dynia - 15472 przepisów (strona:119/1032)

Makaron z dynią i kiełbasą / Pumpkin and sausage pasta 116

Mamy jesień, a wraz z nią nadszedł czas na dyniowe pyszności. Dziś proponuję przepis bardzo łatwy i szybki makaron z dynią, kiełbasą i suszonymi grzybami i dodatkiem szałwii, która dodaje daniu charakteru. Polecam na obiad w zabieganym tygodniu. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Makaron z dynią i kiełbasą (4 porcje) Składniki: 3 łyżki oleju roślinnego garść(...)suszonych grzybów 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 600 g miąższu dyni, pokrojonej w kostkę 200 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 250 ml bulionu drobiowego 150 ml śmietanki 36% 8 liści szałwii, posiekanych sól, pieprz, gałka muszkatołowa ugotowany makaron do podania Przygotowanie: Namocz grzyby w gorącej wodzie aż zmiękną, po czym pokrój je w paski. W większej patelni rozgrzej

karmelowy
SOS DYNIOWY Z GRZYBAMI I ZIELONĄ SOCZEWICĄ 112

Szybki sosik w jesiennych klimatach. Z leśnymi grzybami, dynią i zieloną soczewicą. Gotowany w bulionie lub na wodzie, na koniec zabielany śmietanką.  Do jego przygotowania możecie użyć zarówno świeżych jak i mrożonych grzybów (polecam prawdziwki). Sprawdzą się także grzybki suszone, których dodajemy mniejszą ilość i które wcześniej należy namoczyć. Z dodatków sprawdzą się gotowane ziemniaczki lub ryż. Pasuje też(...)mizeria z ogórków. SKŁADNIKI / 4 PORCJE 300 g dyni (użyłam hokkaido) 150 g grzybów świeżych lub mrożonych (można użyć suszonych grzybów w ilości 50 g) 1 cebula lub kawałek pora (tylko biała i jasnozielona część) 2 ząbki czosnku 1 łyżka zielonej soczewicy kilka gałązek natki pietruszki (łodyżki i listki oddzielnie) 2 szklanki bulionu, wody lub wody z moczenia suszonych grzybów

cool and minty
Krem dyniowy z pieczonym jabłkiem 130

Dzisiaj pomysł na danie przygotowane z pieczonej dyni hokkaido i jabłek podane z ryżem. Zupa-krem, która jest bardzo gęsta i sycąca. Obiad na słodko, który powinien posmakować dzieciom. Ponadto jest to świetny sposób na przemycenie warzyw i owoców w zupie mlecznej. Polecam przygotować. Składniki na 2-3 porcje: 1/2 dyni hokkaido (waga po usunięciu miąższu około(...)jabłka 1,5 szklanki mleka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1-2 łyżki zwykłego cukru szczypta soli szczypta cynamonu Dynię przekroić na cztery części i usunąć z niej miąższ. Jabłka pokroić w ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych.  Dynię i jabłka przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać cukrem wanilinowym i piec pod przykryciem w 180ºC, aż do miękkości dyni (około 45 minut

Ugotować
Kluski dyniowo-kokosowe 125

Obecny rok był bardzo sprzyjający dla wegetacji dyni. Nadszedł czas na jej wykorzystanie w mojej kuchni. Od dawna chodził mi po głowie pomysł na kluski, które można byłoby podać z sosem słodkim lub wytrawnym. Wczoraj padło na połączenie dyni i smaku kokosa, ale w zupełnie innym wydaniu w porównaniu z moim ulubionym kremem z dyni aromatyzowanym przyprawami Orientu . Zaczyna(...)się czas koloru, który najbardziej lubię na talerzach! 😍 Składniki : 400 g upieczonej dyni odmiany Hokkaido 5 łyżek wiórków kokosowych jajko 15 łyżek mąki uniwersalnej sól Dynię ze skórą i łyżeczką soli zmiksować na pulpę. Do dyni wbić jajko, dodać wiórki kokosowe i 8 łyżek mąki. Wymieszać. Masę wyłożyć na blat posypany dwiema łyżkami mąki. Do masy dodać resztę mąki

Weekendy w domu i ogrodzie
Keto dyniowe latte (Paleo, LowCarb) 119

Keto pumpkin spice latte Sezon dyniowy oficjalnie rozpoczęty Obiecałam, że wkrótce rozpocznę tegoroczny sezon dyniowy i tak też się właśnie stało. A na sam początek niewinny napój z udziałem dyni , czyli keto dyniowe latte ( Pumpkin Spice Latte ). Jest to nic innego, jak mleczna kawa połączona z musem z dyni oraz miksem korzennych przypraw. Zawiera on zazwyczaj mieszankę cynamonu, imbiru, gałki(...)czyli maksimum tłuszczu – minimum węglowodanów. Keto dyniowe latte Dyniowa latte w wersji lowcarb Na wstępie kilka informacji praktycznych. Niektórzy zalecają przygotowanie dyniowego sosu z mleka kokosowego , puree z dyni i keto słodzidła ( erytrytol lub stewia powinny się dobrze sprawdzić) z dodatkiem wspomnianej przyprawy. To podejście jest jak najbardziej zasadne. Taką dyniową miksturę można przez jakiś czas przechowywać w lodówce

