Zimą także możemy jeść pyszne i kolorowe sałatki, dzisiaj taką właśnie zjadłam. Wystarczy odrobina wyobraźni, a w ciągu kilku chwil powstaje sałatka idealna na mroźne, długie wieczory. Można zapakować ją do pudełka i zabrać do pracy i zajadać z pysznym, pełnoziarnistym pieczywem, nie ma nic lepszego. To zdecydowanie najzdrowsza opcja w porównaniu z gotowymi sałatkami w sklepach. Ostatnio miałam(...)sama sobie je często stawiam. Sałatka z soczewicy z czerwoną cebulą Składniki: 1 puszka soczewicy 1/2 małej, czerwonej cebuli 1/2 pęczka natki z pietruszki 3 garście pestek z dyni 3 garście suszonej żurawiny oliwa z oliwek dobrej jakości sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Soczewicę płuczemy z zalewy odcedzamy i przekładamy do miski. Obraną cebulę kroimy w piórka i dodajemy
Moja smaczna kuchniawiecie cukru u nas niewiele , ale czasem, ma się ochotę na coś do popołudniowej herbatki. Na długi weekend dopadło nas Wszystkich przeziębienie i zamiast korzystać z uroków zimy siedzimy w domu. To chyba z tego powodu zawędrowałam do kuchni i przygotowałam na szybko małą, jak dla mnie słodką przekąskę. Śnieg oglądam tylko przez okno i czekam kiedy nasze paskudztwo(...)łączę z łyżką miodu i wiórkami kokosowymi i doprawiam do smaku sokiem z cytryny. Dokładnie mieszam. Do szklanek przekładam warstwowo ananasa i jogurt, Na wierzch posypuję prażonymi pestkami migdałów, dyni, słonecznika i sezamu. Wy możecie użyć w tym celu swojej ulubionej granoli. Przed podaniem schłodziłam swój deser
Przysmaki Karolkitakie dni, że zima wydaje nam się bardziej zimna. Faceci wydają się być bardziej z Marsa niż zwykle, a kobiety mogłyby wrócić na Wenus! To znak, że pora na ciacha mocno czekoladowe i słodycz, która nigdy nie idzie w boczki! W innych przypadkach też sprawdzą się na 100%. Dodam tylko, że są znacznie smaczniejsze niż te ze sklepu, kruche delikatne(...)piekarnika na ok 15 min. – ciastka mają być rumiane. PORCJE: ok. 35 sztuk WSKAZÓWKI * Bez obaw można dodać dowolne wypełnienie do ciastek: orzechy, żurawina, kandyzowane skórki, sezam, pestki dyni lub słonecznika
zabawa smakiemskoncentrowany. Ja jednak wolę szybciej... co nie znaczy gorzej. Podczas tak długiego gotowania truskawki rozgotowują się. Ja zamknęłam je w słoiczkach w całości. Zapewniam Was kochani,że jest pyszny... ... zimy jeszcze nie ma...ba lato się dopiero zaczęło- a już moja rodzina pożarła dwa słoiczki ;-) Składniki: 1 kg. truskawek 330 g cukru * 30 g mieszanki żelującej np.Delecty 3:1/pektyny są naturalną(...)Można już się rozkoszować smakiem zamkniętych w słoikach truskawek. Smacznego! DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ POWIDŁA ŚLIWKOWE DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI DŻEM Z WIŚNI DŻEM Z DYNI I POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM
potrawyregionalneręce książka kucharska z przepisami kuchni pięciu przemian. Nie przypadła mi do gustu. W każdym przepisie były składniki, za którymi musiałabym przekopać internet w ich poszukiwaniu. Jakaś mąka z dyni itd, itd. Poza tym była jakaś taka, hmm..... szaro-bura, w każdym bądź razie nie zachęcała mnie do ugotowania czegokolwiek, poza tym zawsze brakowałoby mi jakiegoś produktu. Dlaczego sięgnęłam(...)nawet taniej. Jeśli nie macie pomysłów na kasze, czy wykorzystanie bakalii i suszonych owoców powinniście się zaopatrzyć od razu we wszystkie części Szczęśliwych Garnków, czyli Wiosna, Lato, Jesień, Zima, Ciastka, Święta. Dlaczego? To proste jak przerobicie jedną część będziecie chcieli więcej i więcej, a po co płacić 6 razy za przesyłkę, skoro można tylko raz, a Wasze garnki będą
