SKŁADNIKI: FASOLKA SZPARAGOWA SÓL CUKIER WODA SPOSÓB WYKONANIA: FASOLKĘ UMYĆ ODCIĄĆ KOŃCÓWKI ZALAĆ WRZĄCĄ WODĄ , TAK BY BYŁA CAŁA ZAKRYTA, DODAĆ SÓL I CUKIER ( NA KAŻDY LITR WODY TRZEBA DAĆ 1 ŁYŻECZKĘ CZUBATĄ SOLI I 2 ŁYŻKI CUKRU ). ZAGOTOWAĆ , OBGOTOWYWAĆ 3 MINUTY., WYCIĄGNĄĆ Z WODY, PRZEKROIĆ NA PÓŁ. GORĄCĄ WKŁADAĆ DO SŁOIKÓW, NASTĘPNIE ZALAĆ GORĄCĄ ZALEWĄ W KTÓREJ FASOLKA
Darcia w kuchnimasełku bułką tartą są moim ulubionym dodatkiem do obiadu. I tak oto kusi mnie dziś moja mama wysyłając zdjęcia, którymi oczywiście pozwoliła podzielić się na blogu. Składniki: żółta fasolka szparagowa, masło, bułka tarta, sól. Przygotowanie: Fasolkę umyć, poodcinać końcówki (jeżeli fasolka nie jest młoda, należy tak obcinać końcówki by pociągając pozbyć się łyka). Gotować w osolonej wodzie. Młodą
W kuchni u Monikisolidnie pożywi . Propozycja z której ucieszy się nie jeden mężczyzna Składniki: 1 golonka ok 1 kg sól,pieprz do natarcia rozmaryn, tymianek, majeranek po łyżce 0,5 kg fasolki szparagowej żółtej Iglotex zioła prowansalskie do fasolki 2 litry bulionu warzywnego Wykonanie: Golonkę nacieramy dokładnie solą i pieprzem min na kilka godzin.Do bulionu warzywnego dodajemy przyprawy. Wkładamy golonkę, gotujemy
Z Majeczką w kuchniSałatka z zielonej fasolki, to ulubione danie z mojej rodziny przygotowane z fasoli szparagowej. To z pozoru proste danie ma w sobie to ,,coś" co sprawia, że robi duże wrażenie. Tajnym składnikiem tej sałatki jest lekko(...)zamarynowana cebulka i sos powstały na bazie marynaty. Maceracja cebulki w zalewie octowej, eliminuje jej ostrość, zmiękcza i nasyca smakiem marynatę. Tą sałatkę obiadową można przygotować z zielonej fasolki szparagowej, ale i z żółtej. Dobrze smakuje podana na ciepło i zimno. Jeśli przygotujesz ją godzinę przed podaniem, będzie jeszcze smaczniejsza, bo smaki przegryzą się. Składniki: 0,5 kg zielonej
Codziennik KuchennyKuchnia hiszpańska Składniki: 500 g żółtej fasolki szparagowej 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól pieprz oliwa Przygotowanie: Fasolkę obrałem, umyłem, ugotowałem w osolonej wodzie, odcedziłem. Papryki zawinąłem w folię, upiekłem w piekarniku. Zdjąłem skórkę, usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem miąższ
R'n'G Kitchenjeszcze gorące i odwracam go góry dnem(żeby szybciej wystygły i za bardzo nie zmiękły. Tej zalewy używam też do papryki konserwowej i do warzywnych pikli( ogórki, papryka, kalafior, fasolka szparagowa, marchewka, pieczarki i małe cebulki. Kalafior, fasolkę i marchewkę blanszuję). przepis od kolezanki Jadzi
mojej kuchnijeszcze gorące i odwracam go góry dnem(żeby szybciej wystygły i za bardzo nie zmiękły. Tej zalewy używam też do papryki konserwowej i do warzywnych pikli( ogórki, papryka, kalafior, fasolka szparagowa, marchewka, pieczarki i małe cebulki. Kalafior, fasolkę i marchewkę blanszuję). przepis od kolezanki Jadzi
w mojej kuchniszklanki wody - puszka mleczka kokosowego Jeśli chodzi o warzywa to nie czujmy się w żaden sposób ograniczeni przez te proponowane tutaj: - 2-3 średnie ziemniaki - kawałek selera - zielona fasolka szparagowa (z racji na porę roku użyliśmy fasolki z puszki) - pół kalafiora - 1 marchewka - odrobina kapusty - 100-150 g tofu Przygotowanie: 1) W sporym garnku rozgrzewamy olej. Czosnek i cebulę
Roślinożerni urlopowiczeDzisiaj przychodzę do Was z przepisem na fasolkę szparagową w słoiku. Przepis trochę zmodyfikowałam i fasolka jest jeszcze lepsza. Lekko pikantna, lekko słodkawa w sam raz do obiadu! Koniecznie zróbcie sobie kilka słoików na zimę. Przetwory domowe w słoikach to coś co zima lubimy chyba najbardziej. Sprawdzają się też idealnie jako dodatek do obiadu, wtedy kiedy w domu
SMYKWKUCHNIkorzennego Biała rzepa – 10 centymetrowy kawałek wystarczy (lub mała bulwa czarna) 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku Upieczona papryka 3 duże pomidory lub puszka pomidorów z zalewą Zielona fasolka szparagowa 100 g, opcjonalnie żółta Puszka białej fasolki Szklanka dowolnego drobnego makaronu, może być połamane spaghetti Pęczek bazylii Bouquet garni składający się z liścia laurowego kilku gałązek natki pietruszki
Niedzielny kucharzbotwinki z dzieciństwa. Nie lubiłam jej, bo rodzice podawali ją zwykle dość ciepłą, gonili mnie do jej przygotowania, a to był prawdziwy rytuał. U mnie wersja tej zupy uproszczona. Fasolkę szparagową z wersji oryginalnej zamieniłam na zwykła fasolkę. Jeśli nie macie czasu na jej namaczanie, użyjcie tej z puszki. Dla mnie w tego rodzaju zupie liście to mus. Ale jeśli
Mieszam w Garnkukońcu nadszedł czas na moją kochaną fasolkę ;-) Istnieje wiele odmian fasolki szparagowej. Najbardziej popularna jest zielona i żółta. Fasolka jest uboga w kalorie (ok. 30 kcal na 100g) i bogata w witaminy (C, A, K i B) i minerały (magnez, potas) stała się przebojem, zwłaszcza wśród osób, które dbają o swoją figurę. Fasolkę najczęściej gotuje się na parze
potrawyregionalnebardziej ciekawy niż szeroko dostępny makaron kukurydziany, o podobnym kolorze. O tyle ciekawy, że można wykorzystać go później jako dodatek do obiadu z ziemniakami. Przynajmniej ja tak zrobiłem :) Składniki: - fasolka szparagowa - żółta - przecier pomidorowy - cebula - czosnek - bazylia Wykonanie: Fasolkę "obieramy", a konkretnie przycinamy końcówki z dwóch stron. Jest to dość żmudna praca, w przypadku większej ilości, dlatego ja robię
Kryzysowa Książka Kucharska