Ostatnio eksperymentuję z formą i kształtem ciasta, by wyglądało ono nieco inaczej i cieszyło nie tylko podniebienie, ale również oko. Dziś kolejne ciasto (a właściwie ciasta) drożdżowe z dynią. Sezon na nią trwa w najlepsze, więc dlaczego nie zrobić od razu dwóch? Do tych ciast dynia była przygotowywana dużej wcześniej, by nabrała cytrusowego posmaku. Składniki (na tortownicę o średnicy(...)keksówkę): Nadzienie 0,5 kg dyni (np. odmiany Hokkaido) 2 cytryny czerwony grejpfrut 4 ziaren zielonego kardamonu 3 goździki kawałek cynamonu ok. 30 g imbiru 0,2 kg cukru + 2 łyżki Ciasto 50 g drożdży 100 ml wrzątku 100 ml zimnego mleka 70 g masła 0,5 kg mąki pszennej + mąka do podsypania 120 g cukru + łyżeczka
Weekendy w domu i ogrodzieMamy sezon na dynię ! Ja cieszę się ogromnie, gdyż dynię uwielbiam w każdej postaci. To takie wdzięczne warzywo, co to dobre jest w daniu wytrawnym, jak i słodkim. Zupy, sosy, ciasta, desery... pieczona, gotowana, w postaci pure... Lubię każdą wersję. Dziś przygotowałam dla Was przepis na śniadaniowe placuszki z dyni . Dyniowe pancakes wprost krzyczą: "zjedz mnie". Ich optymistyczny kolor sprawia(...)zaczyna się uśmiechać, w brzuchu słychać ciche pomruki, a ślinka zaczyna cieknąć... Dyniowe pancakes przygotujecie bardzo szybko, o ile wcześniej zrobicie dyniowe purre. Jak zrobić dyniowe purre ? Wystarczy upiec dynię w piekarniku, uprzednio krojąc ją na mniejsze części. Kawałki dyniu ułożyć na blasze wyłozonej papierem do pieczenia i piec w 160 stopniach C, aż zmięknie. Gdy ostygnie, obrać ze skory
kolorowotorcikowojabłka podsmażane krótko na maśle. Niby nic, a robią całość i wprowadzają iście swojski klimat! Ach, no i tymianek! Zioło, które jak żadne inne kocha jesienne potrawy...grzyby, jabłka, dynia, cebula i reszta jesiennych pyszności to jego działka. Jedna łyżka tej pysznej zupy, to cała symfonia smaków...od lekko słodkiej i kwaskowatej dyniowo-jabłkowej podstawy do wyrazistego i rozgrzewającego akcentu(...)imbiru. Można też zagryźć kromką dobrego, razowego chleba. Spróbujcie, bo przecież w dyni co chwilę można zakochiwać się od nowa! Na przykład przy aromacie cydru... :) Zupa dyniowa na cydrze z maślanymi jabłuszkami Potrzebujesz: 500g dyni 1 cebulę 40g świeżego imbiru 1 łyżka masła 250ml cydru 500ml bulionu warzywnego 3 gałązki świeżego tymianku/ 1/2 łyżeczki suszonego sól, pieprz, słodka papryka
Kuchnia w Słońcu SkąpanaStanowią znakomitą propozycję na lunch do pracy, ciepłą kolację czy obiad. Dzięki dodatkom rozgrzewających przypraw są niezastąpione kiedy nastanie jesienna słota. Mamy wrzesień a to oznacza, że sezon na dynię w pełni. Nie można przeoczyć tego okresu i dlatego też mój gulasz przygotowałam z dodatkiem tego warzywa. Lubię dynię przede wszystkim za jej doskonałe możliwości dostosowania się do danej potrawy(...)słono. Dodałam do niej zatem por, fasolkę, kukurydzę, pomidorki i groszek. No i oczywiście kurczaka. W ten sposób powstał zdrowy, sycący i rozgrzewający obiad Składniki: 1 kg obranej dyni puszka czerwonej fasolki puszka kukurydzy puszka groszku konserwowego puszka pomidorów por 2 filety z kurczaka czerwony pieprz, sól, czosnek, odrobina chilli, imbir natka pietruszki Przygotowanie: Fileta kroimy w kostkę. Doprawiamy odrobiną
Życie ze smakiemOpis: Zupa krem z dyni to pyszna, pożywna i bardzo zdrowa zupa. Pod koniec sierpnia lub na początku września zaczyna się sezon na dynie i jest to idealny moment na krem z dyni. Zupa w smaku jest delikatna, łagodna i kremowa. Nie jest trudna w przygotowaniu. Składniki: 1-2 kg dyni 3 szklanki bulionu drobiowego 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)marchewki Śmietana kremówka 18% Sól, pieprz Oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Dynię obieramy ze skory, usuwamy pestki ze środka i kroimy na mniejsze kawałki. Również marchew, czosnek i cebulę obieramy i kroimy na mniejsze części. Do garnka z grubym dnem wrzucamy wszystkie pokrojone wcześniej składniki. Następnie dodajemy do tego oliwę z oliwek i całość podsmażamy, stale mieszając. Gdy warzywa
