Obiad, który robi się praktycznie sam? O taaak, bardzo lubię takie dania! I dziś mam dla Was właśnie taką pyszną propozycję. Pieczona dynia z jarmużem i fetą to idealna propozycja na obiad czy też na ciepłą kolację dla tych, którzy kochają warzywa, a nie lubią spędzać zbyt dużo czasu przy przysłowiowych garach. No a poza tym pieczone warzywa(...)Pieczona pietruszka z miodem i czosnkiem Jesienne pieczone warzywa Bakłażan zapiekany z serkiem Pieczona kapusta Pieczony kalafior Pieczone kolorowe buraki Pieczone frytki z batatów Pieczone młode warzywa Pieczona dynia z jarmużem i fetą Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 mała dynia Hokkaido lub piżmowa 1/2 opakowania jarmużu 50 g sera feta garść pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona
Kulinarne przygody Gatitypizzy potrzebne są pomidory ? Nie zawsze! Bez sosu z pomidorów, ale za to z ricottą, mozzarellą i z dodatkami, takim, jak dynia, cebula, czosnek i rozmaryn, również smakuje wyśmienicie. Ciasto na tą pizzę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Takie ciasto w lodówce może dojrzewać około 24 godziny. Dojrzewające ciasto po upieczeniu jest bardzo smaczne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku(...)oliwek 300 ml wody DODATKI 250 g sera ricotta 200 g sera mozzarella (twardy, podpuszczkowy, niedojrzewający, półtłusty) 1 ząbek czosnku 1 – 2 gałązki świeżego rozmarynu 400 g dyni 1 czerwona cebula szczypta soli i pieprzu 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki pestek z dyni Wykonanie CIASTO Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia składników
Tajemnice Smakuponad 200 rodzajów kimchi, a na dodatek każdy ma swój rodzinny, najlepszy przepis. Znaczy to, że przygotowując kimchi możemy zawsze eksperymentować i odkrywać nowe smaki. Składniki KIMCHI 1 kg dyni 1 kg kapusty pekińskiej 2 – 3 l wody 3 łyżki soli PASTA KIMCHI 200 ml wody 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka cukru 100 g świeżego imbiru 3 ząbki(...)rybny ( w wersji wegańskiej pomijamy i zamieniamy na sos sojowy) pęczek dymki 1/2 białej rzodkwi Wykonanie Kapustę pekińską przekrawamy wzdłuż na pół i siekamy (nie za cienko) . Obrana dynię kroimy na cienkie plastry, a następnie w słupki, tzw. julienne. Kapustę i dynię przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą, zalewamy wodą do przykrycia. Mieszamy i w miarę możliwości obciążamy
Tajemnice SmakuAfganistanu (wierni fani 😆 zapewne pamiętają nasz pierwszy przepis, ale na wszelki wypadek link ). Ale do rzeczy! Dzisiaj do zaoferowania mamy w zasadzie dwa osobne dania, pilaf po kabulsku i dynię w jogurcie. Ich połączenie to coś naprawdę wspaniałego. Zaczynajmy! Przepisy były inspirowane Afghan Kitchen Recipes . Qabli Palaw (Pilaf po kabulsku) Co nam do tego potrzebne(...)cebula - ząbek czosnku - 75 g rodzynek - 2 marchewki - p łaska łyżka kuminu - p łaska łyżka cynamonu - pó ł ł yżki kardamonu - pieprz - łyżka oleju Bourani Kaddo (Dynia w jogurcie) Co nam do tego potrzebne (2-3 porcje): Dynia: - 250 g dyni pokrojonej w kostkę (może być mrożona) - łyżka oleju Sos pomidorowy: - 2 pomidory - pół cebuli
Roślinożerni urlopowiczeZupa krem z dyni to ciekawa opcja na jesienno-zimowe późne obiady, gdy wracamy do domu zmarźnięci po całym dniu. Kremowa, aromatyczna, pełna rozgrzewającego organizm cynamonu, imbiru i kurkumy, jest przy tym bardzo pożywna, lekko pikantna i delikatnie słodka. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Jeśli masz trochę więcej czasu polecam upieczenie(...)dyni w plastrach jak w tym przepisie . Jeśli jednak czasu masz niezbyt dużo, to po prostu obierz dynię, oczyść z ewentualnych pestek i pokrój w dużą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć na nie posiekaną drobno cebulę i czosnek. Smaż aż do momentu, gdy cebula zacznie nabierać lekko brązowego koloru. Wlej do garnka wodę wraz z bulionem
