PORCJE: 4 porcje POZIOM: średni POTRZEBUJESZ: papier do pieczenia piekarnik wałek patelnia deska i nóż SKŁADNIKI: CIASTO mąka pełnoziarnista – 100g mąka pszenna zwykła – 100g olej – 3 łyżki + do smarowania sól – 1 łyżeczka letnia woda – 100ml czarny sezam do posypania NADZIENIE filet z łososia – 200g MARYNATA: koperek – 1 łyżeczka cytryna – 3 łyżki miód
Nerds Kitchenpomidorowy, wodę i przyprawy. Dusić kilka minut pod przykryciem. W międzyczasie przygotować rybę. Filety dokładnie oczyścić z ości, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Ryba powinna znajdować się na całej powierzchni naczynia. Na wierzch wyłożyć mieszankę warzywną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 20-25 minut. Ryba po grecku doskonale smakuje
Dietologsmaku opcjonalnie łyżka tartego parmezanu (u mnie nie ma) opcjonalnie sok z cytryny Filety halibuta oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Składniki do pesto umieścić w malakserze i zmiksować na ziarnistą masę. Pesto wyłożyć na rybę i wstawić do piekarnika. Ja używam funkcji pieczenia z parowaniem (specjalnie do rybki), jeśli nie macie takiej możliwości
Dietologpizze i zapiekanki znajdziecie tutaj (klik) Dodatki – ziemniaczki: Chrupiące pikantne ziemniaczki z piekarnika Ekspresowe chrupiące ziemniaczki paprykowe Sałatki: Szybka sałatka (z kiełbasą krakowską) Kolorowa sałatka z kabanosem Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą Imprezowa sałatka ziemniaczano-paprykowa z kwaszonym ogórkiem Sałatka z filetami ze śledzia Sałatka ryżowa z tuńczykiem Sałatka na bazie kaszy jęczmiennej z tuńczykiem, pomidorkami, kukurydzą
Słodkie okruszkicytrynowy papryka słodka troszeczkę papryki cayenne ( chili) troszeczkę carry suszony majeranek Przygotowanie: Filet z łososia myjemy, suszymy i usuwamy ości. Przekładamy skórą do dołu na folię aluminiową i opruszamy wszystkimi ziołami podanymi w składnikach. Pieczemy w 180 stopniach Celcjusza około 40 minut, funkcja piekarnika: góra - dół. Do pieczenia nie potrzeba dodawać tłuszczu. Podawać z ziemniaczkami, kaszą, z marchewką
Wołowina od rekinaczosnku 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu Inne: 2 podwójne filety z piersi kurczaka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki zimnej wody gruby szczypiorek do posypania sezam do posypania makaron wonton (lub ryż jaśminowy) Potrzebny będzie jeden woreczek do pieczenia w piekarniku. Przygotowanie Piekarnik nagrzej do 100 stopni. Składniki sosu dokładnie wymieszaj. Kurczaka oczyść ze zbędnych
Kocham Czekoladęnajpierw od strony skóry 7-8 min. następnie z drugiej strony około 5 min., piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 stopni, do naczynia żaroodpornego wlewamy sos powstały podczas smażenia mięsa, wkładamy piersi, posypujemy solą i pieprzem, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy do godz, zależnie od wielkości filetów(mówią, że mięso powinno być różowe, ale jak dla mnie dopieczone), ostatnie
Kuchnia Beatyrozłożyć płaty mięsa tak aby zachodziły lekko na siebie i tworzyły prostokąt. Na filetach ułożyć plastry sera żółtego, rozłożyć farsz (kilka całych kurek można zostawić do dekoracji), posypać natką. Pomagając sobie folią, zwinąć roladkę.na wierzchu położyć rozmaryn. roladę zawiniętą w folię wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 1680st. Piec
Smakołyki Asidodając trochę oliwy, zalewy z pomidorów. Zetrzeć ser, przyprawić solą i pieprzem. Filet z indyka umyć i rozbić na cieńszy, równy kawałek. Wyłożyć zawartość miseczki na mięso i dokładnie zwinąć, dobrze dociskając. Mięso obłożyć dokładnie szynką wędzoną, następnie związać przy pomocy bawełnianego sznurka. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym, lekko polać oliwą
