fasolka szparagowa - 3839 przepisów (strona:113/256)

Ogórki po warszawsku 58

jeszcze gorące i odwracam go góry dnem(żeby szybciej wystygły i za bardzo nie zmiękły. Tej zalewy używam też do papryki konserwowej i do warzywnych pikli( ogórki, papryka, kalafior, fasolka szparagowa, marchewka, pieczarki i małe cebulki. Kalafior, fasolkę i marchewkę blanszuję).  przepis od kolezanki Jadzi

mojej kuchni
Ogórki po warszawsku 94

jeszcze gorące i odwracam go góry dnem(żeby szybciej wystygły i za bardzo nie zmiękły. Tej zalewy używam też do papryki konserwowej i do warzywnych pikli( ogórki, papryka, kalafior, fasolka szparagowa, marchewka, pieczarki i małe cebulki. Kalafior, fasolkę i marchewkę blanszuję).  przepis od kolezanki Jadzi

w mojej kuchni
Indonezja - Warzywa w mleczku kokosowym (Sayur lodeh) 111

szklanki wody -  puszka mleczka kokosowego Jeśli chodzi o warzywa to nie czujmy się w żaden sposób ograniczeni przez te proponowane tutaj: - 2-3 średnie ziemniaki - kawałek selera - zielona fasolka szparagowa (z racji na porę roku użyliśmy fasolki z puszki) - pół kalafiora - 1 marchewka - odrobina kapusty - 100-150 g tofu Przygotowanie: 1) W sporym garnku rozgrzewamy olej. Czosnek i cebulę

Roślinożerni urlopowicze
Fasolka szparagowa na zimę w słoiku! 142

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na fasolkę szparagową w słoiku. Przepis trochę zmodyfikowałam i fasolka jest jeszcze lepsza. Lekko pikantna, lekko słodkawa w sam raz do obiadu! Koniecznie zróbcie sobie kilka słoików na zimę. Przetwory domowe w słoikach to coś co zima lubimy chyba najbardziej. Sprawdzają się też idealnie jako dodatek do obiadu, wtedy kiedy w domu

SMYKWKUCHNI
Czwartek: Włoska zupa – minestrone 174

korzennego Biała rzepa – 10 centymetrowy kawałek wystarczy (lub mała bulwa czarna) 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku Upieczona papryka 3 duże pomidory lub puszka pomidorów z zalewą Zielona fasolka szparagowa 100 g, opcjonalnie żółta Puszka białej fasolki Szklanka dowolnego drobnego makaronu, może być połamane spaghetti Pęczek bazylii Bouquet garni składający się z liścia laurowego kilku gałązek natki pietruszki

Niedzielny kucharz
Zupa z botwinki – młodych buraczków 103

botwinki z dzieciństwa. Nie lubiłam jej, bo rodzice podawali ją zwykle dość ciepłą, gonili mnie do jej przygotowania, a to był prawdziwy rytuał. U mnie wersja tej zupy uproszczona. Fasolkę szparagową z wersji oryginalnej zamieniłam na zwykła fasolkę. Jeśli nie macie czasu na jej namaczanie, użyjcie tej z puszki. Dla mnie w tego rodzaju zupie liście to mus. Ale jeśli

Mieszam w Garnku
SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ 366

końcu nadszedł czas na moją kochaną fasolkę ;-) Istnieje wiele odmian fasolki szparagowej. Najbardziej popularna jest zielona i żółta. Fasolka jest uboga w kalorie (ok. 30 kcal na 100g)  i bogata w witaminy (C, A, K i B) i minerały (magnez, potas) stała się przebojem, zwłaszcza wśród osób,  które dbają o swoją figurę. Fasolkę najczęściej gotuje się na parze

potrawyregionalne
Bezglutenowe "spaghetti napoli" z fasolki 161

bardziej ciekawy niż szeroko dostępny makaron kukurydziany, o podobnym kolorze. O tyle ciekawy, że można wykorzystać go później jako dodatek do obiadu z ziemniakami. Przynajmniej ja tak zrobiłem :) Składniki: - fasolka szparagowa - żółta - przecier pomidorowy - cebula - czosnek - bazylia Wykonanie: Fasolkę "obieramy", a konkretnie przycinamy końcówki z dwóch stron. Jest to dość żmudna praca, w przypadku większej ilości, dlatego ja robię

