zapach, który unosi się w kuchni w trakcie pieczenia, cynamon, miód… mmm… no i oczywiście zapach grzanego wina z pomarańczami i goździkami, które tak bardzo smakuje w zimie (tego ostatniego nie polecam oczywiście dzieciom :)). Jeżeli mamy małe dzieci, to pieczenie pierniczków i czas wspólnie spędzony na tę czynność, głębiej zapadnie w pamięci niż najdroższy prezent otrzymany pod choinkę. Jeżeli(...)avocado i rukoli. Składniki: 2 avocado pokrojone w kostkę 2 łyżki soku z cytryny 2 szklanki upieczonych, obranych i pokrojonych w kostkę buraków ½ paczki rukoli 1 szklanka prażonych pestek dyni ¾ szklanki posiekanej pietruszki Sól i pieprz Sos: 2 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny + 1 i ½ łyżki octu jabłkowego 2 i ½ łyżki miodu 3 łyżki łagodnej musztardy Przygotowanie
Moja Mama GotujeOstre smaki najbardziej lubię jesienią i zimą.Wiosną zaczyna przechodzić mi ochota na nie. Dla kiełbasy przywiezionej z Węgier zrobiłam wyjątek ;) Ma zupełnie inny smak i strukturę w porównaniu do kiełbas węgierskich kupowanych w Polsce. Ostatnio przegryzałam ją od czasu do czasu i dziś postanowiłam wypróbować w konkretnym daniu. Według mnie kiełbasa świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków, więc zadbałam(...)pokroić na słupki. Na jednym z końców piersi układać cebulę, paprykę i kiełbasę. Zawijać w roladę. Odkładać na talerzyk złączeniem piersi do spodu. Piec razem z ziemniakami i dynią ok. 20 minut. W połowie pieczenia warto je obrócić. Ziemniaki i dynia ziemniaki (po 2 na porcję) dynia olej sól Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Przełożyć na natłuszczoną blachę
Weekendy w domu i ogrodzienetto 500 g. W skład sałatki wchodzą ogórki (53%), woda, cukier, ocet, sól, gorczyca i koper. To tradycyjne składniki jakich ja sama używam , gdy konserwuję w całości ogórki na zimę.Tutaj ogórki pokrojone są w dość cienkie plastry, według mnie zbyt cienkie.Część jest pokrojona w plasterki, część w półplasterki tak cienkie, że pewnie podczas układania w słoje zostały zupełnie(...)kawałki owoców. Wygląd jest zachęcający. Ale zastanawia mnie fakt dlaczego używa się w tak smacznych produktach, takiej substancji jak guma guar? Kiedyś do zagęszczania używano przecieru z dyni, może warto do tego wrócić?Mijając pola w moich okolicach widzę, że rolnicy nadal uprawiają te zdrowe warzywa, i są to właśnie okolice w których produkuje się dżemy :) Dżem z czerwonych
Proste Potrawyusuwać ze środka pestek. Można śmiało wykorzystać ją w całości. Cukinia jest odmianą dyni. Wyselekcjonowano ją we Włoszech, stąd pierwotna nazwa cukinia od włoskiego zucchina (tj. mała dynia) . Należy do warzyw niskokalorycznych, odkwasza organizm i sprzyja przemianie materii. Jej zaletą jest wspaniały smak oraz to, że nie kumuluje metali ciężkich tak jak niektóre warzywa. Cukinia może(...)można kupić przez większą część roku) wtedy pociesza mnie myśl, że w zamrażarce mam sporo pokrojonej w kawałeczki, zielonej piękności i mogę się nią jeszcze kilka razy w zimie nacieszyć. Dzisiaj podam jeden z przepisów na faszerowaną cukinię. Tym razem wersję bezmięsną. Cukinia faszerowana pieczarkami, kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. Składniki: 2 cukinie (15-20 cm każda
