fasolka szparagowa - 3839 przepisów (strona:112/256)

Naleśniki pełne fasolki i sera 119

Dziś naleśniki w dwóch wersjach. Nie znudziłam Was jeszcze? Jeśli lubicie  fasolkę szparagową możecie  zjeść ją w naleśniku. Wystarczy ugotować fasolkę z dodatkiem cząbru i zawinąć ją z żółtym serem w naleśniki, po czym zapiec. Naleśniki pełne fasolki i sera 1 duże jajo 250 ml mleka 250 ml wody szczypta soli ok 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka(...)oleju słonecznikowego 1 paczka mrożonej fasoli szparagowej 1 łyżeczka cząbru około 10 dag żółtego sera szczypior sól do smaku Wlej mleko i wodę  do miski, dodaj  jajo i szczyptę soli. Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując mąkę. Odstaw je   na 30 minut. Fasolkę mrożoną zalej wrzątkiem, lekko posól,dodaj olej, cząber po czym ugotuj do miękkości. Usmaż cieniutkie naleśniki

Gotuj Sam!
Łosoś na parze z zieloną fasolką 149

razem na nasz stół trafił łosoś na parze z zieloną fasolką. Przepis i lista zakupów znajduje się poniżej… Łosoś na parze z zieloną fasolką – składniki: 250g fasolki szparagowej 2 płaty łososia cytryna sól Łosoś na parze z zieloną fasolką – przepis: Łososia dokładnie myjemy, skraplamy sokiem z cytryny, przyprawiamy szczyptą soli i odstawiamy na 10 minut

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z fasolki szparagowej 161

Fasolka szparagowa jest produktem deficytowym w naszej kuchni. Sama nie wiem czemu. Korzystając z okazji, że rodziciele wybierali się na wakacje opróżniłam lodówkę z warzyw. Była tam też fasolka. Kiedy ostatnim razem przygotowałam tą sałatę to dosłownie pożarliśmy ją w mgnieniu oka. Jest to drugie podejście do tego przepisu… Do przygototwania sałatki potrzebujemy: 400 g fasolki szapragowej (może być

Szybko Tanio Smacznie
fasolka w słoikach 127

SKŁADNIKI: FASOLKA SZPARAGOWA SÓL CUKIER WODA  SPOSÓB WYKONANIA: FASOLKĘ UMYĆ ODCIĄĆ KOŃCÓWKI ZALAĆ WRZĄCĄ WODĄ , TAK BY BYŁA CAŁA ZAKRYTA, DODAĆ SÓL I CUKIER ( NA KAŻDY LITR WODY TRZEBA DAĆ 1 ŁYŻECZKĘ CZUBATĄ SOLI I 2 ŁYŻKI CUKRU ). ZAGOTOWAĆ , OBGOTOWYWAĆ 3 MINUTY., WYCIĄGNĄĆ Z WODY, PRZEKROIĆ NA PÓŁ. GORĄCĄ WKŁADAĆ DO SŁOIKÓW, NASTĘPNIE ZALAĆ GORĄCĄ ZALEWĄ W KTÓREJ FASOLKA

Darcia w kuchni
Fasolka szparagowa z bułką tartą. 129

masełku bułką tartą są moim ulubionym dodatkiem do obiadu. I tak oto kusi mnie dziś moja mama wysyłając zdjęcia, którymi oczywiście pozwoliła podzielić się na blogu.  Składniki: żółta fasolka szparagowa, masło,  bułka tarta, sól. Przygotowanie: Fasolkę umyć, poodcinać końcówki (jeżeli fasolka nie jest młoda, należy tak obcinać końcówki by pociągając pozbyć się łyka). Gotować w osolonej wodzie. Młodą

W kuchni u Moniki
PIECZONA GOLONKA NA SZPARAGÓWCE 222

solidnie pożywi . Propozycja z której ucieszy się nie jeden mężczyzna   Składniki: 1 golonka ok 1 kg sól,pieprz do natarcia rozmaryn, tymianek, majeranek po łyżce 0,5 kg fasolki szparagowej żółtej Iglotex zioła prowansalskie do fasolki 2 litry bulionu warzywnego Wykonanie: Golonkę nacieramy dokładnie solą i pieprzem min na kilka godzin.Do bulionu warzywnego dodajemy przyprawy. Wkładamy golonkę, gotujemy

Z Majeczką w kuchni
Sałatka obiadowa z zielonej fasolki. 139

Sałatka z zielonej fasolki, to ulubione danie z mojej rodziny przygotowane z fasoli szparagowej. To z pozoru proste danie ma w sobie to ,,coś" co sprawia, że robi duże wrażenie. Tajnym składnikiem tej sałatki jest lekko(...)zamarynowana cebulka i sos powstały na bazie marynaty.  Maceracja cebulki w zalewie octowej, eliminuje jej ostrość, zmiękcza i nasyca smakiem marynatę. Tą sałatkę obiadową można przygotować z zielonej fasolki szparagowej, ale i z żółtej. Dobrze smakuje podana na ciepło i zimno. Jeśli przygotujesz ją godzinę przed podaniem, będzie jeszcze smaczniejsza, bo smaki przegryzą się. Składniki: 0,5 kg zielonej

Codziennik Kuchenny
Fasolka szparagowa z pieczoną papryką 79

Kuchnia hiszpańska  Składniki:     500 g żółtej fasolki szparagowej   1 czerwona papryka   1 żółta papryka   1 zielona papryka   2 ząbki czosnku   natka pietruszki   sól   pieprz   oliwa  Przygotowanie: Fasolkę obrałem, umyłem, ugotowałem w osolonej wodzie, odcedziłem. Papryki zawinąłem w folię, upiekłem w piekarniku. Zdjąłem skórkę, usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem miąższ

R'n'G Kitchen
Ogórki po warszawsku 58

jeszcze gorące i odwracam go góry dnem(żeby szybciej wystygły i za bardzo nie zmiękły. Tej zalewy używam też do papryki konserwowej i do warzywnych pikli( ogórki, papryka, kalafior, fasolka szparagowa, marchewka, pieczarki i małe cebulki. Kalafior, fasolkę i marchewkę blanszuję).  przepis od kolezanki Jadzi

mojej kuchni
Ogórki po warszawsku 94

jeszcze gorące i odwracam go góry dnem(żeby szybciej wystygły i za bardzo nie zmiękły. Tej zalewy używam też do papryki konserwowej i do warzywnych pikli( ogórki, papryka, kalafior, fasolka szparagowa, marchewka, pieczarki i małe cebulki. Kalafior, fasolkę i marchewkę blanszuję).  przepis od kolezanki Jadzi

w mojej kuchni
Indonezja - Warzywa w mleczku kokosowym (Sayur lodeh) 111

szklanki wody -  puszka mleczka kokosowego Jeśli chodzi o warzywa to nie czujmy się w żaden sposób ograniczeni przez te proponowane tutaj: - 2-3 średnie ziemniaki - kawałek selera - zielona fasolka szparagowa (z racji na porę roku użyliśmy fasolki z puszki) - pół kalafiora - 1 marchewka - odrobina kapusty - 100-150 g tofu Przygotowanie: 1) W sporym garnku rozgrzewamy olej. Czosnek i cebulę

Roślinożerni urlopowicze
Fasolka szparagowa na zimę w słoiku! 142

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na fasolkę szparagową w słoiku. Przepis trochę zmodyfikowałam i fasolka jest jeszcze lepsza. Lekko pikantna, lekko słodkawa w sam raz do obiadu! Koniecznie zróbcie sobie kilka słoików na zimę. Przetwory domowe w słoikach to coś co zima lubimy chyba najbardziej. Sprawdzają się też idealnie jako dodatek do obiadu, wtedy kiedy w domu

SMYKWKUCHNI
Czwartek: Włoska zupa – minestrone 174

korzennego Biała rzepa – 10 centymetrowy kawałek wystarczy (lub mała bulwa czarna) 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku Upieczona papryka 3 duże pomidory lub puszka pomidorów z zalewą Zielona fasolka szparagowa 100 g, opcjonalnie żółta Puszka białej fasolki Szklanka dowolnego drobnego makaronu, może być połamane spaghetti Pęczek bazylii Bouquet garni składający się z liścia laurowego kilku gałązek natki pietruszki

Niedzielny kucharz
Zupa z botwinki – młodych buraczków 103

botwinki z dzieciństwa. Nie lubiłam jej, bo rodzice podawali ją zwykle dość ciepłą, gonili mnie do jej przygotowania, a to był prawdziwy rytuał. U mnie wersja tej zupy uproszczona. Fasolkę szparagową z wersji oryginalnej zamieniłam na zwykła fasolkę. Jeśli nie macie czasu na jej namaczanie, użyjcie tej z puszki. Dla mnie w tego rodzaju zupie liście to mus. Ale jeśli

Mieszam w Garnku
SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ 366

końcu nadszedł czas na moją kochaną fasolkę ;-) Istnieje wiele odmian fasolki szparagowej. Najbardziej popularna jest zielona i żółta. Fasolka jest uboga w kalorie (ok. 30 kcal na 100g)  i bogata w witaminy (C, A, K i B) i minerały (magnez, potas) stała się przebojem, zwłaszcza wśród osób,  które dbają o swoją figurę. Fasolkę najczęściej gotuje się na parze

potrawyregionalne