Kolejna tarta, kolejny bardzo smaczny obiad. Nic dodać, nic ująć. O dziwo, dzięki tej tarcie przekonałem się do dyni, za którą wcześniej nie za bardzo przepadałem, a teraz w sklepach jej nie brakuje. Jeżeli znudziły wam się standardowe składniki na tarcie gorąco polecam sprawdzić ten przepis, ponieważ pasują one do siebie idealnie. Najbardziej wyczuwalnym składnikiem jest wędzony boczek ale oczywiście(...)brakuje aromatu pieczarek i dyni. Dodatkowo trzeba przyznać, że po wyjęciu z pieca świetnie pachnie i prezentuje się rewelacyjnie. Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła 1/3 szklanki wody Łyżka oliwy z oliwek Szczypta soli Szczypta cukru Góra: 200 g boczku wędzonego 250 g pieczarek Mały kawałek dyni Sos: 2 jajka 300 ml śmietany 12% Szczypta soli Szczypta
Programista w kuchniOkres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajną opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, że jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, że w kremie jest właściwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29(...)Biszkopt : 150 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 6 jaj 1/2 szkl. cukru pudru Krem: 250 g serka mascarpone 200 g puree z dyni 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka żelatyny 15 ml wody Ponadto: puszka masy kajmakowej posiekane orzechy na wierzch Sposób przygotowania : Biszkopt : Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy
Różne smaki w kuchniJeżeli uwielbiacie leczo to poniższa wersja skradnie wasze serca! Leczo z dynią jest bardzo sycące, wyraziste (zasługa przypraw) i smaczne. Mało kto zorientuje się, że w daniu znajduje się dynia. Ponadto świetnie smakuje podane ze świeżym pieczywem. Gorące leczo możecie przelać do słoików, zakręcić pokrywki i przechowywać w chłodnym miejscu. Składniki na 4 porcje: dynia hokkaido (co najmniej(...)kulek ziela angielskiego papryka wędzona papryka ostra papryka słodka olej Cebulę i czosnek obrać oraz drobno pokroić. Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dynię obrać ze skórki, wyjąć miąższ i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać odrobinę oleju. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu, aż do zeszklenia. Następnie dodać pokrojone papryki. Chwilę
Ugotowaćdobre, warto więc postawić na dania sycące i rozgrzewające, tym bardziej rano żeby nabrać sił na cały dzień. Dziś proponuję pyszne jajka w aromatycznym sosie w stylu indyjskim, z dynią, szpinakiem i boczniakami, które podane z chrupiącym pieczywem z pewnością zachwycą i nasycą na długo. Boczniaki swobodnie można zamienić na ulubione grzyby. Samo danie jest bardzo łatwe i szybkie(...)przygotowaniu. Idealne śniadanie, polecam! Scroll down for recipe in English Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku (2-4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 100 g dyni, pokrojonej w małą kostkę 1 garść boczniaków, pokrojonych w plasterki 1 garść młodego szpinaku 1 łyżeczka garam masala
karmelowymelancholijne nastroje, wtedy jak nic sprawdza się przytulny i cichy kąt w domu, gorąca kawa i coś pysznego do skubania. Ciasto bardzo długo zachowuje świeżość, a to dzięki dyni, przygotowuje się natomiast w bardzo prosty sposób. Składniki Czas przygotowania: 30 min + 40 min pieczenie 1 jajko 1 szklanka pure z dyni (ok 300 g) 1/2 szklanki brązowego cukru(...)muszkatołowej 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 100 g gorzkiej czekolady min 70% Przygotowanie: 1. Pure z dyni - dynię obieramy, chyba że używamy dyni Hokkaido, kroimy w kostkę i pieczmy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie miksujemy na pure 2. W misce miksera umieszczamy