Eat me! Fit me!Głosów:5 Średnia:5/5] składniki: ok. 1000 g miąższu korbola (dyni), ja użyłam dyni muscat 2-3 jabłka 6 goździków 2-3 szczypty cynamonu 3 łyżki cukru lub do smaku lub do smaku (dynia muscat jest sama w sobie słodka) ok. 1500 ml wody opcjonalnie: kawałek imbiru wykonanie: Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i przekładamy(...)garnka. Wlewamy wodę. Dodajemy goździki, cynamon, cukier i gotujemy ok. 60 min. pod przykryciem. Jabłka kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Dodajemy do gotującej się dyni i gotujemy ok. 2 min. Ewentualnie dodajemy więcej cukru do smaku. Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy
Domowy Smak JedzeniaJesień w pełni, nadszedł więc czas na rozgrzewające dania z dynią w roli głównej:) Dziś proponuję udka z kurczaka zapieczone w sosie pomidorowym z dynią, papryką i kiełbasą. Idealne danie na obiad dla całej rodziny. Ponadto, jest baaardzo łatwe w przygotowaniu, zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Kurczak pieczony z dynią i papryką (4 porcje) Składniki(...)udka z kurczaka 300 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 1 papryka, pokrojona w kostkę 100 g kiełbasy, pokrojonej w plasterki 400 ml bulionu drobiowego 150 ml passaty pomidorowej 1 cebula, pokrojonej w kostkę 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka mielonej papryki słodkiej sól, pieprz i cukier do smaku
karmelowyZaczął się sezon na dynię, korzystajmy zatem z jej wartości odżywczych i wykorzystujmy w kuchni różne jej odmiany. Dynia hokkaido jest nieco słodsza od tradycyjnej dużej dyni. Ja wykorzystałam ją do przygotowania zupy z makaronem tagliatelle i chrupiącymi smażonymi listkami szałwi. Czas przygotowania: 10 min. Czas gotowania: 20 min. Porcja dla 4 osób: Składniki: ● 250 g tagliatelle ● 400 g dyni(...)hokkaido ● 1 cebula ● 12 listków świeżej szałwiI ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● sól, pieprz Przygotowanie : Dynię obierz, pokrój w kostkę o grubości ok. 1,5 cm. Cebulę obierz, pokrój w piórka. W dużym rondlu podgrzej 2 łyżki oliwy, podsmaż cebulę przez ok. 2-3 minuty, mieszając. Dodaj dynię i makaron tagliatelle, posól, popieprz. Wlej 70 cl zimnej wody, zamieszaj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaChleb z chrupiącą skórką, pestkami dyni, w pięknym jesiennym, dyniowym kolorze! Składniki: 40g świeżych drożdży 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej łyżeczka cukru łyżka soli łyżeczka kurkumy 2 łyżki oleju 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody 4 czubate łyżki puree z dyni - przepis tutaj 3 łyżki pestek dyni + łyżeczka do posypania Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy wraz z cukrem(...)łyżką mąki w szklance ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Mąki mieszamy razem z solą, kurkumą, pestkami dyni, dodajemy zaczyn drożdżowy, olej, puree z dyni i zagniatamy na jednolitą masę dodając stopniowo pozostałą wodę. Formujemy kulkę. Przekładamy do dużej miski, która przykrywamy folia spożywczą. Wstawiamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy ciasto z lodówki, zagniatamy przez
Lena GotujeKoktajl z puree z dyni z dodatkiem miąższu z pomarańczy oraz świeżego imbiru, na wodzie mineralnej, słodzony miodem. Pyszny i odżywczy koktajl na jesień, który wzmocni naszą odporność przed infekcjami. Dynia działa przeciwzapalne, a poza tym ma właściwości odkwaszające i oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii oraz toksyn, reguluje pracę jelit i pobudza procesy trawienne(...)Oprócz dyni, mamy u także imbir, który ma działanie odkażające - przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze, a dodatkowo działa rozgrzewająco. Na zdrowie! Składniki: ok. 300 g dyni 2 pomarańcze 2 cm świeżego imbiru 1/2 cytryny 1 szklanka wody mineralnej 2 łyżki miodu (lub więcej) Wykonanie: Dynię obieramy ze skórki, czyścimy z pestek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wykładamy na blachę
