk, filety z makreli, Graalki... I przepiękny stroik, który stanie się główną ozdobą tegorocznego stołu wigilijnego. Dziękuję! W imieniu swoim i bliskich za tak wspaniałą, ogromną niespodziankę. "Mama

Słodkie okruszki
śledzie pieczone w piekarniku... 145

mielony, wlać olej rzepakowy RAPSO Beach Flower-BACKMIT , pełną ofertę pyszności = "zobacz TUTAJ" i schować do lodówki na kilka godzin naczynie żaroodporne odpowiedniej wielkości do ilości ryb - poukładać w naczyniu złożone filety ciasno, na wierzchu poukładać cienkie plastry cytryny, polać resztą marynaty piekarnik nastawić na 220 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec 25 minut, zdjąć przykrycie

W Mojej Kuchni Lubię
Wyjątkowy łosoś grillowany na desce cedrowej z nutą pomarańczy 145

dołu i nie dotykamy go dopóki sam łatwo nie będzie odchodził od deski Łatwym sposobem aby zabezpieczyć rybę przed klejeniem do deski jest posypanie skóry ryby odrobiną mąki kukurydzianej Składniki: Filety z łososia ze skórą Sól i pieprz skrobia kukurydziana oliwa z oliwek 2 pomarańcze, jedną kroimy w cienkie plasterki, z drugiej wyciskamy sok 1 łyżka płynnego miodu

naRuszcie
Myszki - jajka faszerowane anchois 165

które dzięki ciekawej formie podanie  będą miłą odmianą nie tylko na wielkanocnym stole. Farsz z sardelami jest wyrazisty i bardzo smaczny, z pewnością zasmakuje miłośnikom ryb. Składniki: 6 jajek 2 filety z sardeli (anchois) łyżka majonezu biały pieprz do dekoracji: szczypiorek, koperek, rzodkiewki, ziarna pieprzu Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki soli

Pyry na Gaz
Ryby w zalewie pomidorowej 358

bardzo ją lubimy RYBY W ZALEWIE POMIDOROWEJ .  SKŁADNIKI: 1kg. filetów z mintaju lub z morszczuka cebula  ogórek konserwowy 2-3 jajek masło klarowane ZALEWA: 2 szkl. wody 1/2 szkl. oliwy 2-3 łyżek cukru 3 łyżki kechupu 1 mały przecier pomidorowy 6 łyżek octu sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy WYKONANIE: filety kroimy na kawałki, przyprawiamy(...)solą i pieprzem, maczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle, ogórek i cebulę kroimy w kostkę, potrawę układamy w misce: ryby na przemian z ogórkiem i cebulą, całość zalewamy gorącą zalewą A teraz rozkoszujemy się smakiem, smacznego

Kuchnia Beaty
Świąteczny Mix potraw 239

Zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami, być może znajdziemy coś , co nas zainteresuje.Polecam dania obiadowe, szyneczki  i schaby domowe,sałatki i ciasta. jednym słowem

W kuchennym oknie Ewy
Ryba zapiekana z serem i pomidorami 155

Ryba jest w panierce, a ser i plastry pomidorów to tylko urozmaicenie. Zwykle, ale bardzo dobre. Do tego dania nadają się przede wszystkim ryby białe, ja skorzystałam z filetów miruny.  Składniki: 2 filety z miruny 1 pomidor 4 plasterki żółtego sera sól, pieprz 1 jajko bułka tarta olej Wykonanie: Filety opłukać, osuszyć ręcznikiem, doprawić solą

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania