Kiedy w pełni trwa lato jest też sezon na różne owoce, warzywa, których poza letnią porą nie dostaniemy świeżych. Dziś wykorzystamy przepyszną żółtą fasolkę szparagową! W moim rodzinnym domu mama bardzo często robiła nam w wakacje na obiad fasolkę z masłem i bułką tartą! Dla nas był to najlepszy obiad. Nic do tego nie chcieliśmy nigdy jeść. Oczywiście fasolka może
Gotuj z MąkąZapewne to tylko kropla w morzu. Ale przygotowałam przepis na zapiekaną fasolkę szparagową z pomidorami i przyszło mi do głowy, żeby stworzyć małą listę, która scharakteryzowałaby fasolkę żółtą i zieloną. A Wy jaką wiedzę posiadacie na temat fasolki? Można jeszcze coś dopisać do tej listy? Przepis na moją fasolkę już niedługo
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZapewne to tylko kropla w morzu. Ale przygotowałam przepis na zapiekaną fasolkę szparagową z pomidorami i przyszło mi do głowy, żeby stworzyć małą listę, która scharakteryzowałaby fasolkę żółtą i zieloną. A Wy jaką wiedzę posiadacie na temat fasolki? Można jeszcze coś dopisać do tej listy? Przepis na moją fasolkę już niedługo
Szczęśliwa kuchniaryżowym. Składniki: 3 ząbki czosnku 3 szalotki olej kokosowy do smażenia świeży imbir wielkości kciuka papryczka chilli 250g tofu jedna pierś z kurczaka (w wersji wegetariańskiej pominąć) 500g fasolki szparagowej sól, czarny pieprz ciemny sos sojowy ½ pęczka natki pietruszki lub dymki Sposób wykonania: Fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru al dente. Odsączamy. Na rozgrzanym woku
Pyry na GazPyszna fasolka szparagowa na zimę Składniki: 2 kg fasoli szparagowej Zalewa: 2 Litry wody 2,5 łyżki soli 2,5 łyżki cukru Wykonanie: Fasolkę dokładnie myjemy i obcinamy końcówki. Obgotowujemy fasolkę przez 4-5 minut w czystej wodzie bez żadnych dodatków soli. Odcedzamy i układamy w słoikach. Z podanych składników robimy zalewę i podgrzewamy ją tak długo aż składniki się
W Moim Magicznym Domuwarzyw Składniki 1/4 główki młodej kapusty 15 dkg szynki 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1/2 kalafiora 1/2 pęczka koperku 4-5 ugotowanych ziemniaków sól, pieprz Sposób przygotowania Fasolkę i kalafiora … Czytaj dalej Potrawka warzywna z młodą kapustą
czarrna od kuchniwyjąć, rozłożyć równomiernie podsmażone mięso, na wierzchu ułożyć fasolki i pomidorki. Zalać śmietanową masą i posypać żółtym serem, zapiec przez ok 25 min. Fasolnik chiński to taki odpowiednik naszej fasolki szparagowej. Jest długi do ok 60 cm i nie ma łyka jak większość naszych fasolek. Polecam uprawę na własnych działkach. U mnie gości on od kilku
Gotowanie jest łatwewarzywa, takie jak szparagi, przygotowane sauté, to zawsze dobry dodatek. Jeśli gotujecie poza sezonem szparagowym, w ten sam sposób co tutaj szparagi możecie potraktować świeże różyczki brokułu, rozmrożoną fasolkę szparagową czy choćby marchew pokrojoną w słupki. SKŁADNIKI 2 steki z rostbefu 3 łyżki masła (zwykłe lub klarowane) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1/2 pęczka
Karo in the Kitchennaszym stole. Do obiadu z bułką tartą - no wręcz nie mogę się nią najeść. Dzisiaj postanowiłam do tej tartej bułki dodać suszone pomidory - to idealne połączenie. Składniki : * 300g fasolki szparagowej żółtej * 2 łyżki masła 82% * łyżka bułki tartej * 3-4 suszone pomidory Przygotowanie : Fasolkę obgotować w osolonej wodzie. Rozpuścić masło, dodać suszone pomidory pokrojone w paseczki oraz
