domagał się ciepłych, rozgrzewających posiłków. Dlatego też lepiej zaplanować tę dietę podczas cieplejszej pory roku. A jeśli zimą, to przygotować sobie dania na ciepło, zupy, potrawki, gulasze, musy, kremy. Moje propozycje ciepłych potraw: Krem z dyni Składniki: – 3 łyżki pasty curry zielonego – 3 marchewki – 1 pietruszka – 1 por – 1/2 małej dyni Hokkaido – sól, pieprz
To co kochampiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 20-40 minut, w zależności od rozmiaru dyni. Niech miąższ dyni stanie się miękki, ale nie przesadź, bo miseczka może się rozpaść. A Wy czym rozgrzewacie się tej zimy
Chilli Czosnek i Oliwapaskudną pogodą. Niewiele miała ona wspólnego z zimą, prędzej z dokuczliwą końcówką jesieni. Wiało, padało, a w powietrzu czuć było przenikającą do szpiku kości wilgoć. Po szybkich zakupach wróciłam do domu tak zmarznięta, że marzyłam tylko o czymś gorącym, co mnie szybko rozgrzeje. Akurat w jednym ze sklepów udało mi się kupić dynię (tak tak!), więc padło na to szybkie
Codzienna kuchnia niecodziennaW ostatnim poście żegnałam się z jesienią pieczonymi jabłkami . A jeszcze kilka postów wcześniej oznajmiłam zakończenie dyniowego sezonu . Taki był plan, a podobno planowanie to czas
Kuchnia w Słońcu Skąpanapoprzednim stuleciu! o matko! jak to zabrzmiało! ;) Patison to odmiana dyni, więc na pewno polubią go ci, którzy lubią dynię. Jest dość delikatny w smaku, więc bardzo łatwo można komponować go z innymi warzywami i przyprawami. Na zimę najlepiej przechowuje się w słoikach, między innymi pod postacią sałatek. Dzieciom kojarzy się z ufo, więc idąc z dziećmi po zakupy
Codzienna kuchnia niecodziennamojprzepisna.pl | Buraczki na zimę Jak ja TO lubię, zachodzę do spiżarki, a tam ogóreczki gotowe na ogórkową lub kanapeczkę czy dodatek do kotlecika. Dynia, gotowa na zupkę dyniową, ciasto czy bułeczki. Buraczki tarte, upieczone, w sam raz jako dodatek do drugiego dania. Super! Inspiracja: MojeTworyPrzetwory . Składniki na 17 szt. 400 ml słoików: 10 kg buraków (po upieczeniu i obraniu około(...)przykryciem. Gorące słoiki wyjąć, podkręcać, jeżeli jest taka konieczność, odwrócić do góry dnem, przykryć kocem, odstawić do całkowitego wystudzenia, następnie przenieść w chłodniejsze, ciemne miejsce. Smacznego! Buraczki na zimę Buraczki na zimę listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='10 kg buraków (po upieczeniu i obraniu około 6,5 kg) 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 2 łyżki soli
moj przepis nawekuję puree z dynii, ponieważ nie mam własnej dynii z ogródka, a jest dostępna w sprzedaży całą zimę. Najprostszym sposobem przygotowania dyniowego puree jest jej upieczenie w piekarniku. Ma wówczas najbogatszy, intensywny i bardzo wyrazisty smak. Moją absolutną faworytką jest dynia Hokkaido. Z mocno pomarańczową skórką - jadalną, także nie wymaga obierania, o intensywnie zabarwionym pomarańczowym i mączystym miąższu. Mączysty miąższ
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!krótszych dni, też jest przecież piękna i urokliwa. To czas grzybobrania, przygotowywania przetworów, gromadzenia zapasów na zimę, czas zbioru warzyw i owoców, w tym pysznych polskich jabłek (#jedzjabłka ;)). Mnogość warzyw i owoców przyprawia o zawrót głowy! Dzisiaj "na tapecie" dynia (królowa jesieni), z której przygotowałam zupę krem.Składniki: 1 kg dyni 1 pietruszka 1 marchew 1/4 selera
