prostu ksylitol tylko innej, bardziej znanej firmy :D Takie, moje małe "rozczarowanie" :D fasola kolorowa "redkinley" , fasola kolorowa "orzeł" len ziarno złocisty , sezam łuskany , migdały , orzech włoski , pestki dyni pomidor suszony olej kokosowy nierafinowany Zastanawialiście się kiedyś czym różni się olej kokosowy nierafinowany od rafinowanego? Jeżeli nie to już spieszę z wyjaśnieniem ;) Olej kokosowy nierafinowany będzie charakteryzował(...)siebie, tworząc coś podobnego do plastrów miodu, z kolei rafinowany będzie miał stałą, jednolita konsystencję. Wyższe właściwości prozdrowotne posiada olej nierafinowany, dzięki zastosowanej obróbce jaką jest tłoczenie na zimo. Należy zaznaczyć, iż olej nierafinowany będzie miał wyższą cenę niż ten rafinowany. mieszanka koktajlowa , mieszanka studencka Te mieszanki są przecudowne :) Każde opakowanie skrywa w sobie mnóstwo ciekawych i przeróżnych
Zdrowie na języku :PPiękna marcowa pogoda nastraja mnie bardzo wiosennie. Gulasze i zupy mogą dla mnie nie istnieć, naszła mnie bowiem wielka ochota na sałatki! :) Problem jest tylko jeden - kalendarzowo mamy jeszcze zimę, a na nowalijki typu rzodkiewka czy ogórek jest według mnie jeszcze za wcześnie. Poszperałam jednak w moich książkach kucharskich i wynalazłam bardzo apetyczne przepisy na, nazwijmy je, "zimowe sałatki(...)razem zamawiałam jakiś wariant sałatki z buraków, po prostu nie mogłam się im oprzeć :) Raz były to plastry buraków przekładane plastrami mozzarelli (takie 'buraczane caprese'), podane z pestkami słonecznika, dyni i glassą balsamiczną. Innym razem, w restauracji greckiej, zamówiłam sałatkę z marynowanych buraczków, z roszponką i smażonymi kuleczkami fety - pycha! Jak widzicie, buraczki również bardzo lubią się z serami
Chilli Czosnek i OliwaPowiem, szczerze, ta temperatura na zewnątrz nie działa na mnie mobilizująco.... Jestem zimnolubna i nigdy nie chodzę na długi rękaw , nawet w zimie pod kurtką mam bluzkę z krótkimi rękawami. Teraz najchętniej zaszyłabym się gdzieś w zacienionym miejscu.. z lekkim wietrzykiem dla ochłodzenia.. Eh.. pomarzyć dobra rzecz.. zwłaszcza, gdy ma się mieszkanie ze wszystkimi oknami(...)orkiszowej 2 łyżeczki soli 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego 1 łyżeczka miodu 600 ml ciepłej wody Ziarna słonecznika, pestki dyni do posypania, lub sezamu Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dobrze wyrobić 5 - 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały
Na słodko lub wytrawniechia (szałwia hiszpańska) oraz płatki owsiane będą wspaniałymi zagęstnikami koktajli śniadaniowych. Najlepiej jednak zmielić je najpierw osobno. Kolejnym sposobem na gęsty, kremowy koktajl jest dodanie pestek (np. słonecznika lub dyni) albo orzechów, te dobrze jest wcześniej (przez noc) namoczyć. Polecam również dodatek masła orzechowego i to nie tylko z orzeszków ziemnych. 2. Równowaga smaków Do koktajlu (porcja dla 2 osób(...)również wzbogacić świeżymi ziołami. Oczywistym dodatkiem podczas upałów jest mięta, ale spróbujcie dodać np. bazylię, koperek lub natkę pietruszki. Niezwykle odświeżający smak uzyskamy również dodając kawałek świeżego imbiru, a zimą polecam eksperymentowanie z innymi przyprawami, np. cynamonem, goździkami czy nawet chili lub pieprzem. Warto również wzbogacać koktajle o chociaż jeden dodatek warzywny. Może to być tytułowy jarmuż, ale również szpinak
Ratunku obiaddniem na straganach ubywa śliwek, trzeba się spieszyć, aby zdążyć jeszcze upiec ciasto ze śliwkami. Niedługo też skończą się jeżyny, maliny i grzyby. Coraz więcej z kolei orzechów, brukselki, dyń - tych malutkich Hokkaido i tych o gabarytach dużej piłki lekarskiej. Pojawiają się już pomarańcze, lecz na te najsłodsze trzeba będzie jeszcze trochę poczekać. Październik, to taki miesiąc, kiedy gdzieś(...)urodzinach mojego syna) :) A co jeszcze zaprząta moją głowę w październiku? - aby zdążyć upiec jeszcze jedno ciasto ze śliwkami , póki jeszcze są na straganach - zamrozić 5 pęczków koperku na zimę - zerwać jabłka z drzew i zrobić mus na zimę :) Zanim będę musiała zamienić moje ulubione granatowe mokasyny na buty do kostki i wyjąć z szafy szalik, zaproszę Was na czekoladowe
