dynia - 15472 przepisów (strona:112/1032)

Zupa dyniowa z pestkami z dynii 88

Kolejna zdrowa i dietetyczna zupa- tym razem z dyni.  Składniki: 70 dag dyni 1 cebula 4 łyżki oleju z pestek dyni 2 szklanki rosołu wołowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki pestek z dyni 1 mały jogurt naturalny sól, pieprz mielony kminek Wykonanie: Dynię obrać, pokroić w kostkę, a cebulę posiekać. Na dyniowym oleju zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pokrojoną(...)dynię i zalać bulionem wołowym. Dusić zupę 15 minut, doprawić do smaku pieprzem i solą oraz kminkiem. Następnie zmiksować, zaprawić jogurtem i posypać sprażonymi pestkami dyni wraz z olejem

Tradycyjna Kuchnia
Dynia pieczona z sosem śliwkowym 131

piwnicy wciąż dużo dyni, więc co jakiś czas serwuję ją na talerze. Dziś z wytrawnym sosem śliwkowym pachnącym wschodnimi przyprawami. Polecam tę rozgrzewającą przystawkę w tak chłodny dzień, jak dziś. Składniki : Dynia pół dyni hokkaido olej sól Sos śliwkowy pół słoika powideł śliwkowych (bez cukru) pół cebuli olej liść kaffiru starty imbir (ok. 2 cm) łyżeczka mielonego zielonego kardamonu sól(...)pieprz czarny łyżeczka miodu Dynię umyć, pokroić na kawałki, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blasze polanej olejem i polać olejem raz jeszcze. Piec w piekarniku ok. 30 min. w temp. 180 stopni C. W połowie pieczenia odwrócić kawałki dyni. Do garnka włożyć powidła, wlać trochę wody. Ustawić na ogniu. Dodać kaffir, kardamon i imbir. Cebulę pokroić na drobną kostkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Dżem i konfitura z pomarańczy na różne sposoby 217

dość tanio, a do tego są bardzo dobre w smaku. Składniki (na 2 – 3 słoje): 1kg obranych pomarańcz, czyli około 1,4kg całych pomarańcz (lub 800g pomarańcz i 200g dyni) 300g – 350g cukru Dodatkowo do przyrządzenia według I sposobu, czyli dżemu: Żelfix 3:1 lub Dżemixem 3:1   PS . Dodanie dyni do dżemu sprawia, że staje się gęstszy, przy(...)czym nie traci swego pomarańczowego smaku (dynia jest tu niewyczuwalna). PPS . Proponuje zrobić dżem z podwójnej lub potrójnej porcji, zwłaszcza ten wg II sposobu. Pomarańcze parzymy i obieramy ze skórki i białej grubej błony (miąższu), kroimy na kilka kawałków (jeśli są pestki to je wyjmujemy), a następnie mielimy w dzbanku do koktajli, blenderem lub maszynką do mięsa. Jeśli nie posiadacie

Smakowy Raj
Salceson z dynią piżmową 150

Odkąd odkryłam zalety i słodki smak dyni piżmowej (masłowej) staram się eksperymentować i dodawać ją zamiennie np. zamiast jabłek. Ciasto salceson jest kolejną udaną próbą, gdyż dynia masłowa znakomicie nawilżyła ciasto, wprawdzie nie nadała smaku i aromatu, ale tę rolę doskonale spełniają dodane bakalie. Ciasto przygotowuję się szybko i zawsze się udaję. Zamiast dyni oczywiście(...)można dodać jabłka. Składniki na średnią blachę: 4 jajka 0,6 kg dyni piżmowej (masłowej) 1 2/3 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki miałkiego cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka rodzynek 3 łyżki kakao 3 małe opakowania cukru waniliowego 1 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody Dynię obieramy

Jadło i czytadło
Powidło z dyni i pomarańczy 114

Powidło z dyni i pomarańczy   Składniki : 2 kg dyni  2 kg jabłek 2 szt. pomarańcza 1 cytryna 2 szklanki cukru 1 szklanki wody 2 szt. pektyny   ( może to być np.dżemix ) Sposób wykonania : Dynię umyć,obrać ze skórki i pokroić na drobne kawałki.Wsypać do garnka,wlać pół szklanki wody i gotować pod przykryciem aż będzie miękka(...)Mieszamy co kilkanaście minut. Gdy dynia jest już miękka zdejmujemy z ognia,studzimy i mielimy w maszynce o drobnych oczkach. Podobnie postępujemy z jabłkami,obieramy kroimy na kawałki,wsypujemy do garnka wlewamy pół szklanki wody i prażymy aż będą miękkie. Gdy ostygną mielimy w maszynce tak jak dynię i mieszamy razem z dynią. Pomarańcze gotujemy całe z skórką około