Moja Mama Gotujenapisał książkę w oparciu o rzetelne badania, tak więc to nie tylko znakomita książka obyczajowo - przygodowa, ale również swoisty przewodnik po historii XX wieku. Druga część trylogii nosi tytuł „ Zima świata”. Akcja tej książki rozpoczyna się w momencie dojścia Hitlera do władzy w 1933 roku, kilka lat po wydarzeniach opisanych w „Upadku gigantów”. Książka ukazuje dalsze losy bohaterów pierwszej części(...)Wciąga tak, że nawet nie zauważa się uciekających stron. źródło: http://www.gandalf.com.pl/b/trylogia-stulecia-1-upadek-gigantow/ źródło: http://www.empik.com/zima-swiata-follett-ken,p1061285133,ksiazka-p A na blogu ciąg dalszy przepisów z wykorzystaniem dyni. Tym razem będzie to przepis na pyszne ciasto. Pyszne, proste do upieczenia ciasto dyniowe Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej lub mieszanki bezglutenowej: mąki ryżowej, kukurydzianej
Moja Mama Gotujemożna dorobić kolejny słoik! W lecie i na jesieni są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek pozostałych po robieniu innych przetworów – bo pikle to kolor i różnorodność. Papryka, ogórek, cebule, dynia, cukinia, patison, ostra papryka, fasolka – skorzystajcie z tego, co macie pod ręką – byle było kolorowo! A jeśli same pikle to dla Was za mało – na końcu tego wpisu znajdziecie też(...)cebulę. Wszystkie składniki które podałam to porcja na jeden litrowy słoik – nie pasteryzuję tych pikli, zjadamy na bieżąco, robię je wtedy kiedy jest potrzeba. Jeśli chcecie zakonserwować więcej na zimę – łatwo tutaj odpowiednio zwiększyć proporcje. Umyte warzywa kroimy – większe, takie jak ogórki, cebula, cukinia czy patisony – w cienkie plastry, półplasterki lub paski. Mniejsze i drobniejsze jak ostra papryka – w cieniutkie
Karo in the Kitchenmałe doniczki, podobno są wrażliwe na brak miejsca. Co mnie smuci niezmiernie to fakt, że chyba pożegnamy się z naszą azalią- pięknie, niebieskokwitnąca krzewinka wygląda jakby nie przetrwała zimy. Pożegnaliśmy już agrest i najprawdopodobniej jagodę kamczacką. A co się udało? Róże, róże i jeszcze raz róże. Po uprzątnięciu i przycięciu krzewy kwitły obficie całe lato, pozwalając mi na płatkowe(...)czekaniem. A plany? Anglicy mówią, że jak chcemy rozśmieszyć bogów, to powinniśmy powiedzieć im o naszych planach. Ale mimo wszystko jakieś plany są- mniej lub bardziej mgliste. Zaczniemy od dyni Hokkaido- chcemy spróbować ją wyhodować, bo oboje zakochaliśmy się w jej smaku. Poza tym trzeba będzie ustabilizować konstrukcję okołostudniową- jest kilka pomysłów, ale tak na prawdę nie wiemy jeszcze
les mirabellesGotowe sałatki zapakowane do słoików bardzo przydają się zimą. Czasem mamy na coś ochotę, a tego już dawno w ogródku nie ma (bo nie kupuję warzyw i owoców sezonowych poza ich sezonem). Innym razem potrzebujemy czegoś na już, bo czasu na przygotowanie surówki na obiadu nie mamy. Albo po prostu mamy ochotę na konkretną sałatkę, którą przygotowaliśmy w sezonie. Dziś(...)koniec dodać oliwę. Gorące buraki wkładać do słoików i szybko szczelnie zamykać. Buraki nie wymagają pasteryzowania. ---------- Podobne: Konfitura z czerwonej cebuli Sałatka z ogórków, papryki i cebuli Chutney z dyni i śliwek
Weekendy w domu i ogrodzieWitajcie kochani. Styczeń nas nie rozpieszczał zarówno pod względem pogody jak i masy obowiązków na uczelni.. Z uwagi na zbliżającą się obronę pracy inżnierskiej nie
Symfonia SmakówKocham nabiał, ale staram się go ograniczać- niestety nie służy mojemu układowi trawiennemu :( Jednak, jednak! Kiedy zobaczyłam ofertę Biedronki, a w niej TOFU od razu wpadłam