Posadzone i zjedzoneNagie konary strasząprzechodniów swoją surowością, zimnem i nieżyczliwością. Słychać wrzaski wron i kruków. Odgłosy jesieni.Idę opustoszałą już ulicą. Jest dziwnie cicho, tak głucho. Charakterystyczny zapach dymu, podobny jak zimą, lecz brak tej śnieżnej wilgoci.Budzą się wspomnienia. Zawsze, kiedy tuliłeś mnie, przychodząc wieczorem, pachniałeś tym dymem i jesiennymiliśćmi. Tęsknię za tym zapachem pomieszanym z wonią Twojej skóry. Będę(...)cukru1/2 szklanki oleju1/3 szklanki wody1 szklanka purée z dyni2 jajka10 łyżeczek Nutelli W jednej misce mieszam mąkę, sodę, sól i przyprawę do szarlotki.W drugiej - cukier, olej, wodę, purée z dyni i jajka. Mieszam delikatnie zawartość obu misek, aż składniki się połączą. Przekładam ciasto do średniej natłuszczonej foremki keksowej. Na wierzch kładę Nutellę (najlepiej ją nieco podgrzać, by była bardziej
W kuchni Karmel-itkizbić gorączkę. Skoro już wiemy jakie są zdrowe - dowiedzmy się jak smakują. Dżem z wiśni wyszedł przepyszny. Gęsty, lekko winny z całymi owocami wiśni. Kupujcie i róbcie go.... bo zima długa, a jakże cudownie otworzyć słoiczek swojego dżemu gdy za oknem śnieg.;-) Składniki: 2 kg. wiśni 1 kg. cukru ( można użyć więcej lub mniej -kwestia smaku) 2 szt. Dżemixu(...)piana, którą należy zdejmować. Pozostało już tylko nalewać gorący dżem do wyparzonych i suchych słoików. Ustawiałam je przykrywką do dołu. Smacznego! Polecam DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI DŻEM Z DYNI POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ POWIDŁA ŚLIWKOWE DŻEM TRUSKAWKOWY SOK Z ARONII
potrawyregionalnezapach, który unosi się w kuchni w trakcie pieczenia, cynamon, miód… mmm… no i oczywiście zapach grzanego wina z pomarańczami i goździkami, które tak bardzo smakuje w zimie (tego ostatniego nie polecam oczywiście dzieciom :)). Jeżeli mamy małe dzieci, to pieczenie pierniczków i czas wspólnie spędzony na tę czynność, głębiej zapadnie w pamięci niż najdroższy prezent otrzymany pod choinkę. Jeżeli(...)avocado i rukoli. Składniki: 2 avocado pokrojone w kostkę 2 łyżki soku z cytryny 2 szklanki upieczonych, obranych i pokrojonych w kostkę buraków ½ paczki rukoli 1 szklanka prażonych pestek dyni ¾ szklanki posiekanej pietruszki Sól i pieprz Sos: 2 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny + 1 i ½ łyżki octu jabłkowego 2 i ½ łyżki miodu 3 łyżki łagodnej musztardy Przygotowanie
Moja Mama GotujeOstre smaki najbardziej lubię jesienią i zimą.Wiosną zaczyna przechodzić mi ochota na nie. Dla kiełbasy przywiezionej z Węgier zrobiłam wyjątek ;) Ma zupełnie inny smak i strukturę w porównaniu do kiełbas węgierskich kupowanych w Polsce. Ostatnio przegryzałam ją od czasu do czasu i dziś postanowiłam wypróbować w konkretnym daniu. Według mnie kiełbasa świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków, więc zadbałam(...)pokroić na słupki. Na jednym z końców piersi układać cebulę, paprykę i kiełbasę. Zawijać w roladę. Odkładać na talerzyk złączeniem piersi do spodu. Piec razem z ziemniakami i dynią ok. 20 minut. W połowie pieczenia warto je obrócić. Ziemniaki i dynia ziemniaki (po 2 na porcję) dynia olej sól Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Przełożyć na natłuszczoną blachę
Weekendy w domu i ogrodzienetto 500 g. W skład sałatki wchodzą ogórki (53%), woda, cukier, ocet, sól, gorczyca i koper. To tradycyjne składniki jakich ja sama używam , gdy konserwuję w całości ogórki na zimę.Tutaj ogórki pokrojone są w dość cienkie plastry, według mnie zbyt cienkie.Część jest pokrojona w plasterki, część w półplasterki tak cienkie, że pewnie podczas układania w słoje zostały zupełnie(...)kawałki owoców. Wygląd jest zachęcający. Ale zastanawia mnie fakt dlaczego używa się w tak smacznych produktach, takiej substancji jak guma guar? Kiedyś do zagęszczania używano przecieru z dyni, może warto do tego wrócić?Mijając pola w moich okolicach widzę, że rolnicy nadal uprawiają te zdrowe warzywa, i są to właśnie okolice w których produkuje się dżemy :) Dżem z czerwonych