CookMagKolejne moje tegoroczne odkrycie to sok z dyni, jabłek i pomarańczy. Smakuje jak popularny sok przecierowy, ale skład możemy sobie modyfikować wedle upodobania. Robiłam go już kilka razy w kilku kombinacjach, ale w tej smakuje nam najbardziej. Polecam przygotować go z kwaskowatych jabłek, jednak jeżeli będą to renety, to proponuję dodać do parowania ok 1,5 szkl wody więcej ( mój(...)wyszedł za gęsty z renetą ). Ten sok może śmiało konkurować ze sklepowymi przecierowymi sokami SOK Z DYNI JABŁEK I POMARAŃCZY 1 kilogram dyni ( obranej i oczyszczonej ) 1,5 kilograma jabłek ( obranych i bez gniazd nasiennych ) 3 pomarańcze 300 gram cukru ( 1 i 1/5 szkl ) 2,5 litra wody Do garnka do gotowania na parze wlać 1 l wody
Pieguskowa KuchniaKolejna tarta, kolejny bardzo smaczny obiad. Nic dodać, nic ująć. O dziwo, dzięki tej tarcie przekonałem się do dyni, za którą wcześniej nie za bardzo przepadałem, a teraz w sklepach jej nie brakuje. Jeżeli znudziły wam się standardowe składniki na tarcie gorąco polecam sprawdzić ten przepis, ponieważ pasują one do siebie idealnie. Najbardziej wyczuwalnym składnikiem jest wędzony boczek ale oczywiście(...)brakuje aromatu pieczarek i dyni. Dodatkowo trzeba przyznać, że po wyjęciu z pieca świetnie pachnie i prezentuje się rewelacyjnie. Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła 1/3 szklanki wody Łyżka oliwy z oliwek Szczypta soli Szczypta cukru Góra: 200 g boczku wędzonego 250 g pieczarek Mały kawałek dyni Sos: 2 jajka 300 ml śmietany 12% Szczypta soli Szczypta
Programista w kuchniOkres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajną opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, że jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, że w kremie jest właściwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29(...)Biszkopt : 150 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 6 jaj 1/2 szkl. cukru pudru Krem: 250 g serka mascarpone 200 g puree z dyni 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka żelatyny 15 ml wody Ponadto: puszka masy kajmakowej posiekane orzechy na wierzch Sposób przygotowania : Biszkopt : Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy
Różne smaki w kuchniJeżeli uwielbiacie leczo to poniższa wersja skradnie wasze serca! Leczo z dynią jest bardzo sycące, wyraziste (zasługa przypraw) i smaczne. Mało kto zorientuje się, że w daniu znajduje się dynia. Ponadto świetnie smakuje podane ze świeżym pieczywem. Gorące leczo możecie przelać do słoików, zakręcić pokrywki i przechowywać w chłodnym miejscu. Składniki na 4 porcje: dynia hokkaido (co najmniej(...)kulek ziela angielskiego papryka wędzona papryka ostra papryka słodka olej Cebulę i czosnek obrać oraz drobno pokroić. Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dynię obrać ze skórki, wyjąć miąższ i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać odrobinę oleju. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu, aż do zeszklenia. Następnie dodać pokrojone papryki. Chwilę
Ugotowaćdobre, warto więc postawić na dania sycące i rozgrzewające, tym bardziej rano żeby nabrać sił na cały dzień. Dziś proponuję pyszne jajka w aromatycznym sosie w stylu indyjskim, z dynią, szpinakiem i boczniakami, które podane z chrupiącym pieczywem z pewnością zachwycą i nasycą na długo. Boczniaki swobodnie można zamienić na ulubione grzyby. Samo danie jest bardzo łatwe i szybkie(...)przygotowaniu. Idealne śniadanie, polecam! Scroll down for recipe in English Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku (2-4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 100 g dyni, pokrojonej w małą kostkę 1 garść boczniaków, pokrojonych w plasterki 1 garść młodego szpinaku 1 łyżeczka garam masala
