kuskus . Jeśli macie ochotę na ryż to polecam długoziarniste odmiany, w tym brązowy ryż pełnoziarnisty. Z dodatków warzywnych polecam natomiast poszarpaną sałatę (rzymską, lodową) z lekkim winegretem, zieloną fasolkę szparagową lub najprostszą sałatkę z pomidora, ogórka i czerwonej cebuli z jogurtem greckim. Sprawdź też inne pomysły na rozgrzewający obiad: Leczo z cukinii Marokański tagine z wołowiny i ciecierzycy Fasolka
Na-talerzu.plZapiekane warzywa - bardzo lubię. Wykorzystałam to co miałam w domu i zjedliśmy taką zapiekankę w towarzystwie kotleta schabowego :-) Składniki: 6 niedużych ziemniaków 2/3 dużego kalafiora 20 dag fasolki szparagowej kilka pieczarek sól, pieprz gałka muszkatołowa słodka mielona papryka suszony tymianek kawałek dowolnego sera żółtego ewentualnie świeże zioła olej do posmarowania naczynia Sposób przygotowania: 1. Odciąć końcówki przy fasolce, pokroić
Kuchnia domowa Anisobą zabrać do jedzenia. Dziś wymyśliłam sobie całkiem smaczną sałatkę. Fasolka z maminego ogródka, bób od zaufanego sprzedawcy na bazarku, mięsiste włoskie suszone pomidory, grecka feta... SKŁADNIKI: 1 garść fasolki szparagowej (żółtej i zielonej) 1 szkl bobu 1 ząbek czosnku 3-4 suszone pomidory w oleju 1 mała dymka (zielona część) feta sól pieprz A jak to zrobić
Kuchnia w opałachjest niesamowicie proste, a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu, co stanowi jego ogromną zaletę, szczególnie kiedy wraca się do domu po 18, głodnym, zmęczonym i złym;) Polecam! 450g zielonej fasolki szparagowej 1 czerwona papryczka chili 2 łyżki oleju arachidowego (użyłam sezamowego) 3 ząbki czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 gwiazka anyżu olej sezamowy do smażenia Fasolkę
Codzienne Gotowaniewywar warzywny 1,5 L · fasolka szparagowa 40 dag · ziemniaki 4 szt · koncentrat pomidorowy 2 lyzki · śmietana 18 proc 2/3 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżka · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · przyprawa do zup Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, dodać fasolkę, ugotować
Camilla w kuchniSkładniki: 150 g makaronu Penne - pełne ziarno puszka tuńczyka w oleju fasolka szparagowa gruszka sól, pieprz pół łyżeczki octu z jabłek Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odcedzić z oleju i wmieszać w niego pół łyżeczki octu (do smaku). Fasolkę ugotować w osolonej wodzie (wrzucić na wrzątek i gotować ok 5 min na większym ogniu). Gruszkę umyć
Gaździnka warzymakaronu można wyczarować rewelacyjne danie już wiecie. Dzisiaj propozycja z wykorzystaniem włoskiego makaronu Rigatoni. Pyszne połączenie smaków, które Wam polecam! Składniki : * szklanka ugotowanego makaronu Rigatoni * duża garść zielonej fasolki szparagowej * 5-6 suszonych pomidorów * 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów * pierś z kurczaka * dowolne przyprawy i świeże zioła Przygotowanie : Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kurczaka pokrojonego
Magiczne Życie MartyPrzepis azjatycki, inspirowany poszukiwaniami w internecie. Fasolka bardzo nam obrodziła a mimo, że z bułką tartą jest pyszna, to jednak nie można jeść ciągle tego samego. Stąd poszukiwania, a oto ich efekt. Polecam. Składniki: fasolka szparagowa kilka plastrów boczku 2 – 3 ząbki czosnku kawałek imbiru chili (ze dwa strączki, albo trochę suszonych płatków) sos sojowy olej sezamowy skrobia (kukurydzian
stajnia gołębie od kuchniwiosennie na talerzu nam się zrobiło. Spaghetti ulubione przez wielu z zieloną papryką i fasolką szparagową - może być mrożona, to obiad doskonały na wiosenne dni. Popróbujcie i napiszcie potem jak smakowało? lubicie takie zielone dania? Makaron wiosennie. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzyprawy curry – nadaje mu dodatkowy kolor, także lekki smak przypraw, szczególnie kardamonu, goździków, kminu czy kurkumy. Dziś makaron z warzywami, czyli świderki z papryką, cebulą, czosnkiem i dominującymi fasolkami szparagowymi. Jedne z moich ulubionych tradycyjnych przypraw i jest! Składniki: 1 cebula 1 czerwona papryka 4 pomidorki koktajlowe 3 suszone pomidory w oleju 3 ząbki czosnku spora garść zielonej ciętej