Modern Cave Girl
Dyniowe placuszki z twarogiem 103

posiadacie wsparcia sprzętu miksującego. Jednak warte są każdej minuty, jaką na nie poświęcicie. Placki są puszyste, miękkie i soczyste. Smakują wyśmienicie. Koniecznie sprawdźcie sami! 4 porcje: 400 g dyni Hokkaido 2 jajka 100 g chudego twarogu 2 łyżki ksylitolu 100 g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka soku z cytryny lub 2 z pomarańczy 1/4 łyżeczki mielonej kolendry(...)mieszanki garam masala 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli Z dyni usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem lub melakserem lub ścieramy na tarce o małych oczkach, najlepiej na tarce do ziemniaków, na miazgę. Można także wykorzystać puree z dyni (dynię upiec w kawałkach, wybrać miąższ lub pokroić na mniejsze części i uprażyć w garnku) używając

Kucharzyca
ZUPA DYNIOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM 97

zupa dyniowa z mlekiem kokosowym, doprawiona sokiem z limonki, która jest wyśmienita, sycąca i bardzo dobra. Zupę dyniową podałam z pestkami słonecznika i posiekaną natką pietruszki. Składniki: 500 g dyni ( po obraniu) 2 łyżki oliwy 1 mały ząbek czosnku 1,5 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy ( można pominąć) około 400 ml bulionu lub wody 200 ml mleka kokosowego(...)połówki limonki 1/2 łyżeczki płatków chili lub chili w proszku 1 łyżeczka curry w proszku sól i pieprz Do podania: Podprażone pestki dyni, słonecznika, posiekana natka pietruszki. Przygotowanie: Dynię obieram ze skóry, pozbawiam pestek i miąższu ( pestki można wykorzystać) kroję w kostkę. Do garnka wlewam oliwę, dodaję pokrojoną dynię, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, przyprawy: curry, płatki chili, całość chwilę

Kukuleczki
Vege kotleciki jaglane z dynią 157

kolory obecne na straganach i w warzywniakach. Nie bójcie się z nich korzystać i pamiętajcie, że im więcej kolorów na talerzu tym zdrowiej. Moim ulubionym jesiennym warzywem jest oczywiście dynia i zawsze od września do listopada bardzo często pojawia się w mojej kuchni. To bardzo wdzięczne warzywo, które wykorzystuję do przygotowania zup, słodkich i wytrawnych wypieków, dań mącznych: kopytek, gnochi(...)pierogów i naleśników. Do moich ulubionych jesiennych przysmaków dołączają te oto wegańskie kotleciki z dynią. Gwarantuję, że choć są wegańskie, z pewnością przypadną do gustu nie jednemu zagorzałemu mięsożercy:) Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 1/2 dyni Hokkaido (około 500 g) 1 puszka fasoli białej 4 suszone pomidory z zalewy 1 cebula 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski) 1 łyżeczka kurkumy

Smakowity Blog Kulinarny
Paleo ciasto dyniowe z polewą “sernikową” 94

Ciasto dyniowe z polewą “sernikową” Sagi dyniowej ciąg dalszy No i nie udało mi się powstrzymać… Nic na to nie poradzę, że dynię wprost uwielbiam i to głównie właśnie w wersji na słodko. Ostatni długi weekend sprzyjał zaś aktywności kuchennej, czego wynikiem jest prezentowane tutaj Paleo ciasto dyniowe. Pochłonięte prawie w całości przy jednym posiedzeniu, nie pozostawiło(...)Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword ciasto dyniowe , Halloween Porcje 12-14 porcji Czas przygotowania 45 minut Czas gotowania 60+20 minut Czas oczekiwania 60 minut Składniki Ciasto dyniowe 0,5 dyni Hokkaido, oczyszczonej z włókien i pestek 3 jajka 1/4 szklanki oleju kokosowego płynnego (rozpuszczonego uprzednio w kąpieli wodnej) 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżka gęstego mleka kokosowego (opcjonalnie

Modern Cave Girl
Keto crème brûlée dyniowe (Paleo, LowCarb) 112

jest też zakup słodzika z monk fruit w wersji płynnej , jak w przypadku stewii. Keto dyniowe crème brûlée Dyniowa wariacja na temat klasyka Do tego jajka, no i oczywiście dynia. Generalnie do crème brûlée używa się tylko żółtek, ale nie miałam pomysłu, co by tu zrobić z białkami, więc poszły jaja w całości. Efekt był super. Deser mi bardzo zasmakował(...)zrobić wersję klasyczną. U mnie oczywiście wszystko zawsze w odwrotnej kolejności. Zamiast najpierw spróbować zrobić klasyczną wersję waniliową, to ja od razu rzucam się na modyfikacje. Ale uznałam, że dynia będzie wyśmienitym dodatkiem do tego deseru. I się nie myliłam! Oczywiście zwiększa ona udział węglowodanów w porcji, ale i tak nie wychodzi ich aż tak bardzo dużo (ok. 5 gram