Taste Of My DayStaram się ,,jeść zgodnie z porami roku", a przynajmniej używać produktów sezonowych. Zimą wybór świeżych, nieimportowanych warzyw jest dosyć ograniczony. Dlatego aby urozmaicić menu zestawiam różne warzywa i techniki przygotowania. Upieczone warzywa mają bardziej wyrazisty smak, niż gotowane i najczęściej stają się lekko słodkie (to wynik karmelizacji cukrów). Jeśli chcecie przygotować wyjątkowo smakowita zupę z 2-3 dowolnych warzyw(...)piekarniku, następnie zalać niewielką ilością wody, podgotować i zmiksować. Jest to ,,przepis" na przygotowanie zupy z pieczonych warzyw: marchew, pasternak, seler, kalafior, ziemniaki, brukselka, kapusta, cebula, czosnek, bataty, pietruszka, dynia. Wracając do sałatki będącej tematem wpisu, to jest dobra propozycją na kolację, obiad lub II śniadanie. Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno. Jest lekko słodka z nutą goryczki
Codziennik Kuchennybardzo smakował tak więc i w tym roku postanowiłam przygotować na zimę parę słoiczków - skończyło się , aż na 11 :-) Z resztą dodam iż w tym roku wzbraniałam się przed robieniem przetworów , a moja piwnica ugina się od nich na nowo i tak co roku :-) Dynię dostałam od rodziców , którą specjalnie dla mnie wyhodowali u siebie w ogródku , kolejna
Aromatyczne Podróżepasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii i buraków Cukinia Leczo z cukinii Młoda cukinia marynowana Surówka z cukinii i buraków W przecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy z alkoholem Z żurawiną na słodko Fasolka szparagowa Marynowana Gruszka W occie
Tradycyjna Kuchniastopni. Przestudzić, rozwinąć z folii i łyżką wydrążyć miąższ. Jest to znacznie łatwiejsze niż obieranie ze skóry, która na dyni jest wyjątkowo twarda.Taki upieczony miąższ nadaje się do szybkiego przygotowania zupy czy placków. Można go przechowywać w słoikach na zimę. Słoiki trzeba oczywiście pasteryzować.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaulubione przetwory owocowe jedzone zimą przez nas :) Z pewnością ten przepis będzie smakował każdemu kto lubi nowe smaki :) Jak dla mnie dżem idealnie pasuje do naleśników czy jako nadzienie do rogalików, choć jako dodatek do kanapki również jest pyszny. Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru Dżem dyniowo-pomarańczow Składniki: 1,5 kg obranej dyni 1 szklanka wody
Aromatyczne PodróżeLubię jesień zamykać do słoiczków, żeby nie było zbyt nudno zimą. Najlepiej, gdy słoiczki są w jasnych barwach. W przydomowym ogródku rosną u mnie krzewy rokitnika, które pięknie owocują każdego roku. Co więcej, owoce utrzymują się na nich aż do wiosny! Jednak najlepiej zbierać je po pierwszych przymrozkach. Tracą goryczkę, ale są przy tym wytwornie słodko-kwaśne. Wspaniały smak(...)Rokitnik jest pomarańczowy. Zatem idealnym jesiennym kompanem jest dla niego dynia. Wielka, słodka, mięsista dynia, którą możemy na tysiące sposobów wykorzystać w kuchni. Połączenie tych dwóch składników daje bardzo ciekawy smak. Do tego korzenne przyprawy i ocet jabłkowy, nadający kwaśnego smaku. Dla lepszego podkreślenia smaku i uzyskania pożądanej konsystencji dodałam jeszcze dwa jabłka. Ale jakie! Kosztele. Słodkie, twarde zielonożółte
Sajkofanka smaku