Zasmakuj Kuchnidania głównego. Składniki podane są na jedną osobę, jednak jeśli fasolka ma być dodatkiem do obiadu, to taka ilość składników może być odpowiednia dla dwóch osób. Składniki: 230 gramów fasolki szparagowej mrożonej, pokrojonej (ewentualnie świeża - pokrojona) 1 pomidor śliwkowy 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki kozieradki szczypta soli morskiej 1 łyżka oliwy z pestek winogron prażone nasiona sezamu - opcjonalnie Mrożoną
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdania głównego. Składniki podane są na jedną osobę, jednak jeśli fasolka ma być dodatkiem do obiadu, to taka ilość składników może być odpowiednia dla dwóch osób. Składniki: 230 gramów fasolki szparagowej mrożonej, pokrojonej (ewentualnie świeża - pokrojona) 1 pomidor śliwkowy 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki kozieradki szczypta soli morskiej 1 łyżka oliwy z pestek winogron prażone nasiona sezamu - opcjonalnie Mrożoną
Szczęśliwa kuchniaJesienny rondel kolorowych pyszności, w towarzystwie białej kiełbasy! Składniki: 1 kg kolorowej papryki ½ kg fasolki szparagowej 4 pętka białej kiełbasy 2 białe cebule 5 łyżek ketchupu ¾ szklanki śmietany 1 łyżka mąki 4 łyżki tłuszczu sól i pieprz do smaku papryka ostra mielona do smaku Wykonanie: Fasolkę ugotować na półmiękko i odstawić. Paprykę oczyścić, pokroić w paski i podsmażyć na tłuszczu
Tradycyjna Kuchniauwierzyć na słowo. Zupa była pyszna. Składniki: 1,5 l wywaru mięsnego ugotowanego na kurczaku mięso z kurczaka ugotowane w wywarze (wykorzystałam pierś ) 1 kawałek selera (korzeń) 1 garść fasolki szparagowej kilka różyczek kalafiora 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 200 ml śmietany sól pieprz Wykonanie: Wywar zagotować , dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę , seler, ziemniaki oraz
O kuchni z uczuciemOczywiście zamiast fasolki możesz dodać inne sezonowe warzywa. Składniki: 4-6 ząbków czosnku kilka łyżek oliwy lub oleju 4-5 ziemniaków 1-2 marchewki 2 garście zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3-4 kulki ziela angielskiego 2-3 liście laurowe lubczyk 2 łyżeczki mąki kukurydzianej sól, pieprz Nagrzej piekarnik do 180°C. Obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę. Umyj
Qlinarnie i Qlinarniemusztardowy 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy sól pieprz 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu Składniki na sałatkę dowolny miks sałat 10 pomidorków koktajlowych 1 awokado 200 g fasolki szparagowej puszka tuńczyka 2 jajka Przepis na sos musztardowy Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i odstawiamy na kilka minut, aby składniki się przegryzły. Pamiętajcie, że sosem polewamy sałatkę dosłownie chwilę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 30 da g fasolki szparagowej, 10 łyżeczek jogurtu naturalnego lub śmietany, 5 łyżeczek majonezu, 4 średnie ząbki czosnku, 1/2 pęczka koperku, średniej wielkości ogórek kiszony w ostrej zalewie, majeranek, oregano, bazylia, sól, papryka ostra. Przygotowanie: Fasolkę gotuję w osolonej wodzie do miękkości
JejKuchniaFasolka szparagowa jest doskonałym dodatkiem do letnich obiadów. Poza klasyczną wersją - gotowaną z bułką tartą i masłem, można przygotować też parę alternatywnych wersji. To jedna z nich. Propozycja nie dla wegetarian, bo fasolka jest z dodatkiem podsmażonego boczku. Do tego silny posmak czosnku i mamy pyszną kompozycję, która może nawet posłużyć nam za lunch lub obiad
Milion Smakówmiałem czerwonej papryki więc dodałem zieloną, którą otrzymałem z domowego ogrodu znajomej. Składniki: 250 g wołowiny 250 g fasolki szparagowej 250 g makaronu udon olej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 pomidory Kumin rzymski sól pieprz