Modern Cave Girl
Ciastka z pestek dyni (tylko 3 składniki, bez tłuszczu i mąki) 149

Uwielbiam pestki dyni i często dodaję je do różnych potraw, nie tylko takich na słodko. Już Wam prezentowałam 3-składnikowe ciastka z pestek słonecznika - klik , które są rewelacyjne w smaku. To właśnie one były inspiracją do powstania ciasteczek z pestek dyni goszczących w moim domu naprawdę bardzo często.  Za każdym razem znikają ekspresowo! Posiadają delikatnie miękki środek, chrupiący wierzch(...)oraz ten kuszący smak pestek dyni! Polecam! (około 12 sztuk) 250g pestek dyni (łuskanych) 2 jajka  80g cukru  1/3 łyżeczki soli (opcjonalnie, ale polecam) (*) Dodatkowo: pestki dyni do posypania    Pestki (jeśli nie są prażone) należy uprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu zmielić na grubszą mączkę. (Użyłam malaksera.)   Jedne całe jajko i żółtko zmiksować

Di gotuje
Pyszne i proste bułki pszenne z dynią 106

Prawdziwe domowe pszenne bułki z dynią. Smakowite i zdrowe. Składniki: 850 g mąki wrocławskiej typ 500 40 g ziaren dyni 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 85 g drożdży 3 szklanki letniej wody 7 łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: W dużej misce wymieszać mąkę z solą i dynią. Do mniejszej miski wlać letnią wodę, rozkruszyć drożdże, dodać cukier i dobrze wymieszać(...)blach w piekarniku. Tą blachę co była u góry daję na dół i odwrotnie. Smacznego!!! Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis Pyszne i proste bułki pszenne z dynią Dania Bułki Kuchnia Polska Porcje 15 bułek Składniki 850 g mąki wrocławskiej typ 500 40 g ziaren dyni 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 85 g drożdży 3 szklanki letniej

Przepisy Babci
CIASTECZKA DYNIOWE NA SŁONO 104

krakersów lub innych słonych przekąsek, które są bogate w tłuszcze i węglowodany. Najczęściej sięgamy po nie razem z piwem 🍺 Ciasteczka te nie należą do tzw. "pustych kalorii", gdyż pestki dyni są źródłem cennych witamin, składników mineralnych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają one wielonienasycone kwasy tłuszczowe - kwas linolowy, który nie jest syntezowany przez nasz organizm oraz kwas oleinowy i palmitynowy. Oprócz(...)tego zawierają witaminy: E, B1, B6, A, C, D, a także beta – karoten, cynk, potas, selen. Dzięki tym wszystkim substancjom pestki dyni: wzmacniają naczynia krwionośne, uczestniczą w przemianie węglowodanowej, wzmacniają system odpornościowy, uspokajają nerwowy, stabilizują ciśnienie krwi, regulują hormony i wspomagają pracę serca, wpływają na piękny i lśniący wygląd skóry oraz wzmacniają włosy i paznokcie. Przepis ten to również dobry

Kuchnia MagdaLeny
DYNIOWE PLACUSZKI Z MASŁEM ORZECHOWYM 116

Dyniowe szaleństwo czas zacząć! Dynia to super warzywo, które można użyć do przyrządzenia zarówno dań słodkich, jak i wytrawnych. Dzisiaj u mnie dynia w wersji na słodko, wykorzystana do przygotowania rewelacyjnych placuszków śniadaniowych. Są to placuszki z kaszy manny, które nie zawierają ani mąki, ani dodatku cukru - słodzone są miodem. Nie są również przesłodzone, a dodatek masła orzechowego nadaje(...)ciekawego, oryginalnego smaku. Dodatkowym plusem jest to, że dyni nie trzeba wcześniej gotować, ani piec, wystarczy tylko zetrzeć na tarce, dzięki temu skraca się czas wykonania. Placuszki są puszyste i delikatne w smaku - idealnie nadają się dla dzieci. Pysznie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego można je wziąć ze sobą na wynos, do pracy lub szkoły... Składniki

Kuchnia MagdaLeny
JOGURTOWE PLACUSZKI DYNIOWO-POMARAŃCZOWE 123

Poniedziałkowe poranki nie zawsze należą do najłatwiejszych... Dlatego warto umilić sobie je dobrym śniadankiem 😉 Polecam pyszne jogurtowe placuszki z dynią i nutą pomarańczy. Przygotowuje się je bardzo szybko, nie trzeba nawet posiadać miksera, wystarczy wszystkie składniki wymieszać trzepaczką czy rózgą. Dodatkowym plusem, który skraca czas przygotowania jest to, że dyni nie trzeba przerabiać na puree, wystarczy tylko obrać ze skórki(...)zetrzeć na tarce. Dynię można również przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce, wtedy następnego dnia wystarczy nam dosłownie 5 minut, aby placuszki były gotowe! Placuszki na bazie jogurtu naturalnego są delikatne w smaku, a dodatek skórki pomarańczowej czyni je wyjątkowo aromatycznymi. Są naprawdę pyszniutkie! Najlepiej smakują na ciepło, ale również na zimno są niczego sobie - nadają się "na wynos

Kuchnia MagdaLeny