Kryzysowa Książka Kucharska
Ryż z warzywami 79

Dziś danie które jest bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Użyłam tutaj fasolki szparagowej mrożonej i fasoli czerwonej z puszki, równie dobrze będzie smakowała fasolka świeża i fasola ugotowana samemu, wcześniej jednak namoczona. Danie jest pożywne i sycące, polecam. Warzywa z ryżem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa warzywna bardzo wiosenna 235

można zamiast śmietany dać jogurt, a można też zupy nie zabielać - też będzie smaczna. Po prostu wiosna na talerzu - polecam! składniki 4 spore młode ziemniaki 170 g fasolki szparagowej 5 młodych pietruszek 3 młode marchewki 1 młody por 1 młody seler 1/2 sporej kalarepki 2 pęczki (po 500 g) białych szparagów 1 l bulionu łyżeczka masła 1/4 szklanki(...)Szparagom obcinamy zdrewniałe końce, obieramy, obcinamy główki, odkładamy na bok  a łodygi kroimy w plasterki. Pozostałe warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub plasterki (fasolkę kroimy na 2, 3 części). Wszystkie warzywa ( oprócz szparagowych główek) zalewamy bulionem, i gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodać główki.  Dodać masło. Do kubeczka wlać śmietanę

Stare Gary
Sałatka z kalafiorów na ostro 73

a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -kalafior - ok. 1 kg -200 g fasolki szparagowej żółtej -200 g marchwi -2 czerwone papryki -1 mała ostra papryka czuszka -sól Na zalewę: -2 szklanki wody -1/2 łyżeczki soli -1 płaska łyżka cukru -3 łyżki octu -ostra(...)ilości  lekko posolonej wody. Odcedzić i pozostawić do odparowania i wystudzenia.  Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski o podobnej długości jak fasolkę. Ostrą paprykę czuszkę podzielić na małe kawałki. Fasolę szparagową i marchew obgotować. Fasolę pokroić na kawałki o długości 2 cm, a marchew w cienkie krążki. Układać w słojach na przemian warzywa. Zagotować wodę

Kulinarne przemyslenia
fasolka na zimę 142

Prosty sposób na fasolkę szparagową  :) zimą jak znalazł. W ostatniej chwili zerwaliśmy fasolkę i co teraz?... przecież nie zjemy tyle od razu :) Nastąpiła szybka decyzja, zaprawiamy :) Fasolkę myjemy w zimnej wodzie... Obcinamy końce... Wkładamy do garnka i gotujemy 3 min... ...od momentu zagotowania. Potem odcedzamy... Przekładamy do słoików... Zasypujemy jedna łyżeczką soli i jedną łyżeczką cukru, potem zalewamy wodą

chleba naszego
Sole Meuniere 146

więc proponuję szparagi lub zieloną fasolkę. Składniki 4 filety z soli  sól i pieprz mąka pszenna natka pietruszki 4 łyżki masła 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 cytryny dodatkowo fasolka szparagowa lub szparagi z oderwanymi końcówkami Sposób przygotowania Fasolkę lub szparagi ugotować w gorącej osolonej wodzie lub na parze. Filety soli dokładnie osuszyć ręcznikiem. Posypać solą i pieprzem, obtoczyć

W kuchni wieczorem
Warzywa grillowane z camembertem 129

Zastanawiałam się co zrobić na obiad, a ponieważ miałam w lodówce resztki różnych warzyw pomyślałam o zaserwowaniu ich z grillowanym camembertem. Składniki: * brokuły * kalafior * fasolka szparagowa * pomidory * papryka * camembert * zioła Kalafior, brokuły i fasolkę ugotowałam na parze, a  pomidory i paprykę zgrillowałam na patelni. Na koniec dołożyłam na grill rozcięty na krzyż i posypany ziołami camembert. Rozłożyłam na talerzu