Blondynka Gotujewiatr. Na targu możemy dostać jeszcze jesienne owoce w tym śliwki. Świetnie nadają się nie tylko do knedli, ale również do mięsa. Zapach cynamonu, goździków zawsze kojarzy mi się z zimą, wtedy też nasze dania są bardziej kaloryczne. Po domu unosi się cudowny zapach cynamonu, goździków, przeplatany zapach śliwek, mięsa....ach jak tu wytrzymać. SKŁADNIKI: ok75 dag łopatki wieprzowej bez kości(...)Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Danie to na pewno rozgrzeję nas od środka w te coraz bardziej ponure dni. Smacznego Polecam inną opcje mojej wersji gulaszu z dynią klik
Basia w kuchniprzypadkiem zmierzch lata zaczyna się od "w", potem świat otrzepie się z ostatnich wspomnień i zrzuci je zaschnięte w liściach. Zastygnie i zaśnie. Nadejdzie "z" jak zima. Ale to jeszcze nie teraz. Za wcześnie. Teraz czas na wernisaż. Wrześniową wystawę. Wstęp wolny. Dla każdego. Wybieram krzesło pod drzewem, na lekkim wzniesieniu. Ogrodowa loża. Drzewo jest starsze(...)drewnianej tacy, na której stygnie mi kawa. A wrzesień? A wrzesień jest malarzem. Czubkiem pędzla zmoczonego w złocistej farbie powoli przemalowuje świat. Zaczął od jabłek, potem zatrzymał się na dyniach, teraz czekają na niego drzewa. Za parę tygodni obraz będzie gotowy. Zawiśnie w jesiennej galerii i będzie się suszył zanim wiatr nie strąci ostatnich liści jak kruszących się kawałków starej
KUCHARNIAkulinarne. A potem poszło jak lawina... prze de mną juz 3 zaplanowane spotkania, a ile nie planowanych - tego nikt nie wie ;) Jesli dobrze pamiętacie, 9 listopada tego roku przyszła zima. Tego dnia w wielu miejscach spadł śnieg. Gdzieniegdzie tylko poprószyło, w innych miejscach spadło go nieco więcej. Mnie świt przywitał białym ogrodem i szybami w aucie przysypanymi śniegiem. Ufff...dobrze(...)mistrzynie w swoim fachu" szybko wyłapały błędy ! W porozumieniu z dziewczynami ustaliłyśmy właściwe proporcje ciasta i wszystko pięknie i smakowicie się udało. Pozostałe grupy przygotowywały: krem z pieczoną dynia, imbirem, kawą Inka i grzankami smażony kalafior z morelami, kawą Inka i orzechami laskowymi łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym creme brulee z kawą Inka
kolorowotorcikowoOwsianka zimą to dla mnie podstawa. Dzień staram się zacząć szklanką ciepłej wody z cytryną a potem zjeść ciepłe śniadanie i w 80% jest to owsianka. Ostatnio nawet lekko w niełaskę poszła jaglanka, jakoś mam melodię na owsiankę cały czas. Cudownie rozgrzewa rano brzuch i sprawia, że głodnieję dopiero przed południem ( wtedy najczęściej piję jakieś gęste smoothie). Emilka mi dzielnie(...)więcej do smaku) 1 łyżeczka oleju kokosowego ⅔ szklanki mleka 1 mały banan 1 łyżka kakao Na posypkę 1 szklanka mieszanki orzechów (migdały i nerkowce posiekane) z pestkami dyni i słonecznika 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka miodu szczypta soli opcjonalnie do podania: banan i masło orzechowe ( u mnie migdałowe) Instructions Płatki owsiane przepłukać wodą (na powierzchnię powinny wypłynąć suche
Cooking for Emilybezludnej wyspie i regularnie podtruwany. Na przednówku czekam niecierpliwie na oscypki i bundz. Oczekuję z dwóch powodów: po pierwsze kocham i wielbię, a po drugie – mam dość czytania całą zimę przepisów zawierających oscypki. Serio! Ciężko ludziom zrozumieć, że oscypki są od maja do końca września. W tym roku postanowiłam, że na blogu pojawi się więcej przepisów z oscypkiem, bundzem(...)zielony — miksujemy 1/2 pęczka bazylii, 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka pietruszki, pół szklanki oliwy, ząbek czosnku, sól, pieprz, łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę musztardy sos żółty — kawałek upieczonej dyni lub batata miksujemy razem z łyżką jogurtu, solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki curry sos biały — 1/2 szklanki bryndzy miksujemy z dwoma łyżkami jogurtu, ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. sos czarny