Słodki Kompromissię zastanawiam czego nie można zrobić z dyni - de facto ten złoty miąższ nadaje się do wszystkiego. Nie warto trzymać się sztampy i ograniczać te cudowne dynie jedynie do zupy krem, notabene bardzo smacznej, ale możliwości dyniowe są znacznie szersze. Dziś polecam Wam bardzo słoneczną pizzę w kolorach jesieni. Pomidorowy sos w połączeniu z upieczoną dynią, gorgonzolą w przyzwoitych ilościach(...)łyżeczki soli 1 łyżka cukru 300 ml wody 2 łyżki oliwy * z podanej ilości składników ciasta wystarczy na 3 pizze o śr ok 20 cm każda 200 g dyni 100 g sera gorgonzola 100 g mozzarelli 1 łyżeczka sumaku Sos pomidorowy 1 szalotka 2 ząbki czosnku 400 g pomidorów * 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu oliwa z oliwek
Słodki Kompromiskości wilgoć. Po szybkich zakupach wróciłam do domu tak zmarznięta, że marzyłam tylko o czymś gorącym, co mnie szybko rozgrzeje. Akurat w jednym ze sklepów udało mi się kupić dynię (tak tak!), więc padło na to szybkie i proste curry. Można do niego wykorzystać również dynię, którą w sezonie zapakowaliśmy do słoików. Wtedy dodajemy ją pod koniec duszenia. Zapraszam(...)pikantne curry z dynia i selerem w roli głównej, które na pewno szybko rozgrzeje. Pamiętajcie, aby przygotować go więcej niż na jeden obiad, bo odgrzewane smakuje jeszcze lepiej. Składniki: 2 szklanki dyni obranej i pokrojonej w średniej wielkości kostkę 1 szklanka selera obranego i pokrojonego w odrobinę mniejszą kostkę niż dynia 1 duża cebula 1/3 główki czosnku 1-2 łyżeczki
Codzienna kuchnia niecodziennaświąteczne :) Ale zanim na dobre zanurzymy się we wszystkich smakach zimy, spieszę podzielić się z Wami przepisem na niesamowicie pyszne paszteciki. Musiałam przecież jeszcze jakoś wykorzystać pozostałą połówkę przepięknej dyni piżmowej :D Bezmięsne, wypełnione wytrawnym i aromatycznym farszem orzechowo-dyniowym, a robi się je bardzo łatwo! Jedna z esencji smaków jesieni :) Paszteciki mogą służyć jako przekąska, przystawka lub jako przepyszna(...)kolacja, czy lunch. Smakują równie dobrze tak na gorąco, jak i na zimno. Spróbujcie ich koniecznie, jeżeli został Wam jeszcze kawałek dyni! Paszteciki orzechowo- dyniowe Potrzebujesz: 700g dyni piżmoawej lub hokkaido 1/2 łyżeczki płatków chili 1/3 łyżeczki soli olej rzepakowy 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 200g orzechów laskowych 30g sera Maasdamer lub Edam 1 jajko
Kuchnia w Słońcu Skąpananiedawna należałam do osób, które nie doceniały walorów zdrowotnych i smakowych dyni. Teraz to się zmieniło i jadłabym ją w każdej postaci, a ponieważ jest to warzywo bardzo uniwersalne, można je serwować na słodko i na słono. Gulasz ten to takie leczo, gdzie zamiast cukini jest dynia. Smakowo(...)wizualnie wyszedł bardzo dobry. Polecam dla niedowiarków, że dynia może być dobra! Składniki: • 1 kg dyni • po 1 papryce czerwonej, zielonej i żółtej • 5 ziemniaków • 2 cebule • 1 łyżka koncentratu pomidorowego • 1 pęto kiełbsy cienkiej, u mnie toruńska • sól, pieprz, papryka słodka i ostra • 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego • pęczek natki pietruszki • kilka
To co kochamDyni w tym roku w mojej kuchni co niemiara. W sumie zostałam obdarowana 8 dyniami. Kilka rozdałam i zostało mi jeszcze 1,5 sztuki. Ugotowałam jeszcze dwie inne zupy, jedna z pieczarkami, druga z pomidorami i cynamonem, a jestem w trakcie robienia pasztetu z dyni i soczewicy. Jako warzywo(...)uniwersalne można ją łączyć ze wszystkim innymi składnikami, na słono i na słodko. Tym razem połączyłam z kalafiorem. Kalafior w jesiennej odsłonie z dynią to moja następna propozycja na aksamitną zupę-krem. Taka zupa doskonale rozgrzewa i syci. Monika zjada ją na śniadanie, ja na kolację. Składniki