Zdrowa Kuchnia Sowy
Łosoś z zielonymi warzywami w kokosowym curry 147

początek sezonu szparagowego - wiosenny obiad w orientalnym stylu. Szparagi, młody szpinak i zielona fasolka w sosie z mleczka kokosowego, sosu sojowego i rybnego z delikatnym łososiem to prawdziwa bomba witaminowa. Całość dopełnia(...)mieszanka ryżu basmati z ryżem dzikim i odrobiną klarowanego masła.  Składniki  500g filetów z łososia Pęczek zielonych szparagów Pół paczki młodego szpinaku (2-3 garście) 200g zielonej fasolki szparagowej puszka mleczka kokosowego łyżka sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka cukru trzcinowego sok z połowy cytryny łyżka curry w proszku 2 ząbki czosnku płaska łyżka klarowanego masła łyżeczka sezamu

Kulinarne Inspiracje
Klasyczna fasolka szparagowa 129

potrafimy wyobrazić sobie sezonu bez tego rarytasu. Składniki: 500 g żółtej fasolki szparagowej 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła ghee 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz Przygotowanie: Fasolkę oczyszczamy, obgotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy. Wrzucamy fasolkę z bułką tartą, dokładnie łączymy, doprawiając do smaku solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Sałatka z fasolki szparagowej 242

Sałatka z fasolki szparagowej to jedna z ciekawszych propozycji na pyszne wykorzystanie fasolki żółtej i zielonej. W sezonie letnim przepis ten sprawdzi się również do dań z grilla.  - do podania na ciepło i na zimno - kilka propozycji na inne wersje sałatki - można ja robić i z zielonej i z żółtej fasolki

AniaGotuje.pl
Makaron z kurkami 153

Składniki: 150 g ulubionego makaronu 200 g kurek 1 mała cebula 200 g pomidorków koktajlowych 200 g fasolki szparagowej sól, pieprz Przygotowanie: Kurki odgotować. Makaron i pokrojona fasolkę ugotować. Cebulę … Czytaj dalej Makaron z kurkami

czarrna od kuchni
KRUPNIK NA BOGATO 167

SKŁADNIKI (2-3 porcje): garść fasolki szparagowej 2 małe ziemniaki 2 małe marchewki 1 mała pietruszka 1/2 małego selera około 50 g kaszy jęczmiennej 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie kawałek papryki zielonej 1 mały por (biała część) 1 mały pomidor 1 łyżka masła papryka słodka, papryka cayenne, świeżo mielony pieprz czarny, świeżo mielona sól morska kilka listków natki pietruszki

wege i kropka
Marchewka z fasolą 170

Składniki: 4 marchewki 2 garście fasolki szparagowej 1 ziemniak masło, sól, cukier Przygotowanie: Marchew i fasolkę umyć, marchew i ziemniaka obrać, a fasolkę pozbawić końcówek Marchew i ziemniaka pokroić w kostkę, a fasolkę podzielić na mniejsze kawałki Składniki wymieszać w garnku, zalać ciepłą wodą tak by były nie końca zanurzone, posolić i gotować po przykryciem do miękkości W trakcie gotowania

Proste Potrawy
Letni obiad - jajko, fasolka i sałatka z botwinką 138

pyszna sałatka z dodatkiem cienkich plasterków boczku. Taki obiad.. by jeszcze choć na chwilę zatrzymać lato. ;-) 1 pęczek botwiny 250g młodych ziemniaków 100g boczku parzonego w plastrach 300g fasolki szparagowej 2 jajka  olej 1.  Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Fasolkę obieramy i gotujemy. Liście botwiny siekamy, buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. 2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy

Szefowa kuchni
Warzywa grillowane 169

Proponujemy grillowaną sałatkę warzywną, świetny dodatek do dań z grilla. Składniki możemy wybrać dowolnie. My użyliśmy: -fasolkę szparagową i  cukinię -można dodać pokrojoną w słupki marchewkę Fasolkę i marchewkę sparzamy. Cukinię kroimy w grube plastry. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym, skrapiamy olejem i delikatnie podsmażamy na patelni. Przekładamy na aluminiową tackę i ustawiamy na grillu. Czas grillowania według uznania

Maminek kulinarny