Plate of Joysosie koperkowymSKŁADNIKI 4 filety białej ryby morskiej250g śmietany 18%3 ząbki czosnkupęczek koperku3 łyżki białego winałyżeczka kurkumysól morskapieprz cytrynowyPRZYGOTOWANIEFilety nacieramy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mieszamy z kurkumą, winem,posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałym sosem zalewamy rybę. Zapiekamy przez pół godziny w piekarniku nagrzanymdo 190 stopni. Podajemy według upodobania
Moje Kuchenne RewelacjeBataty, które w piekarniku zostały upieczone, na plasterki pokrojone, świetnie z puree z zielonego groszku smakowo się komponują i do tołpygi idealnie pasują. Groszek, który jest na parze przygotowany, a potem zamrażany, w kilka min się gotuje i dzięki temu bardzo dobrze smakuje. To danie jest kolorowe i w smaku wyjątkowe. Składniki 6 porcji: p uree(...)tołpygi (1 filet), 2 łyżki masła klarownego, masło do smarowania foli, 1 łyżka cukru brązowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 cytryna, sól himalajska do smaku. Przygotowanie: Bataty myjemy i suszymy. Folię do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy cukrem, pieprzem i zawijamy bataty w folię (każdy oddzielnie). Pieczemy ok. 45 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Rybę
Moniki Smakołykiwidać na zdjęciu. Na środku każdego kawałka ciasta kładę przygotowany filet, smaruję go łyżką majonezu, następnie układam na niego porcję pieczarek, posypuję natką pietruszki, kładę plaster żółtego sera i zlepiam boki, tworząc "warkocz(...)Gotowe warkocze można posmarować roztrzepanym jajkiem (nie jest to konieczne). Wkładam do nagrzanego do 200-210 stopni piekarnika i piekę około 30 -35 minut.Są gotowe do podania bezpośrednio po upieczeniu, idealne dopełnienie stanowi czerwony barszczyk
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamnie trochę mało słona (może przez to, że pominęłam moczenie w solance, z drugiej strony wiem, że jestem przyzwyczajona do mocniej posolonych dań w przeciwieństwie do mojej rodzinki). Pieczony filet z indyka w glazurze miodowej z sosem sojowym Przygotuj miski, garnek, blachę do pieczenia z rusztem, łyżkę łyżeczkę, woreczek, papierowe ręczniki, sznureczek lub klips do zamknięcia woreczka, folię aluminiową(...)pieczenia. Na dno blaszki wlej ½-1,0 cm wrzącej wody. Blachę z pieczenią wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piersi piecz przez mniej więcej 80 minut. W trakcie pieczenia (mniej więcej co 15 minut) mięso polewaj pozostałą marynatą. Upieczonego indyka wyjmij z piekarnika, przykryj folią i odstaw na mniej więcej 15 minut. „Odpoczęte” mięso przełóż na deskę, a brytfannę
blog.moje-pasje.infofolii na patelni grillowej (postaram się kiedyś ten przepis Wam zaprezentować). Dzisiaj, ze względu na długi weekend i trochę więcej wolnego czasu prezentuje przepis na łososia pieczonego w piekarniku, wcześniej zamarynowanego w słodko-ostrej marynacie, podanego z ryżem i brokułem na parze. Składniki: (2 porcje) 300-350 g filetu z łososia ze skórą 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka sosu(...)morska Przygotowanie: Filet z łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę: Do blendera wlać sok z cytryny, miód, sos sojowy, olej. Dodać obrane ząbki czosnku oraz obrany kawałek imbiru. Delikatnie posolić i popieprzyć. Zmiksować. Łososia włożyć do płaskiego naczynia skórą do dołu i polać marynatą. Naczynie przykryć i odstawić na 2 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać
Moja Delicja