karmelowymelancholijne nastroje, wtedy jak nic sprawdza się przytulny i cichy kąt w domu, gorąca kawa i coś pysznego do skubania. Ciasto bardzo długo zachowuje świeżość, a to dzięki dyni, przygotowuje się natomiast w bardzo prosty sposób. Składniki Czas przygotowania: 30 min + 40 min pieczenie 1 jajko 1 szklanka pure z dyni (ok 300 g) 1/2 szklanki brązowego cukru(...)muszkatołowej 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 100 g gorzkiej czekolady min 70% Przygotowanie: 1. Pure z dyni - dynię obieramy, chyba że używamy dyni Hokkaido, kroimy w kostkę i pieczmy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie miksujemy na pure 2. W misce miksera umieszczamy
Słodki Kompromissię zastanawiam czego nie można zrobić z dyni - de facto ten złoty miąższ nadaje się do wszystkiego. Nie warto trzymać się sztampy i ograniczać te cudowne dynie jedynie do zupy krem, notabene bardzo smacznej, ale możliwości dyniowe są znacznie szersze. Dziś polecam Wam bardzo słoneczną pizzę w kolorach jesieni. Pomidorowy sos w połączeniu z upieczoną dynią, gorgonzolą w przyzwoitych ilościach(...)łyżeczki soli 1 łyżka cukru 300 ml wody 2 łyżki oliwy * z podanej ilości składników ciasta wystarczy na 3 pizze o śr ok 20 cm każda 200 g dyni 100 g sera gorgonzola 100 g mozzarelli 1 łyżeczka sumaku Sos pomidorowy 1 szalotka 2 ząbki czosnku 400 g pomidorów * 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu oliwa z oliwek
Słodki Kompromiskości wilgoć. Po szybkich zakupach wróciłam do domu tak zmarznięta, że marzyłam tylko o czymś gorącym, co mnie szybko rozgrzeje. Akurat w jednym ze sklepów udało mi się kupić dynię (tak tak!), więc padło na to szybkie i proste curry. Można do niego wykorzystać również dynię, którą w sezonie zapakowaliśmy do słoików. Wtedy dodajemy ją pod koniec duszenia. Zapraszam(...)pikantne curry z dynia i selerem w roli głównej, które na pewno szybko rozgrzeje. Pamiętajcie, aby przygotować go więcej niż na jeden obiad, bo odgrzewane smakuje jeszcze lepiej. Składniki: 2 szklanki dyni obranej i pokrojonej w średniej wielkości kostkę 1 szklanka selera obranego i pokrojonego w odrobinę mniejszą kostkę niż dynia 1 duża cebula 1/3 główki czosnku 1-2 łyżeczki
Codzienna kuchnia niecodziennaświąteczne :) Ale zanim na dobre zanurzymy się we wszystkich smakach zimy, spieszę podzielić się z Wami przepisem na niesamowicie pyszne paszteciki. Musiałam przecież jeszcze jakoś wykorzystać pozostałą połówkę przepięknej dyni piżmowej :D Bezmięsne, wypełnione wytrawnym i aromatycznym farszem orzechowo-dyniowym, a robi się je bardzo łatwo! Jedna z esencji smaków jesieni :) Paszteciki mogą służyć jako przekąska, przystawka lub jako przepyszna(...)kolacja, czy lunch. Smakują równie dobrze tak na gorąco, jak i na zimno. Spróbujcie ich koniecznie, jeżeli został Wam jeszcze kawałek dyni! Paszteciki orzechowo- dyniowe Potrzebujesz: 700g dyni piżmoawej lub hokkaido 1/2 łyżeczki płatków chili 1/3 łyżeczki soli olej rzepakowy 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 200g orzechów laskowych 30g sera Maasdamer lub Edam 1 jajko
Kuchnia w Słońcu Skąpananiedawna należałam do osób, które nie doceniały walorów zdrowotnych i smakowych dyni. Teraz to się zmieniło i jadłabym ją w każdej postaci, a ponieważ jest to warzywo bardzo uniwersalne, można je serwować na słodko i na słono. Gulasz ten to takie leczo, gdzie zamiast cukini jest dynia. Smakowo(...)wizualnie wyszedł bardzo dobry. Polecam dla niedowiarków, że dynia może być dobra! Składniki: • 1 kg dyni • po 1 papryce czerwonej, zielonej i żółtej • 5 ziemniaków • 2 cebule • 1 łyżka koncentratu pomidorowego • 1 pęto kiełbsy cienkiej, u mnie toruńska • sól, pieprz, papryka słodka i ostra • 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego • pęczek natki pietruszki • kilka
To co kocham