Proste Potrawyusuwać ze środka pestek. Można śmiało wykorzystać ją w całości. Cukinia jest odmianą dyni. Wyselekcjonowano ją we Włoszech, stąd pierwotna nazwa cukinia od włoskiego zucchina (tj. mała dynia) . Należy do warzyw niskokalorycznych, odkwasza organizm i sprzyja przemianie materii. Jej zaletą jest wspaniały smak oraz to, że nie kumuluje metali ciężkich tak jak niektóre warzywa. Cukinia może(...)można kupić przez większą część roku) wtedy pociesza mnie myśl, że w zamrażarce mam sporo pokrojonej w kawałeczki, zielonej piękności i mogę się nią jeszcze kilka razy w zimie nacieszyć. Dzisiaj podam jeden z przepisów na faszerowaną cukinię. Tym razem wersję bezmięsną. Cukinia faszerowana pieczarkami, kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. Składniki: 2 cukinie (15-20 cm każda
Moja Mama Gotujenapisał książkę w oparciu o rzetelne badania, tak więc to nie tylko znakomita książka obyczajowo - przygodowa, ale również swoisty przewodnik po historii XX wieku. Druga część trylogii nosi tytuł „ Zima świata”. Akcja tej książki rozpoczyna się w momencie dojścia Hitlera do władzy w 1933 roku, kilka lat po wydarzeniach opisanych w „Upadku gigantów”. Książka ukazuje dalsze losy bohaterów pierwszej części(...)Wciąga tak, że nawet nie zauważa się uciekających stron. źródło: http://www.gandalf.com.pl/b/trylogia-stulecia-1-upadek-gigantow/ źródło: http://www.empik.com/zima-swiata-follett-ken,p1061285133,ksiazka-p A na blogu ciąg dalszy przepisów z wykorzystaniem dyni. Tym razem będzie to przepis na pyszne ciasto. Pyszne, proste do upieczenia ciasto dyniowe Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej lub mieszanki bezglutenowej: mąki ryżowej, kukurydzianej
Moja Mama Gotujemożna dorobić kolejny słoik! W lecie i na jesieni są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek pozostałych po robieniu innych przetworów – bo pikle to kolor i różnorodność. Papryka, ogórek, cebule, dynia, cukinia, patison, ostra papryka, fasolka – skorzystajcie z tego, co macie pod ręką – byle było kolorowo! A jeśli same pikle to dla Was za mało – na końcu tego wpisu znajdziecie też(...)cebulę. Wszystkie składniki które podałam to porcja na jeden litrowy słoik – nie pasteryzuję tych pikli, zjadamy na bieżąco, robię je wtedy kiedy jest potrzeba. Jeśli chcecie zakonserwować więcej na zimę – łatwo tutaj odpowiednio zwiększyć proporcje. Umyte warzywa kroimy – większe, takie jak ogórki, cebula, cukinia czy patisony – w cienkie plastry, półplasterki lub paski. Mniejsze i drobniejsze jak ostra papryka – w cieniutkie
Karo in the Kitchenmałe doniczki, podobno są wrażliwe na brak miejsca. Co mnie smuci niezmiernie to fakt, że chyba pożegnamy się z naszą azalią- pięknie, niebieskokwitnąca krzewinka wygląda jakby nie przetrwała zimy. Pożegnaliśmy już agrest i najprawdopodobniej jagodę kamczacką. A co się udało? Róże, róże i jeszcze raz róże. Po uprzątnięciu i przycięciu krzewy kwitły obficie całe lato, pozwalając mi na płatkowe(...)czekaniem. A plany? Anglicy mówią, że jak chcemy rozśmieszyć bogów, to powinniśmy powiedzieć im o naszych planach. Ale mimo wszystko jakieś plany są- mniej lub bardziej mgliste. Zaczniemy od dyni Hokkaido- chcemy spróbować ją wyhodować, bo oboje zakochaliśmy się w jej smaku. Poza tym trzeba będzie ustabilizować konstrukcję okołostudniową- jest kilka pomysłów, ale tak na prawdę nie wiemy jeszcze
les mirabellesGotowe sałatki zapakowane do słoików bardzo przydają się zimą. Czasem mamy na coś ochotę, a tego już dawno w ogródku nie ma (bo nie kupuję warzyw i owoców sezonowych poza ich sezonem). Innym razem potrzebujemy czegoś na już, bo czasu na przygotowanie surówki na obiadu nie mamy. Albo po prostu mamy ochotę na konkretną sałatkę, którą przygotowaliśmy w sezonie. Dziś(...)koniec dodać oliwę. Gorące buraki wkładać do słoików i szybko szczelnie zamykać. Buraki nie wymagają pasteryzowania. ---------- Podobne: Konfitura z czerwonej cebuli Sałatka z ogórków, papryki i cebuli Chutney z dyni i śliwek
Weekendy w domu i ogrodzie