R'n'G Kitchendodacie masła będzie wege. W mojej kuchni dużo używam migdałów które zastępuję bułką tartą. Jest to zdrowsza wersja panierki. Patelnia rozmaitości, dużo witamin, i do tego smacznie. 1/2 kg fasolki szparagowej 7 pomidorków koktajlowych 1/4 brokuła 1 marchewka 4 łyżki kukurydzy z puszki natka pietruszki, koper świeży, bazylia sól, pieprz, płatki chili 4 łyżki migdałów 1 łyżka masła 1 ząbek
wesoła kuchniaostrym sosie chilli i ketchupie-polecam zimą do ryżu i nie tylko,przepis robiony w mojej rodzinie od wielu lat -ciągle do niego wracamy,spróbujcie sami! Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 1 kg papryki 1 szkl.oleju 4 cebule ok łyżeczki papryki ostrej(do smaku) małe opakowanie ketchupu ostrego(nie całe) sos chilli ostry w małej butelce(nie cały) sól
Swojskie jedzonkoczoraj zrobiłem sobie coś takiego. :) Składniki : młoda fasolka szparagowa żółta lub zielona olej lub oliwa z oliwek bułka tarta sól woda Sposób wykonania : F asolkę opłucz, odetnij końce, wrzuć do rondla i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedź, fasolkę polej olejem lub oliwą , posyp bułką tartą , wymieszaj. Dopraw do smaku solą. Podawaj zaraz po przygotowaniu
Przepisy i porady kulinarnemięsa, dlatego dzisiaj przepis na szybką sałatkę postną zaledwie z kilku składników. SAŁATKA POSTNA ze SZPROTKAMI Składniki: Miks sałaty lodowej, roszponki, rzymskiej 4 jajka 150 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 puszka szprotek w oleju 1/2 czerwonej cebuli sól i pieprz do smaku oliwa do skropienia Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, kroimy w ćwiartki. Szproty odsączamy
Bon appetit mon amieSkładniki: kasza jęczmienna 50 g na osobę kurki świeże 200 - 150 g seler naciowy fasolka szparagowa zielona boczek wędzony parzony cebula biała sól i pieprz świeży koperek Przygotowanie: Boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć razem z cebulką. Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Poddusić razem. Dodać podgotowaną fasolkę oraz pokrojonego selera i ugotowaną kaszę. Nie ma co więcej pisać. Krótko
Karczma Honoriettyprzekąską w wersji solo. Idealnie, a jednocześnie prosto skomponowane składniki - wybornie smakują z charakterystycznym posmakiem oleju rydzowego. Sami spróbujcie! 4-5 liści sałaty lodowej 1 jajko 1 garść fasolki szparagowej (żółtej) 1/2 pomidora 2-3 łyżki posiekanego koperku Dodatkowo: 3-4 łyżki oleju rydzowego 1 łyżeczka octu winnego sól, pieprz Do posypania: groszek ptysiowy płatki migdałowe Jajka ugotować
Di gotujeFasolka szparagowa jest świetna zwyczajnie z wody. To wiedzą wszyscy. Wszyscy wiedzą też, że nie ma gorszej rzeczy niż zgrubiałe włókna, które nie zawsze da się wyeliminować podczas obierania. Na szczęście teraz jeszcze fasolka jest świeża i bez włókien. Choć można mieć pecha i kupić fasolkę, która okazuje się być nieco zleżana. Serio – ... [Read more
Gotuj z Blue RavenSkładniki: woda 3 litry, warzywa mrożone 1 opakowanie, mrożona fasolka szparagowa 1 opakowanie, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, masło 2 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka, kasza gryczana 2 saszetki/jasna wodę zagotować, wsypać zupę jarzynową i fasolkę mrożoną, gotować z 15 minut wsypać kucharka, pieprz, masło i gotować z 10 minut, na koniec zabielić
W Mojej Kuchni Lubięczasie, mam nadzieję, że niewiele się tam zmieniło ;) Jak już przygotujecie sałatkę, nie zapomnijcie o dodaniu łososia! :P Składniki (1-2 porcje) : Sałatka: garść szpinaku baby 8-10 sztuk fasolki szparagowej 8-10 sztuk pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek pół czerwonej cebuli jajko na twardo łosoś wędzony Sos: 3 łyżki oleju łyżka octu pół ząbka czosnku "duże pół" łyżeczki miodu
Czerwona Porzeczkawysoką jakość oraz nie zwierają konserwantów. Dzisiaj mam dla Was przepis na marynowaną szparagówkę. To doskonały dodatek do wielu dań i przekąsek. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1,5 kg fasolki szparagowej, kilka gałązek kwiatu kopru, ziarna pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie, gorczyca, 10-12 ząbków czosnku, Zalewa: 2 szklanki wody, 1 szklanka octu
Tradycyjna kuchnia Kasi