ladykitchenjesienny klimat. Jesień także często kojarzy się ze smutkiem, długimi wieczorami pogrążającymi w przygnębiających rozmyślaniach o życiu. Ten okres jest dla mnie także chwilą wytchnienia, subtelnym preludium przygotowującym do zimy. W tym czasie dbam również o to, by w mojej kuchni było rozgrzewająco, sycąco - jesiennie... Poniżej przedstawiam zestawienie moich ulubionych produktów bez których nie mogę się obejść(...)także reguluje pracę nerek, więc jest dobra dla osób dbających o sylwetkę. A tym bardziej w połączeniu z jabłkami. Wtedy tworzy się taka mega zdrowa mieszanka oczyszczająca! 3. Dynia Królowa jesieni. Sezon na nią przypada od września do końca stycznia. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów! Jest bogata w B-karoten, ma także sporo potasu, wapnia, fosforu, witamin z grupy
Kuchnia Ellietamtego roku- kolejne dwa są tuż obok, a jeden na tyłach. Do tego próbowałam stworzyć im podszyt z przywrotnika z przodu i jasnot bliżej drzew. Zobaczymy jak przetrwają zimę. Kolejne podejście do podszytu to barwinek. Powoli chciałabym zamienić wszędobylski perz na jakieś ciekawsze rośliny. Nowość i nas to mahonia, z sadzonki od mamy. Na razie maleństwo, a ja już myślę(...)kalina- z sadzonki od mamy. A tak, żeby utrzymać ilość pracy czekającej na wykonanie, skoro dziś posadziliśmy ostatnie egzemplarze z kolejki, właśnie kupiliśmy dziesięć kilo dyni hokkaido, trochę czosnków do wsadzenia i barbulę, którą trzeba jeszcze poważnie przemyśleć. Bo nie może być próżni
les mirabellesmarcu każdego dnia widać, że dzień się wydłuża i słońce pojawia się coraz częściej. Ale pomiędzy nimi jest luty, kiedy nasze baterie są już wyczerpane, a końca zimy jeszcze nie widać. Żeby się nie załamać zaczęłam planować co sobie posadzę na działce jak będzie ciepło. A ponieważ do maja jeszcze daleko, zdecydowałam się na nową zabawkę. Mam małą szklarnię(...)też używać do kiełkowania nasion, żeby kiedy będzie ciepło przesadzić już spore roślinki do gruntu lub do doniczek na balkonie. Na mojej liście jest na razie: topinambur dynia hokkaido cukinia na kwiaty ( zobaczcie przepisy na kwiaty cukinii ) bazylia liściasta lawenda smardze boćwina Starałam się wybrać rośliny, które mają dobry stosunek ceny na rynku i tego jak trudno
Ugotowane pozamiataneTa surówka to stały element naszego jesiennego i zimowego menu. Kapusta i marchew dostępne są zawsze i wszędzie. Cebula, pieprz i sok z cytryny zaostrzają smak
Karo in the Kitchendieta ta nie była u mnie metodą leczenia czegokolwiek, choć taki w istocie ma charakter - głodówki leczniczej. Moim celem było raczej oczyszczenie organizmu z toksyn, zwiększenie energii po zimie, ogólne wzmocnienie i przygotowanie bazy pod jeszcze lepszy sposób odżywiania, niż do tej pory, o czym będzie też w kolejnych postach. Jeśli jednak ktoś z Was ma problemy z odpornością(...)korzeniowe i rzepowate - marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew, rzodkiewka, rzepa, - warzywa kapustne - kapusty wszelkie łącznie z brukselką, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż, - warzywa cebulowe - cebula, czosnek, por, szczypiorek, - warzywa dyniowate - dynia, ogórki, kabaczek (cukinia), - warzywa psiankowate - pomidor, papryka, bakłażan - ale zapomnijcie o ziemniakach!!! - warzywa liściowe - sałata, rukola, roszponka, szpinak, boćwina, seler naciowy, natka pietruszki, cykoria, warzywa przyprawowe, zioła. O strączkach
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE