dynia - 15472 przepisów (strona:112/1032)

Bieszczadzkie racuchy z dyni – kuchnia podkarpacka 248

sezonie jesiennym podkarpackie gospodynie dynię wykorzystywały na różne sposoby. Najpopularniejsza była zupa z dyni na mleku, często z kluseczkami. Używając miąższu z dyni piekły też drożdżówki. A ja dzisiaj polecam bieszczadzkie racuszki z dyni. Są delikatne w smaku i konsystencji, pięknie pachną i wybornie smakują. Według „Leksykonu podkarpackich smaków” przepis ten jest dobrze znany gospodyniom z Soliny, Baligrodu, Cisnej, Olszanicy(...)Leska czy Ucherze Mineralnych. Warto dołączyć do tego zacnego grona ;) Składniki na około 12 sztuk: 300 g dyni 1,5-2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 3/4 szklanki zsiadłego mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej duża szczypta soli olej do smażenia cukier puder do oprószenia racuchów Dynię kroimy na mniejsze kawałki, obieramy (najlepiej obieraczką do warzyw) i ścieramy na tarce

Trzeci talerz
Puree (mus) z dyni 111

Puree z dyni przygotowujemy przeważnie wtedy, kiedy mamy ochotę upiec ciasto na jej bazie (tak było w moim przypadku :)). Jednak możemy wykorzystać go także do wytrawnych dań, chociażby, jako dodatek do obiadu, zamiast ziemniaków. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia Puree z dyni można także mrozić, aby w środku zimy sięgnąć po ten smak. Kawałek dyni (zwyczajnej) umyłam i osuszyłam ręcznikiem(...)Pokroiłam ją na kawałki o grubości 1-2 cm. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika przykryłam papierem do pieczenia, po czym układałam na niej dynię, tak jak widać niżej. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut, aż dynia zmiękła. Po tym jak dynia ostygła, oddzielałam łyżką skórkę od miąższu, a następnie cały miąższ zblendowałam. Z całej blaszki wyszła

Kuchnia Bazylii
Krem z dyni 77

Dużą rolę odgrywa tu rodzaj dyni ja wybrałam Hokkaido o intensywnym kolorze i pysznym smaku. Składniki: 1 mała dynia ( 700 g grubo startej dyni) 1 l bulionu (ja użyłam wołowego, bo taki miałam z wczoraj     )   1 cebula 2 ząbki czosnku   2 łyżki masła straty surowy ziemniak  przyprawy; sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka   Sposób(...)przygotowania: Oczyszczamy dynię z pestek, małym nożykiem pozbywamy się środka ( miąższu). Następnie obieramy ze skóry ( tu potrzebny jest dobry nóż lub obieraczka) Najlepiej pokroić dynię na mniejsze kawałki wtedy łatwiej jest obierać. W większym garnku rozpuszczamy masło wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek, po 5 minutach dodajemy startą na dużych oczkach dynię ( lub kroimy ją na mniejsze kawałki) oraz ziemniaka. Wlewamy bulion

Kukuleczki
Orientalna zupa krem z pieczonych warzyw i z dynią piżmową. Niezwykle zdrowa i aromatyczna. Post dr Dąbrowskiej. 158

Zupa krem z pieczonych warzyw, o mocno orientalnym smaku, z dodatkiem również pieczonej dyni piżmowej podbiła moje kubki smakowe i moje serce. Zupa ta jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi orientalnych przypraw, charakteryzuje się niezwykłym smakiem za sprawą pieczonych warzyw. Jest wyraźna w smaku dzięki kminowi rzymskiemu oraz kurkumie. Kmin rzymski, kumin , jest moczopędny, wiatropędny, stymulujący, charakteryzuje się właściwościami przeciwskurczowymi, działa(...)jedna kobieta. Kurkuma używana razem z czarnym pieprzem  zwiększa przyswajanie kurkuminy do nawet 200 % . Warto o tym pamiętać, ponieważ kurkumina jest dosyć słabo przyswajalna. ( www.surojadek.com). O zdrowotnych właściwościach dyni pisałam przy okazji przepisu na pierogi orkiszowe z dynią i jarmużem . Zapraszam serdecznie do wspólnego gotowania. Niech nie przerazi Was ilość składników, tak jest najzdrowiej i najsmaczniej :) ORIENTALNA ZUPA KREM

Naturalna Kuchnia
Grzanka z pieczoną dynią, kozim serem i szałwią 116

Cześć ! Czy są tu osoby, które lubią celebrować śniadania ?? Ja uwielbiam, szczególnie w weekendy ! Dziś mam dla Was obłędna grzankę z pieczoną dynią, kozim serem i szałwią. Takie śniadania mogłabym jeść codziennie ! Składniki (2 porcje): 2 kromki dobrego, ciemnego pieczywa kilka plasterków koziego sera twarogowego masło – do posmarowania chleba kawałek dyni hokkaido sól himalajska, świeżo zmielony pieprz oliwa(...)oliwek dobrej jakości kilka listków szałwii Wykonanie: Pieczona dynia: Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki, obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około 1 – 2 cm. Dynię przełóż do miski, dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek. Dokładnie wymieszaj tak – by każda kostka otoczona była oliwą. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż

Moja pasja smaku
Kremowa zupa dyniowa z amarantusem 112

Gdyby można było gdzieś kupić obraną dynię, niewątpliwie byłabym stałą klientką tego miejsca. :) Na szczęście istnieje jeszcze dynia hokkaido (której nie trzeba obierać ze skórki) i chociaż trudniej ją zdobyć, to zdecydowanie moja ulubiona i najczęściej gotowana odmiana dyni. Póki sezon na dynię jeszcze trwa polecam Wam przepyszną zupę krem z dyni oraz amarantusa.  Amarantus jest tu dodatkiem, zupa(...)jednak do zapoznania się z tym niepozornym, wracającym dziś do łask zbożem i do wprowadzenia go na stałe do Waszej kuchni. Z tą zupą smakuje znakomicie. :) Składniki:  - 1 dynia hokkaido (u mnie około 1kg) - 2 jabłka - 1 cebula - 1/2 szklanki surowego amarantusa - 1 łyżeczka soli himalajskiej - 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej warzywno-ziołowej - 1 łyżka oleju kokosowego Amarantus gotujemy

Smakuje zdrowo
#3 Zapiekana dynia makaronowa 145

Dynię makaronową odkryliśmy dwa lata temu, wybierając się na Jarmark Ekologiczny na wrocławskim rynku, pojechaliśmy tam chyba tylko po pomidory w proszku, a wyszliśmy z makaronowym dyniowym cudakiem :). W tym roku dynie mamy już własne - zebraliśmy nasiona z tych kupnych i dynie rosną u nas w ogrodzie. Taki warzywny recykling ;). DYNIA MAKARONOWA - PRZEPIS PODSTAWOWY Składniki:  Dynia makaronowa Jajko Mały(...)kubeczek śmietany 12% 15 dag tartego żółtego sera Sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne, bazylia, oregano Oliwa do nasmarowania blachy Przygotowanie: 1. Dynię myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestki. Kładziemy miąższem do dołu na natłuszczonej blasze i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. 2. Po tym czasie wyciągamy dynię, dajemy jej przestygnąć i widelcem wyskrobujemy

Kuchnia w szuwarach
Zupa-krem dyniowo-marchewkowa z ziemniakami i koperkiem 150

pomysł takiej zupki wpadłam widząc w sklepie dynię hokkaido. Nigdy jej nie próbowałam, a jest tak zachwalana, szczególnie za gotowanie szybkie i bez obierania :) spróbowałam i nie żałuję - zagości częściej, mimo, że mam w piwnicy dynie z ogrodu - za co mi się oberwało, że kupuję jak jest ;) ale wytłumaczyłam się z powodów i zostało mi przebaczone :) Dynia hokkaido jest naprawdę(...)wystarczy ją umyć, pokroić, aby wyjąć miąższ z ziarnami i potem w drobniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Ugotuje się w 10-15 minut! Prawda, że szybko? :) Składniki: 1 dynia hokkaido (o wadze 1/2 kg) 2-3 duże marchewki 2-3 średniej wielkości ziemniaki 1 duża pietruszka 1/4 selera 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki papryki wędzonej szczypta papryki ostrej

Kolorowy Przepisownik
Zupa dyniowa. Krem ratującydobry humor w listopadzie. 138

lodowatej mżawce taplają się marzenia, lubują się tajemnice i gubią ludzkie serca.  Pierwszy śnieg spada i roztapia się gdy próbuję odnaleźć przepis na idealny krem z dyni  ( tutaj inna zupa dyniowa ) . Herbata wystyga o wiele za szybko, a książka samoistnie zsuwa się z kolan. Pory dnia mieszają się  i już nieważne czy jest piąta rano(...)szesnasta. Każda pora jest dobra na zakopanie się pod kocem z ulubionym kodeksem ulubioną książką i kubkiem niesamowicie rozgrzewającego i aromatycznego kremu z dyni. Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 1kg dyni hokkaido 2łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1papryczka chili 3ząbki czosnku 2 szalotki świeżo zmielony pieprz szczypta soli morskiej Wykonanie: 1. Zdobądź bulion(ugotuj lub użyj ekologicznej kostki/proszku) Piekarnik rozgrzej

Fiolka w kuchni
Sałatka z serem halloumi, pomarańczą, burakiem, figą i pestkami dyni 172

potraw z dodatkiem owoców. Ostatnio jest to nasz ulubiony dodatek do sałatek, które dzięki nim są treściwsze i smaczniejsze. Pyszna sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą, figą i pestkami dyni. Całość polana olejem z pestek dyni, który łączy wszystkie smaki w jedność. Składniki (na 2 porcje): garść roszponki 1 figa 50 gram sera halloumi + 2 łyżki oliwy z oliwek 1 pomarańcza(...)szklanki pestek dyni 1 burak kilka łyżek oleju z pestek dyni Buraka owijam w folię aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę. Studzę, obieram i kroję w cienkie plastry obieraczką do jarzyn. Ser kroję w plastry o grubości 1 cm i smaruję oliwą z oliwek. Smażę na rozgrzanej patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej

Mango Papaja
7 przepisów z dynią 113

pewnością są wśród Was tacy, którzy jeszcze nie jedli dania z dynią w tym sezonie. Pora to nadrobić, bo sposobów na wykorzystanie tego pomarańczowego warzywa jest sporo. Na blogu znajdziecie 7 przepisów, od surówek po musy, jest i pesto dyniowe.   Dynię można jeść na surowo, wystarczy obrać ze skóry, usunąć pestki i zetrzeć na tarce. Najlepiej smakuje mi taka(...)przepisów zachęci Was do dyniowego eksperymentowania, bo to niedrogie warzywo i zbyt piękne, aby zrobić z niego jedynie zupę! Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą

Moja smaczna kuchnia
Zupa dyniowa krem z kluseczkami serowymi 154

zupę dyniową, bardzo prosty i klasyczny przepis. Podawać zupkę z bułeczką, chlebkiem lub innym pieczywem lub jak ja z kluseczkami serowymi. Można ją ugotować w thermomix, przepis na dole. Dynię obrać, wyciąć nasionka i błonki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do garnka wlać wodę wrzucić obraną i pokrojoną marchew i korzeń pietruszki, oczyszczony(...)selera naciowego. Doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu 20 minut. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę, ząbki czosnku pokrojone drobno, aż lekko zmiękną. Następnie dodać pokrojoną dynię, wlać wino i smażyć, aż dynia lekko zmięknie, co jakiś czas mieszając. Dodać dynię i cebulkę do wywaru,jeśli lubicie na ostro można dodać chilli czerwoną, gotować jeszcze 15 minut

Kuchnia Pokoleń
Dynia w piwie - zupa krem 127

niedziele, ale nie mogłam się już doczekać ;)  Zupa krem wyszła tak smaczna, że nie możecie czekać już na nią ani dnia dłużej ! Tym bardziej w sezonie na dynie !  Koniecznie szybko wypróbujcie ten przepis ! Co potrzebujemy ? -Połowa dyni - ok. 2,5kg -250 ml piwa - 1/2 szklanki wody - 2 czubate łyżki miodu -pół główki czosnku ok.5 ząbków -3 łyżki przyprawy(...)pieprz  -bulion ( ok. 2 garści mrożonej włoszczyny z dużą ilością marchewki;) + opiekana na palniku cebula) -jogurt grecki -gałązka rozmarynu - sok z  jednej cytryny  Jak przygotować ? Dynię obieramy z skóry i kroimy w kostkę. Wrzucamy do brytfanki/ formy.  Piwo podgrzewamy i roztapiamy w nim miód, dodajemy wody. Zalewamy tym roztworem dynie, dodajemy 2 pokrojone ząbki czosnku

dlaSmaQ
Dyniowe gniocci ze szpinakiem 200

ostatnią sobotę pojechaliśmy z dziećmi na podwarszawską Farmę Dyń. Wróciliśmy obłowieni w dynie i trzeba było coś z nimi zrobić. Oczywiście, Karolina miała pomysł, żeby je powycinać - mnie korciło, żeby coś z nich ugotować. Poszperałam w sieci i znalazłam kilka przepisów na dyniowo-ziemniaczane kluseczki. Spodobał mi się przepis z Kewstii Smaku, choć trochę go przerobiłam. Ja wolę nieco(...)wersjach wyszły pysznie. Mnie, oprócz smaku, urzekł w nich przepięknym intensywnie żółty kolor!   Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę 500 g puree z dyni (w przepisie wyjaśnię, jak je przygotować) 200-250 g mąki pszennej do pierogów (np. poznańska) 3 łyżki startego parmezanu 1 jajko 1,5 łyżeczki soli dodatkowa mąka do podsypania   Przygotowanie

Kulinarne Inspiracje
Dyniowe gnocchi, kopytka, kluseczki… Z wegańskim parmezanem i sosem rozmarynowym. 168

przeszłości matura i sesje powodowały, że truskawki miałam czas jeść tylko na surowo, w wakacje zazwyczaj pracowałam i dopiero w październiku miałam czas na przesiadywanie w kuchni. Stąd dynię opracowaną mam na wszelkie sposoby. Zastanawiałam się więc co zrobić by było inaczej… Gnocchi! Nigdy nie robiłam gnocchi! Ja wiem. Do gnocchi to to raczej niepodobne. Jestem wyjątkowo niezdarna(...)Kiedyś próbowałam zrobić pierogi z soczewicą i powstało coś w stylu Calzone ; ). Dlatego te dyniowe kluchy miały być wegańskie i dobre, a nie ładne. Po 2 miesiącach wracam z dynią i wyjątkowo dobrym sosem. Skromna jestem z natury, ale ten sos jest naprawdę pyszny! Jeśli nie macie czasu na gnocchi to możecie zrobić sam sos i parmezan. I podać

Fill The Bowl