Kuchnia MagdaLenyKoktajl z puree z dyni z dodatkiem miąższu z pomarańczy oraz świeżego imbiru, na wodzie mineralnej, słodzony miodem. Pyszny i odżywczy koktajl na jesień, który wzmocni naszą odporność przed infekcjami. Dynia działa przeciwzapalne, a poza tym ma właściwości odkwaszające i oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii oraz toksyn, reguluje pracę jelit i pobudza procesy trawienne(...)Oprócz dyni, mamy u także imbir, który ma działanie odkażające - przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze, a dodatkowo działa rozgrzewająco. Na zdrowie! Składniki: ok. 300 g dyni 2 pomarańcze 2 cm świeżego imbiru 1/2 cytryny 1 szklanka wody mineralnej 2 łyżki miodu (lub więcej) Wykonanie: Dynię obieramy ze skórki, czyścimy z pestek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wykładamy na blachę
Kuchnia MagdaLenyzioła, nakrywam drugą połową i ponownie wałkuję. Podsypuję mąką, zwijam w rulonik i kroję, jak widać na zdjęciu – niezbyt dokładnie trzymając odstępy :) Sos, 2 porcje: ok. 200 g dyni piżmowej 30 g sera parmezan ząbek czosnku szklanka wody 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżki oliwy z oliwek opcjonalnie łyżka oliwy z pestek dyni(...)Dynię obieram, kroję w drobną kostkę. Zagotowuję w wodzie z dodatkiem oliwy i przypraw, czosnek przeciskam przez praskę. Gdy dynia zmięknie miksuję ją na gładko. Zdejmuję z kuchenki, dodaję połowę sera, mieszam. Do sosu dodaję ugotowany makaron, mieszam, wykładam na talerz, posypuję parmezanem i skrapiam olejem z pestek dyni. Ten olej bardzo polecam, bo jest przepyszny! Do tego jeszcze trochę
KucharzycaSernikobrownie z dynią Wilgotne ciasto czekoladowe z masą serowo dyniową o wspaniałym pomarańczowym aromacie. To brownie wprost rozpływa się w ustach! Do wypieku ciasta użyłam blaszki o wymiarach 20×32 cm Składniki: WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ Masa brownie: 150g gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady 180g masła 3 jajka 1 łyżka kakao 200g drobnego(...)cukru 100g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dyniowa masa serowa: 250g puree z dyni 250g mielonego twarogu 250g serka mascarpone 2 jajka 90 gram drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej skórka otarta z 1 pomarańczy (wyszorowanej i wyparzonej) ** Aby przygotować puree z dyni należy pokroić ją na plastry, wydrążyć z pestek, przełożyć do żaroodpornego naczynia
Blog z Apetytemdobrze, przesilenie wiosenne i przedwiośnie to wymagający czas dla organizmu. Jesteśmy osłabieni i bez energii więc ostrożnie trzeba podchodzić też do kwestii żywienia- gęste curry z soczewicy, dyni i papryki będzie idealne na ten czas. Traktujmy się dobrze:) Curry z soczewicy, dyni i papryki Składniki 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 2 cebule 600 g obranej dyni 1 papryka 1 papryczka chilli 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy curry ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki 1 szklanka soczewicy
Smaczny zeszytrozgrzewające, gęste curry- bo to danie idealne na jesień i jak nie w następnym tygodniu to na pewno przyda się w kolejnych. Moje dzisiejsza propozycja to curry z dyni i szpinaku, w mleczku kokosowym, zagęszczone czerwoną soczewicą, z dodatkiem orzeszków ziemnych. Można je zjeść z ryżem a po lekkim rozcieńczeniu wodą (lub wywarem warzywnym) powstanie gęsta, pyszna zupa. Curry(...)dyni i szpinaku z orzeszkami ziemnymi Składniki 2 łyżki oleju 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek imbiru ( ok 3 cm) 2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki ostrej papryki ok. 700 g dyni pokrojonej w kostkę (najlepiej hokkaido bo nie będzie się rozpadać) 2 szklanki wody 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
Smaczny zeszyt