To co kochamrozgrzewa jesienną porą jak gęsta i gorąca zupa, pachnąca cynamonem. U mnie powstała taka zupa na bazie dyni z pomidorami i jabłkiem. I nie jest to ostatnia zupa dyniowa tej jesieni. Kiedyś dynia mogła dla mnie nie istnieć, teraz przerabiam ją na wszystkie możliwe sposoby, ale i tak najbardziej(...)smakują mi zupy. Wkrótce curry warzywne z dynią i zupa pieczarkowo-dyniowa. A dzisiaj dla bardzo głodnych polecam do mojego kremu dyniowego dodatek w postaci ryżu lub kaszy jaglanej. Składniki : • 3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę • 1 puszka pomidorów w puszce • 2 jabłka • 1 cebula • sok z 1 cytryny • 1/2 szklanki śmietanki
To co kochamWarzywka o smaku curry zagęszczone puree z dyni to bardzo aromatyczna propozycja na jesienny gulasz. Natomiast suszone liście kafiru nadają potrawie wyśmienitego cytrynowo-limonkowego smaku i aromatu. Kafir to tajska odmiana limonki, której liście najczęściej znajdują zastosowanie w przyprawianiu zup i curry w kuchni tajskiej oraz indyjskiej. Gulasz mocno(...)rozgrzewający i bardzo sycący. Składniki: • 1 szklanka puree z dyni • 1/2 dużej cukinii • 1 cebula • 4 marchewki • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 1 kalarepka • pęczek natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka curry w proszku • 2 liście kafiru • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. • Dodać pokrojoną
To co kochamSpóźniłam się z przepisem na Halloween, no trudno! Zupę dyniową nazywamy banionką od gwary, w której dynię nazywa się banią. Zupa jest "na słono", jednak żadna z przypraw nie znalazła się na zdjęciu, bo doprawiana jest "do smaku", wedle gustu. 1 dynia 2 pietruszki 1 cebula czerwona 2 marchewki przyprawy: sól, pieprz, imbir, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka, kostka rosołowa(...)Cebulę obrać i posiekać drobno. Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki. Dynię rozkroić, wybrać gniazdo nasienne, pokroić na wąskie kawałki. Obrać kawałki dyni ze skóry lub wybrać łyżeczką miąższ. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę i ją zeszklić. Marchewkę i pietruszkę dodać do cebulki, dodać łyżkę wody i dusić pod przykryciem około
Czerwony GupikDynia i czarnuszki to idealne połączenie. Przepyszne, delikatne, puszyste, doskonałe! Czarnuszka zaostrza smak trochę mdłej dyni. Drugą porcję ciasta zrobiłam na zakładkę aby po wyjęciu z piekarnika jednych, upiec kolejne ale dwie większe bułki. Oczywiście gotowe bułeczki po wystygnięciu można zamrozić, co na szczęście zrobiłam bo te 2 większe zostały zjedzone tego samego dnia. Mój wnuk Dominik przez tyle(...)dzieciaków do szkoły a dla dorosłych do pracy. Zapomnijcie o kupowaniu bułek, podarujcie chociaż od czasu do czasu swoim dzieciakom takie pyszności! Przepis można modyfikować zamieniając czarnuszkę na pestki dyni, słonecznika czy maku. Większe ziarna proponuję dużo wcześniej namoczyć, aby nie zabierały wilgoci z ciasta. Bułki orkiszowe z dynią i czarnuszką Potrzebujemy • 450g mąki orkiszowej jasnej, • 260g ciepłego mleka
Leśny ZakątekKulinarnej Whirlpool . Robiliśmy je podczas warsztatów organizowanych wspólnie z Bankami Żywności , których tematem było niemarnowanie jedzenia. Wiadomo, że jednym z najstarszych sposobów na przedłużenie trwałości jest wekowanie. Sezon na dynię w pełni, więc wykorzystajcie ten przepis i zróbcie cudownie pachnące i pyszne konfitury z dyni. Można je potem wykorzystać do ciasta lub do naleśników. Albo po prostu wyjeść łyżeczką(...)słoiczka. Składniki: 1,5 kg dojrzałej dyni 200 g wody 3 cytryny (ekologiczne, niewoskowane) 100 g startego imbiru 300 g cukru 10 g pieprzu gruboziarnistego Dynię opłukać i osuszyć. Obrać ze skóry i pokroić w średniej wielkości kostkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30-50 minut w zależności
Codzienna kuchnia niecodzienna