fitolarun.blogspot.comOstatnim gospodarstwem, które odwiedziliśmy było „ Gospodarstwo pod czerwonym dębem„ prowadzone przez Zofią i Witolda Kalinowskich, w Tchórznicy Wielkiej. Obiekt położony jest na skraju wsi, oferuje 3 pokoje, 2 łazienki. Zimą ma być przeprowadzony remont. Miejsce na weekend lub na dłuższy pobyt na wsi, grzyby i las za rogiem. Własne jaja od szczęśliwych kur i ogród z plantacją malin(...)nadrobimy. Hotel i Restauracja Stara Drukarnia – niestety najsłabszy punkt programu -placki ziemniaczane dobre, dobrze usmażone. Pierogi ruskie tak pieprzne, że smaku już się nie czuło, zupa krem z dyni poprawna, ale nie zachwycała. Ciastka Sokołki – gościniec z podróży z Sokołowa – nie wiem, jak są pieczone i z czego, ale brak mi w nich smaku naturalnych składników. Przepis podobno tradycyjny
królestwo garówsama. Idealne na pierwsze lub drugie śniadanie. :) Składniki: ok. 100g dyni po obraniu 2 łyżki twarogu śmietankowego 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżka rodzynek cynamon Sposób przygotowania: Dynię myjemy i obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tartce. Do miski wpijamy jajko, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Trzeba uważać z odwracaniem(...)centymetra i minuty, a naczynia w kuchni po zmyciu wytarte i schowane do szafek. 7. Mam najmniejszy pokój w całym domu, co z tego wynika mam cieplutko zimą, bo jestem strasznym zmarzlakiem
Truskawkowa FiestaZimą także możemy jeść pyszne i kolorowe sałatki, dzisiaj taką właśnie zjadłam. Wystarczy odrobina wyobraźni, a w ciągu kilku chwil powstaje sałatka idealna na mroźne, długie wieczory. Można zapakować ją do pudełka i zabrać do pracy i zajadać z pysznym, pełnoziarnistym pieczywem, nie ma nic lepszego. To zdecydowanie najzdrowsza opcja w porównaniu z gotowymi sałatkami w sklepach. Ostatnio miałam(...)sama sobie je często stawiam. Sałatka z soczewicy z czerwoną cebulą Składniki: 1 puszka soczewicy 1/2 małej, czerwonej cebuli 1/2 pęczka natki z pietruszki 3 garście pestek z dyni 3 garście suszonej żurawiny oliwa z oliwek dobrej jakości sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Soczewicę płuczemy z zalewy odcedzamy i przekładamy do miski. Obraną cebulę kroimy w piórka i dodajemy
Moja smaczna kuchniawiecie cukru u nas niewiele , ale czasem, ma się ochotę na coś do popołudniowej herbatki. Na długi weekend dopadło nas Wszystkich przeziębienie i zamiast korzystać z uroków zimy siedzimy w domu. To chyba z tego powodu zawędrowałam do kuchni i przygotowałam na szybko małą, jak dla mnie słodką przekąskę. Śnieg oglądam tylko przez okno i czekam kiedy nasze paskudztwo(...)łączę z łyżką miodu i wiórkami kokosowymi i doprawiam do smaku sokiem z cytryny. Dokładnie mieszam. Do szklanek przekładam warstwowo ananasa i jogurt, Na wierzch posypuję prażonymi pestkami migdałów, dyni, słonecznika i sezamu. Wy możecie użyć w tym celu swojej ulubionej granoli. Przed podaniem schłodziłam swój deser
Przysmaki Karolkitakie dni, że zima wydaje nam się bardziej zimna. Faceci wydają się być bardziej z Marsa niż zwykle, a kobiety mogłyby wrócić na Wenus! To znak, że pora na ciacha mocno czekoladowe i słodycz, która nigdy nie idzie w boczki! W innych przypadkach też sprawdzą się na 100%. Dodam tylko, że są znacznie smaczniejsze niż te ze sklepu, kruche delikatne(...)piekarnika na ok 15 min. – ciastka mają być rumiane. PORCJE: ok. 35 sztuk WSKAZÓWKI * Bez obaw można dodać dowolne wypełnienie do ciastek: orzechy, żurawina, kandyzowane skórki, sezam, pestki dyni lub słonecznika
zabawa smakiem