Przepisy i porady kulinarne
Butternut Squash Soup - Zupa dyniowa 155

vegetable stock150 ml double creamSalt and pepper to seasonChili flakes (optional)Pumpkin seeds - roasted - to garnishPumpkin seeds oil to drizzleNa 4 porcje:2 łyżki oliwy z oliwek2 cebule posiekane1 dynia obrana I pokrojona w kostkę700ml bulionu z kury lub warzywnego150 ml tłustej słodkiej śmietankiSól I pieprz do smakuSzczypta płatków chili (opcjonalnie)Podprażone pestki dyni do dekoracjiOlej z pestek dyni(...)chili flakes if you like. Pour into bowls and garnish with pumpkin seeds and drizzle with oil.Przygotowanie:Cebulę należy lekko zeszklić na oliwie z oliwek i dodać pokrojoną dynię. Smażyć tak ok 10 minut, aż dynia zacznie się robić miękka. Pamiętajmy o mieszaniu! Dodajemy bulion i gotujemy kolejne 10 minut. Teraz możemy dodać śmietanę i ponownie zagotowujemy. Wszystko miksujemy

Kulinarna rozmowa
Dyniowe ciasteczka wypełnione dobrocią 176

się stało oficjalne. SZALEJĘ ZA DYNIĄ. Można z niej zrobić wszystko, od ciasteczek po pyszne risotto, a do tego jest taka zdrowa..! Jak już wspominałam, staram się korzystać z uroków jesienno-zimowych, a do tego też zalicza się ...jedzenie ciasteczek na śniadanie. Aby zagłuszyć nieco wyrzuty sumienia, naładowałam je wszystkim, co dobre- mąką z pełnego przemiału, miodem, kokosem, żurawiną, płatkami(...)owsianymi... A głównym składnikiem ogłosiłam oczywiście dynię. Wyszły pyszne, a jednocześnie całkiem zdrowe, co już kompletnie uciszyło moje sumienie. A co tam! To tylko dodatkowy powód, by duuuuużo ćwiczyć w te mroźne, rześkie poranki. Dla spieszących do pracy i szkoły te śniadaniowe łakocie będą idealnym rozpoczęciem dnia - naładowane witaminami i miłością! KILKA POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ DYNIĘ

Gotowanie to kochanie
Ostra zupa dyniowa 141

dynią właściwie nigdy nie byłam zaprzyjaźniona. Zawsze wydawała mi się za słodka. Na dodatek przez lata królowała u nas dynia olbrzym, z grubą skórą, ciężka w obróbce - takie przynajmniej sprawiała na mnie wrażenie. Dopiero niedawno, kiedy pojawiły się odmiany niewielkich dyń, odważyłam się po nie sięgnąć. Dynia Hokkaido nie jest tak bardzo słodka(...)proszku1 łyżeczka mielonej kolendry1/2 łyżeczki mielonego imbiru, lub świeżego1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili1 l bulionuprzygotowaniecebulę pokroić w kostkę , wrzucić do garnka i smażyć aż zmięknieZiemniaki i dynię pokroić w kostkę , dodać do podsmażonej cebuli, dodać posiekany czosnek i przyprawy, obsmażać ok 8 minut, mieszając. Wlać bulion, przykryć i gotować ok 15 minut aż warzywa będą miękkie. Lekko przestudzić

Stare Gary
Muffinki Dyniowe 157

Ciekawe muffinki dyniowe z domieszką aromatycznego, mielonego cynamonu - ciekawy smak, który warto wypróbować szczególnie w okresie jesiennym, gdy dynia jest taka modna. Babeczki mimo swej prostoty ładnie się prezentują i być może zaskoczą niejednego smakosza.Muffinki Dyniowe - Składniki: (ok. 16 muffinków)325 g dyni3 jajka360 g mąki40 ml oleju słonecznikowego145 g białego cukru120 g brązowego cukru70 ml mlekacukier waniliowy8 g proszku(...)pieczeniapłaska łyżeczka mielonego cynamonuszczypta soligarstka pestek dyni do dekoracjiMuffinki Dyniowe - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Wydrylowaną i obraną dynię kroimy w grubą kostkę, a następnie wrzucamy do ok. 1 l wrzątku. Gotujemy do miękkości (ok. 10 minut), odcedzamy i rozgniatamy widelcem na puree. Studzimy.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiewamy. Następnie do nich dodajemy

Słodka Strona
Kremowa zupa dyniowa 186

Kremowa zupa dyniowa...Aksamitna, delikatnie pachnąca imbirem.Z dyni, z dodatkiem marchewki i ziemniaka.Zabielona kwaśną śmietaną i serkiem topionym.Pyszna, jesienna, domowa.Polecam! Składniki:1 kg dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek);1 duża marchewka;1 średni ziemniak;1 kostka bulionowa;1 cm kawałek korzenia imbiru;2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;100 g serka topionego(...)mnie śmietankowy);1 litr zimnej wody;Natka pietruszki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę i ziemniaka obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobniutką kostkę.Dynię obrać, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę.Korzeń imbiru obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i ziemniaka, zalać 1 litrem zimnej wody, dodać kostkę bulionową i gotować

Gospodyni Miejska
Królowa jesieni - dynia, tym razem w tarcie 118

Dynia z każdym rokiem staje się coraz bardziej sławna i bardzo słusznie, bo to wspaniałe warzywo o wielu "twarzach" :) Pomysłów na dania z dyni jest wiele, ja podzielę się z Wami moją wersją tarty z dynią, cukinią, fetą i pomidorami. Składniki: Do przepisu na ciasto odsyłam na blog, znajdziecie go tu:  http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html Nadzienie: dynia(...)mała cukinia 2/3 opakowania sera feta pomidor 3 łyżki śmietany, jajko, przyprawy Przygotowanie: Z dyni usuwamy miąższ wraz z pestkami i kroimy cienko, podobnie jak cukinię. Dynię przesmażamy, by pozbyć się z niej wody, następnie na formie z ciastem układamy naprzemiennie warstwy dyni, cukinii, pomidorów z wydrążonymi gniazdami nasiennymi i sera feta. Kolejna warstwa: Wierzch tarty polewamy śmietaną wymieszaną

Taste Of My Day
UFO – Latający talerz. 120

Supergwiazda jesienna, dynia, to niekwestionowana piękność ogrodów. Duża, złocista, wprost promieniuje radością i smakiem. Pojawia się i znika, a naprawdę warto ją pokochać. Można z niej zrobić wszystko, od zupy do ciasta. Możemy ją piec, gotować, robić dżemy i marynaty. Suszone pestki dyni są lubianą przegryzką i dodatkiem do potraw. Dynie "zimowe" należy obrać z twardej skórki i tu przyda(...)się silna ,męska ręka. Dynie "letnie" możemy jadać ze skórką. Polecam młodą dynię Hokkaido o przyjemnym,  kasztanowym smaku. Polecam też, mało rozpowszechniony patison, zwany dynią talerzową. Zielone i żółte miniaturowe patisony są bardzo wdzięcznym materiałem w kuchni. Owoce   patisonów można przyrządzać ze skórką, podobnie jak cukinię i najlepiej smakują faszerowane. Dynia jest znakomitym źródłem beta-karotenu, witaminy

Kulinarny karnet Christophera
Bezglutenowe bułki dyniowe z czarnym sezamem (bez glutenu, mleka i jajek) 226

Bułeczki z dodatkiem puree dyniowego mają śliczny kolor i są bardziej wilgotne, a dzięki temu dłużej miękkie i świeże. Dorzuciłam do nich pestki słonecznika i dyni oraz czarny sezam. B ułki urosły całkiem ładnie :)  Składniki: bezglutenowy miks uniwersalny/chlebowy 500 g dynia świeża lub mrożona  100 g mleko sojowe, ryżowe lub woda 400 ml drożdże instant 1 torebka sól(...)łyżeczka olej 1 łyżka pestki dyni, słonecznika 1/2 szklanki czarny sezam siemię lniane mielone 3 łyżki 1 łyżka Zamiast czarnego sezamu można użyć łuskanego białego, albo nasion czarnuszki. Przygotowanie: Wyłuskane pestki dyni i słonecznika namoczyć w ciepłej wodzie, gdy zmiękną wodę odlać. Dynię (miąższ bez skórki i pestek) zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Z braku świeżej dyni użyłam

głodny alergik
Dynia lubi gruszki 197

Dynia stała sobie w domu z ponad tydzień czasu w końcu przyszedł czas i na nią . Szukając przepisu na placki dyniowe nie mogłam się zdecydować , w każdym czegoś mi brakło . Nigdy nie piekłam nic  z dyni. Walczyłam z nią 30 min  aż ją pokroję i upiekę w piekarniku. Dodałam gruszki które idealnie lubią się z dynią . Ciasto wyszło(...)bardzo wilgotne, ale pod żadnym pozorem nie wyszło zakalcem. Polecam ;) Składniki: 300 g musu z dyni   200 g margaryny lub masła  szklanka cukru  3 jajka 1,5 szklanki mąki  2 łyż, proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego starta skórka z jednego pomarańcza 4 łyż. soku z pomarańcza 3 gruszki Przygotowanie: Niewielką dynię przekroić

Wypieki Uli
Sernik na zimno z karmelizowaną dynią. 133

cukru 0,5 szklanki mąki  1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżka kakao Masa serowa: 500 g sera 0,5 szklanki cukru 200 ml mleka 2 łyżeczki żelatyny Karmelizowana dynia: 200 g oczyszczonej dyni 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki wody Przygotowanie: Biszkopt: Jaja w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo pulchną masę przez(...)mnie 20x20 lecz może być nieco większa lub mniejsza). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut, sprawdzamy na suchy patyczek.Po upieczeniu ostudzamy. Karmelizowana dynia: Do nieprzywierającej patelni wsypujemy cukier i zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu przez ok 10 minut. W między czasie dynię kroimy w bardzo mała kostkę i dodajemy do karmelu. Gotujemy karmel

Kuchnia Łukasza