Magiczne Życie MartySkładniki: 1kg fasolki szparagowej 1 łyżka soli 1/2 kostki masła 2 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: 1. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ugotować w dużej ilości wody z dodatkiem łyżki soli. 2. Masło rozpuścić na patelni, dodać bułkę tartą. Mieszać drewnianą łopatką przez 1-2 min. 3. Bułkę tartą z masłem przelać do odcedzonej fasolki. Wymieszać (najlepiej podrzucając w garnku
A Ty Smakuj MnieNasze wszystkie smaki w jednej formie <3 Składniki 500 g żółtej fasolki szparagowej 100 g pomidorków koktajlowych 100 g sera feta 50 ml oleju z pestek winogron 2 ząbki czosnku 1 garść świeżej bazylii 300 g filetu z kurczaka 3 łyżki oleju rzepkowego sól, pieprz Przygotowanie Fasolkę oczyszczamy, gotujemy w lekko posłodzonej wodzie. Studzimy, kroimy na kawałki. Pomidorki myjemy
R'n'G Kitchengotujemy w szklance wody z dodatkiem szczypty soli aż ta wchłonie ją całkowicie. Kasza powinna być ugotowana na sypko. Natkę pietruszki siekamy bardzo drobno i dodajemy do ugotowanej kaszy. Fasolkę szparagową gotujemy przez 8 minut w wodzie, następnie odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski, ser gorgonzola w kostkę. Fasolkę, suszone pomidory oraz ser dodajemy
Mango PapajaViolaPassion Bardzo szybki , i łatwy sposób na przekąskę . Składniki: 1 osoba Garść szparagów Garść fasolki szparagowej 3 łyżki masła 6 łyżek bułki tartej sól 1 jajko ViolaPassion Sposób : Szparagi i fasolkę myjemy,ucinamy dolna część (białą) szparagów. W rondelku doprowadzamy wodę do wrzenia ,solimy. Wkładamy warzywa ostrożnie i gotujemy 5 minut. Zlewamy Wodę i odcedzamy. Następnie rozpuszczamy w rondelku masło
Viola cooks with passionBardzo lubię takie warzywne dania można je przyrządzić z różnymi dodatkami. Składniki: 250 gram makaronu razowego 1 różyczka brokuła 1 papryka czerwona Pół puszki kukurydzy konserwowej 250 gram zielonej fasolki szparagowej 2-3 marchewki 1 cebula Sól himalajska Pieprz 1 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki, brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, marchewkę obieramy i kroimy
Bajeczna Kuchniajeden ze sposobów na wykorzystanie marynowanej fasolki szparagowej . Przepis znalazłam na Moim gotowaniu . Składniki: kilka liści sałaty masłowej 2 pomidory 1 słoik fasolki marynowanej sól, pieprz oregano, bazylia 2-3 łyżki oleju lub oliwy Sposób przygotowania: 1. Umytą sałatę rwiemy na kawałki. 2. Odsączoną fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. 3. Umyte pomidory kroimy w kostkę. 4. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy
Kuchnia domowa Anidawna robię tą smakowitą sałatkę na zimę, polecam bo jest rewelacyjna. Sałatka wielowarzywna na zimę SKŁADNIKI: kalafior - 1 szt brokuł -1 szt fasolka szparagowa - 350 g papryka żółta - 1 szt papryka czerwona - 1 szt ZALEWA 6 szkl wody 0,5 szkl octu 10% Jamar 6 łyżek cukru 1 łyżka soli 7 ziaren ziela angielskiego 0,5 opak gorczyca 1 łyżka(...)Warzywa umyć, osączyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki. Z fasoli szparagowej odciąć końcówki. Wlać wodę do garnka, dodać sól i zagotować. Do wrzącej wody wrzucić fasolkę, brokuła i kalafiora, gotować przez 3 minuty, wybrać łyżką cedzakową. Następnie do tej samej wody wrzucić paprykę, sparzyć. Gorące warzywa wkładać
Kuchnia Danusi